Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

BorBarangolás Badacsonyban

BorBarangolás Badacsonyban Program kezdete: január 20.
Program vége: június 09.
Megye: Veszprém
Régió: Badacsony környéke
Program: mind, gasztro/boros/sörös, egyéb
Hónap: június, január, február, március, április, május

Fáklyás várlátogatás

Fáklyás várlátogatás Program kezdete: június 24.
Program vége: június 24.
Település: Szigliget
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind

Festetics Vágta

Festetics Vágta Program kezdete: augusztus 18.
Program vége: augusztus 19.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny

Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny Program kezdete: szeptember 15.
Program vége: szeptember 15.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, sport/verseny, egyéb

40 halász emléknap

40 halász emléknap Program kezdete: augusztus 03.
Program vége: augusztus 05.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind

BOHÉM Légyott

BOHÉM Légyott Program kezdete: június 29.
Program vége: június 30.
Település: Hegymagas
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, zenei, mind

Szent Mihály-dombi Zenei Esték

Szent Mihály-dombi Zenei Esték Program kezdete: június 17.
Program vége: július 15.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: zenei, mind

Bor és Kenyér Ünnepe

Bor és Kenyér Ünnepe Program kezdete: augusztus 16.
Program vége: augusztus 20.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, egyéb, mind, gasztro/boros/sörös, kulturális

Festetics hétköznapok - Egy hercegi család mindennapjai

Festetics hétköznapok - Egy hercegi család mindennapjai Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, kulturális, egyéb
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: mind, kutyabarát

Nagyberek Túrák

Nagyberek Túrák Település: Balatonfenyves
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: nordic walking, kerékpározás

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Körbejártuk a tihanyi Belső-tavat

 

Körbejártuk a tihanyi Belső-tavat

Ha Tihany, akkor apátság. Mire végigsétáltunk a városka utcáin, megnéztük az összes turistacsalogató paprikafüzért és kerámiacsodákat, megcsodáltuk a nádtetőket és a különlegesen kövezett házakat, kiabáltunk a visszhangnak, és bámultuk a Balatont, többnyire elfogyott az erőnk, és már csak arra tudtunk koncentrálni, hogy visszajussunk a komphoz, és irány újra a déli part.

Hazafelé, ha megemlítettem az útról is sejlő kis tavat, mindenki lehurrogott: "Elég volt mára!" Így volt ez sok-sok éven át.

Most ellenben úgy hirdettem meg családi körben, hogy cél a Belső-tó, illetve annak környéke, lényeg, hogy olyan helyre mehetünk, ahonnan látható. Végül négyesben indultunk útnak, nem túl korán, hogy az ifjúság tudjon aludni. Érdnél karambol, mindkét sávot lezárják. Araszolva jutunk el az M0-as lehajtóig, majd a 7-es úton szép lassan csurgunk a tömeggel a Balaton felé. Nem túl biztató - kamasz lányom sóhajtozik: ennek semmi értelme, minek jött már megint velünk? 2 óra alatt mégis lejutunk, a család férfitagja igen éhes, első dolgunk a tihanyi szabad strand kifőzdéje. Árnyékban is izzadunk, úgyhogy megszavazzuk a séta elhalasztását, előtte napozunk egyet a parton. Nem stresszelek, úgysem jók a fények, tényleg izzasztó a hőség, meg nem is jó zsémbes családdal gejzírkúpokat mászni. 

Legnagyobb meglepetésünkre a Balaton meleg, hosszú lubickolásra is kiválóan alkalmas, pedig 1 hete még azon gondolkoztam, befűtök a lakásban. Végül 4 óra tájban közös megegyezéssel felkerekedtünk a tó felé. A GPS pont a Levendula házhoz vezetett, itt található egy nem működő gémes kút, és egy kis ház, ahol horgászjegyet lehetett venni, illetve csónakot lehet bérelni, hogy evezhessünk egyet a tavon.

Mindkettőt passzoltuk, sétálni fogunk! Minek? - áll optimistán a kérdéshez legkisebbem. - Ebben a melegben? És messzire megyünk? - Veszek egy nagy levegőt, lassan kifújom, inkább nem mondok semmit.

Távolban szürke marhák kérődznek, előtte focipálya.

Ahogy közelítünk, kis állatok tűnnek el föld alatti járatukban, aztán feltűnnek egy másikban. Ürgék. Elég mókásak, ahogy állnak a bejárat előtt, füttyögnek, figyelnek. Közben a tó is pompásan csillog, mindenkinek tetszik. 

Enyhül a hangulat, vidáman vágunk neki a jelzésnek az Aranyház felé, ami az egyik gejzírkúp neve. Amikor felkanyarodunk az erdei úton, lányom még megereszt egy bátortalan "nem lesz ez túl meredek" megjegyzést, de végül mindenki leelőz engem, én lihegek szépen lassan sereghajtónak és bámulom a baracklevelű harangvirág kecses kelyheit. Megmásszuk az első kúpot. Pazar a panoráma, bámulunk ki a fejünkből, és nézzük a tavat, a Balatont, Tihanyt.

A Belső-tó és a balaton között nincs összeköttetés. Hihetetlen, hogy más a színük!

Majd tovább.

Az Aranyház tetején kényelembe helyezkedik a család, hosszú csevegés, nevetgélés, semmiről sem szól, mégis minden nagyon fontos, jól érezzük magunkat. csaknem 1 órát ülünk a sziklákon, végül töri a hátsónkat a kő, ezért indulunk vissza. 

Számtalan turistaút szeli át a félszigetet, de jó lenne bejárni őket! - ötlik fel bennem, de érzem, ez nem az a pillanat. A barátlakásokat lőjük be célként, onnan is remek kilátás nyílik a tóra. Idő hiányában autóval megyünk az ösvény bejáratáig, majd onnan jó 45 perces séta a gerincen. A panoráma innen is csodás. Ha jól sejtem az egykori földvár falmaradványain sétálunk majd egész a Barátlakásokig. 

Most éppen az Orlay-murok, avagy turbolya fehér virágai lepik el a hegyoldalt, köztük terjőke kígyószisz kéklik. A távolban a Belső-tó.

A gerincen tovább haladva másfajta kékség tűnik fel: a Balaton.

Végül mindenki úgy értékelte, hogy csodás nap volt ez, gyönyörű helyeken jártunk, jó volt együtt lenni, még ha nem is kirándultunk egész nap, és az apátságot a szokásostól eltérően csak egész kicsiben láttuk. Nagyon jól esett végre megpihenni a kocsiban, kellemesen ringatott minket a kis járgány hazáig, szemünk előtt a végtelen út és panoráma, szívünkben a végtelen összetartozás érzése. Egymással, a tájjal, a világgal.

Az egykori földvár fala?

Szerző: Cséfalvay Katalin - Történetek Képekkel

vissza

Hozzászólások