Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programelőzetes

Művészetek Völgye

2019. július 19-28. » részletek

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra

2019. július 7-14. » részletek

Gyenesdiási Keszegfesztivál

2019. július 6-7. » részletek

Szüreti Regatta

2019. szeptember 21-22. » részletek

Dér Kupa

2019. november 2. » részletek

Programajánló

Balaton Sound

Balaton Sound Program kezdete: július 03.
Program vége: július 07.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját!

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját! Program kezdete: november 30.
Program vége: december 02.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

VeszprémFest

VeszprémFest Program kezdete: július 10.
Program vége: július 14.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Aranycsengő Adventi Vásár

Aranycsengő Adventi Vásár Program kezdete: november 30.
Program vége: december 23.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, zenei, egyéb, mind

KóBor Túra

KóBor Túra Program: egyéb, mind, gasztro/boros/sörös
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Hónap: október, november, január, december, február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség Program kezdete: május 11.
Program vége: május 11.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Vezetett tematikus túrák a Badacsonyon

Vezetett tematikus túrák a Badacsonyon Program kezdete: április 01.
Program vége: december 01.
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Lellei Gasztro Farsang

Lellei Gasztro Farsang Program kezdete: február 02.
Program vége: február 02.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Szakvezetés a Kis-Balatonnál

Szakvezetés a Kis-Balatonnál Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, egyéb
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: vízparti, gyerekbarát, kutyabarát

Illatos Advent Veszprémben

Illatos Advent Veszprémben Program kezdete: november 24.
Program vége: december 24.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Végh-Pataki Rétesház és Szendvics Mekka, Keszthely

 

Végh-Pataki Rétesház és Szendvics Mekka, Keszthely

Az egészséges életmódot követők, és az ételérzékenységgel küzdők Mekkája.

cukormentes
gluténmentes
laktózmentes
paleo
vegetáriánus

Keszthelyen, a Festetics-kastélytól néhány száz méterre, egy különleges helyre bukkantunk. Egy önkiszolgáló étteremre, ahol alig tudtunk választani az étlapról, mert annyi féle étel volt, amit mi is bátran ehettünk. Hamburger paleo magzsemléből, cukormentes rétestorta, paleo muffin, reform ételek. Ez a hely nekünk lett kitalálva.

Végre egy étterem, ahol úgy étkezhetnek az ételérzékenységgel küzdők és az egészségtudatosok, hogy nem kell lemondaniuk semmiről.

Nem érezhetjük kellemetlenül magunkat akkor sem, ha elmegyünk a barátainkkal ebédelni, akik előttünk eszik a hamburgereket, a leveseket, a réteseket. A Végh-Pataki Rétesház és Szendvics Mekkában mi is bátran fogyaszthatjuk ezeket.

A kínálat nagyon széles.Alig tudtunk választani az étlapról. Kezdjük talán a hamburgerekkel!

Kézműves hamburgerek és szendvicsek paleo magzsömléből is

Nyolcféle hamburger szerepel az étlapon.

A hagyományos szalonnás vagy sajtos burgerek mellett különlegesebb ízek is kérhetőek csirkehúsból, marhahúsból vagy sertéshúsból készült húspogácsával.

fotó: Végh-Pataki Rétesház

A mediterrán burger például olívás, fetasajtos húspogácsával készül, de van kacsa burger is ecetes céklával és brie sajttal, a ropogós csirke burger pedig zabpehelybe forgatott fűszeres csirkehúspogácsával készül.

fotó: Végh-Pataki Rétesház

A vegetáriánus burger háromféle sajtot és karamelizált hagymát tartalmaz.

fotó: Végh-Pataki Rétesház

Ezek a burgerek pedig mind kérhetőek a gluténmentes és laktózmentes paleo magzsemlében is.

Nagyon kíváncsiak voltunk erre a magzsemlére, mely nem tartalmazott semmilyen lisztet, csak magőrleményeket és házi készítésű pesto szószt. Meglepődve tapasztaltuk, hogy olyan ízzel és állaggal rendelkezett, hogy bármelyik hagyományos módon készült bucival is versenyre kellhetne. A magzsemlét egy Mekka szendvicsben próbáltuk ki. (Hatféle szendvics szerepel az étlapon, melyből egy vegetáriánus is.)

A Mekka szendvics pirított csirkemellet, házi pestot, paradicsomot és madársalátát tartalmazott. Nagyon jól illett ezekhez a ropogós magzsemle. Külön ki kell emelnünk a csirkemell állagát és ízét. Azt hiszem kevés helyen találkozni olyan csirkével, mely szaftos és igazán ízes is. Ezen a helyen pedig ilyet lehet kapni.

Érződik, hogy nagyon odafigyelnek az alapanyagokra és az elkészítésükre.

A Mekka szendvics ezzel a különleges paleo magzsemlével 5 pontból 5-öt érdemel, de ha lenne 6 pont, azt is megkaphatná. Levett minket a lábunkról és kész.

A burgerek 650-től 2150 forintig vannak. 2150 Ft-ért már marha burgert kapunk 2x15 dkg húspogácsával. A Mekka szendvics 750 Ft, a többi 850 Ft. Ha paleo magzsemlével kérjük ezeket, akkor plusz 100 forintot kell még fizetnünk. 

