NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Kevesek által ismert, pedig csodálatos látványt nyújt a Deseda-tó

 

Kevesek által ismert, pedig csodálatos látványt nyújt a Deseda-tó

Rejtett kincs Kaposváron

Kevesek által ismert, pedig csodálatos látványt és felejthetetlen kikapcsolódási lehetőségeket nyújt a Kaposvártól északra található Deseda-tó.  A tó 8 km hosszan nyúlik végig a somogyi tájon. Egyik oldalán a város, másikon a természet. A kerékpárosokat 14,5 km hosszú, gyönyörű fekvésű bicikliút várja, a természetkedvelők pedig felkereshetik a helyi arborétumot is, amely a tóba nyúló félszigeten található. Nézzük, mi mindenért érdemes ellátogatnod a Deseda-tóhoz!

A tó környékén sétálva, biciklizve 

A Deseda-tó az ország leghosszabb mesterséges tava, ahol egyben egy szuper kirándulóhelyre is lelsz. A tavat kiépített útvonalon biciklizheted vagy sétálhatod körbe, miközben gyönyörködhetsz a páratlan természet szépségében, valamint megismerkedhetsz a tó élővilágával is. A környék számos védett állatnak, vonuló vízimadárnak kedvelt élőhelye, pihenőhelye. Jellegzetessége a magyar tűzlepke, a kis apolló lepke és a fehér gólya.

A mintegy 14,5 km hosszú bicikliúthoz helyben is tudsz kerékpárt bérelni, ha esetleg nem tudnál magaddal hozni. A nyugati oldalon lévő kilátónál viszont érdemes megállni és szétnézni, megcsodálni a tájat felülről is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#Deseda#légifotó 🦋🍃📷

Máj-Botos Orsolya (@lizafruzsina) által megosztott bejegyzés,

Az Arborétum és a Látogatóközpont felfedezése 

Észak felé található „Kalanderdő”, a Desedai arborétum és parkerdő, melynek sétaútja közvetlenül a vízpart vonalát követi és kis fahíddal a tóba is benyúlik. A Fekete István Látogatóközpont 2014-ben nyílt meg. A modern épületben a vízi élővilágot ismerheted meg testközelből. Kapcsolódódik hozzá egy madármegfigyelő, egy szitakötőház, egy teknősles és egy madárkifutó is.

Somogyország, a mi otthonunk - Deseda

Fekete István Látogatóközpont  | fotó: Deseda-Fekete István Látogatóközpont

Csónakázás, vizi sportok, hajókázás 

Jó időben érdemes csónakot bérelned (700 Ft-ért bérelhetsz egy órára). Evezz be a tó közepe felé és hagyd, hogy megérintsen a természet csendje, a tó nyugalma!

Hajókirándulás a Desedán | fotó: deseda.smmi.hu

Wakeboardozás a Desedán | fotó: Deseda Wakeboard School

A tóban nemcsak csónakázni lehet, sokféle más vízi sport, így például a wakeboard is kipróbálható. Sőt, még hajókiránduláson is részt vehetsz (április 1-től október 31-ig).  A kirándulóhajó a Fekete István Látogatóközponttól indul.

Fürdőzés 

A Deseda-tó pompás strandja jó időben remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Tiszta vizű strandrészeken, szabadon pancsolhatunk.

Horgászparadicsom 

A tó kedvelt a pecások körében is. Partján számtalan horgász próbál szerencsét az év minden időszakában. Vizében különböző halfajok élnek (többek között megtalálható a ponty, amúr, dévérkeszeg, kárász, csuka, harcsa, szivárványos ökle). Számos horgászversenyt is tartanak itt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#fishing #peca #horgaszat #horgaszkozosseg #deseda #desedalake #fish #pikefishing #pikeflyfishing

Tamas (@tamas_steller) által megosztott bejegyzés,

Télen is csodás környezetben korcsolyázhatsz 

Ha idilli természeti környezetben szeretnél korcsolyázni, akkor a Deseda-tó tökéletesen alkalmas erre a hidegebb teleken.

Havas Deseda-tó | fotó: Deseda-Fekete István Látogatóközpont

A Deseda-tó fejlesztése még tart. A mintegy három milliárd forintnyi uniós és hazai forrásból, a kaposvári Németh István program részeként újítják meg. A legnagyobb (2,4 milliárd forintos) eleme a kemping újjáépítése lesz, amely minőségi szálláshely-fejlesztésre is kiterjed, és a tervek szerint 2020-ig valósulhat meg


Szerző: Földi Rita

forrás: deseda.hu / desedakalanderdo.hu / deseda.smmi.hu

index fotó: pinterest.com

vissza

Hozzászólások