NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Ütős programokkal robban be a balatoni tavasz

 

Ütős programokkal robban be a balatoni tavasz

Készülj fel időben, mert 2019 tavaszán tengernyi program vár rád a Balatonnál!

A hőmérséklet növekedésével egyre inkább a szabadba vágyunk. Odakint már csiripelnek a madarak és a tavasz lassan kibontakozik. Elég volt az otthon ülésből, ideje kimozdulni! Menjünk Balatonra! Tavasszal elképesztően sok programmal várja a Balaton azokat, akik a hosszú, hideg tél alatt megunták a négy falat és már tűkön ülve várják az első erősebb napsugarakat, hogy túrázhassanak, sportoljanak, vagy csak sétáljanak a hangulatos balatoni települések utcáin vagy a Balaton partján.


Milyen programot keresel? Válassz a következők közül! Túrák és városi séták | Futó- és kerékpárversenyek | Horgászversenyek | Vitorlás programok | Kulináris élmények | Autós programok | Szezonnyitó rendezvények és tavaszi fesztiválok | Kulturális-, művészeti- és zenei programok | Húsvéti programok | MajálisJöjjenek 2019 tavaszának balatoni programjai!

Kirándulás, sport és versenyek - a sportos kihívások kedvelőinek 

Balaton környéki kilátók, várak és barlangok

Egy melegebb márciusi nap, vagy egy teljes hétvége igazán megfelel arra, hogy felfedezzük a Balaton környékén lévő kilátókat. Az Éjjel-Nappal Balaton interaktív cikkével vagy a 3dPano térképével kinézheted a számodra leginkább megfelelő kilátót. Bármelyiket is választod, az biztos, hogy csodás panorámában lesz részed.

 Xantus János Gömbkilátó | fotó: Földi Rita

A várakról szinte mindenkinek más jut az eszébe. Nyilván tökéletes túrázási célpontok, izgalmas látnivalók, de ennél jóval többek is. Mesélő történelemkönyvek, melyek visszarepíthetnek minket a régmúlt időkbe. Vajon mennyi várat tudsz felsorolni a Balaton környékén? Kettőt? Hármat? Ennél jóval több van. » Fedezd fel, és tudj meg mindent a balaton környéki várakról!

Szigligeti vár | fotó: WestDrone

Ha a magasság helyett inkább a föld alatt nézelődnél, akkor fedezd fel a Balaton környékén lévő barlangokat! Március a barlangok hónapja, így a legtöbb helyen kedvezményes jegyekre számíthatsz. Válogass kedvedre a Balaton-felvidéki Nemzeti Park programjai között! » Tudj meg mindent a balaton környéki barlangokról!

Tapolcai-tavasbarlang | fotó: Egri Csaba / caverna.hu

Eldugott helyek a Balatonnál, ahová elvonulhatsz, ha nyugalomra vágysz 

Az ember néha vágyik arra, hogy ebből a rohanó, zaklatott, ingerekkel teli világból egy nyugodt és csendes környezetbe meneküljön. Ahol megérint a természet, ahol simogat a napfény, ahol érzed a virágok illatát. Egy hely, ahol elmerenghetsz, ahol rendezheted a gondolataidat és rendbe teheted a kis világodat. 7+1 nyugis, észak-balatoni helyet gyűjtöttem össze, hogy legyen miből válogatni, amikor már nagyon eleged van a nyüzsgésből. » Fedezd fel mind!

Szent György-hegy - háttérben a Lengyel-kápolna és a Balaton | fotó: Amberg Anna

Rejtett kincs Kaposváron

Kevesek által ismert, pedig csodálatos látványt és felejthetetlen kikapcsolódási lehetőségeket nyújt a Kaposvártól északra található Deseda-tó.  A tó 8 km hosszan nyúlik végig a somogyi tájon. Egyik oldalán a város, másikon a természet. A kerékpárosokat 14,5 km hosszú, gyönyörű fekvésű bicikliút várja, a természetkedvelők pedig felkereshetik a helyi arborétumot is, amely a tóba nyúló félszigeten található. » Fedezd fel, és tudj meg róla mindent!

