Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Szigligeti Süllőfesztivál

Szigligeti Süllőfesztivál Program kezdete: október 20.
Program vége: október 22.
Település: Szigliget
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, egyéb, mind

Plázs Siófok

Plázs Siófok Program kezdete: június 17.
Program vége: augusztus 26.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Kult. & Szórakozás: mind, szabadtéri színp., éjszakai pub/bár, disco/buli(hajó)

Romantikus Reformkor

Romantikus Reformkor Program kezdete: szeptember 20.
Program vége: szeptember 23.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

B.my.Lake Fesztivál

B.my.Lake Fesztivál Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Zamárdi
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: zenei, mind

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség Program kezdete: május 12.
Program vége: május 12.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Rózsakő Fesztivál

Rózsakő Fesztivál Program kezdete: augusztus 17.
Program vége: augusztus 20.
Település: Badacsonytomaj
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, gasztro/boros/sörös, kulturális, zenei, egyéb

Balatonman Kenese

Balatonman Kenese Program kezdete: május 25.
Program vége: május 26.
Település: Balatonkenese
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

BRM200 - Somogyország

BRM200 - Somogyország Program kezdete: augusztus 11.
Program vége: augusztus 11.
Település: Marcali
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, mind

Harley-Davidson Open Road Fest

Harley-Davidson Open Road Fest Program kezdete: június 06.
Program vége: június 10.
Település: Alsóörs
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

Túrák és városi séták a Balaton körül

Túrák és városi séták a Balaton körül Program kezdete: január 01.
Program vége: december 31.
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: mind, kerékpározás
Vizes sportok: mind, kajak/kenu

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Járd körbe a Balatont! A következő állomás: Vonyarcvashegy

 

Járd körbe a Balatont! A következő állomás: Vonyarcvashegy

Keszthely után nagy izgalommal vártam, hogy Vonyarcvashegyre érjünk, ugyanis nagyon kellemes élmények fűznek a településhez, amiről eddig akárkinek meséltem, mindenki csodálkozott, hogy saját vízpartja van. Pedig van. A Keszthelyi-öböl partján fekszik, közel Balatongyörökhöz. Ez a község volt a körutunk következő állomása.

Sok-sok évvel ezelőtt egyszer munka után Kecskemétről vonattal utaztam Vonyarcvashegyre. Először a Nyugati pályaudvarra, onnan metróval a Délibe, ezt követően pedig már „csak” egy öt órás vonatút állt előttem, két átszállással. Éjfél után valamivel meg is érkeztem a településre, ahol anyukám és a testvérem a vonatállomáson vártak. Első dolgunk az volt, hogy a bőröndökkel legurultunk a strandra, leparkoltuk őket a vaksötétben, és a vízben üldögéltünk egy órán keresztül a part fényeit bámulva. Valahogy Vonyarcvashegy ezt hozza ki az emberből. A határtalan szabadság érzést.

A vonatállomás közvetlenül a strand mellett van, így a vonatról leszállva az ide érkező nyaralók azonnal csobbanhatnak egyet a Balatonban, vagy ehetnek egy hatalmas hamburgert a számos vízparti büfé egyikében. A körútra mi ugyan nem vonattal, hanem autóval indultunk, de nagy vágyunk, hogy egyszer vasúti közlekedéssel is „bevegyük a Balatont”.

Keszthely után egyrészt a régi élmények miatt mindenképpen meg akartunk állni Vonyarcvashegyen, másrészt pedig éppen akkor volt a községben a Bor- és Csemegeszőlő fesztivál is (amit nyilván nem hagytunk ki, ha már pont akkor érkeztünk a településre). A Balaton környékén a fesztiváloknak mindig egyedi, sajátos hangulata van. Talán a víz közelsége, vagy a színes programok miatt, de tény, hogy ha csak tudunk, részt veszünk rajtuk. Ez alkalommal is végignéztük a kirakodó árusok portékáit, és vásároltunk is egy-két apróságot az út további részére.

És ha már Vonyarcvashegyen jártunk, hogy is hagyhattuk volna ki a környék legszuperebb strandját, a Lido Strandot a programból?

Nem véletlenül népszerű mind a fiatalabb, mind pedig az idősebb korosztály körében, hiszen az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően rengeteg szolgáltatást vehetünk itt igénybe. Csak érdekességképpen, a teljesség igénye nélkül, a homokos partszakaszon van víziszínpad, óriáscsúszda, szörfiskola, vízisípálya, sportpálya, fitneszpark, kerékpárkölcsönző, minigolf, vízi aerobic, EU komfort játszótér, strandröplabda pálya, valamint ki lehet próbálni az evezést, csónakázást és a horgászást is. Az ár/érték arány több mint tökéletes, és még a parkolás is ingyenes.

Az időjárásnak köszönhetően fürdeni sajnos nem tudtunk a strandon, de (ruhában) beengedtek minket, amit ezúton is köszönünk a kedves és segítőkész dolgozóknak! Indulás előtt még elsétáltunk a csónakkikötőig, amit egy helyi horgászegyesület működtet. Aki hosszabb időt tölt a településen, az pedig feltétlenül sétáljon le esténként a vízpartra, emlékeim szerint hatalmas csocsó és billiárd csatákat lehet vívni a helyi büfékben.

Mint eddig minden állomáson, Vonyarcvashegyen is nagyon jól éreztük magunkat. Egy Balaton körút mindenkinek hatalmas élmény lehet, hiszen rengeteg emlékkel, újdonsággal találkozhatunk. Ezt reméltük a következő megállónktól is, amely Balatongyörök volt. Hamarosan erről is beszámolok majd, addig pedig arra bíztatlak benneteket, hogy olvassátok el az eddig megjelent körutas bejegyzéseket is, és gyűjtsetek ötleteket bátran egy saját kiránduláshoz!

Szerző: Kristóf Eszter

vissza

Hozzászólások