NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

5+1 élmény, amiért imádjuk Keszthelyt

 

5+1 élmény, amiért imádjuk Keszthelyt

Látnivalók, nevezetességek, kulináris kalandozások a Balaton fővárosában

Keszthely a Balaton nyugati partján található, ősi történelemmel és kultúrával rendelkező város, amelyet a Zalai-dombság és a Keszthelyi-fennsík dombjai, hegyei ölelnek körbe. A látványnál már csak a klíma harmonikusabb. A nyarak nem élhetetlenül forrók, a telek pedig sokkal enyhébbek, mint máshol az országban. Igazi kettő az egyben város, hiszen mindazt megtalálhatod itt, amit egy nagyvárostól vársz, ugyanakkor azt is, amit egy fürdővárostól szeretnél megkapni. Egyszóval, biztosan nem fogsz unatkozni. Mutatom milyen élmények várnak rád.

Egy kis történelem…

A mai Keszthely területén az őskor utolsó szakaszában jelent meg az első név szerint ismert nép, a kelta. Később – kronológiai rendben – a rómaiak, a hunok, a keleti gótok, a langobardok, az avarok, majd a karolingok portyáztak errefelé (talán a kitűnő éghajlat miatt is). Érdekes, hogy a magyar köznép csak a X. század végén telepedett le itt.

Keszthely neve, mely a latin "castellum"-ból származik, 1247-ben jelent meg először írott forrásban a veszprémi káptalan oklevelében. Királyi birtok volt, de a XIII. század előtt a Marcali család, majd a XIV. század közepén Lackfi II. István nádor szerezte meg, a XV. század első felében pedig Gersei Pethő János fiai kapták meg Keszthelyt. A töretlen fejlődést a törökök XVI. századi megjelenése és a XVII. század végéig tartó uralma vetette vissza. A XVIII. század elején elsősorban a Pethők leszármazottai osztoztak a városon. 1739-ben – az ő részeik felvásárlásával – Festetics Kristóf lett Keszthely kizárólagos birtokosa, aki 1745-ben kezdte meg a barokk kastély építését.

Festetics-kastély | fotó: Photo Kovács Ferenc

Az első világháborút megelőző időkben töretlen volt Keszthely idegenforgalmának látványos fejlődése. Ezt annak köszönhette, hogy a hévízi fürdővendégek nagy része itt szállt meg: új szállodák és vendéglők nyitották meg kapuikat, új villaépületek épültek. Azonban a világháborúk idején jelentős visszaesés volt tapasztalható, s legközelebb csak a Kádár-korszak konszolidációját követően indult ismét fejlődésnek a város, köszönhetően annak, hogy a 60-as évektől egyre több külföldi vendég érkezett: a dinamikusan növekedő idegenforgalom kiszolgálására új szállodák, vállalati üdülők épültek. A rendszerváltás óta Keszthely lakosságának zöme a turizmus-vendéglátás területén, vagy ahhoz kapcsolódó területen tevékenykedik.

KESZTHELY / Légiprojekt.hu produkció

Tematikusan, 5+1 kikapcsolódási lehetőség köré csoportosítva, számos helyet gyűjtöttem egy csokorba, hogy megmutassam, miért imádom Keszthelyt. 

1. Betekintés a XVIII-XIX. századi arisztokrácia világába a Festeticsek örökségén keresztül

Keszthely az a hely, ahol kicsit betekinthetsz az arisztokraták világába is. A város neve szinte elválaszthatatlanul összeforrt a Festetics-kastéllyal. De miért is olyan érdekes ez a kastély?

A XVIII-XIX. század körül épült kastélyok a társadalom kiváltságos személyei számára otthonként, illetve gazdaságuk központjaként, egyben státuszszimbólumként funkcionáltak. Ugyanakkor ennél jóval többet is jelentettek, a mindenkori építési trendek legimpozánsabb képviselői voltak. A kastélyban lakó arisztokraták, nemesi származású urak és hölgyek fényűző életmódjából adódóan a kastélyokhoz hatalmas birtokok tartoztak, melynek köszönhetően alkalmasak voltak az olyan úri kedvtelések folytatására, mint a vadászat, vagy a lovaglás. A sok esetben monumentálisnak mondható – több száz, vagy akár ezer négyzetméteres, több szintes, nem ritkán 10-20 szobás – épületek pompás fogadások, bálok helyszínéül szolgáltak. Csakúgy, mint a Festetics-kastély. » Tudj meg többet a dunántúli kastélyokról!  

Festetics-kastély - Helikon Kastélymúzeum

A kastély építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben. Fia, Festetics (III.) Pál 1769-1770-ben – a homlokzat változatlanul hagyása mellett – megnövelte a szárnyakat. Festetics (I.) György nevéhez fűződik a déli, könyvtári szárny felépítése, melyet 1792-ben kezdett meg. Festetics (II.) Tasziló 1883-1887 között majdnem megkétszerezte a kastély méretét, ugyanakkor meg is magasította az épületet – ekkor nyerte el a kastély mai formáját. Hét nemzedéke élt itt a Festeticseknek. 

