Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programok

tavasz

március | április | május

tél

január | február | december

nyár

június | július | augusztus

ősz

szeptember | október | november

Programajánló

Harley-Davidson Open Road Fest

Harley-Davidson Open Road Fest Program kezdete: június 05.
Program vége: június 09.
Település: Alsóörs
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

B my Lake Fesztivál

B my Lake Fesztivál Program kezdete: augusztus 21.
Program vége: augusztus 24.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Pálinka és Mangalica Majális

Pálinka és Mangalica Majális Program kezdete: április 28.
Program vége: május 01.
Település: Zalaegerszeg
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Csiga-túra tanösvény

Csiga-túra tanösvény Település: Zalakaros
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Kirándulás: mind, tanösvény, túraútvonal, túra/séta
Sport & Élmény: mind, nordic walking
Spec. feltételek: vízparti, gyerekbarát

Első hajó fogadása Balatonfüreden

Első hajó fogadása Balatonfüreden Program kezdete: április 20.
Program vége: április 20.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind

Szakvezetés a Kis-Balatonnál

Szakvezetés a Kis-Balatonnál Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, egyéb
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: vízparti, gyerekbarát, kutyabarát

Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep

Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep Program kezdete: július 31.
Program vége: augusztus 04.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Veszprémi Tavaszi Fesztivál

Veszprémi Tavaszi Fesztivál Program kezdete: március 02.
Program vége: március 24.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, művészeti, mind

Halászléfőző és horgász verseny

Halászléfőző és horgász verseny Program kezdete: április 27.
Program vége: április 27.
Település: Ábrahámhegy
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, mind

Farsangi Forgatag Hévízen

Farsangi Forgatag Hévízen Program kezdete: február 23.
Program vége: február 23.
Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: kulturális, egyéb, mind

Titokzatos, föld alatti természeti képződmények nyomában a Balatonnál

 

Titokzatos, föld alatti természeti képződmények nyomában a Balatonnál

Ezekre a helyekre tényleg érdemes leereszkedni!

Hazánk ritka kincsei ezek a barlangok, tele titokzatos föld alatti természeti képződményekkel, melyek egy teljesen más világot alkotnak odalent. Belépni ezekre a helyekre olyan, mintha egy másik bolygóra érkeznénk. Távol a világ zaja és valahogy minden olyan szokatlan. Utunkat embermagasságú cseppkőoszlopok és függőcseppkövek szegélyezhetik. Nem számít, hogy szűk helyeken kell kúszni-mászni vagy egy kicsit evezni, az életre szóló élmények kárpótolnak mindenért. 

Balatonederics, Csodabogyós-barlang

Magyarország kilencedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyíló balatonedericsi Csodabogyós-barlang. Nevét a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta, amelynek itt találjuk északi elterjedési határát. A 393 méteres tengerszint feletti magasságban nyíló barlang (jelenleg ismert) járatainak hossza összesen 6 kilométer, mélysége -136 m. Ezek a járatok elsősorban tektonikus mozgások által jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. Egyes szakaszokon (például Függőkert, Meseország) igen sok és változatos természeti képződményt találunk. Helyenként embermagasságú cseppkőoszlopok és függőcseppkövek kápráztatnak el pazar látványukkal. 

fotó: Egri Csaba / Caverna.hu

Három útvonalon (Alap, Extrém 1, Extrém 2), szervezett barlangi kalandtúra keretében, profi túravezetők segítségével fedezhetjük fel a barlang különleges világát. A Csodabogyós-barlang igazi „tanbarlang”, hiszen méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására, valamint a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására.

Csodabogyós-barlang - Balatonederics

Település: Balatonederics; Régió: Badacsony környéke; Megye: Veszprém; Program: egyéb, mind; Nevezetesség: mind, látogatóhely;

Akár az alap, akár valamelyik extrém túrát választjuk, az biztos, hogy nem mindennapi élményben lesz részünk. Teljesen más világ van odalent. Ahhoz, hogy ez feltáruljon előttünk, szűk helyeken kell kúsznunk és másznunk, és elkerülhetetlen az is, hogy sárosak legyünk. Viszont az életre szóló élmény miatt mindez megéri. Ráadásul csapatépítőnek is tökéletes program, a gyerekek is élvezhetik, illetve olyan kihívásnak is megfelel, amely által jobban megismerjük önmagunkat, képességeinket.

Csodabogyós-barlang

Uploaded by Fauszt Timea on 2014-01-02.

