NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

5+1 látnivaló Veszprémben, amelyek miatt egyből beleszeretsz a királynék városába

 

5+1 látnivaló Veszprémben, amelyek miatt egyből beleszeretsz a királynék városába

Egynapos barangolás, hegyen és völgyön át

Veszprém természeti adottságainak köszönhetően minden évszakban tökéletes egy-két napos kirándulóhely, de ennél jóval több is. Kulturális és történelmi látnivalókban gazdag város, ahol szinte egyetlen utcában fedezheted fel a város legszebb múzeumait, kiállításait és rá fogsz jönni, hogy minden sikátor rejteget valami különlegességet. Októberi, könnyed, őszi sétánkat mutatom be, ahol hegyen és völgyön át fedeztük fel Veszprém legszebb részeit. Kicsit túráztunk az erdőben, felmásztunk a kilátókba, sziklafalak alatt és kolostorromok között sétáltunk a völgyben, majd követve a patakot, a Viadukt alatt átkelve, újra a magaslat felé törtünk, és felfedeztük a Veszprémi várnegyed történelmi hangulatát és pompás látnivalóit. Tarts velem!

fotó: veszpreminfo.hu

Veszprém a Séd-patakot övező dombokon és völgyekben terül el. A természet helyenként 30-40 méteres szintkülönbségeket alakított ki, és ezáltal külön városrészeket alkotott. Utunk során számtalanszor megfigyelhettük, hogy az egyik percben még lefelé megyünk, a másik percben pedig már felfelé haladunk. A hét dombra épült város nem csak domborzatát tekintve számít gazdagnak, megyeszékhelyünk számos kulturális kinccsel és épített örökséggel is büszkélkedhet. Amerre elnézünk, mindenhol egy-egy előkelően csúcsosodó templomtorony, kápolna, műemlék épület sziluettje tűnik fel a távolban. Talán egy nap kevés is, hogy felfedezzük a várost, mindenesetre megpróbáltuk, és az alábbi 5+1 látnivalót emelnénk ki, a patak két partjáról. 

1. Veszprémvölgy – Kolostorok és Kertek

Túrádat érdemes a Veszprémvölgyben kezdened. Nem csak azért, mert itt remek parkolási lehetőséget találhatsz, hanem azért is, mert így még nagyobb élmény lesz a völgyből a magasba feljutni, majd újra visszatérni a völgybe. Parkolj le a Veszprémvölgyi útról megközelíthető parkolóban, szemben a játszótérrel! Ha innen indítod a sétádat, akkor egy várkaput idéző építmény alatt haladhatsz át, ahonnan egyből egy meseszép parkba jutsz.

fotó: Földi Rita

A Séd-patak romantikusan kanyargó, helyenként nádasokkal tarkított vízével párhuzamosan sétálj! Utad során vidáman játszó gyerkőcökkel, görkoris fiatalokkal, andalgó párokkal és kutyát sétáltató családokkal találkozhatsz. A park tele van élettel, még ősszel is.

fotók: veszpreminfo.hu

A Kolostorok és Kertek és az egész Veszprémvölgy tökéletes hely kikapcsolódáshoz, nyugodt sétákhoz, piknikezéshez vagy sportoláshoz is. A völgy sokakat csábít sziklamászásra, vagy nordic walking-ra, de kerékpárral is élvezetes végigjárni ezeket a részeket.

fotó: veszpreminfo.hu

Ahogy tovább haladsz, felfedezheted a Veszprémvölgyi apácák kolostorának romjait is. (A legenda szerint ezen a helyen hímezték Gizella királyné, sőt talán férje, az uralkodó pompás koronázási palástját is.)

veszprémvölgyi görög apácák kolostorának romjai | fotó: veszpreminfo.hu

Menj tovább a szépen kialakított utakon, majd a fa hidacskán áthaladva, sétálj vissza a patak másik oldalán, a sziklafalak tövében.

Itt menj el egészen a Magyar Népmesék játszókertig, mely egy igazán különleges hely, népmesei elemekkel. Körbejárható, körbemászható kemence és szekér is van a gyerekek nagy örömére. (A kisgyerekes családok számíthatnak arra, hogy itt valószínűleg veszítenek egy-két órát a túrából.)

 Magyar Népmesék játszókert | fotó: Földi Rita

A játszótér mellett vezet fel a 2013-ban (a Verga Zrt. finanszírozásával, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület ötlete nyomán) kialakított erdei lépcső a Gulya-dombi parkerdőbe.

Itt sétálj fel! | fotó: Földi Rita

A Rovaniemi lépcsőnek hála a sakktábla szerűen felosztott, vadregényes Gulya-dombi parkerdőbe nem csak az  Állatkert felől, hanem innen, a Séd-patak partjáról is fel tudunk jutni. (Kitérőt persze tehetünk az Állatkert felé, de az már egy másik túra lenne, mert biztosan nem férne bele egyetlen napba – mindenestre a parkerdőből az Állatkert felé is vezetnek erdei utak.)

