Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Food Truck Show

Food Truck Show Program kezdete: július 18.
Program vége: július 21.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Jazz Fiesta Balatongyörökön

Jazz Fiesta Balatongyörökön Program kezdete: július 12.
Program vége: augusztus 18.
Település: Balatongyörök
Régió: Keszthely környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, zenei

Siófoki Nyári Esték

Siófoki Nyári Esték Program kezdete: június 28.
Program vége: augusztus 30.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Auer Fesztivál

Auer Fesztivál Program kezdete: augusztus 01.
Program vége: augusztus 05.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, zenei

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Badacsony Bor7

Badacsony Bor7 Program kezdete: július 13.
Program vége: július 29.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind, MOL Nagyon Balaton

Tihanyi Gardália - Garda fesztivál

Tihanyi Gardália - Garda fesztivál Program kezdete: november 16.
Program vége: november 18.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Vezetett tematikus túrák a Badacsonyon

Vezetett tematikus túrák a Badacsonyon Program kezdete: április 01.
Program vége: december 01.
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Vonyarcvashegyi Kolbászoló – Disznótoros és Kolbásztöltő verseny

Vonyarcvashegyi Kolbászoló – Disznótoros és Kolbásztöltő verseny Program kezdete: november 17.
Program vége: november 17.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, gasztro/boros/sörös

7+1 eldugott hely a Balatonnál, ahová elvonulhatsz, ha nyugalomra vágysz

 

7+1 eldugott hely a Balatonnál, ahová elvonulhatsz, ha nyugalomra vágysz

Ezekből válogass, ha már nagyon eleged van a nyüzsgésből!

Az ember néha vágyik arra, hogy ebből a rohanó, zaklatott, ingerekkel teli világból egy nyugodt és csendes környezetbe meneküljön. Ahol megérint a természet, ahol simogat a napfény, ahol érzed a virágok illatát. Egy hely, ahol elmerenghetsz, ahol rendezheted a gondolataidat és rendbe teheted a kis világodat. Ha mindezek vonzóak számodra, ráadásul ezeket a helyeket a Balaton közelében képzeled el, akkor olvass tovább! 

7+1 nyugis, észak-balatoni helyet gyűjtöttem össze, hogy legyen miből válogatni, amikor már nagyon eleged van a nyüzsgésből.

1. Kisfaludy sétány és kilátó - Balatonakarattyai Magaspart

Amikor az északi oldalra vezet utunk, ez az a hely, ahol mindig megállunk megpihenni és gyönyörködni az óceánként elénk táruló Balatonban. Csak le kell fordulnod a 71-es főútról a Rákóczi térnél a Brassó utcába, és a semmiből hirtelen eléd tárul a Balaton, úgy ahogy talán még soha nem láttad.


Ez a látvány már önmagában is képes kikapcsolni, elengedni a hétköznapok gondját-baját, de érdemes egy kicsit több időt is itt tölteni.

Piknikezésre kialakított asztalok, padok rendelkezésedre állnak a sétányon, de ha igazán nyugalomra vágysz, akkor inkább vigyél magaddal egy pokrócot és ülj le a fűben, kicsit távolabb a kilátóponttól. Itt ugyanis nagyobb lehet a mozgás, a kirándulókon kívül egy-két futó, bicikliző vagy éppen jógázó személlyel is találkozhatsz.

A kikapcsolódás természetesen a mozgás által is teljes lehet. Ha kigyönyörködted magad a páratlan panorámában, akkor egy rövid sétával lejuthatsz a Balaton-partra is, a romantikus falépcsőkön.

» További információk és cím

Étel-ital a közelben, amit érdemes kipróbálni

Ugorj be egy hangulatos olasz vacsorára vagy ebédre a főút és a Rákóczi tér sarkán lévő Spoon il Mercato étterembe!

fotó: Spoon il Mercato Restaurant

2. Koloska-völgy, Balatonfüred

A balatonfüredi erdő természetvédelmi területén található a Koloska-völgy. Arács városrészt észak felé elhagyva, követve a patakot gyönyörű kiránduló- és pihenő helyre bukkanhatsz. Itt a csörgedező patak és az énekesmadarak erdei zenéjét csupán néhány hulló falevél zavarhatja meg. 

fotók: Amberg Anna

Persze érdemes olyan időpontot választanod, amikor nincs esküvő, családi nap vagy éppen a Jókai- bableves főző verseny, mert ilyenkor megtelik a Koloska-völgy. Viszont ilyenkor is kirándulhatsz és sportolhatsz. 