Deseda-tó - Kaposvár

Túrák és városi séták 

 • Hévíz-patak túra: 2019. március 1-17. (Hévíz) - A patak felett lebegő páraréteg, a rengeteg tündérrózsa, a part menti mocsaras lápvidék meseszerű hangulatot ad a túrának, szinte várja az evezős, hogy mikor bukkan elő egy kobold a fűcsomó mögül, vagy mikor lebben fel egy tündér a tündérrózsa virágjából.

 • Szentgáli tűzköves geotúra: 2019. március 3. (Szentgál)

 • Veszprém Séta: 2019. március 16. - május 11. (Veszprém) - A garantált gyalogos városnézés keretében szakavatott idegenvezető mutatja be Veszprém nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődők számára.

 • Balatonkör: 2019. április 27-28. (Zamárdi) - Magyarország egyik legnagyobb vezetett kerékpáros teljesítménytúrája.

 • Bakony 200 teljesítménytúra: 2019. május 5. (Veszprém) - 1993 óta kanyarog a Balaton-felvidék és a Bakony-régió lankáin, zegzugos falvak és gyönyörű kilátást nyújtó helyek érintésével.

 • Tanúhegyek Teljesítménytúra: 2019. május 18. (Badacsony) - Ha érdekelnek a hegyek titkai, indulj túrázni és válogass a 10, 20, 30, 50 és 100 km-es teljesítménytúrák között!

Tanúhegyek

 • McDonald’s BringaMánia Tour de Balaton: 2019. május 18. (Siófok) - Öt táv, kétkeréken, minden korosztálynak! A Tour de Balaton egy kellemes bringatúra, nem verseny!

 • Nezdei Kézfogó Teljesítménytúra: 2019. május 18. (Kereki) - A Nezdei Kézfogó teljesítménytúra abból az ötletből indult ki, hogy a Balatonföldvári turisztikai régióba látogatók, ne csak a közvetlen vízpartot ismerjék meg, hanem a Balatontól pár kilométerrel távolabbi rejtett természeti kincseket is közelebb hozzák a vendégekhez.

Futó- és kerékpárversenyek 

 • Spuri Balaton Szupermaraton: 2019. március 21-24. (Siófok) - Az eseményen évről évre nőtt a választható betétszámok mennyisége, de a fő attrakció mindig és mindenkor a 4 napos tókerülő verseny. A 196 kilométeres táv teljesíthető egyénileg, párosban, vagy 2-3-4 fős váltóban is. 

 • Félsziget Kupa: 2019. március 24. (Tihany) - A rendezvény célja a versenyezni kívánó amatőr és igazolt kerékpárosok felkészültségének felmérése; a hazai és nemzetközi sportkapcsolatok elmélyítése; a kerékpáros sport, Tihany és a Balaton népszerűsítése.

Vitorlás tér - Balatonfüred | fotó: Vörös Ákos / redphoto.hu

 • Fuss Neki félmaraton és futófesztivál: 2019. április 27. (Balatonlelle) - A déli part egyik legszebb kisvárosában – Balatonlellén –, csodálatos környezetben kerül megrendezésre a harmadik Fuss Neki félmaraton és futófesztivál, ahol új távokon, és megújult útvonalon teljesítheted az önmagad által megválasztott távot. 

 • Balatoni Bringás Piknik: 2019. április 27. (Balatonlelle) - Minden ami bicikli! Kiállítók a 2019-es év újdonságaival. Elektromos és klasszikus kerékpárok, kiegészítők, navigációk, sportórák, táplálékkiegészítők.

 • Balaton Mountainbike Maraton: 2019. május 5. (Balatonfüred) - A versenyzők a Balaton-felvidék hangulatos, mesés vidékén tekerhetnek végig. A pálya több pontjáról szemet gyönyörködtető kilátás tárul elénk a Balatonra.

