NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Boglár és Lelle sokkal izgalmasabb, mint gondolnád!

 

Boglár és Lelle sokkal izgalmasabb, mint gondolnád!

5+1 tipp kevésbé ismert helyekre, kikapcsolódási lehetőségekre

Felfedezésre hív a lankás, dombos, szép vidék. Balatonboglár és Balatonlelle sokkal izgalmasabb, mint gondolnád! Látványos kirándulási célpontokat fedeznél fel? Sportolnál? Nyugis, eldugott helyekre vonulnál el? Zamatos borokkal ünnepelnéd a nyaralás örömteli pillanatait, vagy komplex gasztro élményekre vágysz? Olyan helyeket keresel, ahol rossz idő esetén és télen-nyáron is élvezheted a szabadságod? Boglár és Lelle pont ilyen! Itt tényleg mindenki megtalálhatja a kedvére való programot.

Balatonboglár – a kiváló déli borok lelőhelye 

A Balaton déli partján fekvő település környezeti kultúráját a szőlő és a gyümölcs határozza meg évszázadok óta. A tó vize itt sekély, könnyen melegszik, talaja bársonyos, homokos. A település két strandján fövenyes partszakasz fogad. Nem csoda, hogy a kisgyermekes családok egyik kedvenc üdülőhelye. Szörfözhetsz és vitorlázhatsz, kirándulhatsz a hívogató környéken, pár perces kerékpározással elérheted a település hangulatos kertváros részét, Szőlőskislakot, ahol megízlelheted a vidék gyümölcseit és Balatonboglár nemes italait. Ha pedig további élmények után néznél, rendszeres hajójáratokkal elérheted innen a Balaton valamennyi települését.


 Kattints ide, és nézz szét a településen egy virtuális túra keretében! Különleges élményben lehet részed, ha virtuálisan bebarangolod Balatonboglár szebbnél szebb részeit.


fotó: pierobar.hu

Balatonlelle – a legkeresettebb fürdőhely 

A település neve először 1726-ban fordult elő Löllye alakban. A mai település területe a XVIII-XIX. században a Maithényi, majd a Jankovich és Szalay családok birtoka volt. Balatonlelléhez tartozik Rádpuszta, ahol egykoron Árpád kori település feküdt – itt ma is láthatod a XII. században épült műemlék templom romját, amely országunk Árpád-kori kultúrájának jelentős emléke. Balatonlelle az 1904-ben megalakult Fürdőegyesület működésének köszönhetően elsők között volt a kulturált fürdőélet megszervezésében. Számos üdülő, villa, panzió épült akkoriban, és a fejlődés a két világháború között is folytatódott. Ekkor épült egyebek mellett a hajókikötő. Manapság a Balaton déli partjának kedvelt üdülővárosa és keresett fürdőhelye Balatonlelle. Szinte már az első tavaszi napsugarakkal feltűnnek Lelle partján a strandolók, és még szeptemberben is találkozhatunk a víz szerelmeseivel. A városnak több mint 4 km hosszú partszakasza van, ahol a lassan mélyülő víz minden korosztály számára kellemes fürdőzést biztosít, az igényesen felszerelt strandokon gondtalanul, kényelmesen pihenhetnek a turisták.

Kislaki Bormanufaktúra, Szőlőskislak | fotó: kislaki.com

A két település története egykoriban összeforrt, hiszen Lellét és Boglárt 1979-ben egyesítették, ám a frigy nem tartott sokáig, ugyanis 1991-ben különváltak.

fotó: Alföldi Mónika

Tematikusan, 5+1 kikapcsolódási lehetőség köré csoportosítva számos helyet gyűjtöttem egy csokorba, hogy jobban megismerd ezt a sokszínű, szép vidéket magába foglaló két települést és környezetét.

1. Kalandra fel!

Xantus János Gömbkilátó – Várdomb Kaland- és Szabadidőpark (Balatonboglár) 

A Várdomb legmagasabb pontján (165 méter magasan) álló kilátó Balatonboglár jelképévé vált. A káprázatos kilátás évente tízezreket vonz. A kalandvágyókat 580 méter hosszú bobpálya, 10 méter magas mászótorony és kötélpálya, a legkisebbeket trambulin és játszótér várja az ugyancsak itt található kaland- és szabadidőparkban. Ezeken kívül íjászatra és csapatépítő tréning gyanánt sörösrekesz-rakásra is lehetőséget biztosítanak.


