Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Szakvezetés a Kis-Balatonnál

Szakvezetés a Kis-Balatonnál Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, egyéb
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: mind, gyerekbarát, kutyabarát

Gyenesi Íz-lelő

Gyenesi Íz-lelő Program kezdete: szeptember 22.
Program vége: szeptember 22.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Balaton-kerülő Szóló Vitorlásverseny

Balaton-kerülő Szóló Vitorlásverseny Program kezdete: szeptember 29.
Program vége: szeptember 29.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Balaton 24h Mountainbike Váltóverseny

Balaton 24h Mountainbike Váltóverseny Program kezdete: július 27.
Program vége: július 29.
Település: Zánka
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, sport/verseny

WeLove Balaton Festival

WeLove Balaton Festival Program kezdete: augusztus 19.
Program vége: augusztus 20.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Ars Sacra Fesztivál a Balatonnál

Ars Sacra Fesztivál a Balatonnál Program kezdete: szeptember 15.
Program vége: szeptember 23.
Program: művészeti, zenei, egyéb, mind, kulturális
Hónap: szeptember

Balatoni Játszadalom és a Balaton szíve létrehozása

Balatoni Játszadalom és a Balaton szíve létrehozása Program kezdete: augusztus 09.
Program vége: augusztus 12.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: mind, egyéb

Szent Mihály-napi búcsú

Szent Mihály-napi búcsú Program kezdete: szeptember 22.
Program vége: szeptember 23.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: zenei, egyéb, mind

Bahart Regatta

Bahart Regatta Program kezdete: június 02.
Program vége: szeptember 09.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, sport/verseny

Zánkai Bornapok

Zánkai Bornapok Program kezdete: július 14.
Program vége: július 28.
Település: Zánka
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Séták a tengerfenéken 5. - Víztengerből kőtenger

 

Séták a tengerfenéken 5. - Víztengerből kőtenger

Utolsó sétánkat tesszük a valahai Pannon-tenger mélyének mára varázslatos szépségűvé lett tájékán, a Balaton-felvidéken, annak is egy igazi, mediterrán hangulatú kistáján, a KÁLI-MEDENCÉBEN. Hangulatát leghívebben Hamvas Béla (filozófus és író) szavai érzékeltetik:

A napfény fehérebb, majdnem olyan fehér, mint a Földközi-tenger fölött. A színekről a köd eltűnik és jobban világítanak. A tárgyak körvonala élesebb. A légkör mintha elektromosabb lenne... E táj sok olasz vidéknél déliesebb... A fény az embert is átsugározza, a dolgokba is bevilágít és a gyümölcs íze is világosabb...". 

videó: Hajnal a Káli-medencében | Varga Norbert

Ez a vidék nem az erdőrengetegek hazája, sokkal inkább a végtelen sztepprétek és szőlőmezők földje. Hegyei ugyan nem „karcolják” a felhőket, de amíg feljutunk, akár a Fekete-hegyen lévő Eötvös-kilátó, akár a Tűhegy kilátópontja nyújtotta káprázatos panoráma megtapasztalásához, bizony igazi hegymászó élményben lehet részünk. A Köveskáltól Kapolcsig tartó bazaltfennsík pedig egészen különleges látvány. A felszíni csupasz kőzetmélyedéseiben kis „tengerszemek” csillognak.

A rétek leghíresebbike a Köveskál melletti Sásdi-rét. Ez a terület a szigorúan védett jégkori maradvány, a lisztes kankalin utolsó ismert előfordulási helye. Legszebb mind közül talán a Tódi-kút gyapjúsásos láprétje. Ezek a többé-kevésbé természetes területek olyan ritka növényfajok túlélését biztosítják, mint az orchidea-fajok (mocsári nőszőfű, vitéz kosbor, mocsári kosbor, pókbangó), nőszirmok, kornistárnics, vidrafű.

Barkás-tó és a Monostori-tó tőzegmohás lápja szintén szigorúan védett. Ezek a kicsiny, lefolyástalan mélyedések az úgynevezett kőtálak, vagy krátertavak. A mélyedések a bazaltláva-takaró kialakulásával egyidejűleg jöttek létre oly módon, hogy ahol a bazalt alatti alapzaton régi mélyedések voltak, azokat nem minden esetben tudta a bazaltláva teljes mértékben kitölteni.

A tájék legnagyobb érdeklődésre számot tartó látványosságai azonban vitathatatlanul az egykori tengerfenéken lejátszódott vulkáni tevékenység „beszédes” tanúi, a kőtengerek és a Hegyestű kúpja. Kőtengerrel (nagy sziklatömbökből álló kőhát) több helyütt is találkozhatunk a medencében, ám a Szentbékkálla melletti világviszonylatban is egyedülálló képződmény.

