5+1 látnivaló Tihanyban, melytől a lélek is megnyugszik

 

5+1 látnivaló Tihanyban, melytől a lélek is megnyugszik

Fedezd fel Tihany rejtett kincseit!

Ha az Apátság környékét már ezerszer bejártad és a Tihanyi Piac placcot már néhány szombaton útba ejtetted, akkor itt az ideje, hogy a kevésbé forgalmas részeket is felfedezd. 5+1 helyet mutatok, amelyek tökéletesek egy hétvégi kirándulásra, kikapcsolódásra, egy nyugodt sétára. Ha te is vágysz a természet közelségére, Tihany elragadó hangulatára, a mediterrán romantikára, a csodálatos félszigeti panorámára és a levendulaillatos sétákra, ahol nyugalomra lelhetsz egy fárasztó hét után, akkor olvass tovább és fedezd fel Tihany rejtett kincseit!

Tihany Óvár része és a Csúcs-hegy különleges látnivalókat rejt. Ezeket többféle túraútvonalon és tanösvényen is elérheted. Az egyik leghosszabb és legtöbb látnivalót érintő a Lóczy-gejzír sétaút, melynek állomásait egy túrában, de akár külön-külön is végigjárhatod. A tanösvény érinti a következő 5+1 látnivalót is. 

Lóczy-gejzír sétaút | fotó: funiq.hu

1. Ciprián-forrás

Túrádat kezdheted a tihanyi hajóállomástól is. Ha autóval érkeztél, akkor itt vagy a Lepkesoron parkolhatsz. A Lepkesor Tihany egyik legszebb útvonala, ahol gyalog vagy biciklivel, de még autóval is öröm végigmenni. A víz illata és látványa annyira csodálatos ezen a részen, hogy mindig irigylem az itt ücsörgő horgászokat, akik ebben a páratlan környezetben hódolhatnak szenvedélyüknek.

Ebben a mediterrán hangulatot idéző környezetben kell megtalálnod azt a turistajelzést, mely a Barátlakásokhoz és a Ciprián-forráshoz vezet. Az útvonal talán egy kicsit meredek, de megéri.

A Ciprián-forrás a félsziget egyetlen forrása, mely a Barátlakások közelében tör a felszínre. Korábbi neve orosz kút volt, mivel a környéken élő orosz szerzetesek vájták a hegyoldalba. Később Halbik Ciprián Gáspár apát emlékére nevezték el Ciprián-forrásnak.

A forrás kristálytiszta vizéből mindenképpen kortyolj néhányat, majd indulj tovább a szerzetesek egykori lakásához, a barlangba vájt Barátlakásokhoz.

2. Barátlakások

Az Óvár keleti részén helyezkedik el az a kb. 20 méter magas bazalttufa fal, ahol a Barátlakások néven ismert üregek láthatóak. Egykor azok a bazilita szerzetesek készítették és lakták, akiket I. András királyunk felesége hozott magával a Kijevei Nagyfejedelemségből, Kr.u. 1050 körül.

A sziklafalba hálócellákat, kápolnát és ebédlőtermet is vájtak. Az egyik üreget egy sziklaomlás betemette, de a megmaradt remetelakhely így is egyedülálló kirándulási célpont, melyet érdemes felkeresni.

Nem lehetett könnyű a remeték élete, de a környéken sétálva mégis az jut az eszedbe, hogy micsoda nyugalomban és békében élhettek itt. Csak pár lépést kellett tenniük, és megpillanthatták a Balaton üde vizét.

3. Óvár (hegy), óvári kilátópont

Ha a Barátlakások után tovább mész a zöld jelzésű úton, akkor elérheted azt a kilátópontot is, ahol a környék egyik legszebb panorámája tárul eléd.

Itt is, mint a remetelakásokhoz vezető úton, fákkal borított, erdei környezeten és balatoni panorámás részeken át vezet az ösvény.

Ahol a fák lombjai véget érnek, lassan feltűnik a szemed előtt, hogy miért is másztál fel ezen a meredek úton.

