Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Levendula SZEDD MAGAD!

Levendula SZEDD MAGAD! Program kezdete: június 22.
Program vége: június 28.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind

Jazz Fiesta Balatongyörökön

Jazz Fiesta Balatongyörökön Program kezdete: július 12.
Program vége: augusztus 18.
Település: Balatongyörök
Régió: Keszthely környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, mind

Hőlégballonos sétarepülések a Balatonnál - Balaton Ballooning

Hőlégballonos sétarepülések a Balatonnál - Balaton Ballooning Hónap: április, május, június, július, augusztus, szeptember, október
Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind
Sport & Élmény: mind

Füredi szüret

Füredi szüret Program kezdete: október 19.
Program vége: október 21.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Szent Mihály-dombi Zenei Esték

Szent Mihály-dombi Zenei Esték Program kezdete: június 17.
Program vége: július 15.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: zenei, mind

Badacsonyi Fényvarázs és Ünnepi Megemlékezés

Badacsonyi Fényvarázs és Ünnepi Megemlékezés Program kezdete: augusztus 19.
Program vége: augusztus 19.
Település: Badacsonytomaj
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, kulturális, egyéb

Vonyarcvashegyi Strand- és Szezonnyitó ünnepség

Vonyarcvashegyi Strand- és Szezonnyitó ünnepség Program kezdete: június 09.
Program vége: június 09.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: zenei, egyéb, mind

Balatoni - Skoda - Nosztalgia és Hobbi Jármű Találkozó

Balatoni - Skoda - Nosztalgia és Hobbi Jármű Találkozó Program kezdete: július 06.
Program vége: július 08.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind

RockBalaton

RockBalaton Program kezdete: augusztus 09.
Program vége: augusztus 12.
Település: Fonyód
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Nagyberek Túrák

Nagyberek Túrák Település: Balatonfenyves
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: nordic walking, kerékpározás

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

7 állati jó hely a Balatonnál

 

7 állati jó hely a Balatonnál

Az állatok jelenlétében garantált a jókedv

A balatoni állatkertek, vadasparkok látogatása kitűnő program az év bármely időszakában, strandolás előtt, után vagy helyett is. A kiemelt időszakokban (Húsvét, május 1., Gyermeknap, Föld Napja) a legtöbb hely különleges programokkal is készül. Az állatok jelenlétében garantált a jókedv, így ezeket a helyeket akkor is érdemes felkeresni, amikor egy kis vidámságra vágysz. Kitűnő hangulatjavító program kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

1. Veszprémi Állatkert

Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertje az elmúlt években számos fejlesztésen ment át, így azok számára is izgalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújt, akik korábban már többször is voltak ott.

A két részből álló állatkert a festői fekvésű Fejes-völgyben, illetve az azzal szomszédos Gulya-dombon terül el. A Gulya-dombi parkerdő a Gizella királyné-kilátóval és a Gulya-dombi kis kilátóval tökéletes kirándulási célpont egymagában is, de egy állatkerti látogatással még izgalmasabb.

Veszprémi Állatkert több mint 30 hektáros területen a közel 130 állatfaj 600 egyedét mutatják be a világ minden tájáról. Az országban csak itt látható különlegességek a kardszarvú antilop, impala, dromedár és fehértorkú varánusz, de Pablot, a híres orrszarvút is meg kell látogatnod, ha itt jársz.

fotók: veszpzoo.hu

Az érdekes állatok megtekintése mellett látványetetések, állatsimogató és rendezvények színesítik az Állatkert kínálatát.

» Bővebb információ

2. Salföldi Természetvédelmi Major

Salföld a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el, jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekkel. A nemzeti park igazgatóság a falu határában alakította ki a Salföldi Majort 1997-ben, ahol egy működő gazdaság életét és őshonos magyar háziállatfajtákat: rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, baromfikat, pásztorkutyákat (mint például pulit, pumit és mudikat),  valamint lovakat mutatnak be.

A Major életébe való bepillantás tökéletes családi program lehet. A gyerekek az állatsimogatóban közelebb is megismerkedhetnek a kisállatokkal.

A  fűszer- és gyógynövénykert illatos élményeket kínál az ide látogatónak. Több érzékszervünket is bevetve - látás, szaglás, tapintás és ízlelés - ismerkedhetünk meg a gyógynövényekkel, a "csodafüvek" hatásaival és felhasználási módjaival.

lovasbemutatón kívül lehetőség van pónilovaglásra is, de ne hagyjuk ki a sétakocsizást sem, ahol lovas kocsin ülve járhatjuk  be a Káli-medencét és megismerhetjük természeti értékeit, mint a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyet, a kőtengereket vagy a Salföld községtől délre fekvő, az erdőben megbúvó, 13. századi, pálos kolostorromot.

» Bővebb információ

3. Koloska-völgyi Vadaspark

vadaspark ötlete 2010-ben született, célja az ember és a természet közötti kapcsolat fejlesztése, a vadon élő állatokhoz kötődő ismeretek bővítése. A park, amely a családokat, a gyermekcsoportokat és a turistákat egyaránt várja, természetes környezetében, megfelelő méretű életteret biztosítva mutatja be Magyarország vadfajainak egy részét, azok megfigyelését testközelből teszi lehetővé.