 • Carpathian Couriers Race: 2019. május 5. (Veszprém)  - 4 állomásos nemzetközi országúti kerékpárverseny, amely az egyik legrangosabb megmérettetés a 23 év alatti korcsoport számára Európában. 

 • NN Ultrabalaton - Run & Roll Festival: 2019. május 10-12. (Balatonfüred) - A Balatont megkerülő egykörös verseny egyben Közép-Európa leghosszabb futóversenye is, amelyet egyéniben, váltóban, futva vagy bringával teljesíthetnek a résztvevők.

 • Balatonman Kenese: 2019. május 24-25. (Balatonkenese)

 • Tihanyi Félmaraton: 2019. május 25. (Tihany) - Gyönyörű pálya, piaci forgatag, családi programok, többféle táv nem csak sportolóknak. Mert futni szép!

 • Maratonman Kenese Futam: 2019. május 26. (Balatonkenese) 

Horgászversenyek 

Vitorlás programok 

Kulináris élmények 

Gasztro-rajongóknak

 • Böllér fesztivál: 2019.  március 2. (Kőröshegy) - Regeltől négy fős csapatok versenyeznek a legízletesebb hurka, kolbász és tájjellegű étel hagyományokhoz hű elkészítésében. Este pedig böllér bált tartanaksvédasztalos, disznótoros vacsorával, élő zenével, ünnepélyes díjkiosztással.

 • Márciusi Gasztro Mustra és Kézműves Vásár: 2019. március 15-17. (Siófok) - A gasztro kitelepülők kenyérlángossal, kürtőskaláccsal, rétessel, juhtúrós lepénnyel, grill ételekkel és sült halakkal várnak benneteket! A kézműves árusok házi sajttal, különféle mézekkel, üvegékszerekkel és kerámia tárgyakkal készülnek.

 • Gasztrohegy hétvégék #6 - Felszáll a füst: 2019. március 22-24. (Badacsony) - Március. Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn: ezen a hétvégén ideje van egy kis füstölgésnek. Kipakolunk a teraszokra, szenet hevítünk és hagyjuk, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket. Smokerek, Green Egg, Yagoona, BBQ…

 • Gasztrohegy hétvégék #7 - Lávakő hétvége: 2019. április 12-14. (Badacsony) - Ezen a hétvégén kövön és grillen sütünk, húsok, sajtok, zöldségek sisteregnek majd roppanósra, vagy épp puhára. Végre újra a szabadban, a legszebb hegyi teraszokon!

 • Fonyódi Kulinária: 2019. április 21. (Fonyód) - Húsvétkor ismét kitelepülnek a legjobb éttermek és cukrászdák Fonyód belvárosában, ahol a finom ételek mellett tojásfestés, kreatív műhely és játszóház, jó hangulat, valamint kiváló borok várják a látogatókat.

 • Balatongyöröki Palacsintafesztivál: 2019. április 27. (Balatongyörök) -  A vállalkozó kedvű versenyzők a délután kezdődő vidám programokkal tarkított mulatságon összemérik palacsintakészítő és -forgató tudásukat

Szépkilátó - Balatongyörök | fotó: Kajsza Dániel / kajszadaniel.hu

 • Halászléfőző és horgász verseny: 2019. április 27. (Ábrahámhegy) - Egyéni és különböző tájegységekre jellemző receptek alapján készült halászlevek kóstolására várják a kedves vendégeket.  

 • Jókai-bableves főzőverseny: 2019. április 27. - A három fős csapatok a hangulatos Koloska-völgyben mérik össze tudásukat. A legszebb, hogy nincs egyezményes recept, minden induló szabadon főz, itt tényleg megtalálható a Jókai összes.

