NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

5+1 látnivaló Fonyódon, az örök szerelem városában

 

5+1 látnivaló Fonyódon, az örök szerelem városában

Fedezd fel a Balaton déli partjának több mint 900 éves múltra visszatekintő települését!

Fonyód 1982-ben ünnepelte fennállásának 900 éves évfordulóját. A csodálatos környezetben fekvő város fürdőkultúrájának fénykora az 1930-as évekre tehető, de napjainkban is ideális nyaralóhely a pihenni vágyó kisgyermekes családok számára – a déli Balaton-partra jellemző – lassan mélyülő partszakaszának köszönhetően. A kutyabarátokat pedig egyedülálló módon közel 10.000 négyzetméteres fürdőhely várja. Épített kilátóiból és természetes kilátópontjairól látható a Balaton legszebb panorámája. Talán ezért is szokták Fonyódot a Balaton kilátójaként emlegetni. Ugyanakkor, a település egyik magaslati pontján épült Kripta-villához kötődő legenda nyomán az örök szerelem városaként is elhíresült. Romantikusabb helyet el sem lehetne képzelni Fonyódnál. 

#Fonyod - 2017

Tarts velem, hogy egy virtuális séta keretében megismertethessem veled Fonyód nevezetességein keresztül a település múltját és jelenét! Íme, a város 5+1 látnivalója, melyet mindenképp érdemes felkeresned, ha Fonyódon jársz.

1. Fácános vár (Palánkvár) – történelmi időutazás a középkori Fonyódra

Ha egy kis középkori időutazásra vágysz, akkor érdemes ellátogatnod a fonyódi Fácános várhoz, mely közel három évtizedig ellenállt a török ostromnak. Csak Magyar Bálint várkapitány halála után, 1571-ben tudták elfoglalni a törökök, akik a várat elpusztították, az ott élőket pedig megölték. Az ily módon elnéptelenedett településen csak a reformkorban indult meg újból az élet, amikor is – az évszázadokon át érintetlen lejtőkön – lassan virágzó szőlőkultúra honosodott meg.

Palánkvár | fotó: turizmus.fonyod.hu

Az egykori vár helyén a középkori templom alapköveit, az 1900-as években újraépített palánkokat és a fából készült őrtornyokat, illetve a vizesárok maradványait tekintheted meg. Ebben a környezetben rendezik meg minden évben a Fonyódi Hadijátékokat, ahová szintén érdemes ellátogatnod.

2. Présház Étterem – kulináris élmények a 200 éves présházban

A Fácános palánkvár mellett Fonyód másik hivatalos műemlékét és egyben legrégebbi épületét – a ma már több mint 200 éves Présházat – is érdemes megtekintened. Ez egyike a helyi népi építészet épségben maradt emlékeinek.

Présház Étterem | fotó: fonyodpreshaz.hu

A Présház Étterem hangulatos pince helyisége | fotó: fonyodpreshaz.hu


 Kattints ide, és nézz szét a présházban egy virtuális túra keretében! Különleges élményben lehet részed, ha virtuálisan felfedezed a 200 éves présházat.


Valószínűleg az épület abból az időből származik, amikor a lengyeltóti uradalom birtokosa, Lengyel Julianna és férje Pászthory Menyhért szőlőt telepített az 1800-as évek elején, és présházat emelt, hogy egyszerű, de mégis igényes körülmények között fogadhassa szüreti vendégeit. Napjainkban, nyaranta étteremként működik, ahol esténként élő cigányzenével várják a vendégeket.

3. Kripta-villa – az örök szerelem házának legendája

A Sipos-hegy lábánál, a József utcán – az ország egyik legszebb szerpentin útjának emelkedőjén – haladva a Valkó-kilátónál pihenhetsz meg, megcsodálva a lenyűgöző szemközti panorámát. A kilátópont után közvetlenül található a Kripta-villa, az örök szerelem háza, melynek legendája évtizedek óta meghatottsággal tölti el és elérzékenyíti az ide látogatókat.

