NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Te már tudod, hogy hova mész este, ha bezár a strand?

 

Te már tudod, hogy hova mész este, ha bezár a strand?

2018 decemberében született a döntés, miszerint 2023-ban a királynék városa lesz Európa Kulturális Fővárosa. Veszprém már a megtisztelő cím előtt felkerült a kultúrát kedvelők bakancslistájára, hiszen nyáron számos hangulatos európai szinten is minőséget képviselő rendezvénnyel és széles gasztronómiai kínálattal csalogat el minket a strandról. Már javában tart a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint tegnap este megnyitott a 2019-es VeszprémFest.

Veszprém júliusban egy kulturális kánaán, ahol továbbra is jellemző a műfaji sokszínűség: az operától, a reggaen át a pop slágerekig találkozhatunk ismerős dallamokkal és neves előadókkal, majd a komolyzene helyet ad az alternatívabb utcazenészeknek. Nem véletlen tehát, hogy Veszprém egyik kulturális mozgatórugója, a VeszprémFest és az EKF projekt ügyvezetője ugyanazon személy. Mészáros Zoltánnal beszélgettem a város jövőjéről és az aktuális programokról.

Mi is az az EKF?

Európa Kulturális Fővárosa díjat egy független zsűri ítéli oda egy olyan fejlődő városnak, amely ezáltal a lehetőség által európai szinten képes bemutatkozni és tovább fejlődni. 2010-ben Pécsett tapasztalhattuk meg ennek a projektnek a jótékony hatásait. A felhívásra hét magyar város jelentkezett (Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém), majd az előválogatón a top 3-ba (Debrecen, Győr mellett) a Bakony szívében lévő megyeszékhely is bejutott. Tavaly decemberben pedig kihirdetésre került, hogy 2023-ban Veszprém viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. 

fotó: Kovács Bálint Photography 


Deli Kitti: Nagyon jók a veszprémi kilátások! Miben látjátok a változást?

Mészáros Zoltán: A pályázatot Veszprém városa nyerte meg, de úgy mint Provance esetében, nálunk a Balaton a bevont régió. Ez azt jelenti, hogy nemcsak pusztán Veszprémben fognak történni aktivitások 2023-ban és azt megelőző években, hanem a Balaton körül is. Ez nem egy statisztikai régió, hiszen három megyéhez tartozik. Ez egy kísérlet a részünkről, hogy egy közigazgatásilag több megyéhez tartozó, de természetföldrajzi, kulturális és gazdasági szempontból egységes terület, sajátos turisztikai, gasztronómiai arculattal, miként tud csatlakozni az elképzeléseinkhez. Az épített örökség és a gasztro- és borkultúra népszerűsítése is fontos szempont amellett, hogy pályázatok révén civilszervezetek közreműködésével azokhoz is eljusson a kultúra, akik nem kulturális fogyasztók.


Jövőre már a Veszprém környékére látogatók érezni fogják a projekt előkészületeit. Addig is érdemes a jelenben maradni és megnézni, hogy már most mit kínál számunkra a királynék városa!

Rozé, Rizling és Jazz Napok

Már múlt hét pénteken kicsit Veszprémbe költözött a Balaton, ugyanis a legkiválóbb balatoni borok iszogatása közben lehet minőségi zenére táncolni az Óváros téren. A hétvégén az enyhe nyári zápor sem riasztotta el az érdeklődőket és a fotósokat a rendezvénytől.

fotók: Rozé, Rizling és Jazz Napok

Az idei évtől a borkínálatban megjelent a Balaton Bor, valamint a szervezők a későbbiekben szeretnék, ha az idelátogatók megízlelhetnék az európai borokat (olasz, francia, spanyol) is. Bár a nevében nem szerepel, de nemcsak inni lehet jókat, hanem enni is. A helyszínre is érdemes figyelni, hiszen a szecesszió épületei, a balatoni nedűk elegye valódi élménnyé varázsolja a koncerteket. Ha még mindig nem jött meg a kedved, akkor egy-két hangulatkép tovább ösztönöz majd.

fotók: Rozé, Rizling és Jazz Napok

VeszprémFest 1. nap - Caro Emerald 

fotó: Domján Attila / VeszprémFest

Már a kezdés is ígéretes volt. A magyar Honky Crew electroswinges látványos színpadi showja meghozta mindenki kedvét.