Koloska-völgy - Balatonfüred

Borimádóknak

 • BorBarangolás Badacsonyban: 2019. március 2. - május 25. (Badacsony) - A badacsonyi borászok bemutatják a pincék rejtekében őrzött legzamatosabb boraikat, melyeket ínycsiklandó falatokkal és kellemes programokkal tesznek még felejthetetlenebbé. 

Folly Arborétum és Borászat | fotó: Folly Arborétum és Borászat

Autós programok - a különleges járgányok szerelmeseinek 

Balatonfüred Concours D’ Elegance | fotó: Gelencsér Zoltán

Szezonnyitó rendezvények és tavaszi fesztiválok kicsiknek és nagyoknak 

 • Veszprémi Tavaszi Fesztivál: 2019. március 2-24. (Veszprém) - A rendezvénysorozaton változatos műfajokban, rangos színházi és táncszínházi előadásokat láthatnak a nézők.

 • Nyílt nap a Balatoni Madárkertben: 2019. március 9. (Kereki) - A madárpark egy éves megnyitásának alkalmából március 9-én 9-16 óra közti időpontban meghívják az érdeklődőket Kerekibe, a Balatoni Madárkertbe. Az évfordulóra emlékeztető nyílt napon a park díjmentesen látogatható és bár ezen a napon szakvezetést nem tartanak, de bármilyen felmerülő kérdésre szívesen válaszolnak.

 • Füredi Tavaszi Fesztivál: 2019. március 15-17. (Balatonfüred) - Sokszínű és gazdag programsorral ünnepli Balatonfüred városa a forradalom és szabadságharc születésnapját. A minden korosztályt megszólító fesztivál műfaji sokszínűségével tartalmas időtöltést kínál életkortól függetlenül.

füredi tavaszfotó: Vörös Ákos / redphoto.hu

 • Siófoki Tavaszi Fesztivál: 2019. március 18. - április 12. (Siófok) - Kiállítások, könnyűzenei, komolyzenei előadások, filmvetítések és családi programok közül válogathatnak a látogatók. 

 • Tulipánszüret Kőröshegyen: 2019. április 6-22. (Kőröshegy) - Aki szeretne egy kellemes kirándulást szervezni a Balaton mellé és ezt kiegészítené egy kis tulipánszedéssel is, az remekül fogja magát érezni! 

 • Tavaszi Tekergő – Turisztikai szezonnyitó és vásár: 2019. április 13. (Veszprém) - A város minden fontos közösségi terét, szinte a belváros egészét megtölti majd az a sok-sok esemény, melyet idén a Tavaszi Tekergő kínál. 

 • Első hajó fogadása Balatonfüreden: 2019. április 20. (Balatonfüred) - Az esemény jelzi a magyar tenger lassú ébredését és az idegenforgalmi idény kezdetét is. Az évad első hajója Siófokról március végén - április elején, mindig egy szombati napon indul, melyet a balatonfüredi kikötőben fogadnak.

 • Tapolca Tavasz Fesztivál: 2019. április 26-28 (Tapolca) - A festői szépségű, mediterrán hangulatú Malom-tó part ad otthont a Tapolca Tavasz Fesztiválnak. Igényes színpadi programok minden korosztálynak, kézműves vásár, hagyományos ételek, balatoni régió borai egy helyen, két és fél napon át.

 • Rügyfakadás - Tavaszünnep Gyenesdiáson: 2019. április 27-28. (Gyenesdiás) - Tavaszköszöntő szabadtéri családi rendezvény a Balatonnál; főzőverseny szabadtűzön, régi korok konyhája, játékos programok, kirándulás, lovas- és íjászbemutató, sodrófahajító és malomkődobó verseny, zene.

 • Balatoni Évadnyitó - Keszthelyi Szezonnyitó: 2019. április 30. - május 1. (Keszthely) - Kirakodóvásár, vásári ételesek, borházak, gyermekprogramok, szórakoztató műsorok, koncertek és a Balaton megkoszorúzása.

 • Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség: 2019. május 11. (Balatonfüred) - A balatoni idegenforgalmi és hajózási szezon hagyományos megnyitója.

 • Balatoni Szezonnyitó - Strand Szezonnyitó: 2019. május 17-19.  (Siófok)

 • Kecskeköröm Ünnep: 2019. május 18-19. (Tihany) - Szezonnyitó rendezvény, amely a tihanyi visszhanghoz és a kecskeköröm legendájához kapcsolódik.

Kulturális-, művészeti- és zenei programok 

 • Hercegi Mandulás Napok: 2019. április 5-6. (Vonyarcvashegy) - Vonyarcvashegy azon kultúrtörténeti értékének kíván emléket állítani, hogy a település egykoron a keszthelyi Festetics-család birtoka volt, s a mostani nagyközség nyugati területén helyezkedett el a család mandulás kertje. 

 • Várkapunyitó: 2019. április 20-21. (Szigliget) - Zenés előadások, bábjátékok, apródavatás, hagyományőrző csoportok, néptánc együttesek, régi zenei együttesek, vásári komédiások.

 • Jókai Napok: 2019. április 26-28. (Balatonfüred) - Irodalom, gasztronómia, színházi előadások és koncertek.

 • Tájházak napja: 2019. április 27. (Vörs) - Kézműves játszóház és népi játékok, népzene, táncház várja kicsiket és nagyokat.

 • Boldog Békeidők Hévíze: 2019. május 1-5. (Hévíz) - A város utcáit belengi a boldog békeidők hangulata. A 2011-ben útjára indított rendezvény Hévíz "virágkorát", az 1860-as évektől az 1930-as évekig terjedő időszakot eleveníti fel. 

 • Gizella Napok: 2019. május 6-12. (Veszprém) - Veszprém életének egyik legnagyobb eseménye, összművészeti fesztivál, amely a művészeti ágak teljes repertoárját magába foglalja. Boldog Gizellára, Szent István király bajor születésű feleségére emlékezünk minden év májusában, Gizella névnapjához kapcsolódva.

 • Flavius-nap: 2019. május 11. (Hévíz) - minden korosztály megtalálhatja a számára érdekes kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget: római kori hagyományok, gladiátorviadalkorabeli ételek és italokókori társasjátékok.

 • Lampionos strandparty: 2019. május 11. (Balatongyörök) - Szeretettel várnak mindenkit egy kora nyári lampionos partira. Lampionos strandparty élőzenével.

 • Komp#13: Punnany Massif - Kompkoncert: 2019. május 24. (Tihany-Szántód) - Koncert a Balaton legkülönlegesebb színpadán, a Tihanyból és Szántódról induló, a tó közepén összekapcsolódó kompok fedélzetén!

 • Örvényeshegy Piknik: 2019. május 24-26. (Zalacsány) - Összművészeti hétvége színházzal, zenével, irodalommal és családi programokkal Zalacsány festői lankáin.

 • Rippl-Rónai Fesztivál: 2019. május 30. - június 2. (Kaposvár) - Késő tavasszal bohém, párizsi hangulatot idéző művésznegyeddé alakul a kaposvári belváros. A több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő fesztivál a város legjelentősebb, leglátogatottabb összművészeti fesztiválja. Varázsát a remek kiállítások és a belváros mediterrán hangulatot idéző, pezsgő életének együttesehatározza meg.

 • Keszthely város napja: 2019. május 31. - június 2. (Kezsthely) - Számtalan program, sport, kulturális és szórakoztató rendezvény, gasztronómiai kitelepülők.

Húsvéti programok 

 • Húsvéti játszóház és kézműveskedés Balatonföldváron: 2019. április 13. (Balatonföldvár) - Játszóház és kézműves programok a Húsvét jegyében Balatonföldváron, a Bajor Gizi Közösségi Ház szervezésében.

