NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Bakonyi kalandozások - Kirándulj meseszép tájakon!

 

Bakonyi kalandozások - Kirándulj meseszép tájakon!

Mássz fel, láss csodát és pihenj meg!

Vidékies jellegével e tájék vonzó lehet a családok számára. Gazdag természeti, történelmi és kulturális örökséggel s egyéb emlékezetes attrakciókkal várja minden évszakban a pihenésre, feltöltődésre és tartalmas kalandozásra vágyó embereket.

A Bakonyban ugyanúgy megtalálhatják kedvtelésüket a tavaszi, nyári, őszi időszakban túrázni vágyók, a kerékpározás szerelmesei, a lovas programokat keresők, mint a téli időszakban a síelés és a szánkózás szerelmesei. A túrázókat gyönyörű, vadregényes útvonalak várják errefelé, de ugyanitt remek gombászó helyekre is rálelhetnek. A kerékpározást kedvelők festői tájakon keresztül tekerhetnek, kipróbálhatják a Bakony meredekebb, lombos-árnyas emelkedőit és lejtőit. Igazi kihívás lehet az eplényi downhill pálya. A másfajta megmérettetésre vágyóknak érdemes benevezniük a Sobri Jóska Élménypark pályái által kínált kalandokra. A lovas programok kínálata is igen széles a térségben, legyen szó a lovaglás alapjainak elsajátításáról, lovas kocsikázásról vagy tereplovaglásról. A téli sportok szerelmesei az eplényi sípályán csúszhatnak kedvükre.

Lovas programok a Bakonyban | fotó: veszpreminfo.hu

Cuha-völgyi barlangok | fotó: bfnp.hu

A kulturális kikapcsolódást keresők gyönyörködhetnek a térség gazdag vallási értékeiben és nem utolsó sorban az itt található történelmi várakban.

Cuha-völgyi vasút | fotó: indafoto.hu / Szabalaca67

Tematikusan, 5+1 pontban gyűjtöttem össze a Bakony térségének kikapcsolódást, kalandot, felfedezést és elcsendesülést nyújtó helyeit, a lehetőségek széles tárházának könnyebb áttekinthetősége érdekében. Tarts velem, hogy egy virtuális túra keretében megismertethessem veled a Bakony nevezetességeit! 

1. Hegyen, völgyön át - A Bakony természeti kincsei

Bakony (Bakonyerdő) mintegy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű karsztos röghegység, a Dunántúli-középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja. Minden bizonnyal első erdőispánjáról – Comes de Bacon-Gug – nevezték el. Az elnevezés végső forrása pedig a bükk, illetve a bükköt jelentő kifejezés. A Bakony név jelentése tehát: Bükk, Bükkös. A Bakonyt a Devecser és Várpalota között húzódó, nyugat-keleti irányú törésvonal két részre osztja: az Északi-Bakonyra és a Déli-Bakonyra. Tágabb értelemben a Bakony részének tekintik a Déli-Bakonytól a Tapolcai-medence által elválasztott Keszthelyi-fennsíkot és a Balaton-felvidéket is.

Hubertlaki-tó (Bakonyi Gyilkos-tó) - Ugod

A Hamuházi-séd és a Szalai-séd összefolyásánál, a Somberek-séd völgyében, apró tisztásként rejtőzködik az erdő mélyén a Hamuházi-rét. Nem messze tőle, kis völgyben mesterségesen felduzzasztott tavacska, a Hubertlaki-tó bújik meg. Csillogó víztükrét meg-megszakítják a tóból kiálló elárasztott fák csonkjai. A hely csendjével és varázsával méltán adózik a több, mint ezer éve a vadászok védőszentjeként tiszteltSzent Hubertus emléke előtt.

Hubertlaki-tó | fotó: mapio.net

Csurgó kút - Kislőd

A hajdan még nagyobb vízhozamú, mésztufa sziklákból előbukkanó vízesés helyén ma néhány vízsugár esik lefelé pár méteren. Sajnos a szélsőségesen száraz években arra is volt példa, hogy kiszáradt.