A látogatók elé táruló domboldal nyolc vadfajnak, a gímszarvasnak, a dámszarvasnak, a muflonnak, az őznek, a fürjnek, a fogolynak, a fácánnak és a tőkésrécének ad otthont.

A látogatók az ajánlott útvonalat követve mindegyik vadfajjal megismerkedhetnek, a magaslesekre felmászva pedig kiváló fotók készíthetők. A vadaspark egész éven át, időjárástól függetlenül megközelíthető és térítésmentesen látogatható.

Az állatbemutató helyszínétől nem messze tanösvény, tornapálya és nordic walking útvonal is található, valamint a közelben van a Lóczy-barlang és a Jókai kilátó.

» Bővebb információ

4. Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

A rezervátumban a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítást, bivalytörténeti bemutatót és sétautat alakítottak ki, játékos elemekkel, pihenőhelyekkel és kilátópontokkal, ahonnan távcsőből kémlelheted a tájat.

A bivalyokat tavasztól-őszig a bemutatóhelyről induló 1,5 km-es sétaút bejárásával lehet megnézni. A 30 hektáros területen 200 bivaly él.

Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban minden nyáron megrendezik a Bivalyfesztivált, mely során vásár, gasztronómiai programok, szekerezés és bivalysimogatás is várja a látogatókat.

» Bővebb információ

5. Festetics Imre Állatpark

A Keszthelyen található 4,2 hektáros Festetics Imre Állatpark 2012 tavaszán nyitotta meg a kapuit, ahol manapság már ritkaságszámba menő magyar állatfajokat, valamint különféle vadfajokat mutatnak be.

Láthatók itt őshonos szarvasmarhafajták, juhfajták, lófajták, sertésfajták, nemesített magyar kecske, magyar szamár, magyar tyúkfélék, pulykafélék, víziszárnyasok, magyar fodros tollú lúd, gyöngytyúk, kutyafajták. A hazai vadfajok közül például gímszarvassal, őzzel, dámvaddal, vaddisznóval, fácánnal, valamint fogollyal találkozhatnak az érdeklődők.

» Bővebb információ

6. Fenyvespusztai Állatsimogató

A Fenyvespusztai Állatsimogató Zala megyében, Balatonmagyaród község határában található, a Kányavári-sziget bejáratával szemben. Közkedvelt kis-balatoni kirándulóhely és horgászparadicsom is.

Az állatsimogatóban a legtöbb állat kifutójába szabadon be lehet menni, így könnyebben meg tudod simogatni, vagy meg tudod etetni őket. 

fotó: fenyvespuszta.hu

Az állatsimogatás után, ne hagyd ki a sétakocsikázást a Kis-Balatonhoz! Az egy órás családi kalandtúrán gazdag vad- és madárvilág, valamint a természet nyugalma és szépsége vár rád.

» Bővebb információ

7. Afrika Múzeum és Állatkert

Hogyan lehet szafari hangulat Balatonedericsen?

A múzeum alapítója, Dr.h.c.Dr. Nagy Endre 1958-ban költözött családjával Tanzániába, ahol állatkertek és múzeumok megbízásából, mint gyűjtő és vadbefogó tartotta fenn magát. Évek múltán az ország egyik legismertebb fehér vadásza lett, állatkertet és vadaskertet alapított, a Kilimandzsáró és a Meru vulkán vadászterületein vadászati főnökként is működött. Vadászati és néprajzi gyűjteményének nagy részét 1984-ben Balatonedericsre, családi kúriájába hozta haza, mely azóta múzeumként működik.

Az egzotikus állatok megtekintése mellett egy különleges életút emlékeibe is bepillantást nyerhetsz az Afrika Múzeumban. A  neves vadász trófea- és néprajzi gyűjteményének megtekintése után, a szabadban legelésző zebrákat és érdekes maszáj kunyhókat fedezhetsz fel a balatoni tájban.Találkozhatsz még struccal, jávorantiloppal, kafferbivallyal, vaddisznóval, vietnami disznóval, őzekkel és kecskékkel is. 

A gyerekek számára a pónilovaglás vagy a tevegelés tökéletes kiegészítő program lehet, míg a felnőttek a vízipipa kávéházban lazíthatnak. A Múzeum ajándékboltjában egzotikus szuveníreket és lakberendezési tárgyakat is beszerezhetsz.

» Bővebb információ

A fenti helyek mindegyike garantálja azt, hogy -  ha csak egy pár órára is -  el tudjunk szakadni a mindennapok nyüzsgő zajától és problémáitól. Az állatok jelenléte, és persze simogatásuk is nyugtató hatással lehet ránk. A legtöbb állatkert, vadaspark ráadásul csodás természeti környezetben található, így teljes kikapcsolódást nyújtanak az év bármely időszakában.

Szerző: Földi Rita

vissza

Hozzászólások