Honky Crew | fotó: Deli Kitti

Honky Crew - How Much The Kiss (Official video)

A holland énekesnő a hűvös idő ellenére felforrósította a Historia kertet táncolós dallamaival. Caro Emerald belopta magát a mi szívünkbe, ezt a közönség szűnni nem akaró tapsolása és kiáltása is bizonyítja.

Caro Emerald | fotó: PeetPhoto

Caro Emerald - Köszönöm szépen!

Caro Emerald - Ováció

A művésznő szívébe pedig a mi Balatonunk lopta be magát. Lőtt is pár képet Balatonalmádiban.

Spending the afternoon at the beautiful #balatonlake. What a life ❤️

Még nem késő kósza jegyek után nézni a további koncertekre! 

VeszprémFest 2. nap - Operaest (Rigoletto) 

A könnyűzenei repertoár mellett a veszprémi opareaestek is nagyon sikeresek, ezért ma este egy örök klasszikust, a Mantuában játszódó Rigoletto című operát hallhatják és láthatják a VeszprémFestre érkezők. A tragikus operát a műfaj legkiválóbb nemzetközi sztárjai adják elő: a mantovai herceg az amerikai René Barbera, Rigoletto az olasz Paolo Gavanelli, Gilda a cseh Zuzana Marková tolmácsolásában hangzik fel, karmester: Medveczky Ádám, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész, közreműködik a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekara. Ez izgalmas és egyben multikulturális párosításnak ígérkezik, amit kár lenne kihagyni, hiszen operába nem minden nap jár az ember. 

VeszprémFest 3. nap - UB40 

Vannak olyan zenekarok, akiket nem hallgatunk minden nap, de ha a rádió véletlen bead tőlük egy régi slágert, azért vezetés közben eldudorásszuk, nem? A pénteki koncert pont ilyen lesz.

Nektek milyen romantikus emlék villan be, ha meghalljátok ezt a számot? Nekem a gyerekszerelem jut róla eszembe, amikor megbeszélitek a szomszédban nyaraló fiúval, hogy találkozzatok este a stégnél, majd zavartan kavarjátok a lábujjatokkal a víz felszínét és jó visszagondolni rá sok évvel később, de ahogy az a nyár, az a szerelem is, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is illant. Gondoltátok volna, hogy az UB40 idén már 40 éve küld el minket nosztalgiázni gondolatban?  

UB40 - (I Can't Help) Falling In Love With You (Official Video)

VeszprémFest 4. nap - Katie Melua 

A grúz énekesnő 5 éve már egyszer elvarázsolta a közönséget.

Katie Melua - 2014. július 16.

Katie Melua 2019-ben visszatér Veszprémbe, hogy megismételje az öt évvel ezelőtti sikert. A művésznő pályafutásának legismertebb dalait adja elő, ezúttal 4 tagú zenekari kísérettel. 

Bár ez a videó nem adja vissza a koncertek varázsát, de el tudjuk képzelni, hogy milyen volt a hangulat 2018-ban? Éld át 2019-ben! A hűsítő Balaton után irány Veszprém! 

Veszprémben ezután sem kell a babérjainkon ülni, hiszen alighogy véget ér a VeszprémFest és a “Rozé Rizling”, egyből jön a táncolós, chillezős Veszprémi Utcazene Fesztivál!

Veszprémi Utcazene Fesztivál

 

Szerző: Deli Kitti 
vissza

Hozzászólások