Csurgó kút

A forrást délről, Kislőd felől is meg lehet közelíteni a kéktúra útvonalon a Kereszt majoron át, és északról, Farkasgyepű felől is a Köves-patak völgyének elérése után.

Úrkúti-őskarszt Természetvédelmi Terület

A Bakony területén a bauxitbányászat számos kréta időszak végi óriás méretű őskarsztos formát tárt fel, mivel az érc ezekben található.

A természetvédelmi területet, mint geológiai természeti értéket, már 1951-ben védetté nyilvánították. Az Úrkúti-őskarszt nemzetközi viszonylatban is egyedülállónak számít, ugyanis a mangánérc kitermelése során alkalmazott kézi fejtési mód és a viszonylag kevés robbantás alig károsította a feltáruló őskarsztos formakincset. A 2012-ben Európai és Globális Geoparkká vált Bakony–Balaton Geoparkban az Úrkúti-őskarszt Természetvédelmi Terület 2013-ban az év földtani értéke lett.

Úrkúti-őskarszt Természetvédelmi Terület

A széles körű geológiai ismeretterjesztésen és a turizmuson túl tudományos kutatási helyszín a szakemberek számára, illetve alsó-, közép- és felsőfokú oktatást szolgáló terepi bemutatóhely.

Eperjes-hegyi tanösvény - Olaszfalu

A 4,5 km hosszú Eperjes-hegyi tanösvény a mészkőbányászatnak állít emléket. A szintkülönbség kb. 150 méter, amely könnyedén leküzdhető úgy, hogy információs táblák is segítik a túrázókat és pihenőhelyek, asztalok, padok várják a megfáradt barangolókat.

Eperjes-hegyi tanösvény | fotó: walkingholidayinfo.co.uk

A tanösvény időutazást is kínál: az út mentén a hegyet felépítő triász, jura és kréta időszaki mészkőfajták bukkannak a felszínre, a megállóhelyek a képződési időt is jelzik. Az út mentén kiemelkedő tájképi és botanikai értékű szépséges fa matuzsálemeket, az egykori erdős vegetáció maradványait láthatod. Leggyakoribb a bükk, mellette többek közt gyertyán, juhar- és tölgy-félék egyedeit hagyták meg.

Zirci Ciszterci Arborétum Természetvédelmi Terület

A ciszterci apátság műemléki környezetében angolkert stílusban létesült park hazánk legmagasabb fekvésű fás gyűjteménye, 400 méter tengerszint feletti magasságban. 1951 óta országos jelentőségű védett természeti terület. Minden évszakban pompás látványt, kellemes felüdülést nyújt.

Zirci Ciszterci Arborétum Természetvédelmi Terület

A 18 hektáron fekvő „fás-kert” alapítása a XVIII. század második felére tehető. A főbejáratnál lévő halastavat 1720 körül létesítették.

Zirci Ciszterci Arborétum Természetvédelmi Terület

A parkot a Cuha-patak szeli át, neve szláv eredetű: szeszélyes, száraz, kevés vizű, mely jellegére is utal, nyáron gyakran kiszárad, csapadékos időben pedig igen bővizű. A patakot átszelő két barokk stílusú kőhíd 1759-ben épült. 1855-ben a Cuhának – mely addig a halastavon folyt keresztül – új medret ástak, erre az időszakra tehető a vízesés és a filagória létesítése is. 

Cuha-völgyi patak | fotó: rezkakas.hu

Nagyobb összefüggő területen a Bakonyra jellemző őshonos fákat, cserjéket találunk, de vannak idegen földrészről származó fajokkal betelepített részek is.

Zirci Ciszterci Arborétum Természetvédelmi Terület | fotó: tourinform.hu

Arborétumi látogatásodat színesíti az énekesmadarak gazdag világa és az ősi fákon ugrándozó mókusok derűs látványa.