 Kattints ide, és nézz szét a kilátóból egy virtuális túra keretében! Különleges élményben lehet részed, ha virtuálisan szétnézel a Xantus János Gömbkilátóból.


Xantus János Gömbkilátó - nyár | fotó: Földi Rita

Xantus János Gömbkilátó - nyár | fotó: booking.com

Xantus János Gömbkilátó - tél | fotó: muemlekem.hu

Kishegy (Balatonlelle) 

A település határában a legmagasabb pont, néhány méter híján eléri a tengerszint feletti 300 méteres magasságot. Kiváló szőlőtermő terület, a messze híres lellei borok alapanyagai teremnek itt. A déli part legszebb panorámája tárul elénk innen Keszthelytől Balatonfüredig. 

Kishegy | fotó: muemlekem.hu

2. Strandolj! 

Ha már kimelegedtél a hegymászásban, vagy kifáradtál a kalandozásban, ideje egy kicsit megpihenni, elnyújtózni és napfürdőzni, vagy belemerülni a Balaton üde habjaiba. Ehhez adok most néhány tippet számodra, hogy megtaláld a legjobb strandokat.


 Kattints ide, és nézz szét a boglári strandon egy virtuális túra keretében! Különleges élményben lehet részed, ha virtuálisan bebarangolod a Platán strand területét.


Platán strand (Balatonboglár) 

A mintegy 9,5 hektár nagyságú, pázsittal borított terület negyedén fák adnak árnyékot, a többi részén pedig szabadon napozhatsz. Balatonboglár legnagyobb strandján – a játszótéri berendezések és homokozók mellett – több sportpályát találsz, a parton és a vízben is. 

Balatonboglári Platán strand, moló (tavasz)

Boglári Buborék Élményfürdő és Játszópark (Balatonboglár) 

A két nagy csúszda és a gyerekcsúszda mellett jakuzzi, vízi játszóterek, felfújható ugráló domb és köteles ugráló vár a Boglári Buborékban.

Boglári Buborék Élményfürdő és Játszópark | fotó: travelminit.com


 Kattints ide, és nézz szét az élményfürdő és játszóparkban egy virtuális túra keretében! Különleges élményben lehet részed, ha virtuálisan bebarangolod a Boglári Buborék Élményfürdő és Játszópark területét.


Napfény Strand és Élményfürdő (Balatonlelle) 

A város központjához tartozó homokos partszakasz igazi tengerparti hangulatot idéz, vize sekély, lassan mélyülő. A strand élményfürdőjében három medence, egy óriás hullámcsúszda és egy szauna-ház működik. 

fotó: booking.com

3. Ismerd meg Boglár és Lelle nevezetességeit!

Strandolás után vesd bele magad a környék nevezetességeinek felfedezésébe, melyen keresztül betekinthetsz Boglár és Lelle történelmébe is.

Ágoston-Madách-kastély (Balatonboglár-Szőlőskislak) 

A XX. században épült kastély egy hatalmas, arborétumszerű park közepén áll, tele különleges növényekkel, ősfákkal. Jelenleg magántulajdonban van, ezért csak a kerítésen keresztül van lehetőséged a szemlélődésre, de ha a környéken jársz, mindenképp megéri kicsit elidőzni itt, a szőlőterületek ölelésében, ahol a nyugalom honol.

Ágoston-Madách-kastély | fotó: kastelyok.com

Balaton Csavargőzös Műemlékhajó (Balatonboglár) 

A tó második gőzhajója és első csavargőzöse, mely 1872-ben épült, ma méltó környezetben, felújítva ismerteti meg veled a balatoni gőzhajózás történetét. Kulturális rendezvények, állandó és időszaki kiállítások, tematikus programok helyszíne kora tavasztól késő őszig.

Balaton Csavargőzös Műemlékhajó | fotók: piknikmagazin.hu

Szent Donát-kápolna (Balatonlelle) 

A „villáműző” Szent Donátnak, a szőlősgazdák védőszentjének tiszteletére 1758-ban felszentelt barokk kápolna belső rendezésével, a késő barokk faoltárral, mint egy kis ékszer díszíti a Kishegyet. Ma már csak Szent Donát napján – a borhét ideje alatt – tartanak itt misét, de mindenképpen látogass el ide, mert a helynek nemcsak különleges panorámája, hanem különleges hangulata is van.  