Ne ijedj meg a magasra törő lépcsőktől! Megéri felsétálni.

2. Gulya-dombi kis kilátó

A lépcső tetején fordulj el jobbra, és rögtön megpillanthatod a Gulya-dombi kis kilátó fa szerkezetű, különleges építményét.

fotó: veszpreminfo.hu

Mássz fel a meredek lépcsőkön, és csodáld meg a várost innen felülről! A távolban láthatod majd az előtted álló út számos elemét, a Viaduktot és a Várnegyedet is. (Nem árt felülről is beazonosítani, hogy merre fogsz majd menni.)

veszprémi panoráma a kilátóból | fotó: Földi Rita

A kilátóból lemászva, sétálj tovább a bámulatos szépségű erdőben. Ha ősszel túrázol, akkor popmás őszi terméseket és színes leveleket is gyűjthetsz. A parkerdő valósággal el fog bűvölni, mindenhol romantikus utak (melyekről először nem tudod, hogy hová vezetnek, majd kiderül, hogy minden út keresztezi a másikat és bárhová eljuthatsz, ha követed a jelzéseket), ősszel ráadásul még helyenként egy két-piros csipkebogyó is színesítheti a túrádat az aranyba öltözött erdőben.

Ha követed a piros háromszöggel jelölt utat, akkor a sportpályát elhagyva eljuthatsz a másik kilátóhoz is.

3. Gizella királyné-kilátó (Gulya-dombi nagy kilátó)

A körülbelül 77 hektáros erdőterület egyik legpompásabb látnivalója és egyben kirándulási célpontja a Gizella királyné-kilátó.

A kilátót minden évszakban érdemes felkeresni. | fotó: Bodnár Boglárka (MTI)

22 méter magas, 7 szintes és 51 tonna össztömegű acél épület magasodik az erdőben, melyre mindenképpen fel kell másznod, hogy innen is megcsodáld a tájat. (Innen további kirándulási célpontokat is felfedezhetsz, például a Bakony-hegység második legmagasabb csúcsát, a Papod-hegyet vagy a Csatár-hegyi kilátót.)

fotók: Földi Rita

A kilátóból lemászva sétálj vissza egészen az Magyar Népmesék játszókertig, és a lépcsőkön letérve ezúttal haladj jobbra, a Betekints Hotel irányába. A kanyargó utakon, továbbra is a Séd-patakot kövesd, ha így teszel, akkor hamarosan áthaladhatsz Veszprém egyik híres jelképe, a - Fejes-völgy felett átívelő - Viadukt alatt.

4. Szent István völgyhíd (Veszprémi Viadukt)

A Séd-patak fölött 50 méteres magasságban emelt Szent István Völgyhíd Magyarország egyik legnagyobb és legszebb völgyhídja. A hídról nyíló panorámát is érdemes megtekinted, de most folytasd tovább az utadat a Kittenberger Kálmán úton, a vár felé, mert ott még számtalan látnivaló vár rád.

fotó: veszpreminfo.hu

5. Veszprémi Várnegyed

A Veszprémi Várnegyedet a Séd-patak mentén, a Patak térről közelítsd meg! Ismét felfelé haladsz, ezúttal történelmi lépcsőkön, melyen egykoron királyok és főleg királynék sétálgathattak.

fotók: Földi Rita

Veszprém a királynék városa nevet onnan kapta, hogy I. István felesége, Gizella nagyon szeretett itt tartózkodni, és a veszprémi püspöknek királyné koronázási joga volt.

A Veszprémi Várnegyed amellett, hogy számos kulturális és történelmi látnivalóknak ad otthont, földrajzi szempontból is egy különleges hely. A Séd-patak 60-80 méter mély völgyet vágott a dolomit fennsíkba, festői kanyarulatába, mintegy öblébe nyúlik bele délről északra a veszprémi Várhegy és folytatása, a Szent Benedek-hegy. A Várhegynél alkalmasabb helyet megerősített középkori város építésére nem lehetett volna találni. Ide épült tehát Veszprém vára és körülötte – először csak mély völgyében, majd a fennsíkot is meghódítva – a település.

fotó: Vörös Ákos

A Várhegyen összpontosul a látnivalók többsége. Tulajdonképpen egy utcáról van szó, mely tele van látogatható múzeumokkal, galériákkal. Valódi kis ékszerdoboz.

fotó: veszpreminfo.hu

Ha követed a kanyargó lépcsőket a Patak tértől, akkor a Szentháromság térre fogsz érkezni, ahonnan elsőként valószínűleg az impozáns Szentháromság-szobrot fogod megpillantani, melyet bástyaként fognak körbe a történelmi épületek.

fotó: veszpreminfo.hu

Az alábbiakat mindképpen tekintsd meg sétád során!

