NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

5+1 látnivaló Balatonfüreden, amely rabul ejt, és minden évszakban visszacsábít

 

5+1 látnivaló Balatonfüreden, amely rabul ejt, és minden évszakban visszacsábít

Járd be a legjobb helyeket EGY NAP alatt!

A melegen sütő nap fénye úgy csillan meg a szökőkút hűsítő vizén, mintha apró gyémántokat rejtettek volna el benne. Talán a gyerkőcök ezeket keresik, miközben vadul játszanak a habokkal. Hűsítő, lágy szellő közeledik a kikötőbe érkező Jókai hajóval. Vidám turisták moraja töri meg a Tagore sétány platánfáin ücsörgő madarak halk énekét. Én a rózsalugas alatt ülők a padon, és csendben figyelem a dallamot, melyet e város játszik nekem. Hiszen minden városnak van egy sajátos zenéje, mely két részből tevődik össze. A színes fagylaltokkal járkáló, aprócska gyerekek, a kéz a kézben andalgó szerelmesek, a Révész szobránál fényképeket készítő turistacsoportok, a kikötőbe kecsesen beúszó, hatalmas hattyúra hasonlító vitorlás adja az egyik dallamot, a másikat pedig lelkünk húrjainak emlékei játsszák. Füredről megannyi, lelket üdítő emlékem van, de nosztalgia helyett most inkább megmutatom neked a kedvenc helyeimet és látnivalóimat.

Gyere velem, járjuk be együtt egy nap alatt a Balaton-part ékkövét, Balatonfüredet! 

Hűsítő viz játszik a téren | fotó: Földi Rita

Egy füredi pillanat | fotó: Vörös Ákos / redphoto.hu

Közvetlen vízparti fekvésének, épített és természeti örökségének köszönhetően, Balatonfüredet  joggal nevezik a Balaton-part ékkövének. E nagy múltú, látnivalókban gazdag város a Balaton-part legrégebbi üdülőhelye. Magyarország hatodik legnépszerűbb települése, a kereskedelmi szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák tekintetében. Ismertségét a Balaton közelsége mellett elsősorban szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának is köszönheti, valamint annak a megannyi programnak, amelyek minden évszakban visszacsábítanak ide.

Balatonfüredi tavasz | fotó: Vörös Ákos / redphoto.hu

Akár a vízen, akár a szárazföldön közelíted meg Balatonfüredet, felfedező túrádat érdemes a Vitorlás téren kezdened.

1. Fedezd fel a Vitorlás tér látnivalóit!

Ha hajóval érkezel Füredre, akkor már a távolból látni fogod a főbb tájékozódási pontokat (például a háttérben lévő, 317 méter magas Tamás-hegyet). A kikötőmólóhoz közelebb érve egyre inkább kirajzolódik a város népszerű látnivalóinak változatos képe. 

Balatonfüredi ősz | fotó: Vörös Ákos / redphoto.hu

A part menti sétány pezsgő életének látványa izgalommal tölt el, alig várod, hogy kiköss végre és felfedezz itt mindent.

Balatonfüredi nyár | fotó: Farkas Attila / legiprojekt.hu

Vitorláskikötő

Már a Vitorláskikötő is tartogat érdekességeket. Ide fut be minden tavasszal az idegenforgalmi idény kezdetét is jelző első hajó, melyet Siófokról indítanak. Az Első Hajó fogadása mára egy hagyományos rendezvényé vált, melyet a helyi ifjúsági fúvószenekar szabadtéri koncertje tesz teljessé.

fotó: Vörös Ákos / redphoto.hu

Az évad első hajója március végén, április elején (mindig egy szombati napon indul), a hajózási szezon hivatalos megnyitása viszont jóval később, de szintén a Vitorlás téren történik. A Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepségen felvonják a központi vitorlás hajóra a nemzeti lobogót és megkoszorúzzák a Balatont.

Balatonfüred a vitorlázás Mekkája, az év során számos vitorlásversenyt is tartanak, melyek közül a legjelentősebb a júliusi Kékszalag.

A Vitorláskikötő biztosítja, hogy Balatonfüred legszebb részén kössél ki, melynek ”kapujában” Bujtor István szobra fogad.