Festetics-kastély | fotó: Baráth Tamás Fotó

A keszthelyi Festetics-kastély, amely napjainkban múzeumként és rendezvény-központként működik, Magyarország harmadik legnagyobb, ugyanakkor leglátogatottabb kastélya.

Festetics-kastély | fotó: Légi Fotó & Videó

A kastélymúzeum állandó kiállításai keretében megismerheted a XVIII-XIX. századi, főúri életformát a 18 termet magába foglaló enteriőr-kiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső tereiben, megcsodálhatod a kastély legnagyobb értékét jelentő, Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtárát.

Festetics-kastély - Fehér tükörterem | fotó: helikonkastely.hu

Festetics-kastély - A nagykönyvtár | fotó: helikonkastely.hu

Az Amazon ház Látogatóközpont az elmúlt évszázadok szárazföldi, vízi és légi közlekedésének történetét tárja eléd. A Pálmaház egzotikus növényeivel a királyi és főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi a Tahititől Floridáig összegyűjtött legszebb fajták bemutatásával. A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett, több mint 200 vadfaj trófeáinak ad helyet. A hintókiállítás törzsanyaga a több mint 50 darab, a főúri életformához kapcsolódó, XVIII-XIX. századi kocsi, hintó és lovas szán gyűjteménye. A Vadászati Múzeum tetőterében Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút kiállítását láthatod.

Közlekedéstörténeti kiállításfotó: helikonkastely.hu

Pálmaház | fotó: helikonkastely.hu

Vadászati kiállítás | fotó: helikonkastely.hu

Hintókiállítás | fotó: helikonkastely.hu

Történelmi modellvasút kiállítás fotó: helikonkastely.hu

Keszthelyi kastélypark Természetvédelmi Terület

A Festetics-kastély parkja természetvédelmi terület. Az épületet franciakert veszi körül, mögötte angolpark húzódik. Több száz éves fák, színes virágágyások, szökőkutak, szobrok – köztük Festetics (I.) György egész alakos bronzszobra –, a kerti tó és az oroszlános kútépítménye gazdagítja. A kastélyparkban találhatod a pálmaház és a hintókiállításnak helyet adó korábbi kocsiházat, a park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút kiállítást befogadó új épületet. 

Keszthelyi kastélypark | fotó: keszthely.hu

Keszthelyi kastélypark | fotó: keszthely.hu

Keszthelyi kastélypark | fotó: Fabricius Zsolt

2. Egy állati jó hely: Festetics Imre Állatpark

A 4,2 hektáros Festetics Imre Állatparkban manapság már ritkaságszámba menő magyar állatfajokkal, valamint különféle vadfajokkal ismerkedhetsz meg.

Láthatók itt őshonos szarvasmarhafajták, juhfajták, lófajták, sertésfajták, nemesített magyar kecske, magyar szamár, magyar tyúkfélék, pulykafélék, víziszárnyasok, magyar fodros tollú lúd, gyöngytyúk, kutyafajták. A hazai vadfajok közül például gímszarvassal, őzzel, dámvaddal, vaddisznóval, fácánnal, valamint fogollyal találkozhatsz.

Az állatparkot úgy alakították ki, hogy minden korosztály találjon magának hasznos elfoglaltságot és pihenési lehetőséget. Így található itt kisállat simogató, homokozó és egy játszótér is. 

3. Kalandozások Fenékpusztán – a rómaiak, a Festeticsek és Matula bácsi nyomában 

Fenékpuszta (Valcum) római romjai

A IV. században épült római erődítményből ma a kapu, a háromhajós bazilika és az állami raktár maradványainak felfalazott építményeit láthatod. A római korban a provinciát átszelő utak itt, a fenékpusztai átkelőnél keresztezték egymást. Ellentétben a többi pannóniai erőddel, a fenékpusztai a népvándorlás korában is használatban volt. Feltehetően a honfoglaló magyarok pusztították el.

Fenékpuszta | fotó: muemlekem.hu

Fenékpuszta mai képét a Festetics-major épületegyüttese határozza meg. A majorság épületeinek alaptömbje a XVIII. század végén alakult ki, a XIX. században, Festetics László jóvoltából az épületeket kibővítették, a homlokzatokat klasszicizálták.  

"Fenyves allé"

A Keszthelyről Balatonszentgyörgyre kivezető 71-es úttal párhuzamosan futó, kocsizó-lovagló utat szegélyezi ez a kettős feketefenyő fasor, amely nyílegyenesen vezet a fenékpusztai római romokhoz.

"Fenyves allé" | fotó: Baráth Tamás Fotó

A fasort 1880-ban telepítette az angol származású Hamilton Mária – a monacói herceg elvált felesége, akit később Festetics Tasziló vett nőül –, ugyanis egyik kedvenc időtöltése a kocsizás volt, hiszen fenékpusztai majorjában angol telivéreket tenyésztettek. 