Szent Mihály-székesegyház

A Szent Mihály-székesegyház az ország legrégibb püspöki székesegyházának alapjain nyugszik. Az eredeti épület elpusztult, román stílusú alapjai, gótikus szentélye és altemploma azonban beépült a ma is látható, neoromán stílusú épületbe, melynek markánsan emelkedő tornya már messziről feltűnik.

fotó: veszpreminfo.hu

Egy későbbi átépítés során a bazilika barokk jellegét teljesen elvesztette, mivel tornyait több méterrel megemelték, és román stílusúvá alakították. Üvegablakok sokasága teszi még szebbé a székesegyházat, ezeken számos szentet találhatunk. A bazilika főhajója fiókos dongaboltozatú, belső mennyezete fakazettás. A szentély mellett jutunk le az altemplomba, itt található a hadvezér-püspök Beriszló Péter címeres síremléke, és innen nyílik Padányi Bíró Márton síremlékének nagyobb fülkéje. A Szent Mihály Székesegyház 1996-tól őrzi Boldog Gizella királyné ereklyéjét is, aki nagy szerepet játszott a templom építtetésében.

fotó: veszpreminfo.hu

Gizella-kápolna (Boldog Gizella Királyné Múzeum)

Az épület a korai gótika jegyeit hordozza magán. Az alsó-kápolna északi falán található, apostolokat ábrázoló freskók egykorúak az épülettel és bizánci hatásúak. A felső-kápolnából fennmaradt az északi fal a boltozatokat hordó támkötegekkel, fölöttük a boltindításokkal és diadalívpillér-fejezetein tizenegy sárkányfigurával. A XVIII. században a püspöki palota építésekor a kápolna alsó szintjét újjáépítették és barokk stílusú elemekkel gazdagították.

fotó: veszpreminfo.hu

Szaléziánum - Érsekségi Turisztikai Központ

Az írók és újságírók védőszentjéről, Szalézi Szent Ferencről elnevezett Szaléziánum a felújított Bíró-Giczey házban számos érdekességgel, interaktív egyházi kiállítással várja a látogatókat. A XVIII. századi házat bebarangolva megismerkedhetsz a ház egykori lakóinak mindennapjaival. Az emeleten megtekintheted a pazar barokk falfestményekkel rendelkező termeket, de az üvegpadlós füvesszobát és a gyógynövénykertet se hagyd ki, ahol a gyógynövények és gyógyhatásaik felfedezése vár rád.

fotó: veszpreminfo.hu

Dubniczay-palota

Az ódon épületekben a modern művészet is otthonra talált: különböző korszakok és irányzatok változatos stílusú műtárgyaival ismerkedhetsz meg a Modern Képtárban vagy a Csikász Galériában, de a képzőművészet további remekeit csodálhatod meg a 2006 óta kiállítóhelyként működő Dubniczay-palotában is. A palotában jelenleg négy kiállítóhely; a palota, a Várgaléria és a Magtár időszaki kiállításai, a déli oldalon pedig a Tegulárium várja a látogatóit.

fotó: veszpreminfo.hu

Érseki Palota

Gyönyörű dísze a térnek az Érseki Palota, a magyar barokk építészet egyik kimagasló remekműve, amelyben az Enteriőr kiállításErzsébet és Zita királyné emlékezete állandó kiállítás mellett értékes könyvtár és levéltár várja a régi kötetek, családfák és nevek eredete iránt érdeklődőket. A Palota látványossága az Erzsébet királyné fogadására, Párizsban készült gyöngyházintarziás ülőgarnitúra és a Ferenc József fogadására, szintén Párizsban készíttetett empire stílusú ülőgarnitúra. (Az Érseki Palota felújítás miatt 2018 nyaráig zárva tart. A felújítás ideje alatt a kiállítás a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény épületében tekinthető meg.)

fotó: veszpreminfo.hu

Hősök Kapuja

Az 1939-ben felavatott és 2013-ban felújított Hősök Kapuja kiállítóhelyen helytörténeti ismeretekkel gyarapodhatsz, interaktív kiállítás keretében megismerkedhetsz az épület történetével, eredeti funkciójával és a város történelmének sorsfordulóival. A Hősök Kapuja az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, az I. és a II. világháború, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc veszprémi eseményeinek és hőseinek történetét mutatja be.

fotó: Mészáros Norbert

Tűztorony

A Hősök Kapujától nyugatra kitérve, az eredetileg a várkapu védelmére emelt Tűztornyot – a város egyik szimbólumát – találod, amelynek magasából végigfuttathatod a tekinteted a településen, bepillanthatsz annak mindennapi életébe.

fotó: veszpreminfo.hu

A 48 méter magas tornyot eredetileg őrtoronynak szánták, majd tűzfigyelési célokra építették újjá. Kertjében a Veszprémi Pantheont tekintheted meg. A copf stílusú réztorony órája minden egész órakor Csermák Antal verbunkos zenéjét játssza, de negyedóránként is üt.

fotó: veszpreminfo.hu

Sétáld körbe még az Óváros teret, majd térj vissza a Szentháromság térre, ahonnan indultál, hogy túrád végén a Vár utca egy másik csücskét is felfedezd!