2. Mássz fel, láss csodát! - Bakonyi kilátók 

Ámos-hegyi pihenőerdő, tanösvény és kilátó - Eplény

Eplény a zirci medence és a veszprémi fennsík vízválasztóján fekvő település, amelyet a 2003-ban átadott Ámos-hegyi Pihenőerdő tesz egész évben vonzóvá. A terület legmagasabb pontja az Ámos-hegy (525 m). Az itt kialakított tanösvény teljes hossza 7700 m, két egymástól függetlenül is végigjárható 3590 m illetve 4180 m hosszúságú körutat tartalmaz

Ámos-hegyi kilátó

A környező táj panorámájában 8 m magas kilátóból gyönyörködhetsz. Az Ámos-hegyi kilátóból csodálatos panoráma tárul eléd, szép időben a Balaton is látszik, illetve a csodálatos bakonyi dombok és falvak. A Szent Sólyom négyülőszékes felvonó nyári üzemelésével idősebbek és kisgyerekek is könnyedén megközelíthetik a kilátót.

A Malomvölgyben 10 állomásos tornapálya várja a sportolásra vágyókat.

Csengő-hegyi kilátó (Csengő-tető) - Bakonynána

A Felsőpere - Alsópere - Bakonynána háromszögben található Csengő-hegy közel 4 km hosszú. A hegy megközelíthető a 82-es főútról Olaszfalu felé letérve, vagy Bakonynána felől érkezve Alsópere irányába. Az itt létesített kilátóról remek panoráma tárul elénk, látható a Bakony legmagasabb pontja, a Kőris-hegy is.

Csengő-hegyi kilátó

Vajda Péter kilátó (Kőris-hegyi kilátó) - Bakonyszücs

A Kőris-hegy tetején álló Vajda Péter kilátó talapzata 709 méterrel van a tenger szintje felett. A hegy az azt borító kőriserdőről kapta a nevét. A kilátót körbevevő hatalmas erdőség a Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet védett területéhez tartozik.

A kilátó harmadik szintjéről csodás panoráma tárul elénk a Bakony, a Bakonyalja és a Sokoró apró falvaival, a Kab-hegy és a Somló jellegzetes alakjával, a Csetény környéki szélerőművekkel, a távolban pedig a Pannonhalmi Bencés Apátság épületegyüttesével, valamint a Balaton csillogó víztükrével. Igazán tiszta időben látni lehet az Alpok 150 km-re lévő kétezres csúcsait is. 

Kőris-hegyi polgári légtérellenőrző radarállomás radartornya

A kilátótól mintegy 50 m-re áll a Kőris-hegyi polgári légtérellenőrző radarállomás fehér kupolás radartornya. A komplexum területére tilos a belépés, de a kilátóból szinte a torony szomszédságában érezhetjük magunkat.

A hegyre aszfaltos út vezet, ami erdőgazdasági üzemi útnak minősül. Használatához engedély kérhető. A kilátó gyalogosan is megközelíthető, számos túraútvonal, többek között az Országos Kéktúra bakonyi szakasza is érinti.

Széchenyi Zsigmond Kilátó - Tés

A Tés melletti bükkerdőben található a 18,48 m magas kilátó névadója a magyar vadászirodalom kiemelkedő alakja, Széchenyi Zsigmond, aki a Nádasdyak vadászvendégeként a környező erdőkben ejtette el élete első őzbakját 1911-ben, illetve első szarvasbikáját 1916-ban. 

Széchenyi Zsigmond Kilátó

A kilátóhoz behajtani csak külön engedéllyel lehet, de gyalogosan pár perces sétával megközelíthető. A gyönyörű panoráma feltétlenül megéri a gyaloglást.

3. Időutazás a Bakonyban: várak, melyek visszarepítenek a mesés középkorba - A Bakony épített öröksége I.

Amikor több száz éves várakat látogatsz meg, számtalan kérdéssel sétálgathatsz az erőt és tekintélyt sugárzó, méltóságteljes falak között. Vajon mennyi mindent láthattak már ezek az épületek? Kik sétálgathattak azokon a köveken, ahol most turisták ropogtatják a perecet és a lehető legelőnyösebb helyet keresik arra, hogy lencsevégre kapják a történelmi emlékhelyet. Hogyan élhettek itt elődeink? Milyen öltözékben járhattak? Legendás lovagok, hercegek és királynék lakhelye lehetett, mint ahogyan a mesekönyvekben láthattuk?