Balatonfüredi tél | fotó: Vörös Ákos / redphoto.hu

Bujtor István szobra

Bujtor István életre szóló szenvedélye a vitorlázás volt, melyben hatszoros magyar bajnok lett. Legnagyobb vitorlássikereit a Rabonbán kapitányaként érte el. Egész alakos szobrát 2013. május 5-én, születése 71. évfordulóján avatták fel a téren. Az alkotás kormányosként ábrázolja Bujtort a Rabonbán (30-as cirkáló) hajón ülve. A Bujtor-szobor mára szinte Füred jelképévé vált, a turisták számára kihagyhatatlan egy közös fotó az élethű alkotással. A Vitorlás térnél nem is választhattak volna jobb helyet a szobor számára, hiszen innen nagyon jól látszódik Tihany, mely oly sokszor megjelent a filmjeiben.

A Vitorláskikötő ”kapujában” Bujtor István szobra fogad | fotó: Vörös Ákos / redphoto.hu

Halász és Révész szobra 

Miután lefotóztad magad Bujtor István szobrával, jöhet még egy szoborpár is, melyet viszont meg is kell simogatnod. A legenda szerint, aki megsimogatja a hajókikötő előtt álló halász és a révész csizmáját, egész biztos, hogy újra visszatér e csodás Balaton-parti városba. 

Halász és Révész szobra | fotó: Vörös Ákos / redphoto.hu

Kicsit ülj le itt a Vitorlás téren, nyalj el egy finom fagyit, napozz, vagy csak figyeld a ringatózó vitorlásokat Tihany sziluettjének megnyugtató látványában. Pihenj meg egy picit, majd irány az élménykiállítás! 

Modellvitorlás verseny Füreden | fotó: Farkas Attila / legiprojekt.hu

Vitorlázeum

Egyedülálló, vitorlástörténeti interaktív kiállítóteret találsz Balatonfüred egyik legpatinásabb épületében, a balatoni vitorlázás első klubházának emeletén. A modern számítástechnikai eszközök felhasználásával a balatoni vitorlázás történetét szemléletesen, játékosan ismerheted meg. Szimulátor révén kipróbálhatod, hogy milyen a viharos Balatonon vitorlázni, elsajátíthatod a navigálási, illetve a kötélcsomózási ismereteket.

fotó: furedkult.hu

Gyakorolhatod a vitorlafelvonást és szórakoztató formában ismerheted meg a tó egykori nagyhírű hajóinak és hajósainak történetét. Ha már mindent megtudtál a vitorlássportról, akkor érdemes megállni egy percre és gyönyörködni a panorámában, a kiállítást körbeölelő teraszról. 

2. Andalogj a Tagore sétányon, majd pattanj bicajra!

Tagore sétány és emlékfapark

Balatonfüred legkedveltebb és leghangulatosabb része a part menti, árnyas Tagore sétány. A majdnem egy kilométer hosszú sétány a híres hindu, irodalmi Nobel-díjas költőről, Rabindranath Tagore-ról kapta a nevét, aki 1926-ban a füredi szanatóriumban gyógyult meg, és ennek örömére a parkban egy hársfát ültetett. Tagore fája előtt 1956-ban egy indiai delegáció felavatott egy mellszobrot, amely ma a szívkórházban található. A fa árnyékában jelenleg álló új szobor – amely az indiai kormány ajándéka – 2005-ben lett felavatva.

Az eltelt évek során még számtalan híresség, költő, tudós tisztelegett Tagore emléke előtt és követte példáját egy-egy emlékfa ültetésével. Így mára magasztos, hatalmas lombkoronájú fák várják a parkba látogatókat.

Tagore szobra mellet még a parkot ékesíti, többek között Salvatore Quasimodo, Kisfaludy Károly, Széchenyi és a sétány régi névadója Deák Ferenc szobra is. 

A Tagore sétánynak minden évszakban megvan a maga szépsége | fotók: Vörös Ákos / redphoto.hu

A fák alatt minden évszakban jól esik sétálni, egy padon ülve megpihenni és figyelni a lágyan hullámzó vizet, a part mentén tollászkodó hattyúsereget vagy a közeledő és távolodó hajókat, de vannak az évnek olyan kiemelt időszakai is, amikor a sétány élete különösen mozgalmassá válik.