Kripta-villa - mediterrán stílus, csodálatos panorámával | fotó: turizmus.fonyod.hu

Kripta-villa - téli hangulatban | fotó: turizmus.fonyod.hu

A maga módján minden ember emléket állít a legszentebb érzésének, az örök szerelemnek. Ki a lelke mélyén, ki pedig kézzel fogható, szemmel látható módon. Abrudbányay Ödön az utóbbiak közé tartozott. Az erdélyi származású, pécsi gyógyszerész annyira szerette az esküvőjük előtt három héttel hirtelen elhunyt menyasszonyát, Magdust, hogy 1941-ben emlékvillát épített egykori szerelmének. A kedvesét elvesztő férfi hosszas keresgélés eredményeként a Sipos-hegy lábánál talált rá arra a pazar helyre, ahová mediterrán stílusban felépíttette a villát, amelynek alagsorába a maga és elhunyt szerelmének alakját kő-nászágyba faragtatta. A villába kerültek volna Magdus hamvai is, ám a háború meghiúsította a tervet.

A Kripta-villa alagsorában látható Magdus és Ödön kő-nászágya | fotó: turizmus.fonyod.hu

A Kripta-villa legendája szerint, ha a nászágy fölött egy lány és egy fiú megfogja egymás kezét, akkor szerelmük örökké tart.

A villában megtekintheted a fonyódi diáklányból Magyarország tragikusan elhunyt szépségkirálynőjévé vált Molnár Csilla Andreára emlékező kiállítást is. A 16 éves diáklány, 1985 kora tavaszán jelentkezett az 50 év kihagyás után először megrendezett, magyar szépségversenyre. Csillát, 1985. október 5-én Magyarország szépségkirálynőjévé választották, ám a tündérmesének indult történetnek tragikus vége lett a lány 1986. július 10-én bekövetkezett halálával.

Homonyik Sándor - Álmodj királylány (1988.)

Nyáron, a villában működő kávézó tetőteraszán üldögélve, gyönyörködhetsz a Balaton-felvidék tanúhegyeiben, elláthatsz Keszthelytől Tihanyig, miközben a lábad előtt ott ringatózik a Balaton.

Romantikus pillanat a Kripta-villa kávézójának tetőteraszán naplementében  fotó: Posza Róbert Art

A Balaton-felvidék tanúhegyei és a végeláthatatlan "tenger" naplemetében fotó: Posza Róbert Art

4. Szaplonczay sétány és környéke – romantikus séták helyszíne

A Kripta-villától akár egy kellemes – a Nagyboldogasszony-templomot érintő, valamint a Kossuth-erdő árnyas, ligetes területén is átvezető –, negyedórás séta megtételével elérheted a Fonyódi Múzeumot. Itt a Balaton állat- és növényvilágával, a tó természetvédelmével, kultúrtörténetével, Fonyód helytörténetével és néprajzával ismerkedhetsz meg. A Múzeum előtt láthatod gróf Zichy Béla mellszobra, mely Bélatelep névadójának, a terület egykori tulajdonosának emlékét őrzi. Az épület mögött kezdődik a Szaplonczay sétány, amelynek jobb oldalán a fantasztikus balatoni panorámában, bal oldalán – a múlt századba röpítő, Somogyország kincseként számontartott – villasorban gyönyörködhetsz.

Nagyboldogasszony-templom | fotó: Jakab Andrea

Szaplonczay sétány - Pál Mihály Balatoni szél című szobrával | fotó: Valent‎ Anna

Szaplonczay sétányháttérben a Badacsony | fotó: Csáki Krisztina

A sétányon a város és a hajdani fürdőtelep létrehozásában és fejlődésében meghatározó szerepet játszó személyek emléktábláit és szobrait – így a villasorral átellenben legelőször Szaplonczay Manó emlékszobrát –, valamint Pál Mihály Balatoni szél című szobrát és a szerelmesek lakatfalát láthatod. A sétányt más néven, Panoráma sétánynak is hívják.