 • Húsvéti készülődés és játszóház Szántódon: 2019. április 19. (Szántód) 

 • Nyuszikaland-Túra Balatonföldváron: 2019. április 19. (Balatonföldvár) - Újra megrendezik a húsvéti szabadtéri játékukat, amelyre minden kalandra vágyó gyerkőcöt és családot szeretettel hívnak és várnak.

 • Húsvét a Folly Arborétumban: 2019. április 19. (Badacsonyörs)

 • Húsvéti Nyuladalom Siófokon: 2019. április 19-22. (Siófok) - Ingyenes ünnepi kavalkádállatsimogatókülönleges ételek, esténként pedig fergeteges könnyűzenei koncertek

 • Húsvéti nyuszibuli: 2019. április 21. (Tihany)

 • Tojás- és Nyúlfutam: 2019. április 21. (Siófok) - A Balatuning Egyesület tavaszköszöntő eseménye 2019-ben is vár minden futót, kerékpárost, görkorist vagy rollerest.

 • Húsvét Vasárnap A Káptalantóti PiacON: 2019. április 21. (Káptalantóti) - Ha szereted a Balaton-felvidéket. Ha szereted a Káptalantóti piacot. Ha szereted a kézműves termékeket. Ha szereted a természetet és a természetes dolgokat? Ha szeretsz jókat enni-inni. Ha szereted ezt a fajta kikapcsolódást ezen a közösségi téren. Akkor itt a helyed! Egyedülálló hangulattal, nyuszi simogatóval és húsvéti ajánlatokkal várnak szeretettel!

 • Húsvéti tavaszvárás a Bivalyrezervátumban: 2019. április 20-22. (Kápolnapuszta) - A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum az ország legnagyobb bivalycsordájával, kilátóval, állatsimogatóval várja az egész családot! Húsvét alkalmából kézműves játszóházat tartanak a hozzájuk látogató gyerekeknek és felnőtteknek. Húsvét vasárnap tojásvadászat várja a gyerekeket, az eredményes “vadászokat” lovaskocsizással jutalmazzák!

Majális

 • Szárszói Majális: 2019. május 1. (Balatonszárszó) - A Balatonszárszói Önkormányzat és a Művelődési Ház sok szeretettel hívja a családokat és a baráti társaságokat vidám MAJÁLIS rendezvényére.

 • Majális Szántódon: 2019. május 1. (Szántód) - Idén is várnak minden kedves ünnepelni vágyót egy vidám hangulatú, zenés rendezvénnyel!

 • Majális Balatonföldváron: 2019. május 1. (Balatonföldvár) - Balatonföldvár Város Önkormányzata, a Bajor Gizi Közösségi Ház és Városi Könyvtár szeretettel hív mindenkit a Balatonföldvári Majális programjaira!

 • Családi majális: 2019. május 1. (Kaposvár) - Május elseje Kaposváron a családok ünnepe. Olyan nap, melyet a családok együtt tölthetnek, a Városligetben számtalan programon vehetnek részt. A programok mellől nem maradhatnak el a kulináris élvezetek sem: helyi vállalkozások gondoskodnak a vendéglátásról.

 • Majális: 2019. május 1. (Csopak) - Idén ismét megrendezésre kerül Csopakon a Majális, melyre egész napos ingyenes programokkal, kézműves kitelepülőkkel és koncertekkel várnak minden érdeklődőt.

Tavaszi fáradtság ellen is a legjobb orvosság a balatoni friss levegő. Ha a fenti programokhoz még egy wellness élményt is társítotok, akkor tökéletes lesz a feltöltődés. Tavaszi zsongásra fel!

 Kedves Olvasónk! Ha tetszett a cikk, kérlek kattints valamelyik hirdetésre. Ez Neked nem kerül semmibe, viszont ezzel támogathatod az oldal működését és fejlesztését. Nagyon köszönöm Neked!

Összeállította: Sárközi Csaba

indexfotó: Vörös Ákos / redphoto.hu

vissza

Hozzászólások