Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Nyitott Pincék Napja

Nyitott Pincék Napja Program kezdete: június 23.
Program vége: június 23.
Település: Balatongyörök
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Rosé Fesztivál

Rosé Fesztivál Program kezdete: július 19.
Program vége: július 22.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Szedd magad 7végék a Balaton legdúsabb levendulásában!

Szedd magad 7végék a Balaton legdúsabb levendulásában! Program kezdete: június 15.
Program vége: július 01.
Település: Balatoncsicsó
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind

BABEL SOUND FREE - INTERAKTÍV VILÁGZENEI FESZTIVÁL

BABEL SOUND FREE - INTERAKTÍV VILÁGZENEI FESZTIVÁL Program kezdete: július 16.
Program vége: július 22.
Település: Balatonboglár
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Retro Balaton Fesztivál

Retro Balaton Fesztivál Program kezdete: július 20.
Program vége: július 21.
Település: Fonyód
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: mind, zenei

Múzeumok Éjszakája

Múzeumok Éjszakája Program kezdete: június 23.
Program vége: június 23.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind, kulturális, művészeti

Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek

Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek Program kezdete: június 29.
Program vége: július 01.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, egyéb

Cruisers Hungary - Rockin` Beach

Cruisers Hungary - Rockin` Beach Program kezdete: július 28.
Program vége: július 28.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind, zenei

Györöki Bor & Dal Fesztivál

Györöki Bor & Dal Fesztivál Program kezdete: augusztus 10.
Program vége: augusztus 12.
Település: Balatongyörök
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, zenei, mind

Gyenesi Íz-lelő

Gyenesi Íz-lelő Program kezdete: szeptember 22.
Program vége: szeptember 22.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Körbejártuk a Tihanyi-félszigetet

 

Körbejártuk a Tihanyi-félszigetet

Kiindulási pontunk a Belső-tó csónakok felőli része volt, és azt terveztük, hogy átvágunk a Gejzírmezőn, majd a Szarkádi erdőn keresztül Sajkod felé vesszük az irányt. Innen rövid fürdőzés és pihenő után nekivágunk az Apáti-hegy csúcsának, majd a Külső tó mellett leereszkedve a levendulamezők mellett fogunk elhaladni és szép lassan visszatérünk kiindulási pontunkhoz.

Ez a kb. 15 km-eres túra állt előttünk, melyből az első fél órában megtettünk 100 métert. Ugyanis nem számoltunk a szürkemarhák melletti focipálya számos helyes kis ürgéjével, melyek füttyögve jelezték, ha közelített feléjük valaki, és sietve bebújtak föld alatti lakásukba. 

Kifejezetten kihívás volt lencsevégre kapni őket, mindannyiunkra rájött a harci láz. A szürkemarhák rezignáltan nyugtázták izgalmunkat - úgy látszik itt mindenki ezt csinálja. Végül csak rátértünk a zöld T jelzésre, és irányt vettünk a Lóczy-gejzír tanösvény mentén a hévforráskúpok felé. 

Mintegy hárommillió évvel ezelőtt a bazaltvulkánosságot követő vulkáni utóműködés során forró víz áramlott az egykori felszínre. Lelki szemeim előtt egy Izland-szerű táj lebegett, persze ez ügyben csalódnom kellett, hiszen az időszakosan feltörő hévforrások forró vize meszet, kovát, dolomitot és vasat oldott ki, melyek fokozatosan kőzetté alakultak. Manapság ezeket a megszilárdult kúpokat találhatjuk meg a környéken, számuk 50-100 között mozog (attól függ, hol olvasunk utána). 

A legnagyobb gejzírkúp az Aranyház, melyről már az előző bejegyzésben írtam.  

Az egyik legbonyolultabb felépítésű forráskúp az Átjáró-kúp, melyen megszemlélhetjük a képződési fázisokat.  Az alábbi kép bal szélén - a bokrok takarásában - látható az egykori kürtő.

