Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Rosé Fesztivál

Rosé Fesztivál Program kezdete: július 19.
Program vége: július 22.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Füredi szüret

Füredi szüret Program kezdete: október 19.
Program vége: október 21.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Balatongyöröki Palacsintafesztivál

Balatongyöröki Palacsintafesztivál Program kezdete: április 28.
Program vége: április 28.
Település: Balatongyörök
Megye: Zala
Régió: Keszthely környéke
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Kecskeköröm Ünnep

Kecskeköröm Ünnep Program kezdete: május 05.
Program vége: május 06.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, egyéb, mind

Nemzeti Hét Balatongyörökön

Nemzeti Hét Balatongyörökön Program kezdete: július 04.
Program vége: július 08.
Település: Balatongyörök
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

B.my.Lake Fesztivál

B.my.Lake Fesztivál Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Zamárdi
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: zenei, mind

Szigorúan ellenőrzött nyaralók - Megfigyelés és beszervezés Siófokon

Szigorúan ellenőrzött nyaralók - Megfigyelés és beszervezés Siófokon Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: mind, gyerekbarát

Vadlányoktól a pálosokig - vezetett gyalogtúra

Vadlányoktól a pálosokig - vezetett gyalogtúra Program kezdete: május 12.
Program vége: május 12.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, mind

BorBarangolás Badacsonyban

BorBarangolás Badacsonyban Program kezdete: január 20.
Program vége: június 09.
Megye: Veszprém
Régió: Badacsony környéke
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind
Hónap: január, február, március, április, május, június

Káderek fürdőnadrágban - Hekk, kertmozi és vízibicikli a pártüdülőben

Káderek fürdőnadrágban - Hekk, kertmozi és vízibicikli a pártüdülőben Település: Balatonvilágos
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Tihanyi túrák 2. – Szélmarta sziklákon át

 

Tihanyi túrák 2. – Szélmarta sziklákon át

Az előző részben Örvényesről indulva „becserkésztük” a félsziget Apáti templomtól a Csúcs-hegyig terjedő szakaszát, megnéztük a hegygerincen futó útvonal megannyi látványosságát. A mostani részben – miután leereszkedtünk a csúcsról – a nyeregből folytatjuk utunkat, hogy előbb szőlőtáblák közt haladva, majd a Kiserdő-tető szikláit kerülgetve, végül az Óvár dombjának leküzdése után egy igazán különleges hangulatú településre jussunk.

A csúcs alatti nyeregben egy „karácsonyfa” (útjelző) áll, mely igazán nagy segítségünkre van abban, hogy kiválasszuk mely látványosságot célozzuk meg. Az egyik nyíl egy közeli kilátópontra irányít, és javaslatom szerint ne is rohanjunk a félsziget belseje felé addig, míg ezt a bizonyos sziklaperemet fel nem kerestük, mert fantasztikus panoráma nyílik róla egyrészt az alatta elterülő Külső-tóra, másrészt gyakorlatilag Tihany nagy részére – beleértve a Kiserdő-tetőt és az Óvár dombját, de feltűnik a Belső-tó, sőt a még távolabbi Apátság is. (A galéria képein: 1. tavasszal virágzó cserszömörce bokrok mellett Orlay-murokmezőn át vezet az ösvény a kilátóponthoz, 2. Külső-tó, 3. Kilátás a félsziget belseje felé)

Visszatérve a nyeregbe a sárga háromszög jelzésen ereszkedem le a hegy aljába. Itt ugyancsak egy útjelző oszlop fogad, melyről a Kiserdő-tető felé mutató nyíl irányát választom. Innentől jelzésem becsatlakozik a zöld háromszög jelölte útvonalba, mely az Óvár aljába fog elvezetni. Ebből a pontból szétnézve szőlőföldek végtelenjén kalandozhat a szem, melyeket keresztül-kasul földutak szabdalnak. Ezek egyikén indulok tovább, ám első alkalommal igen kalandosra sikerül a próbálkozásom. Mivel jelzéssel sehol nem találkozom, csak úgy találomra kanyargok az utakon, de egy idő után belátom, hogy így nem jutok célba. Visszafordulok hát, és újra elindulok a „karácsonyfától”.