Az egyedi hangulatú Tagore sétány ad otthont többek között a februári Szerelmes Füred - utcai futóversenynek, a tavasszal megrendezésre kerülő Concours D’ Elegance oldtimer autók szépségversenyének, a Runner's World Run - Maratonman Tavaszi Futamnak, az augusztus-szeptemberi Balatonfüredi Borheteknek. 

Egy borospohárnyi füredi esszencia | fotó: Földi Rita

Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

A sétányon találod a Balatoni Vízivilág Látogatóközpontot is, ahol élőben, szemtől-szemben találkozhatsz a vidék halaival, a pár centiméteres sneciktől egészen Közép-Európa leghatalmasabb haláig, a több mázsásra is megnövő harcsáig. 

Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont - Balatonfüred

Település: Balatonfüred; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, látogatóhely; Spec. feltételek: akadályment., mind, gyerekbarát;

Bérelj biciklit!

Ha pontról pontra követed e túrát, és tényleg mindent meg akarsz nézni egy nap alatt Füreden, akkor érdemes bringát bérelni, például a Tagore sétány végén lévő (Deák Ferenc utcai) Csöpi Kerékpáros Központban.

Ha a Deák Ferenc utcába főszezonban érkezel, akkor még dönthetsz a strandolás mellett is, ugyanis innen nyílik az Aranyhíd sétány, ahol két szuper strandot is találsz, az Esterházy Standot és a Kisfaludy Strandot.

A strandolásra viszont érdemes több időt szánni, így az egynapos programot valószínűleg teljesen kitöltené. Ha szeretnéd, hogy Füred megmutassa igazi arcát, akkor indulj tovább két keréken! Vár még rád számtalan kaland és különlegesség. (Strandolni pedig máskor is tudsz majd.) 

3. Ismerd meg a reformkori városrész épített örökségeit! 

Kisfaludy Galéria és Színpad

A Tagore sétány után indulj el a Kisfaludy utcán! Az utca elején már messziről jól kivető a Kisfaludy Galéria szépen felújított épülete. A zöld spalettás épület a Kisfaludy Színpad mellett található és valószínűleg kevesen mondanánk meg, hogy régen istállóként funkcionált. 1884-től már Kisfaludy vendéglő néven üzemelt, 1914-től 90 évig moziként működött, majd 2006-ban Kisfaludy Galéria néven új szerepben nyitotta meg kapuit: kortárs festők, szobrászok és fotóművészek időszaki kiállításaival ismerkedhetsz meg itt

A Kisfaludy Galéria és az előtte lévő színpad novemberben | fotó: Vörös Ákos / redphoto.hu

Az épület mellett található Kisfaludy Színpad tavasztól őszig olyan változatos programokkal várja az érdeklődőket, mint például a Füredi Pünkösdölő nyár esti színházi előadásai, koncertjei vagy a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál

Horváth-ház

A Kisfaludy utcán tovább haladva, a Gyógy térhez közel egy híres épületre bukkanhatsz. A ma vezetett kóstoló programoknak, borbemutatóknak, borvacsoráknak is helyet adó épületben, a Horváth-házban rendezték meg 1825-ben az első Anna bált. A reformkori városrész egyik legszebb, copf stílusú épületének pincehelyiségében érdemes egy kicsit elidőzni egy-egy kiváló bor társaságában. 

Az egykori Horváth-villát Mária Terézia testőre, Varasdy Gludovácz József építtette 1795-1798 között az akkorra divatossá vált Füreden, mivel hiányoztak a feltételek az egyre nagyobb vendégsereg fogadására, szórakoztatására. A magyar reformkor közismert politikusai szinte mind itt szálltak meg, mivel más elfogadható vendégfogadó nem volt a városban, valamint az akkori politikai elithez tartozó nagy magyar gondolkodók mind barátai voltak a Horváth-ház tulajdonosainak. Szentgyörgyi-Horváth Zsigmond, az épület örököse, unokájának, Anna-Krisztinának a tiszteletére rendezte meg az első Anna-bált az épületben.