Első körben a hévízből tömeges gejzirit rakódott le, majd a vasas oldott anyagok kicsapódása következett.

A közel függőleges törések mentén lemezes szerkezetű anyag vált ki. Ezután szénsavas oldatok vájtak barlangot a kúp belsejébe. Legutoljára kovás oldatok hidrokvarcit telért képeztek. A meszes részeket a külső erők lepusztították az idők során, a kemény kovás kőzetet kevésbé tudták pusztatani, így az jól kivehető a barlang falán. 

A védetté nyilvánítás előtt a hévforráskúpok egy részén helyi kőfejtők működtek, így feltárult belső szerkezetük is. Az Aranyház környéki kúpok kőzete csak gyenge rétegzettséget mutat, kialakulásukkor  a  szénsavas víz lyukacsossá alakította a kőzetet, kürtőket oldott ki. 

Borzvár kürtői

Az okkersárga, barna színezetű részek azt jelzik, hogy ott a kőzetet vasas oldatok járták át. 

Egy újabb fázis hévizei viszont karfiolra emlékeztető borsóköves, illetve más ágas-bogas mészkiválásokat raktak le az üregek belsejében. 

Különös képződmény a Kalapos-kúp, mely felül vastag, kemény kőzet, mely jobban ellenáll az időjárás viszontagságainak, mint az alatta lévő breccsás kőzet, melyet a hajdani hévizek, forró gőzök bontották meg a repedések mentén.  Ez a "nyak" gyorsabban pusztulva elkeskenyedik - innen a gomba forma.

Továbbhaladva a zöld T jelzésen az út a Szarkádi erdőn vezet keresztül, a hegygerincen. Az erdő is csodaszép, tölgy, juhar és szilfák borítják. A meleg déli séta közben hallgathattuk az énekes és mannakabócák énekét. 

Ahol elfogy egy kicsit az erdő, remek kilátás nyílik a Balatonra.

Szép lassan leereszkedtünk a hegyről. A part mentén aszfaltút vezet Sajkodra, ahol barátságos kis strand fogadott minket, a hegy lábánál pedig némi palacsintát és innivalót vehettünk magunkhoz. 

A faluba nem mentünk be - bár lehet, hogy az is megért volna egy sétát -, hanem jobbra letértünk az aszfaltútról, és nekiveselkedtünk a hegynek. Rövid emelkedő után elértük az Apáti-hegy csúcsát (rátértünk a sárga háromszög jelzésre), ahonnan szintén remek panoráma fogadott a Kőröshegyi völgyhíd felé. 

De az igazi meglepetés csak pár lépéssel később fedte fel magát előttünk. A Külső tó! A félsziget egykori vulkánjának kráterében keletkezett. Az 1800-as években vizét a Balatonba akarták vezetni. 1976-ban aztán megkezdődött a terület eredeti állapotának visszaállítása. A növényzet visszatelepült, gazdag madár és rovarvilág jellemzi most a tavat, nagyszámú teknős él a vízben. Ezek közül felülről a nagy kócsag számtalan példányát tudtuk beazonosítani.  Igazán pazar a látvány a sziklaperemről:

Miután kigyönyörködtük magunkat, leereszkedtünk a hegyről. Az elvirágzott embernagyságú ökörfarkkóró és a vaddisznók által letaposott terület látványa furcsa kontrasztot alkotott az előbbi paradicsomi állapotokkal.  

Végül leértünk a hegyről. Az őslevendulás mellett oly észrevétlenül haladtunk el, hogy nem is láttunk egyetlen tövet sem, igaz, nem is virágzik már. Már csak a szőlősök közötti egy rövid séta várt ránk, és visszaértünk kiindulási pontunkhoz. 

Séta a szőlősben

Újra a Belső-tó

Szerző: Cséfalvay Katalin - Történetek Képekkel

vissza

Hozzászólások