A várakról szinte mindenkinek más jut az eszébe. Nyilván tökéletes túrázási célpontok, izgalmas látnivalók, de ennél jóval többek is. Mesélő történelemkönyvek, melyek visszarepíthetnek minket a régmúlt időkbe.

Virtuális bakonyi vártúránk keretében három várral ismerkedünk meg. Induljon az időutazás!

Cseszneki vár

Ez az erődítményünk az 1241-42-es tatárjárás utáni nagy várépítési korszak szülötte. A vár első említése egy 1281-es oklevélben maradt fenn. 

A XVI. század közepére a hódító törökök benyomultak a Dunántúlra, ahol Csesznek végvárként védelmezte az országot. 1594-ben Győr elestét követően a vár török kézre került, de már 1598-ban sikerült visszafoglalni. 

Cseszneki vár | fotó: bike4fun.hu

1708-ban a császári hadak hiába ostromolták, de 1709-ben sikerült bevenniük.

A háborús idők elmúltával a zordon kővárat az Esterházy grófok egy kényelmes lakhatást biztosító barokk kastéllyá alakították át, melyet egy harminc esztendővel későbbi földrengés, majd tűzvész tett végképp lakhatatlanná. 

Cseszneki vár

1947-ben itt forgatták a Valahol Európában című filmben látható vár külső felvételeit.

A vár közelében jöttek létre Magyarország első viaferrata útvonalai 2013 nyarán. Az "Ostromlók útja" C, vagyis közepes erősségű és 120 méter hosszú, a D nehézségű "Várpanoráma út" hossza 180 méter, míg a legnehezebb (E fokozatú) Tálos Zoltán emlékút 70 méter hosszú.

Szarvaskő vára (Döbröntei vár)

A vár első épületeit Himfy Benedek építtette 1367-1374 között. A vár legkorábbi említése "Zarwaskwcastrum", azaz Szarvaskő Vára alakban maradt fenn, a Himfyek címerállatából, a szarvasból eredeztethetően. Himfy Benedek bolgár bán, kora legjelentősebb hadvezére csak keveset tartózkodott a várban, így annak bővítésére is csak később, a XVI. században került sor.

Szarvaskő vára

A vár a XV. században rablólovagok fészke volt. 1496 körül tűzvész pusztít a várban. Veszprém 1552-es eleste után a kor harcászati igényeinek megfelelően ágyúrondellával és új bejárattal bővítik. A török időkben a védelmi vonal második vonalát erősítette, bár jelentősebb ütközetről nem tudunk falainál. A teljes vár felhagyása valószínűleg a tizenöt éves háború idején, pontosabban 1594-1598 között, Pápa és Győr török uralma alatt következhetett be. Épületei azóta romlanak és pusztulnak, a falu XVIII. századi német telepesei házaik építéséhez a köveket elhordták. Állagmegóvó munkák 1990-ben és 2001-ben zajlottak a várnál, de a teljes állagmegóvás még várat magára.

Herend és a Bakony lankái - Pannon Expressz

Az erősen lepusztult várra először Rómer Flóris figyelt fel a XIX. század második felében. 

Bátorkő vára (Pusztapalota vára) - Várpalota

Meredek, szűkös sziklacsúcson rejtőző kicsiny fellegvárra bukkansz, ha a Keleti-Bakony felfedezésére indulsz Várpalotáról. Az egykor négy, egymástól jól elkülöníthető épületrészből álló várnak ma már csak a romjait találod, ám a látvány így is megkapó. Indulj el a városközpontban található Thury-vártól északra a nemzetközi (piros) turistajelzésen, s közel 5 km után, a Fajdas-hegység egyik völgyében megpillanthatod az egykor 3 emeletes torony ma is égbe nyúló, mintegy 15 méter magas, tekintélyes falmaradványát. 

Bátorkő vára

A vár a XIII. század végén vagy a XIV. század elején keletkezhetett. Először 1326-ban említik oklevélben.

Bátorkő a török hódoltság idején pusztult el, és csak ezután kapta a Pusztapalota nevet. Bátorkő vára feltehetően a XVI. század második felében már elhagyatott volt, és így fokozatosan romba dőlt. A XIX. században villámcsapás érte, amikor állaga még inkább leromlott.

