NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

5 barlang a Balatonnál, melyeket kár lenne kihagyni

 

5 barlang a Balatonnál, melyeket kár lenne kihagyni

Pálinkafőzésre és lakásként is használták ezeket a titkos üregeket

A természetjárók számára a Balaton és környéke minden évszakban vonzó úti cél. A hegyek, a völgyek, az erdők és a patakok mentén számtalan különleges látnivalót fedezhetünk fel – olykor még olyanokat is, melyek valamiért kimaradtak az útikönyvekből. 5 érdekes barlangot mutatok be, melyeket kár lenne kihagynod, ha a Balaton környékén túrázol.

1. Tihany, Barátlakások

Hangulatos, erdei úton keresztül közelítheted meg Tihany egyik eldugottabb látnivalóját. Az Óvár keleti részén helyezkedik el az a kb. 20 méter magas bazalttufa fal, ahol a Barátlakások néven ismert üregek láthatóak.

Egykor azok a bazilita szerzetesek készítették és lakták, akiket I. András királyunk felesége hozott magával a Kijevei Nagyfejedelemségből, Kr.u. 1050 körül.

A sziklafalba hálócellákat, kápolnát és ebédlőtermet is vájtak. Az egyik üreget egy sziklaomlás betemette, de a megmaradt remetelakhely így is egyedülálló kirándulási célpont, melyet minden évszakban érdemes felkeresni.

Barátlakások (Remetetelep) - Tihany

Település: Tihany; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: szakrális hely, mind; Kirándulás: mind, barlang/bánya;

Óvár - Tihany

Település: Tihany; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: vár/kastély/..., kilátó/-hely, mind; Kirándulás: mind, hegy/domb;

Tihanyi-félsziget

Település: Tihany; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Kirándulás: (fél)sziget, tájegység, mind;

2. Tihany, Csúcs-hegyi-forrásbarlang

A Csúcs-hegy Tihany legmagasabb pontja. Innen közvetlenül a csúcs közeléből jelzett kitérő út vezet a megkülönböztetetten védett Csúcs-hegyi Gejzír-forrásbarlang bejáratához. A 3,2 méter magas és 2,7 méter széles bejáraton belépve a barlang kúpszerű, ovális alaprajzú termébe jutunk, ahol a legenda szerint többször megfordult a híres bakonyi betyár, Sobri Jóska is. (Emiatt Sobri Jóska barlangnak is hívják.)

Csúcs-hegyi-forrásbarlang - Tihany

Település: Tihany; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Kirándulás: barlang/bánya, mind;

Csúcs-hegy - Tihany

Település: Tihany; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Kirándulás: hegy/domb, mind;

3. Gyenesdiás, Vadlány-lik (Vadlánlik-domb vagy Vadlánylik-barlang)

Az 1943-ban kiadott, Pápa Miklós által írt tanulmányban olvasható, hogy egész különleges helyet foglalnak el a barlangok romantikus történetében a Vadlány-barlangok, vagy ahogy a nép nevezi a vadlán-likak. A Balaton közelében az egyik ilyen üreg Gyenesdiáson található. A Ló-hegycsoport egyik oldalában kis barlangnyílás húzódik meg, amelyet a környékbeliek évszázadok óta egyetemlegesen Vadlánliknak neveznek. Nem más ez, mint egy emberkéz által kibővített széleróziós kőfülke. Az egyetlen nagyobb teremből álló nyílást a századforduló táján a helybéliek titkos pálinkafőző helyként használták.

Gyenesdiási Vadlány-lik

Település: Gyenesdiás; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Kirándulás: barlang/bánya, mind;

4. Rezi Vadlán-lik

A Magyarországon található négy Vadlán-lik közül az egyik a Rezi Vadlán-lik, melyről egyébként 2003-ban megállapították, hogy az üreg valószínűleg mesterséges eredetű és nem is tekinthető barlangnak.

Rezi Vadlán-lik

Település: Rezi; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Kirándulás: mind, barlang/bánya;

Ennek ellenére a széles, sziklaeresz jellegű üreg remek kirándulási célpont a Púpos-hegy északnyugati oldalában. Túránk során ne hagyjuk ki a Rezi várat sem!

Rezi vár

Település: Rezi; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Nevezetesség: vár/kastély/..., mind; Kirándulás: mind;

5. Nagygörbő, Nagygörbői Vadlán-lik

Rezitől mintegy 20 percnyire, Keszthelytől mintegy fél órára található Nagygörbő. Itt, a Kovácsi-hegy Bazaltutcájában nyílik a 8. leghosszabb bakonyi bazaltbarlang, mely a többi magyarországi bazaltbarlanghoz viszonyítva igazán nagyméretű üregnek számít. Talán pont a mérete tette lehetővé, hogy egykor lakásként is funkcionált (egy második világháború vége előtt megjelent leírás szerint), így egyike a legérdekesebb vadlán-likaknak. A néphit szerint egy szerencsétlen, elbujdosott leány élt a ”berendezett” üregben, ahol gyakorlatilag kőtűzhely, kőágy és kőasztal is volt. – Legalábbis aszerint, amit ma láthatunk.

fotó: mapio.net

A barlang legnagyobb része a, „Konyha” nevű terem, innen alacsony, szifonszerű Átbújón kúszhatunk át a barlang másik termébe, az úgynevezett Szobába. A Szoba jobb oldali feléből egy 3,7 méter hosszú, 60 centiméter széles, 210–240 centiméter magas úgynevezett Fülke indul. Érdemes felfedezni minden apró kis zugát ennek a különleges barlangnak.

Nagygörbői Vadlán-lik

Település: Nagygörbő; Régió: Keszthely környéke; Megye: Zala; Kirándulás: mind, barlang/bánya;

Szerző: Földi Rita

vissza

Hozzászólások