Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Rozé, Rizling és Jazz Napok

Rozé, Rizling és Jazz Napok Program kezdete: július 06.
Program vége: július 15.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, zenei, mind

BorBarangolás Badacsonyban

BorBarangolás Badacsonyban Program kezdete: január 20.
Program vége: június 09.
Megye: Veszprém
Régió: Badacsony környéke
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind
Hónap: január, február, március, április, május, június

Művészetek Völgye

Művészetek Völgye Program kezdete: július 20.
Program vége: július 29.
Település: Kapolcs
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Rózsakő Fesztivál

Rózsakő Fesztivál Program kezdete: augusztus 17.
Program vége: augusztus 20.
Település: Badacsonytomaj
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, gasztro/boros/sörös, kulturális, zenei, egyéb

Balatongyöröki Borfesztivál

Balatongyöröki Borfesztivál Program kezdete: július 19.
Program vége: július 22.
Település: Balatongyörök
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, gasztro/boros/sörös

Füredi Tavaszi Fesztivál

Füredi Tavaszi Fesztivál Program kezdete: március 15.
Program vége: március 18.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, mind

Kórkép-korkép - A hévízi nyaralás évtizedei

Kórkép-korkép - A hévízi nyaralás évtizedei Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: kulturális, egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Zamárdi Gasztro és Utcza Fesztivál

Zamárdi Gasztro és Utcza Fesztivál Program kezdete: augusztus 02.
Program vége: augusztus 05.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, zenei, mind

Balatonkör

Balatonkör Program kezdete: április 28.
Program vége: április 30.
Település: Zamárdi
Megye: Somogy
Régió: Siófok környéke
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Nemzeti Regatta

Nemzeti Regatta Program kezdete: június 09.
Program vége: június 10.
Település: Siófok
Megye: Somogy
Régió: Siófok környéke
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Párját ritkítja a balatonszemesi szabadstrand

 

Párját ritkítja a balatonszemesi szabadstrand

Vízibicikli, krokodilos kajak, minifánk, lángos, főtt kukorica. A balatonszemesi Berzsenyi úti szabadstrandon minden elérhető, amit a tikkasztó hőségben várhatunk a Balatontól. Azoknak ajánlom Szemest, akik a pörgés helyett a lazítást választják szívesebben egy nyári napon.

Az egyik legkedvesebb strandunk a Berzsenyi úti szabadstrand, ami visszarepít bennünket a hetvenes évekbe. A balatoni retró talán mindannyiunk számára kedves fogalom, a rengeteg felújított strand mellett jó olykor ilyen helyekkel is találkozni.

Szemesre a legegyszerűbb talán vonattal érkezni, hiszen az utakon sok esetben dugóban ülünk órákon át, a vonatok viszont nagyon gyakran közlekednek, és minimális késéssel érnek az állomásokra. Ezen a településen ráadásul rövid séta után már csobbanhatunk is a Balaton hűsítő hullámaiban. Mivel szabadstrand, ezért a belépés ingyenes, ugyanakkor jó hír azoknak, akik nyaralás alatt hűvösebb napokkal is találkoznak, hogy a strandnál van a bejárata a Balatonszemesi Élményfürdőnek.

Mi vár ránk a szabadstrandon?

Bár viszonylag kevés büfé kapott helyet a területen, azért nem kell csalódnia annak, aki itt szeretne jól lakni. A szokásos Balaton parti ételek, a lángos, kukorica, hamburger, palacsinta és hotdog mellett menüt is ehetünk, nagyon kedvezményes áron. A vízpart a sok fának köszönhetően árnyékos, és nem túlságosan zsúfolt, remek választás akár kisgyermekkel érkezőknek, akár azoknak, akik perceken belül rákvörösre égnének a napon. Ennek ellenére érdemes beszereznie mindenkinek egy könnyű strandsátrat, már mindenhol hozzá lehet jutni párezer forintért. Jó szolgálatot tehet spontán fürdések alkalmával.

A partközelben egy kicsit sok hínárral találkoztunk, és néhol kellemetlenül iszapos a talaj, de 20-25 méter után már kellemes homokon sétálhatunk vagy labdázhatunk. A kánikulában mi jobban szeretünk fürdeni, ám a szelesebb napokon lehetőség van kajakot és vízibiciklit is bérelni. Az árak nem magasak, és kifejezetten aranyosak a krokodilos kajakok. A füvön a csendes partszakasznak köszönhetően hosszú órákon keresztül lehet háborítatlanul pihenni. További jó pont, hogy színes, jól felszerelt játszótér kapott helyett egészen közel a vízhez.A gyerekek egyszerűen imádják az itt lévő játékokat, akik pedig a gyermekzsivajtól távol szeretnének hűsölni, nyugodtan megtehetik távolabb, hiszen a strand igen nagy területen fekszik.

Közvetlenül mellette található a kikötő, ahonnan a hajójáratok indulnak. A strandolásunk napján, délután hatalmas vihar közeledett, de még az eső előtt átsétáltunk megnézni a Hunyady József kikötőbe a vitorlásokat. Éppen akkor érkezett egy kirándulóhajó, ami tömve volt utasokkal. El is határoztuk magunkban a jókedvű embereket látva, hogy legközelebb mindenképpen benevezünk mi is egy útra. Apropó! Még sehol nem láttam olyan mólót, ahonnan lépcső vezet le a Balatonba. Hiába borított mindent hínár, egy csapat nyugdíjas hölgy itt merészkedett a vízbe, mi pedig irigyeltük őket azért, mert annyira élvezték a fürdést, hogy a növény nem zavarta őket.

Egy szó mint száz, ez a strand minden korosztály számára remek választás lehet a maga csendes, retró bájával. A vasútállomás közelében bevásárolhatunk az italdiszkontban, és az újságosnál, ezután pedig nem marad más hátra, mint egy vidám napot eltölteni a Balaton partján az apró hattyúk társaságában. 

Szerző: Kristóf Eszter

vissza

Hozzászólások