Rögtön az útjelző után balra egy földút vezet a hegy felé, ám rövidesen kiderül – lévén, hogy jelzést itt sem találok –, ez sem az én irányom. Kicsit tovább haladva, balról egy csapást vélek felfedezni, és – bár jelzés nem irányít arra, vesztenivalóm nem lévén – követni kezdem. Nem túl nagy meggyőződéssel ballagok a csupán itt-ott bokrokkal szegélyezett szakaszon – ezekre ugye jelzést sem lehet festeni –, amikor egyszer csak a lábam alatt egy lapos kövön felfedezem a zöld háromszög jelzést. Innentől már megnyugodva folytatom utam. Azóta már többször jártam ezen a szakaszon, és nincs problémám, de aki először jár itt – érkezzen bármely irányból –, annak bizony hozzám hasonló kalandban lehet része, mert ennek a szakasznak egyik végén sincs semmiféle jelzés, mely a nevezett csapásra irányítana.

Ismét szőlőtőkék mellett ballagok, melyek praktikusan itt-ott a jelzések elhelyezésére is módot adnak. Olyan nagyon más nincs is jó darabon, melyre jelet lehetne festegetni, de a tőkék nagyon is megteszik. Tény, hogy nem sűrűn látni „pingálást”, de az a néhány, ami el van helyezve, kellőképp segíti a haladást. Annyi furcsaság azért még van a dologban, hogy – más tájaktól éltérően – a zöld háromszög helyett időnként egy lila színű számot lehet látni a tőkéken. Ezeket már a Csúcs-hegyre menet az erdőben is megfigyeltem, de akkor nem tudtam mire vélni. Utólag annyit derítettem ki, hogy a félszigeten néhány javasolt (kör)túra útvonalat jeleznek, melyek a hagyományos jelzésekkel ellátott túraútvonalakon futnak.

Különösebb vargabetűk leírása nélkül értem el a Kiserdő-tetőt, ahol is a számomra – lévén afféle sziklaimádó – oly kedves „Szélmarta-sziklák” vártak rám. Ezekhez a bizarr bazalttufa sziklaformációkhoz hasonlók például a Nyereg- és Csúcs-hegyen is láthatók, ám számomra mégis az itteniek a legkedvesebbek, lévén „őket” láttam először tihanyi kirándulásaim során.

Tény, hogy a tetőről nincs kilátás a Balaton víztükrére, de a szikláktól nyíló panoráma így is parádés. Alattunk a Belső- és a Külső-tó csillog, a távolban pedig a nyugati oldal hegyvonulata sejlik.

Már a tetőről történő leereszkedés közben is láttam, hogy Óvárhoz érkezni leginkább csak tavasszal érdemes. Nem állítom, hogy máskor nem szép e tájék (sőt!), de ebben az évszakban fenomenális látványt nyújt a domboldalt borító hófehéren virágzó Orlay-murok tenger.

Olybá tűnik, mintha hópaplan takarná az üde zöld fákkal, facsoportokkal tarkított tájat. Elmondhatatlan élmény ebben a „hótengerben” kaptatni felfelé a domboldalon, mely élményt még sokszoroz az ösvényről nyíló pazar kilátás.

Óvártól lefelé ereszkedve több pontról pazar kilátás nyílik a Balatonra, és utunkba esnek a Barátlakások és a Ciprián-forrás is.

A partra leérve a zöld sáv jelzés most már végig műúton haladva, majd a hajókikötőnél jobbra térve meglehetősen szuszogtatós emelkedéssel elvezet bennünket az Apátsághoz, illetve egy tündéri kis faluba. De róla majd legközelebb, mert ez a kis ékszerdoboz megérdemel egy külön írást. (a lentebbi galériában: 1. Ösvény a Kiserdő-tetőn, 2. Guszta (mérgező!), 3. Hajó érkezik a kikötőbe, 4. Színorgia a Kiserdő-tető oldalában: virágzó cserszömörce bokrok és Orlay-murok)               

  

                                                                                                                                           

Szerző: Kollát Gyula - Szép Világunk Magazin

vissza

Hozzászólások