4. Miről mesélnének a százéves bakonyi malmok? - A Bakony épített öröksége II.

Őseink kitűnően alkalmazkodtak a környezeti viszonyokhoz, és sokféleképpen hasznosították a Bakony, a Balaton-felvidék természeti adottságait. A magas esésű, gyors folyamok, patakok mellé vízimalmokat építettek, melyeknek erős kerekeit főként őrlésre, darálásra, hántolásra, kásatörésre és fűrészelésre használták. A XIX. századi malomösszeírások azt mutatják, hogy a magyarországi malmok többsége vízimalom volt. De ezeken kívül szárazmalmok és szélmalmok is működtek. Mindezek mára a múlt egy darabjának őrzői, múzeumként, helytörténeti emlékként működnek és évente turisták ezrei csodálják meg őket. Mindegyikük csodaszép természeti környezetben helyezkedik el, így ha felkeresed ezeket a malmokat, akkor a múltidézést egy izgalmas kirándulással is összekötheted.

Tarts velem egy tavaszi kirándulás keretében a festői szépségű Bakony, malmokban gazadag vidékére! Utunk során kedves kis települések rejtett kincseibe kukkantunk be, működő, műemlék értékű malmokat fedezünk fel, melyek mindegyike sokat tudna mesélni történetéről. Hallgassuk meg e bűbájos malmokat a víz csobogásával, vagy a szél fúvásával, és ismerjük meg a környék természeti szépségét, melynek látványa megnyugtat, levegője pedig új energiákkal tölt fel. 

Poós Vízimalom - Jásd

A Veszprémtől mintegy 40 percre lévő Jásd és környéke malmokban az egyik leggazdagabb vidék egész Magyarországon. Ennek legfőbb oka a festői szépségű Bakony, amely klímájával és természeti adottságaival lehetővé teszi a gabonatermelést. 

Poós Vízimalom

A Jásd külterületén lévő Poós malom viszont gabonát már nem őröl. Igazi vízimalom, amely meseszép környezetben, a Gaja patak mellett található, már több mint 150 éve. Ha tudna, biztosan sokat mesélne múltjáról, egykori tulajdonosairól és korabeli működésről. Történetét, átalakítását és működését mostani tulajdonosai szívesen elmondják, sőt üzembe is helyezik a malmot. Tekintsük meg a forgó vízkereket és a malom belsejét is! 

Tési szélmalmok és kovácsműhely

Jásdtól mintegy 11 perce található a Bakony legmagasabban fekvő települése, Tés. A tenger szintje felett 461 méter magason lévő fennsíkon vízimalmok hajtására alkalmas ivóvíz nincs, így az őslakosok az élénk bakonyi szeleket fogták be a szélmalmok vitorláiba. 

Tési szélmalmok

A turisták által igen kedvelt, különleges adottságú településen, hajdanán négy szélmalom is volt. Mára csak kettő (Helt- és az Ozi-malom) maradt fent, amelyek népi, ipartörténeti műemlékek. A malmok különlegessége a ma is működőképes belső szerkezet, amelyet a Helt-malomban csodálhatsz meg, ha elkéred a malmot nyitó kulcsot a Táncsics Mihály u. 20. alatt működő kovácsműhelyben. A műhely az óriás kulcson kívül, tési iparosok, bognárok, kovácsok, patkolókovácsok emlékét is őrzi. Ha jó sztorikat szeretnél hallani, akkor a kovácsműhely tulajdonosától érdemes kérdezgetni a malomról és a környékről.

Tési szélmalmok

A holland típusú Helt-malom belsejében rácsodálkozhatsz a fa- és vasszerkezetek mívességére, melyek azt üzenik több mint 170 esztendő távolából is, hogy a régi mesterek mindent tudtak, amiről nekünk már fogalmunk sincsen. Ezek a malmok valóban a múlt egy kis darabját őrzik. 