Diás-sziget, Fekete István Emlékház és a Matula kunyhó

Hangulatos Zala-parti séta során érkezel a Diás-sziget azon területére, ahol a Fekete István emlékhely áll. Megismerheted a Kis-Balaton állat- és növényvilágát, a Zala folyót, a nádast, valamint a Kis-Balaton táj- és kultúrtörténetét.

Diás-sziget

Matula kunyhó

Megtekintheted a Fekete István emlékszobát, és a Kis-Balaton természeti értékeit bemutató Vönöczky-szobát. Az emlékház mellett találod a – Tüskevár hangulatát idéző – Matula kunyhót, amely a halászat és a pákászélet bemutatásának ad hátteret. » Kizárólag szakvezetővel látogatható! 

"Kócsag" tanösvény

A Keszthely-Fenékpusztához tartozó Diás-szigeten – a Kis-Balaton fokozottan védett területén – található 1-1,5 km hosszú, 12 állomásból álló, magyar és angol nyelvű tanösvény betekintést nyújt a Kis-Balaton élővilágába. » Kizárólag szakvezetővel látogatható! 

"Kócsag" tanösvényen megismerheted a Kis-Balaton madárvilágát

4. Keszthely az európai agrárszakoktatás bölcsője: Magyar Mezőgazdasági Múzeum Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

Georgikon (1797-1848) volt Európa elsőként alapított önálló agrár-felsőoktatási intézménye, amelynek a Georgikon major biztosította a gyakorlati oktatás és kísérleti gazdálkodás feltételeit.

Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely | fotók: elmenygazdasag.hu

A major területe több mint két hektár. A régi gazdasági épületekben ma agrártörténeti tárgyakkal gazdagon berendezett kiállításokat és gyűjteményeket láthatsz, a múzeum kertjében pedig élménygazdaság vár. 

5. Kulináris élmények Keszthelyen

Tulipán Kávéház

Keszthely szívében, az öreg platánfa alatt, a Balaton-parttól mindössze fél kilométerre találod meg a Tulipán Kávéházat, ha egy finom reggelire vagy helyben sütött, házias ízvilágú süteményekre vágysz, egy igazán jó kávé vagy frissen préselt gyümölcslé kíséretében. Emellett kínálatukban megtalálhatod a nagyon ízletes spanyol sonka és sajt tálat, lazac salátát, felül sütött szendvicseket illetve grill szendvicseket. 

Tulipán Kávéház

Házias sütemények a Tulipán Kávéház kínálatában | fotók: tulipankavehaz.hu

Halászcsárda Keszthely

Keszthely déli részén, az egykori szabad-strand (ma Helikon Strand) mellett található Halászcsárda 1934. Június 24-én nyitotta meg kapuit. Építtetője a Festetics család volt. Festői környezetben, cigányzenével, balatoni halételekkel és magyaros ételkülönlegességekkel vár. 

Halászcsárda Keszthely | fotók: halaszcsardakeszthely.hu

Marcipán Múzeum és Cukrászda

A családias hangulatú cukrászdában könnyű, tejszínes tortákat, házias süteményeket kóstolhatsz, de kaphatsz itt kávé- és fagylaltspecialitásokat, marcipán desszerteket, és -figurákat széles választékban.

A Festetics-kastély marcipán makettje a Marcipán Múzeumban

A cukrászda mögött van a Marcipán Múzeum, amely egy állandó cukrászati kiállítás, ahol 50 m2-en 20 vitrinben mintegy 100 marcipánból készített díszmunkát csodálhatsz meg. 

5+1. Szigetfürdő és Városi strand

Az első vízre épített fürdőház 1864-ben készült. A fürdő épületét az 1960-as években felújítás helyett lebontották, a 2000-es évek második felében a helyén állították vissza több ütemben a Szigetfürdő XIX. századi arculatát, a mai kor igényeinek megfelelően.

Szigetfürdő - tél | fotó: Baráth Tamás Fotó

A Városi strand Keszthely gyöngyszeme. 35000 nm napozófelülettel, és 20 vendéglátóhellyel rendelkezik. Rengeteg szolgáltatást nyújt, akár aktív pihenésre vágysz, akár nyugodtan, passzívan szeretnél kikapcsolódni.

Szigetfürdő | fotó: keszthely.hu

Keszthely hosszú balatoni partszakasszal rendelkezik, így számos helyen találsz még fürdőzési lehetőséget. Érdemes a Libás Strandot is felkeresned, ami nevét onnan kapta, hogy valamikor libaúsztatóként funkcionált ez a terület.

Keszthely - Pannon Expressz


 Kedves Olvasónk! Ha tetszett a cikk, kérlek kattints valamelyik hirdetésre. Ez Neked nem kerül semmibe, viszont ezzel támogathatod az oldal működését és fejlesztését. Nagyon köszönöm Neked!

Összeállította: Sárközi Csaba

forrás | indexfotó: Baráth Tamás Fotó

vissza

Hozzászólások