Szaplonczay sétány - naplementében | fotó: Stadler István / Stöci photo

Szerelmesek lakatfala a Szaplonczay sétányon | fotó: Posza Róbert Art

A fonyódi fürdőkultúra kialakulása

Fonyód üdülőhellyé válása dr. Szaplonczay Manó megyei tiszti-főorvos nevéhez kötődik, aki barátaival gyakran kirándult a fonyódi hegyre. Ő vette rá ugyanis az erdővel borított hegy – a mai Bélatelep – akkori tulajdonosát, gróf Zichy Bélát, hogy birtokából egy területet parcellázzon fel a nyaralók számára. Az 1894-ben megkezdődött villaépítések nyomán a századfordulóra előkelő villasor épült Bélatelepen, s a fürdőkultúra rohamos fejlődésnek indult. Ráadásul a Kaposvár-Fonyód közötti vasútvonal 1896-os megnyitása megkönnyítette az utazást az egyre közkedveltebbé váló Balaton partjára, s egy új övezet, a Sándortelep kezdett kialakulni. Az 1930-as években megélénkült a vendégforgalom, és egy-egy szezonban 4-5 ezren üdültek Fonyódon. Ez az időszak jelentette a fonyódi fürdőkultúra fénykorát, amikor is politikusok, arisztokraták, művészek keresték fel Fonyódot, elsősorban Bélatelepet.

5. Sipos-hegyi kilátó (Postás-kilátó) és a Várhegyi Széplátó

A József utcáról nyíló, szépen kiépített sétautakon közelítheted meg a Sipos-hegy legmagasabb pontján lévő Postás-kilátót. Az 1987-ben elkészült postai mikrohullámú átjátszó épülete remek pihenő- és kilátóhely, ahonnan gyönyörű panoráma tárul eléd: Keszthelytől Keneséig láthatod az egész Balatont. Javaslom, hogy egy fél órás könnyű sétával a Balaton felőli hegyfalon végig vezető Szaplonczay sétányon közelítsd meg, és felejthetetlen látványban lesz részed. Itt található egy erdei tornapálya is, ahol ösvények és állomások között teheted próbára tudásodat és kedvedre megmozgathatod végtagjaidat.

Sipos-hegyi kilátó - panoráma | fotó: turizmus.fonyod.hu

Sipos-hegyi kilátó | fotó: turizmus.fonyod.hu

A Szaplonczay sétányról balra letérve – egy erdei úton keresztül – feljuthatsz Fonyód másik kilátójához, a Várhegyi Széplátóhoz (korábbi nevén: Berzsenyi-kilátó). A kilátó a Várhegy 231 méter magas csúcsán, egy Árpád kori földvár – viszonylag ép – maradványaira épült. Innen a Balaton teljes nyugati és középső medencéje eléd tárul, de jó időben a Tihanyi-félszigeten túl is elláthatsz. Déli és keleti irányban a Nagyberek és a Külső-Somogy teljes területe is jól belátható.

Várhegyi Széplátó | fotók: Kajetán Jácint Photography

A kilátót körülvevő erdőben kellemes túra utak vannak, ahol tanösvény mutatja be a térség múltját, valamint növény- és állatvilágát. Az erdőben kijelölt tűzrakó helyek is találhatók, és megtekinthető Bélatelep alapítójának, Dr. Szaplonczay Manó síremléke is.

5+1. Keresztes György Vitorláskikötő és környéke

A város központjában található – az 1898-ra elkészült – Keresztes György Vitorláskikötő, mely az egész Balaton egyik legvédettebb kikötője, köszönhetően a közel fél kilométer hosszúságú mólószáraknak és az előtte fekvő Szúnyog-szigetnek.

Keresztes György Vitorláskikötő 

Fonyód Vitorláskikötő - őszi hangulatbanfotó: Posza Róbert Art

Ha a kikötőben jársz érdemes megtekintened Kiss István (1927-1997) szobrászművész – Fonyód jelképévé vált – meztelen párt ábrázoló alkotását, mely Páros akt, vagy egyszerűen csak Emberpár néven ismert.

Páros akt | fotó: Kővári Brigitta

Évente több százezer ember hajózik át innen a túlsó partra, hogy egy csupán húsz perces utazást követően megízlelhesse a messze földön híres badacsonyiborokat.

Fonyód-Balatonfenyves - Pannon Expressz


 Kattints ide, és nézz szét a városban egy virtuális túra keretében! Különleges élményben lehet részed, ha virtuálisan bebarangolod Fonyód szebbnél szebb részeit.


 Kedves Olvasónk! Ha tetszett a cikk, kérlek kattints valamelyik hirdetésre. Ez Neked nem kerül semmibe, viszont ezzel támogathatod az oldal működését és fejlesztését. Nagyon köszönöm Neked!

Összeállította: Sárközi Csaba

forrás: turizmus.fonyod.hu

vissza

Hozzászólások