A Horváth-ház, az első Anna bál helyszíne | fotó: Vörös Ákos / redphoto.hu

Kossuth Lajos savanyúvízforrás, ivócsarnok

A bor után jöhet egy kis víz! Bár a borhoz képest kevésbé finom, viszont rendkívül egészséges savanyúvizet kóstolhatsz a Szívkórház előtti téren található ivócsarnokban. A híres balatonfüredi gyógyvizet ivókúraként gyomorhurut, epe- és bélbántalmak, sőt cukorbaj ellen is használják, így a gyógyulni vágyók tömege keresi fel évről évre a Kossuth Lajos savanyúvízforrást. 

Kossuth Lajos ivócsarnok - innen meríthetsz a híres balatonfüredi gyógyvizből | fotó: Vörös Ákos / redphoto.hu

A kút neve az évek során változott: I. Ferenc József császár-király 1852-ben látogatta meg először Füredet. Akkor "a hódoló tisztelet megnyilvánulásaként" róla neveztette el a Tihanyi Apátság a kutat. 1952-ben a Veszprém Megyei Idegenforgalmi Hivatal ajánlására Kossuth Lajosról nevezték el a kutat, mely nevet ma is őrzi. Ő írta a legszebb és valóban érdekes füredi fürdőlevelet, ő vetette fel a balatoni gőzhajózás megvalósításának szükségességét, így joggal megérdemli, hogy neve megörökítést nyerjen e helyen. 

A legrégebben ismert Kossuth Lajos-forrás mellet még három másik savanyúvízforrás is található Füreden, melyeknek összetétele némileg eltér egymástól. A Gyógy térhez legközelebb lévő, a Tagore sétányon található Schneider-kút, a másik kettő közkút a Berzsenyi kút, avagy Berzsenyi Dániel-emlékforrás (amely a Füred Kemping közelében található), valamint a Polányi kút, avagy Szekér Ernő emlékforrás (amely Nagyfenyődűlő utcáról közelíthető meg). 

Időzz el egy kicsit a Gyógy téren is, itt nem érdemes sietni. Ahogy a palackjukat gyógyvízzel megtöltő embereket nézed, jusson eszedbe, hogy már 150 évvel ezelőtt is itt sétáltak a gyógyulni vágyók a szénsavas vizet iszogatva. Már ekkor is a fürdőélet színtere volt Balatonfüred. Azt gondolhatnánk, hogy nevét is e kellemes tevékenységről kapta, azonban a közhiedelemmel ellentétben nem a fürdő, fürödni szóból ered a név, hanem eredeti jelentése fürjes hely volt és csak később kezdtek el fürdő értelmet tulajdonítani e névnek. 

A Gyógy tér után folytasd az utadat a Blaha Lujza utcában! 

Blaha Lujza egykori nyaralója

Füreden az ember lépten-nyomon egy-egy műemlék épületre bukkanhat. Ez az a hely, ahol nyugodtan tarthatsz egy interaktív történelem órát és vágysz is arra, hogy jobban megismerd ezeket a patinás épületeket, melyekben egykor híres emberek éltek, nyaraltak. Blaha Lujza egykori nyaralójában meg is szállhatsz, mivel ma már családias hangulatú szállodakánt működik. Az épület 1861-ben épült, klasszicista stílusban. A ”nemzet csalogánya” itt töltötte nyarait 23 éven át. 

Hotel Blaha Lujza - Balatonfüred

Település: Balatonfüred; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Szállás: mind, hotel/motel; Gasztro & Bor: mind, spec.étkezés;

Kerektemplom és Galéria

A Blaha Lujza utcában egy másik különleges, klasszicista stílusú épületet is felfedezhetsz. A római Pantheon mintájára épült Kerektemplomot 1841-ben kezdték építeni, mivel a füredi „Savanyóvízhez” járó vendégek már régóta kérték, hogy legyen a fürdőtelepen egy kápolna is. A templom felszentelésének ünnepségén, 1846-ban Deák Ferenc is részt vett. Érdemes bemenni és megnézni a kútjelenetet ábrázoló freskót, az orgonát, majd lemenni a templom alagsorába is, ahol a nyáron képzőművészeti kiállításoknak otthont adó galéria található. 

