NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

5 dolog, amit kevesen tudnak a tihanyi levenduláról

 

5 dolog, amit kevesen tudnak a tihanyi levenduláról

A tihanyi levendula legyőzte a franciát - világmárkánk is lehetne

Lila szőnyegként terül el ez az illatos virág Tihany több pontján is. 2019-ben június 21-től június 23-ig tart a Levendula Fesztivál és mindenki levendula-mámorban ég, de vajon mennyit tudunk erről a pompás növényről?

Ismerd meg jobban a tihanyi levendulát! Ezt az 5 dolgot érdemes tudnod róla!

1. Magyarországon Tihany a legjobb hely a levendula számára

Nem véletlen, hogy Tihanyban található a leghíresebb levendulaültetvény Magyarországon. Bittera Gyula gyógynövényszakértő tökéletes helyet választott az 1920-as években a levendulaültetésnek. Tihany egyedülálló félsziget-jellegének köszönhetően mediterrán jellegű klímával rendelkezik, így a napsütéses órák száma magas, a csapadékmennyiség pedig kevés. Ráadásul a terület déli fekvésű és a vulkáni alapkőzet is jelen van. Mindez ideális körülményeket biztosít a levendulatermesztésnek.

2. Eredeti francia levendula van az őslevendulásban

Bittera Gyula az első levendula magokat Franciaországból hozta (a híres párizsi magkereskedőtől, Vilmorintól - ez a cég ma is a világelsők között van) és az apátságtól bérelt területen, a Csúcs-hegy oldalában ültette el. A tihanyi őslevendulás (vagy más néven öreglevendulás) területén még ennek az eredeti levendulának a tövei találhatóak. Itt tilos levendulát szedni!

3. Korábban nem hitték, hogy sikeres tud lenni a tihanyi levendula

Bittera Gyulának mandulafát is ültetnie kellett a levendulák mellett. Kísérőnövényként tekintettek rá, de a sorok közé ültetett mandula sok napfényt elvett a napigényes levenduláktól. Valójában nem hitték, hogy a levendula egymagában is piacképes tud lenni, ezért próbálkoztak a mandulával is.

4. A tihanyi levendula legyőzte a francia levendulát

A francia mintára beindított levendulatermesztés olyannyira sikeres volt, hogy a tihanyi levendulát még a tőzsdén is jegyezték. A Tihanyban aratott levendula illóolajtartalma magasabb volt, mint a franciáé, így minőségét tekintve még a Franciaországban termesztett levendulánál is jobb lett. A tihanyi levendulaolajnak nagy keletje lett Németországban és Amerikában is.

5. Egyre növekszik a népszerűsége, még sincs kiépítve a piac

Sajnos a világháború utáni helyzet a tihanyi levendulást is tönkretette. A 60-as évektől a világhírű tihanyi levendulás nagy részét beszántották és szőlőt telepítettek helyére, a megmaradt területek pedig művelés hiányában elvadultak. Csak a 90-es évek közepén kezdték el az őslevendulás megmentését és később új területeken is elkezdődött a levendulatermesztés.

Franciaországban másképp alakult a levendula sorsa, ott mindvégig családi kézben tudtak maradni a levendulások és a mai napig is főként kistermelők termesztik a növényt. Pár éve már a Balaton környékén is elkezdődött valami hasonló. Néhány éve két újabb birtokot is alapítottak a levendula-szerelmesei.

Egyre többen látják a levendulatermesztésben rejlő potenciált. Azonban, az hogy a látogatók a Tihanyi Levendula Fesztivál idején a ”Szedd magad!” akción pár nap alatt (míg korábban 3 hét alatt) leszüretelik a virágokat, még kevés alapot jelent ahhoz, hogy levenduláról legyen híres Magyarország. Szakértők szerint nincsenek bejáratott értékesítési utak, több felhasználási mód, több eladható cikk kellene és nagyobb felvevő piac.

A levendula korábban már bizonyította, hogy kellő odafigyeléssel méltán híres termékünk, akár világmárkánk is lehetne. Jó lenne, ha ismét a világ élvonalába kerülhetnénk vele. De ha ez mégsem történne meg, akkor is gyönyörködhetünk a levendulától illatozó tihanyi ültetvényekben, nem csak a Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek idején, hanem az újabb telepítéseknek köszönhetően sokkal tovább is.  A szüreten túl pedig élvezzük a levendulás finomságokat! Vásároljunk levendulás termékeket és fedezzük fel ennek a csodálatos növénynek a jótékony hatásait, melyet testünkre és lelkünkre egyaránt gyakorol, már csak illatával és látványával is.

» Az idei Levendula Fesztivál programjai

Szerző: Földi Rita

forrás: Origo

vissza

Hozzászólások