A Tamás-hegy szikláit is érdemes felfedezned, a hegyre felvezető út már a völgy elejéről indul.

Többféle nehézségű és időtartalmú túraútvonalak közül válogathatnak a nordic walking kedvelők is. Az itt található erdei tornapályán fából készült sporteszközök segítségével tornázhatsz a friss erdei levegőn. Ilyen környezetben, némi sporttal megfűszerezve a programot teljesen fel tudsz majd töltődni.

» További információk és cím

Étel-ital a közelben, amit érdemes kipróbálni

Ha magyaros ételekre vágysz, akkor térj be a Koloska Csárdába, ahol romantikus erdei környezetben fogyaszthatod el  az ebédedet.

Koloska Csárda

3. Kövesdi templomrom, Aszófő

Tihanyt elhagyva, a 71-es főúton Keszthely felé haladva, a következő település egyből Aszófő. A főútról fordulj le a Romkápolna utcába és haladj végig a kissé toszkán hangulatot idéző fasor között.

Balra látod a Balatont is, a Balaton-parti nádasokkal. Ahogy a búzamezők fölött, a távolban megcsillan a tó vize, egyre jobban átjár a nyugalom érzése, így amikor már odaérsz a kis forrással és fákkal körülvett templomromhoz, már teljesen át tudod adni magad az érzésnek. Nézd meg az 1260-70-es években épült egyhajós, román stílusú templomrom maradványait, kicsit frissülj fel a forrás vizével és ülj le a fűzfa tövében! Meditálj, ha úgy tartja kedved. A helynek különleges hangulata és energiája van.

fotók: Kasza Béla

» További információk és cím

Étel-ital a közelben, amit érdemes kipróbálni

Nagyi Kertje Teaházban desszertekkel és lélekmelegítő teákkal is felfrissülhetsz.

A főúton lévő halsütödébe mindenképpen ugorj be, ha igazán finom, friss sült halat vagy halászlét szeretnél enni.

Hangulatos teázgatáshoz tökéletes választás a  Nagyi Kertje Teaház, mely csodás panorámával  is rendelkezik.

4. Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó, Révfülöp

Egy kilátó többféleképpen is lehet elvonulós hely. A révfülöpi kilátó nyugtató hatású erdei környezetével és a kilátóból látható tanúhegyek ámulatba ejtő látványával, biztosan megfeledkezel arról, ami éppen a szívedet nyomja. A kilátó legmagasabb pontjára felérve olyan, mintha egy másik világba érkeznél meg. Nem csoda, hogy ezt az élményt a világot járt neves földrajztudós, Cholnoky Jenő így írta le:


"A révfülöpi Fülöp-hegyről nyílik a világ egyik legszebb tája. Vannak magasabb hegyek, nagyobb vizek, de ahol a vulkáni kúpok csodás sokasága találkozik a széles víztükörrel, ilyen legfeljebb a Brazil partoknál, Rio de Janeiro partjainál van."


A kilátót a 71-es főútról, a Káli útra letérve, majd a Petőfi utcán befordulva éred el. Itt haladj felfelé a Mogyoró utcán át, (ha kocsival érkeztél, akkor parkolj le a szőlőültetvények közelében) és innen indulj felfelé a kiépített erdei útvonalon a Fülöp-hegyi kilátó felé.

Már a parkolóhelynek is gyönyörű panorámája van. 

A kilátó felé vezető út a kutyák számára is élvezetes lehet.

» További információk és cím

Étel-ital a közelben, amit érdemes kipróbálni

Próbáld ki a Káli-medence egyik legismertebb éttermét a köveskáli Kővirág éttermet! A világ minden tájáról érkeznek ide, sok a visszatérő vendég, mert különös varázsa van a környéknek és az étteremnek. Érdemes előre asztalt foglalni.

5. Pálos kolostorrom, Salföld

A Salföldi Pálos kolostorrom és erdei pihenőhely ideális hely, ha egy fákkal körülvett, misztikus középkori romhoz szeretnél elvonulni egy kis időre. A Salföld falu határában, idilli környezetben található romot erdei úton közelítheted meg. (A szomszédos Salföldi Majorból lovas kocsikat is indítanak ide). Autóval és gyalog is el tudod érni, táblák jelzik az útvonalat Salföld külső részén.

Igazi eldugott hely, távol a nyüzsgéstől. Itt még a madarak is nyugodtabb éneket zengnek. Ha napsütéses időben érkezel, részese lehetsz annak a kissé misztikus élménynek is, amikor a fák lombjai között utat törő napsugarak felülről megvilágítják a boltozatig álló templomfalat és a szentély helyét. Ez a látvány olyan, mintha az égiek is jelen lennének ezen a szent helyen.

Megjön az ember kedve, ahhoz hogy leüljön itt, megpihenjen és elmerengjen. Egyebek mellett azon is, hogy milyen körülmények között élhettek itt a szerzetesek. 

» További információk és cím

Étel-ital a közelben, amit érdemes kipróbálni

Káptalantótiban keresd fel az Istvándy Pincészetet!

6. Lengyel-kápolna, Hegymagas

Hegymagas a Balaton-felvidéken, a Tapolcai-medence területén található, a Szent György-hegy délnyugati lábánál, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén. Aki egyszer ellátogat ide, az örökre a szívébe zárja azt a látványt, mely innen, a Lengyel-kápolna előtti térről nyílik. Látható innen a Balaton, a Szigligeti vár, a Badacsonyi hegygerinc, a Keszthelyi-fennsík és Tapolca is.

fotók: Josef Jordan

A panoráma és a hangulatos szőlőültetvények mellet, megcsodálhatod a bazaltoszlopokat is, melyek orgonasípszerűen követik végig a hegy vonulatát.

fotók: Amberg Anna

Tökéletes hely elvonulásra, elmélkedésre. A tájat elnézve arra vágysz majd, hogy bárcsak sosem érne véget az a pillanat, amit ott töltesz.

» További információk és cím

Étel-ital a közelben, amit érdemes kipróbálni

A környéken számtalan pincészet is található, ahol tájjellegű borokat kóstolhatsz.

7. Szent Mihály-kápolna, Vonyarcvashegy

A vonyarcvashegyi Szent Mihály-dombról csodálatos kilátás nyílik a Balatonra. A dombra felérve olyan, mintha egy kis ablakot nyitnál ki a nyugalom szigetére. Ezen az ablakon át pedig hazánk egyetlen épen maradt halászkápolnája, a Szent Mihály-kápolna emelkedik méltóságteljesen a balatoni háttér előtt.

fotó: LégiProjekt

Ülj le egy kis időre a kihelyezett padokra és a hely varázserejét felhasználva felejtsd el a hétköznapok problémáit! Adj hálát a sorsnak, hogy láthatod ezt a csodát, mint ahogyan hálát adtak a viharból megmenekült halászok is, akik - a legenda szerint -  hálából emelték ezt a templomot a domb tetején, Szent Mihály arkangyal tiszteletére.

» További információk és cím

Étel-ital a közelben, amit érdemes kipróbálni

Bock Bisztró Balaton étteremben balatoni panorámában kóstolhatod meg a jellegzetes balatoni és zalai ételeket helyi alapanyagokból elkészítve, újragondolt formában. 

7+1. Folly Arborétum és Borászat, Badacsonyörs

Próbáld ki milyen a néhány száz éves fenyőfák árnyékában kikapcsolódni, feltöltődni! A Folly Arborétumban a fenyők és különleges cédrusok, ciprusok gyűjteménye, valamint a meseszép balatoni panoráma garantálják azt, hogy rátalálj a belső nyugalomra.

fotó: Folly Arborétum és Borászat

Sétálj a növények között, szívd magadba a természet illatát és derűjét, fedezd fel a kilátót! Mindezt akár úgy is megteheted, hogy a belépő mellé, ajándékba kapott Folly-borral sétálgatsz.

Ha nem készülsz előre, akkor igényelhetsz piknik kosarat is, mely tartalmazz poharakat, snacket, választott bort és pokrócot is.

 » További információk és cím

Étel-ital a közelben, amit érdemes kipróbálni

Az Arborétumban kávézó és borbolt is működik. Vásárolhatsz még szörpöt, szőlőlevet és lekvárokat is.

fotó: Folly Arborétum és Borászat

Ízelítőnek nézd meg Varga Norbert videóját, mely tökéletesen visszaadja az Arborétum hangulatát.

Folly Arborétum és Borászat

Videó: Varga Norbert Facebook: https://www.facebook.com/varga.badacsony Látogasd meg weblapunkat: www.folly.hu Kövess minket facebookon: https://www.facebook.com/follyarboretumesboraszat/

Ha csendre és nyugalomra vágysz, vagy meditálni szeretnél, keresd fel ezeket a helyeket! Mindegyik hely valami másért különleges. Fedezd fel mind, majd válaszd ki a kedvenced! Pihenj, meditálj, töltődj fel! A természet és a balatoni környezet garantálja ezt.

Eladó és kiadó balatoni ingatlanok

Szerző: Földi Rita

indexfotó: Amberg Anna

vissza

Hozzászólások