Kerektemplom és Galéria - Balatonfüred

Jókai Mór Emlékház

A Blaha Lujza utcát elhagyva, a Jókai Mór utca és a Honvéd utca találkozásánál egy koraeklektikus stílusban épült, egykori nyaralót pillanthatsz meg. Itt töltötte a nyarait ,,a nemzet legnagyobb mesemondója”, Jókai Mór és felesége Laborfalvy Róza.

Jókai Mór Emlékház (Jókai Villa) - Balatonfüred

Település: Balatonfüred; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, emlékház/-hely; Kult. & Szórakozás: mind, múzeum/galéria;

A villa berendezési tárgyain keresztül teljes képet kaphatsz arról, hogy milyenek lehettek a mindennapjaik és talán rájöhetsz arra is, hogy mi az, ami megihlette itt az írót. Jókai több regénye kötődik a villában töltött nyarakhoz: Az Arany ember, a Fekete gyémántok, a Szegénység útja, a Damokosok, a Három márványfej, valamint számos, a fővárosi lapok számára írt elbeszélés, rege és fürdői témájú cikk született itt. 

Az íróra és felségére is nagy hatással volt Füred. A táj szépsége mellett a fürdő hangulata annyira vonzotta a házaspárt, hogy az 1857. évi első füredi látogatásuk után rendszeres vendégei voltak Fürednek, majd 10 évvel később megvásárolták a telket, amelyen ma az emlékmúzeumként működő villa áll. Az Emlékház az országban szinte egyedülálló író-ház enteriőr típusú kiállítással várja a látogatókat. Többek között láthatod itt Jókai íróasztalát, nevezetes távcsövét, botgyűjteményének, valamint híres ásvány- és csigagyűjteményének jeles darabjait és Jókai saját készítésű rajzait is. 

Ha tavasszal látogatsz el ide, akkor részt vehetsz a Jókai Napok rendezvénysorozaton, amikor irodalmi esteknek, könyvbemutatóknak, kiállításoknak, sajátos tárlatvezetéseknek és könyvvásárnak is otthont ad az emlékház. 

Vaszary Villa

Egy másik eklektikus stílusú, tornyos épületet is láthatsz a közelben, mely egykor szintén nyaralóként funkcionált. Ma a műkedvelők igazi kincses szigete a Vaszary Villa Galéria, mely Vaszary János festőművész munkáinak reprezentatív válogatásával nyitotta meg kapuit 2010-ben. Az azóta eltelt időszakban, az épületben olyan neves képzőművészek alkotásait tekinthették meg az érdeklődők, mint Auguste Rodin, Joan Miró, Keserü Ilona, Hemző Károly és mások. 

Vaszary Villa - Balatonfüred

Település: Balatonfüred; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, vár/kastély/...; Kult. & Szórakozás: mind, múzeum/galéria, mozi/kertmozi;

4. Fedezd fel a Balatonfüredi Kiserdő nevezetességeit!

A reformkori városrész után fedezd fel a hangulatos Balatonfüredi Kiserdőt! 

Balatonfüredi Kiserdő

A 10 hektáros park, a 71-es főút és a Szívkórház közötti részen terül el. A "Kiserdőnek" nevezett, védett természeti terület Balatonfüred több mint 200 éves kultúrtörténeti értéke. Az egykori angolparkot a város tüdejének is nevezik.Alsó részét 1792-ben, felső részét 1878-ban telepítették. E sokat látott fák árnyékában jól esik megpihenni, de a park aktív sportolásra (futás, segway) is tökéletesen alkalmas. A Kiserdő ideális még randi helyszínnek, egy könnyed sétára, vagy madárcsicsergéssel kísért olvasgatásra. Ha itt jársz, tekintsd meg az egykori magyar játékszín, a dunántúli első kőszínház hat megmaradt oszlopát is! 

Balatonfüredi Kiserdő

Helka és Kelén mesejátszótér

A Kiserdő legizgalmasabb része a gyerekek számára, minden bizonnyal az itt található mesejátszótér, melyben a lurkók a Helka és a Kelén balatoni legendájára épülő játékelemekkel szórakozhatnak. A játszóeszközök a kalandok átélését és eljátszását segítik: a viharos, hullámzó Balatont többféle eszköz, a Bakonyt és az erdő rengetegjében tett próbákat a hálós mászókák idézik meg, a várkastély és a kéttornyos játszóházikó pedig Helka és Kelén találkozásának helyszíne. A játszótérkialakítása újszerű, változatos mozgást és szerepjátékot is lehetővé tesz.