5. Ismeretszerzés és kalandozás - Családi kikapcsolódás kicsiknek és nagyoknak egyaránt

Pannon Csillagda - Bakonybél

A Pannon Csillagdában 400 m² alapterületű csillagászati és űrkutatási kiállítás fogad. Megismerheted a híres Gibeon meteoritot, több száz éves, antik távcsöveket, Galilei felfedezéseit, kísérleteit, a tengerészek csillagászati navigációját, az űrkutatás legnagyobb expedícióit: a Holdutazást (Apollo program), és a Mars felfedezését. Az előre bejelentkezett csoportok részére ingyenes szakvezetést biztosítanak a Pannon Csillagda szakemberei!

Pannon Csillagda

Itt találhatod hazánk egyetlen két projektoros digitális planetáriumát, melynek képe közel kétszer nagyobb felbontású és kétszer erősebb fényerejű mint hazai társai. Műsoron a nemzetközi és hazai planetáriumfilm gyártás legendás alkotásai.

A Pannon Csillagdában található egy szemüveges 3D-s moziterem is, ahol a “Mars – útikalauz stopposoknak” című filmet is megnézheted.

Pannon Csillagda

A Csillagda Obszervatóriumában négy különleges minőségű távcső vár. A H-alfa naptávcső a napkitörések misztikus világát fedi fel szemeid előtt. Ez a jelenlegi fokozott Naptevékenység miatt, különlegesen izgalmas felfedezés! Esti programjaikon a 40 cm átmérőjű főműszerrel a bolygókat (pl. a Jupiter kavargó felhőit, a Szaturnusz összetett gyűrűrendszerét) sőt, akár a sok millió fényév távolságban lévő galaxisokat is megpillanthatod.

Bakonyi Erdők Háza - Bakonybél

A festői elhelyezkedésű bakonyi üdülőfalu, Bakonybél központjában található a Bakonyi Erdők Háza. Erdészeti és vadászati kiállítás vezetéssel. A Bakony élővilága és kőzetei. 

Bakonyi Erdők Háza

A zirci apátság hajdani gazdasági épületegyüttesének korszerű felújítása teremtette meg annak a lehetőségét, hogy az egykori magtárban természetvédelmi és erdészeti gyűjteményt lehessen kialakítani.

Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark - Kislőd

A Kislődön található kalandpark Magyarország egyik legnagyobb, és legtöbb szolgáltatást nyújtó kalandparkja.A kicsiknek és a nagyoknak egyaránt végtelen sok játékban lehet részük, és a kötélpályák akadályai is remek kihívást jelentenek mindenkinek.

Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark | fotó: veszpreminfo.hu

A kalandpályák mellett, az ottani tó fölött futnak végig a csúszópályák, ahol minden adrenalin kedvelő kiélheti vágyait.

Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark

Szolgáltatások: 3D karika, bob pálya, drótkötélpálya, ejtőgép, elektromos kisautók, famászás, FBI akadémia, gokartok, Hámori vár-tízpróba, hófánk, jetski, kalandvár, kisvasút, lézerharc, mászófal, megazipline, nauticjet, rotundo-körhinta, trambulin, vízi akadálypályák, vízi-rider, vízigömb.


Sobri Jóska (1810-1837) a maga idejében rettegett útonálló volt, aki később legendás, főleg a Bakony erdeiben bujkáló dunántúli betyárvezérként vált közismertté. Betyárcsapatával híres, rajtaütésszerű rablótámadásokat hajtottak végre a Dunántúlon. Halála után még ötven évvel is arról beszéltek, hogy nem halt meg, és „Sobri él”. Sobri Rózsa Sándor után talán a leghíresebb magyar betyár. Körülötte valóságos kultusz alakult ki, mesék, dalok és táncok őrzik emlékét.


Akli Major Piac - Zirc

Akli major a zirci ciszterci apátság egykori barokk udvarháza, amely a XVIII-XIX. századi majorsági gazdálkodás és életforma minden elemét bemutatja: pajták, magtárak, műhelyek, istállók, tejház, gyümölcsőrző ház, barokk konyha, barokk kúria, működő barokk kápolna. Az egykori tejházban helyi termékeket árusító Major Bolt nyílt. Szombatonként pedig helyi termékpiac, az ún. Akli Major Piac várja az érdeklődőket. A piac reggel 8 órától délután 14 óráig tart a vásárlói érdeklődés és az időjárás függvényében. A majorban kóstolható és vásárolható helyi termékek: ökológiailag tiszta gazdaságokból származó szürke marha, őshonos cigája, cikta és magyar racka juhhús termékek. Kézműves sajtok, friss tejtermékek, házi túró, tejföl és vaj.