Szent Donát-kápolna | fotó: Keszthelyi Zoltán

Árpád-kori romtemplom (Balatonlelle-Rádpuszta) 

Rádpusztán találhatod a XIII. században késő-román stílusban, faragott homokkőből és téglából épült Árpád-kori templom feltárt romját, amely nyáron zenés kamara esteknek ad otthont. Tökéletes helyszínként szolgál esküvői szertartások megtartására is.

Árpád-kori romtemplom | fotó: balatonlelle.hu


 Kattints ide, és nézz szét a templomromnál egy virtuális túra keretében! Különleges élményben lehet részed, ha virtuálisan bebarangolod az Árpád-kori romtemplom környezetét. 


4. Kóstolj és kortyolj! 

A kalandozás és strandolás, valamint Boglár és Lelle nevezetességeinek felfedezése után bizonyára megéheztél vagy megszomjaztál már. Így nem árt bekapni valamit, vagy megízlelni a Dél-Balaton híres borait. Iránytűt adok neked a két település legjobb gasztro-lelőhelyeihez és megismertetem veled a vidék legjelentősebb borászatait, pincészeteit.

GianPiero's Étterem (Balatonboglár) 

Balatonboglár legszebb terén, az évszázados Platán fák árnyékában, a magyaros ízek mellett, a nemzetközi konyha remekein keresztül pizzák, tészták és saláták széles választékát találod az éves nyitva tartású étteremben, ahol az itallapra sem lehet panaszod, hiszen a Dél-Balatoni Borvidék leghíresebb borászainak boraimellett sokféle koktél közül választhatsz. 

Gianpiero's Étterem

GianPiero's Étterem terasza fotó: pierobar.hu

Katona Borház (Balatonboglár-Szőlőskislak) 

Pincészetük jelenleg 45 hektáron termeszt szőlőt a Balatonboglári Borvidéken. Boraik a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik palackba. Az eredmény: tiszta, gyümölcs ízű, zamatos borok, finom savtartalommal. Előre egyeztetett időpontokban lehetőséget biztosítanak rendezvények lebonyolítására, pincészetük az egyszerű, pár fős borkóstolóktól, a több száz fős, céges rendezvényekig vállal szervezést. A programok alatt borbemutatót tartanak.

fotó: vignobles-vellas.com

Kislaki Bormanufaktúra (Balatonboglár-Szőlőskislak) 

A somogyi dombság védett belső domboldalain, a dél-balatoni borvidék szívében természetközeli szőlőműveléssel, kézműves borkészítéssel gazdálkodnak 19,1 hektáros szőlőterületen. A borok mellett sok helyi és saját finomsággal várják a hozzájuk betérőket. Ha borozgatás után szívesen elidőznél még a Kislaki Borkertben, felújított régi vályogházban szálláshelyet is kínálnak nagy kerttel, játszótérrel és kerti sütögetőhellyel. A merlot és kékfrankos ültetvények ölelésében elhelyezkedő Jánoshegy 10 elnevezésű pinceprésházban szintén nyílik szálláslehetőség gyönyörű kilátással a somogyi dombokra és az északi part hegyvonulataira. A  Jánoshegy 26 elnevezésű, „zöld” szellemiségben megújult parasztház pedig ugyancsak nagy kerttel és kerti sütővel fogad.

Kislaki Bormanufaktúra | fotó: kislaki.com

Légli Szőlőbirtok és Borászat (Balatonboglár) 

A családi birtok mára már 33 hektár szőlőültetvénnyel rendelkezik, dűlői Balatonboglár, Szőlősgyörök, Gyugy hegyközségekben találhatóak. Fő fajtái: Olaszrizling, Rajnai Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Furmint.

Légli Szőlőbirtok és Borászat | fotó: leglibirtok.hu

Majthényi Présház (Balatonlelle) 

A présházat, amelyben napjainkban a Konyári család zamatos boraihoz régi somogyi ételeket kínálnak, 1784-ben építtette a Majthényi család. Teraszáról a déli part legszebb panorámája tárul elénk Keszthelytől Balatonfüredig. 

Majthényi Présház

Majthényi Présház | fotó: Baksi

Majthényi Présház | fotó: majthenyi.hu

Konyári Pincészet és Vendégház (Balatonlelle) 

A Dél-Balaton talán legismertebb és legelismertebb borászata jelenleg 38 hektáros területen gazdálkodik, és évente körülbelül 230 ezer palackot forgalmaz. A pincészet tőszomszédságában elhelyezkedő impozáns vendégház igazi kikapcsolódást kínál, nem véletlenül pihennek itt híres művészek is.

