Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Tihanyi Gardália - Garda fesztivál

Tihanyi Gardália - Garda fesztivál Program kezdete: november 16.
Program vége: november 18.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

WeLove Balaton Festival

WeLove Balaton Festival Program kezdete: augusztus 19.
Program vége: augusztus 20.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Cruisers Hungary - Rockin` Beach

Cruisers Hungary - Rockin` Beach Program kezdete: július 28.
Program vége: július 28.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind, zenei

Almádi Borfesztivál

Almádi Borfesztivál Program kezdete: augusztus 03.
Program vége: augusztus 20.
Település: Balatonalmádi
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

KóBor Túra

KóBor Túra Program: egyéb, mind, gasztro/boros/sörös
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Hónap: október, november, január, december, február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember

LégyOtt a tóparton!

LégyOtt a tóparton! Program kezdete: július 12.
Program vége: augusztus 10.
Település: Tapolca
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, zenei

Ponty így jó! – Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál

Ponty így jó! – Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál Program kezdete: augusztus 23.
Program vége: augusztus 25.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Festetics Vágta

Festetics Vágta Program kezdete: augusztus 18.
Program vége: augusztus 19.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Kórkép-korkép - A hévízi nyaralás évtizedei

Kórkép-korkép - A hévízi nyaralás évtizedei Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind, kulturális
Kirándulás: mind, túra/séta

Zánkai Bornapok

Zánkai Bornapok Program kezdete: július 14.
Program vége: július 28.
Település: Zánka
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Séták a tengerfenéken 2. - A magyar "Fudzsik"

 

Séták a tengerfenéken 2. - A magyar "Fudzsik"

Az előző részben megismerhettük a Balaton-felvidék koporsó alakot formázó hegyeit, bejártuk a Badacsonyt, megmásztuk a Csobáncot és megcsodáltuk a Szent György-hegy világhírű bazaltorgonáit. A mostani részben a tőlük teljesen eltérő képet – az úgynevezett cukorsüveget formázó tanúhegyeket vesszük sorra. Bemutatkoznak a Gulács, a Tóti-hegy, a Hegyesd és a szigligeti Várhegy festői kúpjai.

Gulács (393 m) Keresztury Dezső a magyar Fudzsi-nak nevezte. Teteje jellegzetesen csúcsos, különösen észak-déli irányból szemlélve. A hegy teljesen vad, természetes erdős vidék, sem műtárgyak, sem pincék nincsenek itt, az elhagyott bánya-sebet leszámítva civilizációnak semmi nyoma. A csúcsra is csak egy keskeny, egyszemélyes spirális gyalogút vezet fel. A részben bokrokkal és fákkal fedett hegycsúcsról felejthetetlen kilátás nyílik a Tapolcai-medencére, a Balatonra és a Keszthelyi-hegységre. A hegy északnyugati oldalán találjuk a Sér-kút nevű forrást. (Lentebb a képen az előtérben a Gulács, távolabb a Szent György-hegy)

Tóti-hegy (347 m) a Gulács kistestvére, egymás mellett állnak a Badacsony és a Csobánc között. Csúcsa teljesen kopár, így a körkilátást semmi nem akadályozza. A hegyet alig bányászták, oldalában nagyon szép hasadozott bazalt látható. Annak ellenére, hogy jelzett turistaút vezet a hegytetőre, kevesen ismerik és járják.

A két hegy „szomszédvár”, így egy túra keretében bejárható. Indulhatunk Nemesgulácsról (ekkor ejthetjük útba a Sér-kutat, oda-vissza 11,4 km, szint 550 m), Salföldről (ez a leghosszabb, oda-vissza 12,6 km, szint 550 m) vagy Káptalantótiból. Ez utóbbiból körtúra formájában kereshetjük fel a két hegyet. Kék háromszög jelzésen a Tóti-hegy felé indulva, majd onnan zöld-, kék sáv, kék háromszög jelzéseken jutunk a Gulácsra, végül kék sáv jelzésen vissza a kiindulópontra. A körtúra hossza 10,2 km, melyen 410 méter szintkülönbséggel számolhatunk.