5+1. Elvonulós helyek, ahol elcsendesülhetsz – Szakrális helyek a Bakonyban

Szent Mauríciusz Monostor - Bakonybél

Bakonybél a kezdetektől fogva a békesség, a kiengesztelődés helye, a csendes belső úton megtalált harmónia, lelki integritás közvetítője. Első királyunk, Szent István 1018-ban alapított szerzetesi közösséget a – már az őskorban is lakott – bakonybéli völgyben.

Szent Mauríciusz Monostor

A Bajorországból érkező Szent Günter, aki Gizella révén a király rokona volt, remeteközösséget hívott életre. Ehhez a közösséghez csatlakozott később, 1023 körül a Velencéből érkezett Szent Gellért is, aki hét évet töltött a monostorban. Az alapítók Szent Mauríciuszt választották védőszentül, akinek kultusza a középkori Európában a lovagi eszménnyel és a császárság hatalmával kapcsolódott össze.

A hiteles helyként is működő, nagy befolyású monostor a kommenda rendszer idején hanyatlásnak indult. A török kor beköszönte lezárt egy korszakot, a szerzetesek a többször kifosztott monostort 1534 körül hagyták el.

1693-ban Göncz Celesztin, pannonhalmi szerzetes lett Bakonybél apátja. Vele kezdődött az újraalapítás több évtizedes folyamata, melyet utódai vittek tovább. Az 1720-as években zajló betelepítésnek köszönhetően megszületett az újkori Bakonybél község, a monostor barokk épületegyüttese pedig 1754-re lett teljesen kész. Ebből az időből származik a templom és legfontosabb berendezései. Az újrainduló közösség fejlődését azonban derékba törte a felvilágosodás eszméit megvalósítani igyekvő II. József, aki 1786-ban feloszlatta a bencés rendet Magyarországon.

Szent Mauríciusz Monostor

A rend újraindulását 1802-ben engedélyezte I. Ferenc császár, azonban a – nyugat-magyarországi rangos gimnáziumokat működtető –szerzetesek életének súlypontja a városba helyeződött át, így a bakonybéli monostor elveszítette önállóságát és jelentőségét is.

Kivételesen pezsgő időszak adatott a monostor életében a reformkorban: igazi szellemi központtá fejlődötta bakonybéli apátság: Épületében működött egy ideig a rendi tanárképző főiskola olyan, magasan képzett, tudós tanárokkal, mint Beély Fidél, s olyan, később hírnevet szerző diákokkal mint Rómer Flóris vagy Rónay Jácint. A szerzetesek folyóiratot szerkesztettek, iskola épült a falunak, a monostor környezetében pedig komoly kertépítészeti átalakítással angolpark létesült. A kor nagyjai, mint például Vörösmarty Mihály, gyakran jártak vendégségben a bakonyi völgyben.

Szent Mauríciusz Monostor

1950-ben a történelemben immár harmadszor kellett a szerzeteseknek elhagyniuk a monostort. Az üresen álló épületbe pár nappal később apácákat internáltak. 

A visszakapott épületbe 1998-ban térhettek vissza a szerzetesek

Borostyán-kút (Szent-kút) kápolna és kálvária - Bakonybél

Két, a magyar történelemben és Bakonybél történetében fontos szerepet betöltő szent emlékét őrzi a falutól 1 km-re fekvő kedvelt kirándulóhely. A hagyomány szerint a béli monostort alapító Szent Günther és a később vértanúhalált halt Szent Gellért is e hely közelében töltött remeteségben néhány évet.

Szent-kút kápolna és kálvária 


Áldozóhely volt. Szentély. Pogány templom, később keresztény. Mutatja még egy-két mohos darab a hajdani falakat. Most csak hely. Fű, fa és bokor tenyészget csöndjében. Élni akar. Lábod ősi ösvényre ismer. Akármikor jössz, itthon van az Isten.