Tihany, Óvár

A kilátóponttól lélegzetelállító látvány fogad téged. Itt a természet egyedi dallamot játszik a széllel és a növényzettel. Hangulatos környezetben pásztázhatod végig a tihanyi levendulaültetvényt, rálátsz a Belső-tóra, a távolban pedig a következő célpontodat is megpillanthatod, az Őrtorony kilátót.

fotó: Kollát Gyula

fotó: Cséfalvay Katalin

Kicsit megpihensz itt, eltervezed, hogyTihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek alkalmával visszatérsz ide, hogy felülről is lásd a lila virágok meseszép ruháját elterülni a réten, mert innen csodálni a virágpompában tündöklő ültetvényeket leírhatatlan érzés.

fotó: Kollát Gyula

4. Őrtorony kilátó

Tihany új kilátóját az Apáti-hegyen lévő Őrtorony kilátót két helyről is megközelítheted: Sajkod felöl és a Belső-tó körül.

nagyítás a képre kattintva

A kilátó a Tihanyi-félsziget közepén, a Külső-tótól nyugatra, a 216 m magas Apáti-hegyen épült, így már a kilátó mellől is páratlan panorámában lesz részed.

Ha a kilátó mellől kigyönyörködted magad, akkor mássz fel az egykori római őrtornyokra hasonlító építményen, mely mintegy 16,5 méterrel magasodik a térszín fölé, csodálatos körpanorámát nyújtva a kirándulóknak. 

Innen szinte az egész Balaton látszódik: feltárul a nagy kaldera, a Külső-tó, a Belső-tó és az ófalu, a háttérben pedig Balatonfüred. Délre nézve Zamárdit, Szántódot, Földvárt, nyugatra a Csúcs-hegyetNyereg-hegyet, Örvényest, Aszófőt, Udvardit és a Sajkodi-öblöt csodálhatod meg.

5. Csúcs-hegy

Az Őrtorony kilátótól nem messze lévő Csúcs-hegy Tihany legmagasabb pontja. A kirándulásod jutalmaként 235 méter magasból tekinthetsz végig a Balaton keleti és nyugati medencéjén. A hegy páratlan látványt nyújt a falura, a Belső-tóra és a Külső-tóra is. Nézd meg a videót és engedd, hogy elvarázsoljon!

Tihanyi Csúcs-hegy /DJI Mavic Pro/ 4K

Közvetlenül a csúcs közeléből jelzett kitérő út vezet a Csúcs-hegyi Gejzír-forrásbarlang bejáratához is. Ne hagyd ki ezt sem! A legenda szerint az itt található kis barlangban többször megfordult a híres bakonyi betyár, Sobri Jóska is, emiatt Sobri Jóska barlangnak is hívják. 

Csúcs-hegy az Őrtorony kilátó mellől fotózva

5+1 Öreg levendulás

Június vége felé a több mint 50 éves őslevendulás területe öltözteti lilába a Csúcs-hegy déli oldalát. A pazar látványban és a mesés illatban akkor is részed lehet, ha az Őrtorony kilátót a Belső-tó felől közelíted meg. Ezen az úton haladva ugyanis az őslevendulás területén fogsz átsétálgatni. Érdemes leülni a pompás virágok közé és élvezni a pillanatot, magadba szívni az illatot, mely egyben Tihany esszenciája is.

fotó: Vers József


 Kattints ide, és nézz szét Tihanyban egy virtuális túra keretében! Különleges élményben lehet részed, ha virtuálisan bebarangolod a Tihanyi-félsziget szebbnél szebb részeit.


Itthon vagy! Tihany - Balaton [HD]

Szerző: Földi Rita

fotók: Földi Rita | indexfotó: Pinterest

vissza

Hozzászólások

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Megosztás

Olvastad már?

Ízelítő a tartalomból

Random programtippek

Csiga-túra tanösvény

Csiga-túra tanösvény Település: Zalakaros
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Kirándulás: mind, tanösvény, túraútvonal, túra/séta
Sport & Élmény: mind, nordic walking
Spec. feltételek: vízparti, gyerekbarát

Veszprém Séta

Veszprém Séta Program kezdete: január 19.
Program vége: december 31.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind

Romantikus Reformkor

Romantikus Reformkor Program kezdete: szeptember 20.
Program vége: szeptember 22.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok