Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Parti Pezsgés Fesztivál

Parti Pezsgés Fesztivál Program kezdete: július 05.
Program vége: július 08.
Település: Balatonboglár
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Svert Kupa

Svert Kupa Program kezdete: augusztus 10.
Program vége: augusztus 12.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: mind, sport/verseny

Levendula Nap

Levendula Nap Program kezdete: június 23.
Program vége: június 23.
Település: Dörgicse
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, egyéb

Györöki Bor & Dal Fesztivál

Györöki Bor & Dal Fesztivál Program kezdete: augusztus 10.
Program vége: augusztus 12.
Település: Balatongyörök
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, zenei, mind

Szent Mihály-dombi Zenei Esték

Szent Mihály-dombi Zenei Esték Program kezdete: június 17.
Program vége: szeptember 23.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: zenei, mind

Múzeumok Éjszakája

Múzeumok Éjszakája Program kezdete: június 22.
Program vége: június 23.
Település: Fonyód
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, zenei, egyéb, mind

Balaton-átúszás

Balaton-átúszás Program kezdete: június 30.
Program vége: június 30.
Település: Révfülöp
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

WeLove Balaton Festival

WeLove Balaton Festival Program kezdete: augusztus 19.
Program vége: augusztus 20.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Káderek fürdőnadrágban - Hekk, kertmozi és vízibicikli a pártüdülőben

Káderek fürdőnadrágban - Hekk, kertmozi és vízibicikli a pártüdülőben Program kezdete: június 15.
Program vége: július 27.
Település: Balatonvilágos
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, egyéb, mind, MOL Nagyon Balaton

Ars Sacra Fesztivál a Balatonnál

Ars Sacra Fesztivál a Balatonnál Program kezdete: szeptember 15.
Program vége: szeptember 23.
Program: művészeti, zenei, egyéb, mind, kulturális
Hónap: szeptember

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Séták a tengerfenéken 3. - Távoli őrszemek

 

Séták a tengerfenéken 3. - Távoli őrszemek

Az előző két részben a Tapolcai-medence tanúhegyeit látogattuk meg, ám a Balaton-felvidéktől kissé távolabb is találkozhatunk a régmúlt idők tanúival. A Déli-Bakony lábainál fekvő Hegyesdtől légvonalban mintegy 30 kilométerre áll a Somló-hegy és tőle északnyugati irányban közel 20 kilométernyire a Ság-hegy.

Somló-hegy – Ajkától 15 kilométerre nyugatra, a Marcali-medence keleti szélén magányos hegyszigetként emelkedik ki a környező síkságból. Alak, nagyság, felépítés tekintetében joggal tekinthetjük a Szent György-hegy és a Badacsony "ikertestvérének". Neve ősi magyar név. Abból az időből származik, amikor még somfa borította a hegy tetejét és lankáit. A sommal benőtt hegy, ha a sommal borítottság már messziről látszik dunántúli tájnyelven szólva „somlik”.

A bazaltkúp a természeti erők hatására kisebb-nagyobb darabokra aprózódik, végül is dió-mogyoró-sörét nagyságú (innét a népies „srét” elnevezés) lesz és ebből képződik a híres somlai bor kitűnő termőtalaja. Szőlője érlelésének a fekete bazalt hőelnyelő tulajdonsága is kedvez. A bazalt a nappal elnyelt hősugarakat napsütés után és éjjel kisugározza. A szőlőket így jószerével állandóan meleg veszi körül.

A Somlói Borvidék | videó: Superstar Pictures

A néphit szerint, ha az ormot borító köd Zalának megy („pipál” a Somló), akkor eső várható, ha pedig a köd a Bakonynak fordul, akkor kétséges az eső. Ősi tapasztalat szerint jégeső is ritkábban éri a Somlót, mint a Balaton vidéki hegyeket. Számtalanszor előfordult már az is, hogy a jégeső a hegy aljáig vonult, majd a felhő kétfelé vált, és a Somló aránylag csekély kárral menekült meg a jégtől. 

A Somló hegy északi, Dobára tekintő, meredek bazaltpereme fölött egy elkülönült kis bazaltkúpon, sűrű erdővel körülvéve merednek ég felé a vár festői romjai. Somló vára Bakócz Tamás (az ország egyik leggazdagabb főpapja volt, aki nagy vagyont harácsolt össze rokonsága számára) alatt élte fénykorát. Ő építtette át szép várrá, aminőnek romjai alapján el tudjuk képzelni. Ekkor készülhettek a vár faragott ajtó-, ablakkeretei, a szép boltíves és tornyos kápolna.

A várat a Kitaibel Pál tanösvényen haladva érhetjük el (3 km hosszú, 9 állomásból álló önmagába visszatérő tanösvény) Könnyen megközelíthető a 8-as számú útról leágazó, a Somlóvásárhely és a Somló közötti bekötőútról, a Margit-kápolnától indulva. 

Úton a vár felé megtekinthetjük a Kinizsi-szikla nevezetű követ, melyen egy nyereg alakú mélyedés látható. A környező fák által megfogott kődarab nevében őrzi a vár egykori tulajdonosának nevét. A felfele menő gyalogúttól egy méterre, közvetlen az út mellől nézhető meg. Bal oldalon kis csapás vezet az erdőbe, amelyről a szikladarab lecsiszolódott tetejére is fel lehet mászni.

A Somló-hegyen három kápolnát is felkereshetünk. Délnyugati oldalán áll a Szent Ilona kápolna, melyet valószínűleg a tüskevári (nagyjenői) pálosok építették azon a helyen, ahol a mostani kápolna is áll. Hogy ez a templom mikor dőlt romba, nem tudni, lehetséges, hogy a hegy déli oldalán található Szent Margit-kápolnához hasonlóan a török vész idején pusztult el. A 19. század első felében határozták el újraépítését, felszerelését a hívek adományozták.

Szent Márton-kápolna a hegy keleti oldalán fekszik, közelében fakad a Szent Márton-forrás. A hegy másik forrása a Szent Ilona kápolna közelében fakadó Séd-forrás. A hegy további látnivalókat is tartogat számunkra, többek között a 250 éves hársfát, a Szent István-kilátót és szobrot, a Taposó-kutat és természetesen számtalan pincét, ahol kitűnő borokat kóstolhatunk.

Ság-hegy – Több sorstársához hasonlatosan bazaltbányászatnak esett áldozatul a legészakibb, Celldömölk közelében fekvő tanúhegy is. (fotó: vulkansag.hu)

A bazaltkitermelés helyén most tanösvény mutatja be a hegy történetét, állat-, és növényvilágát. A teraszos, szerteszét ágazó bányaudvaron járva valójában úgy érezhetjük magunkat, mintha egy vulkán belsejében sétálnánk. A vulkán négy működési fázisában más-más kitörési terméket produkált, különleges formákat alkotva. Ezek változatossága adja a hely fő varázsát.

Megközelíteni Alsóság felől lehet, parkolni a vendéglőnél érdemes. Innen rövid kapaszkodó után három felé ágazik az út, végeredményben mindegyik a volt bányába vezet, csak a baloldali nagyságrendekkel hosszabb. 

Szerző: Kollát Gyula - Szép Világunk Magazin


vissza

Hozzászólások