(Kányádi Sándor: Folytonosság)


Először 1826-ban emeltek az emlékhelyen kápolnát, amelyet a XIX. század végén a ma álló épület váltott fel. Ekkor készült a 14 képből álló stáció és a szikla tetején található kálvária Krisztus, Szűz Mária és Szent János alakjával.

Három forrás fakad a kápolna előtt, amelyet kőből rakott medencével foglaltak kútházba. A medence közepén dombormű eleveníti fel Szent Gellért e helyhez kötődő legendáját, valamint emlékét egy szintén Szent Gellértet és egy szarvasborjút ábrázoló szobor is őrzi.

Szent-kút kápolna és kálvária 

A kápolna mellett lépcső vezet egy elfalazott sziklahasadékhoz, amely elé egy Lourdes-i Mária szobor került. A szájhagyomány szerint e barlang lehetett a remeteség helye.

A Szent-kút kápolnájának környéke 2009 óta Veszprém megye hét természeti csodájának egyike. A terület a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet részeként védelem alatt áll.

Magyarpolányi kálvária-hegy és Fájdalmas Szűz kápolna

Magyarpolány kálváriájához Ajka felől juthatunk el, a 8-as főútról Bakonygyepesnél letérve. 153 lépcsőfokon keresztül juthatsz fela neogót „koronás” kálvária-kápolnához, amely a XX. sz. elején épült a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére. Az öt stációs, késő barokk stílusú kálvária ekkor már majdnem másfél évszázada állt. Nem mindennapi látványt nyújtanak a stációk közel életnagyságú festett faszobrai, amelyek a Fájdalmas Rózsafüzér öt titkát ábrázolják.

Magyarpolányi kálvária-hegy és Fájdalmas Szűz kápolna

Ha hajnali zarándokútra jössz ide, a vidék legcsodálatosabb napfelkeltéjében lesz részed. Ha pedig utad éppen pünkösd idején hoz erre, nem kevésbé maradandó élményben lesz részed, ha részt veszel az évről évre itt megrendezett, nemzetközi hírű Polányi Passión. Tökéletes szellemi feltöltődés!

Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont

A ciszterciek a monasztikus szerzetesek körébe tartoznak, akiknek atyjuk és mesterük Szent Benedek. Az ő Reguláját több rend követi, így a bencések és a ciszterciek is.

Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont

Szent Benedek egy család mintájára formálta a szerzetes közösséget. Egy-egy monostor feje, atyja az apát, akit a szerzetesek életfogytiglanra vagy legalább is hosszabb időre választanak. Egymást testvéreknek tekintik, és mindegyik igyekszik figyelmességben és szeretetben a másikat megelőzni, a maga munkáját a közösség érdekében jól végezni. Az apát, a családfő szerető figyelemmel és gondoskodással kíséri fiai lelkületét és növekedését. Legfőbb gondja az igazi családi közösség megteremtése és vezetése.

ZIRC-BAKONYBÉL - Pannon Expressz

Középkori szellemiség, építészeti mesterművek, barokk freskócsodák, szerzetesi tárlatvezetés. Barokk apátsági templom és kripta. Középkori romkert és angolkert stílusban létesült arborétum. A ciszterci szellemiség magyarországi központja. Egyház- és rendtörténeti kiállítás keretében audioguidos vezetéssel, interaktív, érintőképernyős információs felületekkel, értékes tárgyi és képi anyaggal állnak az érdeklődők rendelkezésére, ahol család- és látogatóbarát környezetben ismerkedhetsz meg a ciszterci atyák középkortól napjainkig ívelő, szerzetesi mindennapjaival.

Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont

Európai hírű intarziás berendezésű, 65.000 kötetes műemlékkönyvtár, melynek első darabjait a XVIII. században hozták magukkal a szerzetesek.

 Kedves Olvasónk! Ha tetszett a cikk, kérlek kattints valamelyik hirdetésre. Ez Neked nem kerül semmibe, viszont ezzel támogathatod az oldal működését és fejlesztését. Nagyon köszönöm Neked!

Összeállította: Sárközi Csaba

indexfotó: Római fürdő, Bakonynána | fotó: bmtb.hu

vissza

Hozzászólások