Helka és Kelén mesejátszótér (Kiserdő játszótér) - Balatonfüred

5. Ismerd meg a felső városrészek (Arács és Siske) épített örökségeit!

A Kiserdő után tegyél egy kitérőt Arács és Siske városrészekhez! Ha az Ady Endre út felől közelíted meg, akkor az első látnivaló, a balatonfüredi képeslapokról is jól ismert ”piros templom” lesz

Krisztus Király Római katolikus plébániatemplom

A korábban szállást is adó vendéglő helyére 1927-ben épült a piros templom, neoromán stílusban. Két 35 méteres tornya a város egyik meghatározó jelképévé vált. Krisztus Király liturgikus ünnepét XI. Pius pápa 1925. december 2-án rendelte el. Így az új füredi templomot Krisztus Király tiszteletére szentelték fel. Ezzel a címével országosan is, de világviszonylatban is az elsők között van. Érdemes eljönni ide egy kicsit elmélkedni, vagy legalább kívülről megcsodálni. 

A piros templom tornyai már messziről is jól látszódnak | fotó: Vörös Ákos / redphoto.hu

Van még egy remek hely a közelben, mely szintén alkalmas elmélkedésre és elvonulásra. 

Szent Mihály-templomrom (Papsokai templomrom)

A XI-XII. században épült Szent Mihály-templomromot a Régitemető utca és a Vázsonyi út által közrefogott területen, a Balatonszőlős felé vezető úton találod. A templomrom helyén a IV. századig egy római villa állt, ennek az alapjaira kezdték el építeni magát a templomot, mely a törökök elleni harcok során, valószínűleg az 1540-es évek környékén pusztult el.

Szent Mihály-templomrom (Papsokai templomrom) - Balatonfüred

Település: Balatonfüred; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: kilátó/-hely, mind, szakrális hely; Kirándulás: mind;

Különleges élmény a templomromnál sétálni, egyrészt a rom környékéről, a Balaton keleti medencéjére nyíló pazar panoráma miatt – ahonnan láthatod a Tihanyi-félszigetet is –, másrészt a szakrális tér lényéből eredő sejtelmes, furcsa érzés miatt is, amit a templomrom körül lévő temető tovább erősít. Ide a XVIII. századtól kezdtek temetkezni, Itt nyugszik Keöd József, aki az első balatoni gőzhajó, a Kisfaludy utolsó kapitánya volt. 

Gombás Kúria

A Gombás Kúria Balatonfüred műemlékei közül az egyik legrégebbi, ugyanakkor legjelentősebb művészeti értékkel bíró látnivalója, mely az Arácsi út mellett fekszik, a festői Tamás-hegy lábánál, panorámával az alatta kb. 800 m-re elterülő tóra, ill. a mögötte húzódó domb-vonulatára. A patinás épület napjainkban hotelként működik. 

Gombás Kúria - Balatonfüred

5+1 Hagyd magad elvarázsolni a Balatonfüredi-erdő Természetvédelmi Terület látnivalóinak bűvöletében!

Haladj tovább az Arácsi úton, amely tulajdonképpen az ún. régi "Római-út". (A rómaiak egykori közlekedési útvonala a káptalanfüredi vasútállomás közeléből indul és egészen Badacsonytördemicig tart. Balatonfüredi szakasza többek között az Arácsi út és a Lóczy Lajos utca.) Útközben érdemes megállnod a hangulatos Arácsi Cukrászdánál, hogy elfogyassz útravalónak egy finom Arácsi krémest, amely a hely egyik különlegessége. 

Menj végig a Lóczy Lajos utcába torkolló Arácsi úton! Keresd meg a Lóczy Lajos utcáról nyíló Béke utcát és fordulj be rajta, ha egy mesebeli környezetben szeretnél kikapcsolódni. A Béke utca egyenesen a Balatonfüredi-erdő Természetvédelmi Terület szívébe vezet, ahol a Koloska-völgy idilli világában fedezheted fel az itteni látnivalókat, és feltöltődhetsz a friss, erdei levegő energiáival. 