Tésztaételek

A szendvicsek és burgerek mellett kilencféle tésztából választhatunk. A durumlisztből készült tésztaételek között három vegetáriánus tésztát is kóstolhatunk. A tésztákért 950-1250 forintot kell fizetnünk.

fotók: Végh-Pataki Rétesház

Különleges saláták

Hétféle salátát tartalmaz az étlap. Van caesar saláta és vitaminsaláta is, de ha különlegesebb ízekre vágyunk, akkor kétféle thai tészta salátából tudunk választani, vagy kérhetjük valamelyik Mekka salátát, mely vörösboros kacsamellet, narancs gerezdeket, diót tartalmaz, és málna öntetettel locsolják meg. Háromféle vegetáriánus salátából is választhatunk. Salátákat 1050 forinttól 1350 forintigkapunk.

fotók: Végh-Pataki Rétesház

Reform ételek

Külön részt kapnak a reform ételek az étlapon, melyek kölessel vagy árpával készülnek. Ezt ízesítik grillezett cukkínivel, szaftos csirkemellel, feta sajttal, olíva krémmel.

fotó: Végh-Pataki Rétesház

Nyolcféle kombinációból választatunk, négyféle vegetáriánus étellel. Mi a Mekka árpa csirkével elnevezésű reform ételt választottuk. A csirke ebben is ugyanolyan finom volt, mint a magzsemlében. Ízes, szaftos, nem az a túlsütött verzió, melyet a legtöbb gyorsétteremben kapunk. Ehhez a finom csirkéhez nagyon jól illet a grillezett cukkini a szárított paradicsom, a zöld pesto szósz és a parmezán sajt. 5 pontból 5-öt érdemel ez az étel is.

A reform ételek ára 950-1350 forint között van. Az általunk kóstolt Mekka árpa csirkével 1350 Ft volt.

Menük

A burgereket kérhetjük menüben is, ekkor hasáb burgonyát és kóla helyett fél liter házi szörpöt kapunk hozzá. Mindezt 1750-1950 forintért.

8-tól 11-ig pedig reggeli menüt is tudunk választani. Van angol reggeli, Mekka reggeli, és Paleo Mag reggeli is (800 forintért), melyben a paleo magzsemléhez tükörtojást, bacon szalonnát és salátát kapunk teával, kávéval vagy szörppel.

fotó: Végh-Pataki Rétesház

Levesek

Mindennap 11.30-tól kérhetünk napi levest is, mely laktóz és gluténmentes is, illetve diétázónak is ajánlják. Bazsalikomos paradicsomleves volt, amikor ott voltunk. Ezt is cukormentesen készítik. Egy nagyobb adag leves 500 forintba kerül.

fotó: Végh-Pataki Rétesház

Rétesek és egyéb desszertek

A burgerek és szendvicsek mellett a másik fő vonal a rétesek, melyekből szintén óriási a választék.

fotó: Végh-Pataki Rétesház

Helyben készítik ezeket is, egyszerre körülbelül 6-8 féléből tudunk választani, de folyamatos a sütés. Az édes rétesek mellett olyan sós réteseket is kóstolhatunk, mint a lecsós rétes, a körözöttes rétes vagy a bolognai rétes.

káposztás rétes

Laktóz és cukormentes rétes kínálatukban van meggyes, almás, szilvás és diós rétes is, melyek rétesliszttel készülnek. Híre van a rétestortájuknak, melyet sokan rendelnek szülinapokra. Ezt szintén kérhetjük laktóz és cukormentes verzióban is.

rétestorta | fotó: Végh-Pataki Rétesház

A laktóz és cukormentes rétesek 330 Ft-ba kerülnek / szelet, kivéve a diós-almásat, mely 400 Ft/szelet.

Háromféle paleo muffin közül választhatunk, melyek természetesen laktóz és gluténmentesek is. Mi a gesztenyéset és a kókuszos-mákosat kóstoltuk meg, de van még diós is. Mindkét muffin nagy jó ízű volt. A külső alapján száraznak gondoltuk, így meglepetést okozott a belül lágy állag. Mindkettő kellően édes volt, így 5 pontból 5-öt kapott.

gesztenyés muffin

kókuszos-mákos muffin

A cukormentes ételeknél az édesítés nyírfacukorral történik és a kávénkhoz is kaphatunk kis kiszerelésű nyírfacukrot.

A kézművesség alap, nem trend

Az ételek frissen, helyben készülnek. A hamburger húspogácsát vagy a csirkemellet is rendelés után sütik ki, frissen, így az ételekre 10-15 percet biztosan várni kell. Ennyit viszont megér az, hogy valódi ételeket kapjunk. A Végh-Pataki Rétesház és Szendvics Mekkában nem használnak mesterséges adalékanyagokat, vagy előre elkészített szószokat, zsemléket. Itt, amit csak lehet, saját maguk készítenek el, így például a marhahús pogácsa tényleg marhahúsból készül. Nem használják, a manapság divatos kézműves szót az ételeikre, számukra természetes, hogy a hamburger bucit és a húsokat is helyben, saját maguk készítik el, csakúgy, mint a saját házi pestójukat vagy a házi szörpöket.

Ez a természetesség és a házias ízek szeretete a tulajdonosoktól ered. Családi vállalkozásként működnek 2011 óta.

fotó: Végh-Pataki Rétesház

A Végh-Pataki Rétesház és Szendvics Mekka szuper hely, kár, hogy nincs belőle egy franchise-rendszer, hogy az ország több pontján is lehessen ilyen finom ételeket enni. Ezentúl gyakrabban kell Keszthely felé mennünk, de reméljük, sokan követik majd a példájukat, mert az, amit csinálnak és az, ahogyan csinálják elismerésre méltó és több ilyen kellene az országba, nem csak Balatonra.


A mi titkos összetevőnk:

a gondosság és a készítés öröme.


Teszt időpontja: 2016. július 12.

Elérhetőség

Nyitva tartás

  • egész évben
  • hétfő-péntek: 08.00-18.00

  • szombat-vasárnap: 10.00-18.00

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

vissza

Hozzászólások