Konyári Pincészet és Vendégház | fotó: elitbor.hu

Hegyi Csárda (Balatonlelle) 

szőlőbirtokok ölelésében elhelyezkedő, présház jellegű, régies épület teraszairól páratlan panoráma nyílik a Balatonra és az északi part hegyeire. Házias, nem mindennapi különlegességeket kínálaz ide látogató érdeklődőknek. Kiváló helyszín baráti összejövetelek, születésnapok, céges rendezvények, borkóstolók lebonyolítására.

Hegyi Csárda | fotó: hegyicsarda.hu

Gasztro Élménybirtok (Balatonlelle-Rádpuszta) 

Egy egyedülálló területi és környezeti adottságokkal megáldott, lenyűgöző birtok, melynek csárdájában tradicionális magyar ételeket kínálnak. A csárda fűthető, fedett helyisége télen 100 fő, nyáron nádfedeles teraszával 300 fő részére kínál kikapcsolódást, szórakozást. Esténként élő cigányzenével és igény szerint folklór műsorral szórakoztatják a közönséget. A birtok exkluzív és méltán impresszív rendezvényháza nyújt helyszínt a különböző rendezvények és programok, esküvők lebonyolítására.

Egy balatoni közelségű, a Rádi-tavakkal körülölelt, igazi kincs, melynek 180 éves Magyar Borok Pincéjébenmegtalálható Magyarország 22 borvidékéről származó borok kiállítása mellett, bemutatják a hazai pezsgőket és eredet védett pálinkákat.

Az élménybirtok panziója távol a város zajától, egész évben kellemes, nyugodt környezetet biztosít a pihenéshez. 

Gasztro Élménybirtok | fotók: radpuszta.hu

A 6,5 hektáron elterülő idegenforgalmi központ lovardája a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség által minősített Kiemelt Bemutatóhely, mely 5 patkós minősítésű.

RockBurger (Balatonlelle) 

A környék első, kifejezetten csak házilag készített alapanyagokból dolgozó, úgynevezett kézműves burgerezője már az első évben igen népszerűvé vált a környékbeliek körében. Mindenképpen ki kell próbálnod neked is!

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet (Balatonlelle) 

A változatos Somogyi-dombság legszebb dűlőin, Viszipusztától a holládi Barihegyig összesen 82 hektár szőlőt művelnek. A pincészet  prémium borait a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet | fotók: wineartculture.hu

Buzássy Pincészet (Balatonlelle) 

A Buzássy család szőlőtermesztése és borászkodása sok évtizedes hagyományra tekint vissza. A pincészet a Dél-Balatoni Borút minősített állomása.

Garamvári Szőlőbirtok (Balatonlelle) 

A 80 hektáron elterülő szőlőbirtokon magával ragadó mediterrán hangulat fogad, a szőlőültetvények közvetlen szomszédságában lévő borteraszon, hűs fák alatt kóstolhatod meg a birtok borait május elejétől október végéig.

Garamvári Szőlőbirtok, Dél-Balaton

Garamvári Szőlőbirtok | fotók: boraszportal.hu

Hujber Pincészet (Balatonboglár) 

családi őstermelői gazdaság 18 hektár szőlő területet művel. 2000 óta tagja a Dél-balatoni Borútnak. Boraik üdék, frissek, és zamatosak. 

5. Mozizz a csillagos ég alatt! 

Estére is kell egy kis kikapcsolódás. A Balaton-part egyik legnagyobb fedett kertmozija, a Sió Mozi "nyári kis testvére" a lellei kertmozi digitális vetítés- és hangtechnikával, és igazán friss filmkínálattal vár

5+1. Irány a Kultkikötő! 

Ha a filmnézés nem vonz, vagy már túl vagy a szabadtéri mozizás élményén, akkor ajánlok egy igazán szórakoztató alternatívát az este kellemes hangulatú eltöltéséhez. Egyedül, családdal vagy akár barátokkal közösen is nagyszerű programlehetőséget nyújt egész nyáron a boglári Kultkikötő, ahol változatos kulturális élmények, „Víz Tiszta Kultúra” vár rád.

 Kedves Olvasónk! Ha tetszett a cikk, kérlek kattints valamelyik hirdetésre. Ez Neked nem kerül semmibe, viszont ezzel támogathatod az oldal működését és fejlesztését. Nagyon köszönöm Neked!


Összeállította:
 Sárközi Csaba

vissza

Hozzászólások