A Koloska-vögy tökéletes kiránduló célpont | fotó: Amberg Anna

Koloska-völgy 

A Koloska-völgy csodás természeti környezetében, a csörgedező patak mellett bújik meg a tavasztól ősz közepéig nyitva tartó Koloska csárda, ahol a fák alatt, romantikus környezetben ebédelhetsz meg. Az énekes madarak erdei zenéjét csupán néhány hulló falevél zavarja meg. Időnként pedig a csárda jellegzetes, vidám, élő cigányzenéje is megszólalhat. 

Koloska csárda | fotó: koloskacsarda.hu

A Csárdától tovább haladva, az út mentén találod az egész évben ingyenesen látogatható Koloska-völgyi Vadasparkot.

Koloska-völgyi Vadaspark

A park természetes környezetben, megfelelő méretű életteret biztosítva mutatja be Magyarország vadfajainak egy részét. Testközelből figyelheted meg többek között a gím- és a dámszarvasok, a muflonok és az őzek erdei életét, és a magaslesekre felmászva kiváló fotókat is készíthetsz róluk. 

Koloska-völgyi Vadaspark | fotó: Földi Rita

Ha követed az ajánlott útvonalat, akkor a Vadasparkot elhagyva egy üde tisztásra fogsz megérkezni. (Más útvonalakról, akár autóval is megközelíthető.) Ez tulajdonképpen a Koloska-völgy, ahonnan a legtöbb túraútvonal indul, s ahol tanösvény, erdei tornapálya és nordic walking útvonal is található, de az itt lévő tavacska (melyet a Koloska-patak táplál) igazán hangulatos helyszínt biztosít esküvőknek és családi napoknak is. 

A természet nyugalma a Koloska-völgyben | fotók: Földi Rita

A völgy minden évszakban örömteli kirándulásokat ígér a jó levegőn, a természet nyugalmában, de ha tavasszal mész, akkor ne hagyd ki a Jókai Napok részeként megrendezésre kerülő Jókai bablevesfőző-versenyt sem. 

Ha nagyobb – akár egész napos kirándulásra – vágysz, akkor számtalan túraútvonalon (például az Aranyember útja tanösvényen) keresztül feljuthatsz a Tamás-hegyre, felfedezheted a Lóczy-barlangot és gyönyörködhetsz a Jókai-kilátóból eléd táruló léleknyugtató panorámában. Ne hagyd ki a Recsek-hegyet és a Noszlopy Gáspár-kilátót sem! 

Azért szeretem annyira Füredet, mert ide tényleg érdemes eljönni akkor is, ha csak egy szabadnapom van. Egy nap alatt bejárhatok itt mindent, gyalog vagy akár biciklivel is. Fürödhetek, nézelődhetek, kikapcsolódhatok, finom borokat és kiváló ételeket kóstolhatok, például a Baricska csárdában, ahol hangulatos szőlőlugas alatt fogyaszthatom el a mangalicatarjából készült cigánypecsenyémet.

A Baricska csárda cigánypecsenyéje | fotó: Földi Rita

Füreden mindig történik valami. Megannyi program, fesztivál, pezsgő kulturális és sportélet vár e városban. Minden évszakban jól esik végigsétálni a Tagore sétányon, gyönyörködni a Balaton vizének üde látványában. Itt valahogy másképp süt a nap is, de talán csak az teszi tökéletessé a pillanatot, hogy itt igazán közel lehetek a vízhez. Akárhányszor Füreden járok kihagyhatatlan program egy kellemes séta a víz mellett. Ugyanakkor Füred elvonulásra is lehetőséget biztosít, hiszen a város nem csak a Tagore sétányból áll. Imádom a Koloska-völgy nyugalmát, a Jókai-kilátóból látható meseszép panorámát és azt a harmóniát, amelyet a múlt és jelen együttes jelenléte magabiztosan képvisel a város bármely pontján. Egyszerűen jó itt lenni.


 Kattints ide, és nézz szét a városban egy virtuális túra keretében! Különleges élményben lehet részed, ha virtuálisan bebarangolod Balatonfüred szebbnél szebb tereit.


fotó: Vörös Ákos / redphoto.hu

Szerző: Földi Rita

vissza

Hozzászólások