Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

DumaFüred

DumaFüred Program kezdete: július 20.
Program vége: július 29.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, mind

Vezetett kerékpártúrák a Nyugat-Balaton térségben

Vezetett kerékpártúrák a Nyugat-Balaton térségben Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind, sport/verseny
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: mind, kerékpározás

Hungarikum Fesztivál Balatonalmádi

Hungarikum Fesztivál Balatonalmádi Program kezdete: július 20.
Program vége: július 31.
Település: Balatonalmádi
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind, gasztro/boros/sörös

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját!

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját! Program kezdete: november 30.
Program vége: november 30.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: művészeti, zenei, egyéb, mind, kulturális

Vakáció Party

Vakáció Party Program kezdete: július 20.
Program vége: július 22.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: mind, zenei

Hello Nyár! A Folly Arborétum és Borászatban

Hello Nyár! A Folly Arborétum és Borászatban Program kezdete: május 19.
Program vége: augusztus 26.
Település: Badacsonyörs
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind, gasztro/boros/sörös

Szakvezetés a Kis-Balatonnál

Szakvezetés a Kis-Balatonnál Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, egyéb
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: vízparti, gyerekbarát, kutyabarát

A csend hangjai - Éjszakai séta az apátság falai között

A csend hangjai - Éjszakai séta az apátság falai között Program kezdete: március 03.
Program vége: augusztus 14.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind, MOL Nagyon Balaton

Retro Balaton Fesztivál

Retro Balaton Fesztivál Program kezdete: július 20.
Program vége: július 21.
Település: Fonyód
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: mind, zenei

Húsvéti programok a Balatonnál

Program: mind, egyéb
Ünnepek & Alkalmak: Húsvét
Hónap: március

Járd körbe a Balatont! A következő állomás: Vonyarcvashegy

 

Járd körbe a Balatont! A következő állomás: Vonyarcvashegy

Keszthely után nagy izgalommal vártam, hogy Vonyarcvashegyre érjünk, ugyanis nagyon kellemes élmények fűznek a településhez, amiről eddig akárkinek meséltem, mindenki csodálkozott, hogy saját vízpartja van. Pedig van. A Keszthelyi-öböl partján fekszik, közel Balatongyörökhöz. Ez a község volt a körutunk következő állomása.

Sok-sok évvel ezelőtt egyszer munka után Kecskemétről vonattal utaztam Vonyarcvashegyre. Először a Nyugati pályaudvarra, onnan metróval a Délibe, ezt követően pedig már „csak” egy öt órás vonatút állt előttem, két átszállással. Éjfél után valamivel meg is érkeztem a településre, ahol anyukám és a testvérem a vonatállomáson vártak. Első dolgunk az volt, hogy a bőröndökkel legurultunk a strandra, leparkoltuk őket a vaksötétben, és a vízben üldögéltünk egy órán keresztül a part fényeit bámulva. Valahogy Vonyarcvashegy ezt hozza ki az emberből. A határtalan szabadság érzést.

A vonatállomás közvetlenül a strand mellett van, így a vonatról leszállva az ide érkező nyaralók azonnal csobbanhatnak egyet a Balatonban, vagy ehetnek egy hatalmas hamburgert a számos vízparti büfé egyikében. A körútra mi ugyan nem vonattal, hanem autóval indultunk, de nagy vágyunk, hogy egyszer vasúti közlekedéssel is „bevegyük a Balatont”.

Keszthely után egyrészt a régi élmények miatt mindenképpen meg akartunk állni Vonyarcvashegyen, másrészt pedig éppen akkor volt a községben a Bor- és Csemegeszőlő fesztivál is (amit nyilván nem hagytunk ki, ha már pont akkor érkeztünk a településre). A Balaton környékén a fesztiváloknak mindig egyedi, sajátos hangulata van. Talán a víz közelsége, vagy a színes programok miatt, de tény, hogy ha csak tudunk, részt veszünk rajtuk. Ez alkalommal is végignéztük a kirakodó árusok portékáit, és vásároltunk is egy-két apróságot az út további részére.

És ha már Vonyarcvashegyen jártunk, hogy is hagyhattuk volna ki a környék legszuperebb strandját, a Lido Strandot a programból?

Nem véletlenül népszerű mind a fiatalabb, mind pedig az idősebb korosztály körében, hiszen az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően rengeteg szolgáltatást vehetünk itt igénybe. Csak érdekességképpen, a teljesség igénye nélkül, a homokos partszakaszon van víziszínpad, óriáscsúszda, szörfiskola, vízisípálya, sportpálya, fitneszpark, kerékpárkölcsönző, minigolf, vízi aerobic, EU komfort játszótér, strandröplabda pálya, valamint ki lehet próbálni az evezést, csónakázást és a horgászást is. Az ár/érték arány több mint tökéletes, és még a parkolás is ingyenes.

Az időjárásnak köszönhetően fürdeni sajnos nem tudtunk a strandon, de (ruhában) beengedtek minket, amit ezúton is köszönünk a kedves és segítőkész dolgozóknak! Indulás előtt még elsétáltunk a csónakkikötőig, amit egy helyi horgászegyesület működtet. Aki hosszabb időt tölt a településen, az pedig feltétlenül sétáljon le esténként a vízpartra, emlékeim szerint hatalmas csocsó és billiárd csatákat lehet vívni a helyi büfékben.

Mint eddig minden állomáson, Vonyarcvashegyen is nagyon jól éreztük magunkat. Egy Balaton körút mindenkinek hatalmas élmény lehet, hiszen rengeteg emlékkel, újdonsággal találkozhatunk. Ezt reméltük a következő megállónktól is, amely Balatongyörök volt. Hamarosan erről is beszámolok majd, addig pedig arra bíztatlak benneteket, hogy olvassátok el az eddig megjelent körutas bejegyzéseket is, és gyűjtsetek ötleteket bátran egy saját kiránduláshoz!

Szerző: Kristóf Eszter

vissza

Hozzászólások