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

A Tapolcai-tavasbarlang a legismertebb és egyben a legkülönlegesebb barlangja hazánknak. Számos barlangunk közül ez az egyetlen, melyet csónakkal lehet bejárni. A város alatt türkizkék víz tetején – kellemes, 20 Celsius fok körüli hőmérsékletben – ringatózik csónakunk, miközben megcsodáljuk a barlang egyedi élővilágát és természeti szépségeit.

fotók: Egri Csaba / Caverna.hu

A tavasbarlangot bezáró kőzet 12 millió éve képződött. A barlang vízutánpótlása két úton történik, amely egyben magyarázatot ad a járatok kialakulására is. A Déli-Bakony irányából kis mélységben hideg (10°C-os) karsztvizek érkeznek a Tapolcai-medence térségébe. A Bakonyban beszivárgó elnyelődő karsztvizek egy része nagy mélységbe is lejut, ahol a Föld belső hőjétől felmelegszik, majd a törésvonalak mentén felfelé áramlik. Ilyen 30°C-nál melegebb termálvíz tör fel a Kórház- és a Berger Károly-barlang forráskürtőiből.

null

null

A hideg és a meleg karsztvizek keveredése üregeket, járatokat old ki a mészkőben. Százezer év alatt így jött létre a Tapolcai-tavasbarlang is, amely része a város alatti, immár 10 km hosszúságban feltárt barlangrendszernek. A térség későbbi kiemelkedése miatt a barlangok legfelső része szárazzá vált.

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

Település: Tapolca; Régió: Badacsony környéke; Megye: Veszprém; Kirándulás: mind, barlang/bánya, tó/forrás/kút, term.véd.terület; Nevezetesség: látogatóhely, mind;

Az összekeveredett, 20°C-ra hűlt langyos vizek a tavasbarlangból tovább áramlanak a felszín alatt, majd a Malom-tó forrásaiban látnak napvilágot. A tó vizének visszaduzzasztása tette lehetővé a barlangi csónakázást, mely egyedülálló élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt, ugyanakkor maga a csónakázás elég rövid időtartalmú. A 2015-ben létrehozott Látogatóközpont kiállításaival viszont remek fél napos szórakozást nyújthat.

Tapolcai Vízimalom és a Malom-tó

Település: Tapolca; Régió: Badacsony környéke; Megye: Veszprém; Kirándulás: tó/forrás/kút, mind; Nevezetesség: mind, malom;

A látogatóközpontot fogadóépületében kiállítás mutatja be a karsztvidékek csodálatos világát. 10 terem különleges látnivalói kalauzolnak minket a titokzatos barlangok világában. A gyerekeket kúszóbarlang várja, míg a felnőttek érzékelési képességét „kőtapogató” teszi próbára. Ősföldrajzi festmények engednek bepillantást letűnt korok élővilágába. A térhatású fotók és a film segítségével magunk is földalatti felfedező utakon járunk. A természet egzotikus művésze, a karsztvíz gyönyörű alakzatokat formál a mészkőből. Dél-Kína toronykarsztjaitól a cseppkövek birodalmán át a tapolcai barlangok törékeny szépségű kristályvilágába jutunk. Láva- és jégbarlang, trópusi őskarszt; megannyi élmény várja itt a vendéget. 

Balatonfüred, Lóczy-barlang

A Lóczy-barlang megtekintése a szezonban érdekes programmal egészítheti ki a balatonfüredi  látogatásunkat. A Tamás-hegy nyugati oldalában 1882-ben tárták fel és 1934-ben nyitották meg ezt a jelentős természeti és idegenforgalmi értékkel rendelkező barlangot. A hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent középső-triász korú, látványos mészkő rétegek zárják körül a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot. Az üstszerű oldási formák és a helyenként még megtalálható borsókövek is utalnak a barlang kialakulásának körülményeire. A barlangot szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékonyréteges mészkőfalak jellemzik.

fotók: Egri Csaba / Caverna.hu

Lóczy-barlang - Balatonfüred

Település: Balatonfüred; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, látogatóhely; Kirándulás: mind, barlang/bánya;

A Lóczy-barlangot szakszerű vezetéssel tekinthetjük meg, melynek időtartalma kb. fél óra. Ezalatt látványos mészkőrétegeket fedezhetünk fel a villanyvilágítással ellátott barlangban, melynek hőmérséklet kb. 12 °C. 

Balatonfüred, Lóczy-barlang

Forrás / Quelle: www.siotv.hu A város központjától autóval 5 perc alatt, gyalog 1 órás sétával elérhető barlang megtekintése érdekes kiegészítője lehet Balaton környéki programunknak. A fokozottan védett barlanghoz turistajelzés vezet a vasútállomástól (zöld sáv) és a Jókai-kilátótól (zöld háromszög). A barlangot szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékonyréteges mészkőfalak jellemzik.

A fokozottan védett barlanghoz turistajelzés vezet a vasútállomástól (zöld sáv) és a Jókai-kilátótól (zöld háromszög). 

Szerző: Földi Rita

forrás: csodabogyos.hu / tavasbarlang.hu / bfnp.hu 

indexfotó: Egri Csaba / Caverna.hu

vissza

Hozzászólások