NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Titokzatos, föld alatti természeti képződmények nyomában a Balatonnál

 

Titokzatos, föld alatti természeti képződmények nyomában a Balatonnál

Ezekre a helyekre tényleg érdemes leereszkedni!

Hazánk ritka kincsei ezek a barlangok, tele titokzatos föld alatti természeti képződményekkel, melyek egy teljesen más világot alkotnak odalent. Belépni ezekre a helyekre olyan, mintha egy másik bolygóra érkeznénk. Távol a világ zaja és valahogy minden olyan szokatlan. Utunkat embermagasságú cseppkőoszlopok és függőcseppkövek szegélyezhetik. Nem számít, hogy szűk helyeken kell kúszni-mászni vagy egy kicsit evezni, az életre szóló élmények kárpótolnak mindenért. 

Balatonederics, Csodabogyós-barlang

Magyarország kilencedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyíló balatonedericsi Csodabogyós-barlang. Nevét a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta, amelynek itt találjuk északi elterjedési határát. A 393 méteres tengerszint feletti magasságban nyíló barlang (jelenleg ismert) járatainak hossza összesen 6 kilométer, mélysége -136 m. Ezek a járatok elsősorban tektonikus mozgások által jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. Egyes szakaszokon (például Függőkert, Meseország) igen sok és változatos természeti képződményt találunk. Helyenként embermagasságú cseppkőoszlopok és függőcseppkövek kápráztatnak el pazar látványukkal. 

fotó: Egri Csaba / Caverna.hu

Három útvonalon (Alap, Extrém 1, Extrém 2), szervezett barlangi kalandtúra keretében, profi túravezetők segítségével fedezhetjük fel a barlang különleges világát. A Csodabogyós-barlang igazi „tanbarlang”, hiszen méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására, valamint a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására.

Csodabogyós-barlang - Balatonederics

Település: Balatonederics; Régió: Badacsony környéke; Megye: Veszprém; Program: egyéb, mind; Nevezetesség: mind, látogatóhely;

Akár az alap, akár valamelyik extrém túrát választjuk, az biztos, hogy nem mindennapi élményben lesz részünk. Teljesen más világ van odalent. Ahhoz, hogy ez feltáruljon előttünk, szűk helyeken kell kúsznunk és másznunk, és elkerülhetetlen az is, hogy sárosak legyünk. Viszont az életre szóló élmény miatt mindez megéri. Ráadásul csapatépítőnek is tökéletes program, a gyerekek is élvezhetik, illetve olyan kihívásnak is megfelel, amely által jobban megismerjük önmagunkat, képességeinket.

Csodabogyós-barlang

Uploaded by Fauszt Timea on 2014-01-02.

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

A Tapolcai-tavasbarlang a legismertebb és egyben a legkülönlegesebb barlangja hazánknak. Számos barlangunk közül ez az egyetlen, melyet csónakkal lehet bejárni. A város alatt türkizkék víz tetején – kellemes, 20 Celsius fok körüli hőmérsékletben – ringatózik csónakunk, miközben megcsodáljuk a barlang egyedi élővilágát és természeti szépségeit.

fotók: Egri Csaba / Caverna.hu

A tavasbarlangot bezáró kőzet 12 millió éve képződött. A barlang vízutánpótlása két úton történik, amely egyben magyarázatot ad a járatok kialakulására is. A Déli-Bakony irányából kis mélységben hideg (10°C-os) karsztvizek érkeznek a Tapolcai-medence térségébe. A Bakonyban beszivárgó elnyelődő karsztvizek egy része nagy mélységbe is lejut, ahol a Föld belső hőjétől felmelegszik, majd a törésvonalak mentén felfelé áramlik. Ilyen 30°C-nál melegebb termálvíz tör fel a Kórház- és a Berger Károly-barlang forráskürtőiből.

null

null

A hideg és a meleg karsztvizek keveredése üregeket, járatokat old ki a mészkőben. Százezer év alatt így jött létre a Tapolcai-tavasbarlang is, amely része a város alatti, immár 10 km hosszúságban feltárt barlangrendszernek. A térség későbbi kiemelkedése miatt a barlangok legfelső része szárazzá vált.

Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont

Település: Tapolca; Régió: Badacsony környéke; Megye: Veszprém; Kirándulás: mind, barlang/bánya, tó/forrás/kút, term.véd.terület; Nevezetesség: látogatóhely, mind;

Az összekeveredett, 20°C-ra hűlt langyos vizek a tavasbarlangból tovább áramlanak a felszín alatt, majd a Malom-tó forrásaiban látnak napvilágot. A tó vizének visszaduzzasztása tette lehetővé a barlangi csónakázást, mely egyedülálló élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt, ugyanakkor maga a csónakázás elég rövid időtartalmú. A 2015-ben létrehozott Látogatóközpont kiállításaival viszont remek fél napos szórakozást nyújthat.

Tapolcai Vízimalom és a Malom-tó

Település: Tapolca; Régió: Badacsony környéke; Megye: Veszprém; Kirándulás: tó/forrás/kút, mind; Nevezetesség: mind, malom;

A látogatóközpontot fogadóépületében kiállítás mutatja be a karsztvidékek csodálatos világát. 10 terem különleges látnivalói kalauzolnak minket a titokzatos barlangok világában. A gyerekeket kúszóbarlang várja, míg a felnőttek érzékelési képességét „kőtapogató” teszi próbára. Ősföldrajzi festmények engednek bepillantást letűnt korok élővilágába. A térhatású fotók és a film segítségével magunk is földalatti felfedező utakon járunk. A természet egzotikus művésze, a karsztvíz gyönyörű alakzatokat formál a mészkőből. Dél-Kína toronykarsztjaitól a cseppkövek birodalmán át a tapolcai barlangok törékeny szépségű kristályvilágába jutunk. Láva- és jégbarlang, trópusi őskarszt; megannyi élmény várja itt a vendéget. 

Balatonfüred, Lóczy-barlang

A Lóczy-barlang megtekintése a szezonban érdekes programmal egészítheti ki a balatonfüredi  látogatásunkat. A Tamás-hegy nyugati oldalában 1882-ben tárták fel és 1934-ben nyitották meg ezt a jelentős természeti és idegenforgalmi értékkel rendelkező barlangot. A hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent középső-triász korú, látványos mészkő rétegek zárják körül a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot. Az üstszerű oldási formák és a helyenként még megtalálható borsókövek is utalnak a barlang kialakulásának körülményeire. A barlangot szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékonyréteges mészkőfalak jellemzik.

fotók: Egri Csaba / Caverna.hu

Lóczy-barlang - Balatonfüred

Település: Balatonfüred; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, látogatóhely; Kirándulás: mind, barlang/bánya;

A Lóczy-barlangot szakszerű vezetéssel tekinthetjük meg, melynek időtartalma kb. fél óra. Ezalatt látványos mészkőrétegeket fedezhetünk fel a villanyvilágítással ellátott barlangban, melynek hőmérséklet kb. 12 °C. 

Balatonfüred, Lóczy-barlang

Forrás / Quelle: www.siotv.hu A város központjától autóval 5 perc alatt, gyalog 1 órás sétával elérhető barlang megtekintése érdekes kiegészítője lehet Balaton környéki programunknak. A fokozottan védett barlanghoz turistajelzés vezet a vasútállomástól (zöld sáv) és a Jókai-kilátótól (zöld háromszög). A barlangot szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékonyréteges mészkőfalak jellemzik.

A fokozottan védett barlanghoz turistajelzés vezet a vasútállomástól (zöld sáv) és a Jókai-kilátótól (zöld háromszög). 

Szerző: Földi Rita

forrás: csodabogyos.hu / tavasbarlang.hu / bfnp.hu 

indexfotó: Egri Csaba / Caverna.hu

vissza

Hozzászólások