Hegyesd (281 m) –

Ahol a Bakony déli hegylábai a Balaton­-felvidék lankás dombjaivá simulnak, olyan varázslatos vidékre érkezünk, amelyet méltán nevezhetnénk a dunántúli táj kicsinyített másának. E mindkét nagy tájegység jellegzetességeit magában hordozó sokszínű vidéken éppúgy megtalálhatjuk az erdőségeket, a hullámzó füvű réteket, mint a vizes élőhelyeket és a sziklaormokat, csodálhatjuk a vulkáni kúp merész csúcsát, vagy megnyugodhat tekintetünk a domboldalak lankáin.

- Gyarmati Krisztina: Egy szeletnyi pannon táj -

Várát, melyet 1329-ben említ először oklevél Castellanus (regis) de Hygusd néven Diósgyőrhöz hasonlatosan több ízben birtokolták asszonyok. 1389-ben Peleskei László Sára nevű leányának ítélték. 1396-ban Mikes mester özvegye és leánya parancsolt benne, majd 1398-ban Szécsényi Frank feleségéé. Zsigmond király 1426-ban Herczeg Péter Anna nevű leányát, Széchenyi László majd Perényi Péter országbíró özvegyét erősítette meg a vár birtokába. 1554 után Hegyesd valamelyik Sárkány leány hozományaként a Czobor család tulajdonába került.

A hegy csúcsán ma is láthatók az egykori gótikus vár kerek tornyának alapjai. Hegyesdről indulva sárga sáv és rom (L) jelzéseken egy nagyon könnyű 3 kilométeres és mindössze 100 méteres szintkülönbségű körúton járhatjuk be a hegycsúcsot és romokat.

Szigligeti várhegy (213 m) - Kevés olyan tája van a Balatonnak, ahol így együtt találni a vidék romantikáját a múlt emlékeivel. Kialudt vulkánok kúpjai, zamatos borokat termő domboldalak, erdők, susogó nádas, hullámzó Balaton öleli körül a várhegyet.

Szigliget sokáig sziget volt, csónakkal, illetve hajóval lehetett megközelíteni. A 19. században került sor a Közép-Dunántúl végleges vízszabályozására, ezen belül a Balaton lecsapolására. Ennek következtében szigetből félszigetté vált, északnyugati részeiről eltűnt a víz. Egy 1260-ból származó oklevél szigetként említi. A környékbeliek ma is „Sziget”-nek nevezik. (Lentebb a képen a szigligeti Várhegy a Szent György-hegy lábától visszatekintve.)

A török hódoltság idején a Várhegy köré települt az Öregfalu. A fehér, nádtetős házak őrzik az elmúlt évszázadok hangulatát. Mintha megállt volna itt az idő, olyan különös, nyugalmat adó hangulata van a vár alatti kis Ó-falunak. Csodálatos természeti környezetével a magyar költők által egyik leggyakrabban megénekelt tájak közé tartozik.

A félsziget látnivalóit a Kamon-kő tanösvény fűzi fel. A szigligeti templomtól induló és oda visszatérő útvonal a falu hangulatos utcáin halad, útba ejti az Avasi templomromot és bemutatja az egykori tűzhányók világát is. A 6 kilométeres távon 290 méteres szintkülönbséget kell leküzdenünk.

Kis „Fudzsijainkról” szebben, mint Cholnoky Jenő, senki sem írt:

Kicsiny kis vulkánocskák ezek a Vesuvióhoz, meg az Etnához képest. Ha az Etnát ideállítanánk a Dunántúl közepébe, bizony majdnem az egész Balatont eltakarná, meg a Balaton-felvidéket és Somogy északi részét. Hát még a 6000 m magas kelet-afrikai Kilimandzsáró! Majdnem az egész Dunántúlt elfoglalná, s csúcsa messze túlszárnyalná az Alpokat, s 4000 méternyi felső része állandóan hóba és jégbe volna temetkezve. A mi szerény kis balatoni vulkánjaink nem ilyen zord fennségűek, hanem annál kedvesebbek, bájosabbak.” 

Szerző: Kollát Gyula - Szép Világunk Magazin

vissza

Hozzászólások