NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Kihagyhatatlan tanösvények a Balaton körül - 2. rész

 

Kihagyhatatlan tanösvények a Balaton körül - 2. rész

Ezeket szívesen járjuk végig minden évszakban a déli parton

Túrázni jó, de még jobb, ha egy kis tudással is gazdagodunk a kirándulás során. Jó levegő, gyönyörű táj és a természet nyugalma. Ezek várnak ránk a déli parton lévő tanösvényeken, melyeket szívesen járunk végig minden évszakban. 

Kányavári-sziget, "Búbos vöcsök" tanösvény

Az egész évben szakvezető nélkül is szabadon látogatható "Búbos vöcsök" tanösvény Balatonmagyaródon, a Kányavári-sziget – Tüskevár hangulatát idéző – vadregényes vidékén mutatja be a Kis-Balaton élővilágát.

"Búbos vöcsök" tanösvény - Balatonmagyaród

Település: Balatonmagyaród; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Kirándulás: mind, tanösvény, túraútvonal; Spec. feltételek: kutyabarát, mind;

A Kányavári-sziget valóban a nyugalom szigete. Itt tényleg ne rohanjunk! Hagyjunk magunknak kellő időt, hogy jobban megismerjük a szép vízimadarak, a szitakötők és vízililiomok élőhelyét a közel két kilométer hosszú tanösvényen végigsétálva. Laza tempóban haladva, a kb. másfél órás út során 15 állomást érintünk, melyeken főként a Kis-Balaton madárvilágát (parti madarak, énekesek, ragadózók stb.) és a mocsárvidéket ismerhetjük meg.

Kányavári-sziget - Balatonmagyaród

A környéken fedezzük fel a Kányavári-sziget két kilátóját, piknikezzünk a természet lágy ölén, vagy látogassunk el a közeli, Fenyvespusztai Állatsimogatóba. 

Kányavári-szigeti Nagy kilátó - Balatonmagyaród

Település: Balatonmagyaród; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Nevezetesség: kilátó/-hely, mind; Kirándulás: mind;

Kis-Balaton

Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Kirándulás: mind, tó/forrás/kút, tájegység, láp/rét/mocsár; Spec. feltételek: biciklibarát, mind, gyerekbarát;

Diás-sziget, "Kócsag" tanösvény

A Kis-Balaton fokozottan védett területén, a Diás-szigeten található, a kizárólag szakvezetővel látogatható "Kócsag" tanösvény, mely 1-1,5 km hosszú és 12 állomásból áll.

"Kócsag" tanösvény - Keszthely-Fenékpuszta

A tanösvény állomásait végigjárva, betekintést nyerhetünk a Kis-Balaton területén előforduló vízinövények, denevérek, halak, hüllők, kétéltűek, madarak és emlősök életébe. Megtudhatjuk, hogyan szorították vissza vízibivalyokkal a csatornákban elburjánzó növényeket, milyen halászati eszköz a vejsze és hogyan halásztak vele, kinek volt döntő szerepe a nagy kócsag megmentésében és azt is, hogy mire szolgáltak a dorongutak.  A Matula kunyhó előtt állva elolvashatjuk egy Fekete István által írt levél részletét, melyből kiderül milyen halak akadtak az író horgára a Kis-Balatonon tett látogatásai alkalmával.

Diás-sziget, Fekete István Emlékház és a Matula kunyhó - Keszthely-Fenékpuszta

Település: Keszthely; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Kirándulás: term.véd.terület, mind, tanösvény, (fél)sziget; Nevezetesség: mind, emlékház/-hely, látogatóhely;

Szakvezetés a Kis-Balatonnál - Keszthely-Fenékpuszta

Település: Keszthely; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Program: egyéb, mind; Kirándulás: mind, túra/séta;

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum - Zalakomár

Település: Zalakomár; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Nevezetesség: mind, látogatóhely, állatkert/-park; Kirándulás: mind, rezervátum;

Siófok, Siófok-Töreki természetvédelmi tanösvény

A nyáron esti buliktól hangos Siófokon van egy rész, ahol mindig csend és nyugalom van. Ez a Töreki városrész mellett meghúzódó – 1994-ben védetté nyilvánított – hangulatos völgy, ahol kellemes sétákat tehetünk minden évszakban. A Siófok-Töreki természetvédelmi tanösvény bemutatja a tavak, vizes élőhelyek, különféle erdők és rétek élővilágát, a madármegfigyelő torony pedig bepillantást enged a gazdag madárvilág életébe. A leghosszabb túraútvonal 14 km, de lehetőség van rövidebb sétákra is. A tanösvény mentén több pihenőhelyet alakítottak ki, ahol padokat, esőházat, tűzrakó helyeket is találunk. 

Siófok - Töreki természetvédelmi tanösvény

Település: Siófok; Régió: Siófok környéke; Megye: Somogy; Kirándulás: mind, tanösvény, túraútvonal, term.véd.terület; Spec. feltételek: gyerekbarát, mind;

Töreki Halastavak Természetvédelmi Terület - Siófok

Település: Siófok; Régió: Siófok környéke; Megye: Somogy; Kirándulás: tó/forrás/kút, völgy/medence, term.véd.terület, mind;

Zalakaros, Csiga-túra tanösvény

A zalakarosi Csiga-túra tanösvény mindenkinek megadja a lehetőséget a lassításra, a szemlélődésre. Rendkívül jó helyszín erre a célra ez a szépen kialakított sétaút az erdőn át. Miközben mozgunk a friss levegőn, figyelemmel kísérhetjük az évszakok váltakozását, és a táblákat olvasgatva hasznos ismeretekkel leszünk gazdagabbak.

Csiga-túra tanösvény - Zalakaros

Település: Zalakaros; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Program: egyéb, mind; Kirándulás: mind, tanösvény, túraútvonal, túra/séta;

A Zalakarosi Parkerdőben fellelhető hangostáblán még az egyes madárfajok „énekét” is meghallgathatjuk. A tanösvény újdonságai az egyedi tervezésű relaxációs hullámpadok, de találkozhatunk interaktív kockaforgatós padokkal, valamint íves ülőhelyekkel is.

Szerző: Földi Rita

forrás: bfnp.hu / zalaerdo.hu 

index fotó: Légi Fotó & Videó - legiprojekt.hu

vissza

Hozzászólások