I. Szent István király és Gizella királyné szobra

A vár északi fokára érve Szent István és Boldog Gizella szobra magasodik az óváros fölé, szinte védelmezve a települést és lakóit. A város Géza fejedelem, majd fia, Szent István király és felesége, Gizella királyné kedvenc tartózkodási helye volt és az ezredik év környékén, az első királyi pár idején élte fénykorát.

fotó: veszpreminfo.hu

A szoborpár Ispánky József alkotása, melyet 1938-ban, Szent István halálának 900. évfordulója alkalmával állítottak fel a Vár utca végén. A megkoronázott István kezében a bírói hatalmat és a békés szándékot kifejező kard és országalma, Gizella kezében kéttornyú templom van, utalásként arra, hogy a székesegyház alapítása az ő nevéhez fűződik.

fotó: veszpreminfo.hu

A szobor környéke tulajdonképpen egy kilátópont is - a veszprémiek a Világvégének is hívják ezt a részt. Innen – a Veszprémi Várban tett séta megkoronázásaként – csodás panorámában lehet részed, és felülről tekintheted meg az utolsó úticélodat.

5+1.  Szent Benedek-hegyi kereszt

A csodás panorámát nyújtó Benedek-hegy a Várnegyed kissé alacsonyabban fekvő folytatása, mely a rajta lévő kereszttel Veszprém jellegzetes pontja.

fotó: Földi Rita

Túrád utolsó állomásaként érdemes megtekinted, mert e különleges helyről az aznapi séta szinte valamennyi része látszani fog, egy egészen más nézőpontból. Tekints végig újra Veszprém páratlan szépségű völgyein és magaslatain! A naplementében búcsúzz el a várostól ezen a szent helyen, és fogadd meg, hogy visszatérsz még ide, hogy felfedezd a többi látnivalót is. » További látnivalók és programok Veszprémben

fotó: Baumann Béla

Veszprémben minden korosztály rálelhet a kikapcsolódás önfeledt pillanataira. A gyerekek számára az ország legszebb vidéki állatkertje, a Veszprémi Állatkert teheti még izgalmasabbá a kirándulást.

A Veszprémi Állatkert pápaszemes pingvinjei | fotó: veszpreminfo.hu

Számos kiváló étteremnek hála különleges gasztronómiai élményekben lehet részed, de a kultúra és a zene kedvelői is kellemes kikapcsolódásra lelhetnek itt. A Hangvillában minden évszakban találhatsz koncerteket, rendezvényeket, de ha nyáron látogatsz el Veszprémbe, akkor ne nagyd ki a Veszprémi Utcazene Fesztivált és a VeszprémFestet sem.

fotó: veszpreminfo.hu

Veszprém belvárosa és várnegyede ma is megőrizte történelmi hangulatát, akár Szent István és Gizella szobrának megtekintése, akár a Várnegyed számos kiállításának végigjárása, akár a várhoz vezető Séd-patak mentén történő andalgás mellett döntesz, az biztos, hogy kellemes órákat fogsz eltölteni e csodás városban, mely az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím várományosa, a bakonyi és a balatoni régióval összefogva.

fotók: veszpreminfo.hu

A Séd-patak völgye olyan, mint egy zöld folyosó a városban, tele látnivalókkal, kávézókkal, éttermekkel, melyek szinte csalogatnak, és arra ösztönöznek, hogy legközelebb valamelyik hotelben foglalj több napra is szállást, vagy esetleg megfontold az ide költözést is, mert ahogy itt sétálgatsz megérted, hogy miért is olyan büszkék a veszprémiek arra, hogy itt élhetnek. Veszprém egy igazán élhető város, amelynek egyik legfőbb vonzereje a természeti környezete. Itt igazán minden van; hegyek, völgyek, patak, erdők. A Bakony szívének eszenciája, valamint a történelmi hangulat – ami itt a középkori várral, a több mint 1000 éves székesegyházzal belengi a várost –, együtt adja azt a Veszprém élményt, ami miatt nagyon jó itt lenni.  

VESZPRÉM - Pannon Expressz

Szerző: Földi Rita

vissza

Hozzászólások