A szanaszét heverő kisebb ház nagyságú sziklák a pannon kor tengerének megszilárdult homokturzásai, melyeket a szél a későbbi korok folyamán (főleg a pliocén kor sivatagi szele) bizarr formákra kipreparált. Közülük az egyik különösen érdekes: az „ingókő” sokak szerint, ha megfelelő erővel ringatjuk, megbillen alattunk (alábbi fotó).

A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt (közel 50 méter magas) bányafal azonban felfedi számunkra az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. 

A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de kontinensünkön is ritkaság számba megy. Európában két hasonló bazalthegy nevezetes, a Detunata Erdélyben és a Giant's Causeway (Óriások útja) Észak-Írországban. A Káli-medence számos gyönyörű panorámát nyújtó kilátóhelyet kínál, de a legcsodálatosabb közülük talán a hegyestű-i bányaudvar nyugati peremén található. Innen belátható nemcsak a festői Káli-medence, hanem a Tapolcai-medence tanúhegyei, a Balaton, és a Tihanyi-félsziget is.

videó: Napraforgók, szalmabálák a Káli-medencében | Varga Norbert

Tegyünk most egy virtuális sétát a tájon. Kezdjük a portyát Salföldön. A falu utcáit szebbnél szebb, fehérre meszelt oromdíszes házak szegélyezik, és a település végén találjuk az első kőtengert egy borókásban megbújva (alább a 3. fotón a kőtenger egyik bizarr sziklája).

Salföldről Kékkút felé haladva kitérőt tehetünk a Kütyü-domb érdekes szikláihoz. A faluba érkezve elsőként a több száz éves, meseszerű műemlék tájház tűnik fel. A templomhoz érve régi löszúton feljuthatunk a szőlőhegyi pincékhez, ahol szemet gyönyörködtető kilátás tárul elénk. A falu határában található a bizánci császárnőről elnevezett Theodora-forrás

A forrástól száz méterre Kékkút felé található egy fehér kőkereszt, e mellett rákanyarodhatunk a Rozskúti dűlőútra, mely Mindszentkállára vezet. A falu határából kitérőt tehetünk a kerekikáli templomromhoz, amely felett honfoglalás-kori földvár sáncai láthatók. A Kopasz-hegy keleti lábánál láthatjuk a törökök által felperzselt Kisfalud templomának romjait.

Tovább haladva Szentbékkálla határában a kőtenger bizarr szikláinak megcsodálása után ejtsük útba a középkori Velétei püspöki palota romjait. Innen a falu szép műemléktemploma mellett elhaladva, átvágva a falu lejtős kis utcáin már a Fekete-hegyre kapaszkodunk. A hegy lábánál a töttöskáli templomrom tűnik elénk, feljebb érve a kis krátertavak közelében emelkedő Eötvös-kilátó nyújt ragyogó lehetőséget, hogy visszatekintsünk eddigi utunkra, sőt beláthatjuk a még előttünk állót is.

A hegyről leérve elhagyjuk az eddig követett kék sáv jelzést és a kék kereszt jeleket követve Köveskál érintésével jutunk Hegyestűre. Lejőve a Balatoni kéktúra útvonalán elébb kis kitérőt teszünk a kék rom (KL) jelzésen Sóstókáli templom (kép lentebb) és a Pusztapalota romjaihoz.

Innen, a Kis-hegyestű tövében elhaladva, a kőtenger szélén juthatunk el Kővágóörsre. Az itteni kis kőtenger természetes madáritatóival ismét szép látványt nyújt, szintúgy, mint a medence közepén található Kornyi-tó. Kővágóörsről a sárga sáv jelzést követve az ecséri romtemplom érintésével jutunk Révfülöpre. 

Természetesen ennyi látnivalót egy nap alatt végigjárni lehetetlen. De miért is rohannánk? Annyi szépet kínál e táj, hogy igazán érdemes néhány napot rászánni a bejárásra. Kezdjük a túrát bárhonnan, körbeérve életre szóló élményekkel leszünk gazdagabbak. 

Szerző (szöveg): Kollát Gyula - Szép Világunk Magazin

fotók: edzesonline.hu, orszagalbum.hu, panoramio.com, kektura.click.hu, villasilvestris.hu, balaton.network.hu, fotoklikk.hu, maggam.hu, flickr.com, bfnp.hu

vissza

Hozzászólások