NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Szokatlan téli túrák a Balatonnál

 

Szokatlan téli túrák a Balatonnál

Túrázz a telihold fényénél vagy kenuzz a misztikusan párolgó vízen!

Valahogy januárban egy kicsit minden lelassul. Az új év elején sokan vágynak arra, hogy kipihenjék az elmúlt év vagy a karácsonyi hajtás fáradalmait. A relaxáló wellness pihenések mellett érdemes valami újat is kipróbálni az új évben, például néhány nem mindennapi túrát a Balaton környékén.

Azoknak ajánlom ezeket a téli túrákat, akik egyszerre vágynak az aktív pihenésre és a havas táj festői látványára, mely nyugalommal tölt el. 

Hat különleges balatoni túralehetőséget gyűjtöttem össze, ahol hegyen és vízen át élvezhetjük a téli táj szépségét és a csend hangjait, miközben megismerhetjük a környék növény- és állatvilágát is.


Íme, a 6 különleges balatoni túralehetőség

1. Kenuzz titokzatos párafelhőben tavirózsák között!

Hévízi-patak túra

Gondolj a Hévízi-tóra, párától gőzölögve, tavirózsásan és egy havas környezetben, úgy ahogy télen láthatjuk! 

Most pedig képzeld el, hogy egy ilyen különleges vízen evezhetsz végig egy kenuban ülve! A Hévízi-tó meleg vízének nagy részét a Hévíz-patak vezeti el, mely a téli hidegben mesébe illő látványt nyújt párolgó vizével és a körülötte lévő zúzmarás, havas tájjal.

A 13 kilométer hosszú csatorna a Hévízi-tavat köti össze a Zala folyóval. | fotók: Malárik Attila/Turista Magazin

A Hévízi-lefolyó vízitúrán kenuval evezhetsz végig ezen a csodálatos vízen. Fagyoskodnod nem kell, mert a lefolyó vize télen akár 20 ºC feletti is lehet, így a kenunak "padlófűtése" is van. Ezek mellett az élmény is fűteni fog. A hideg időben kissé misztikusan párolgó víz és a téli természet hangjai páratlan kikapcsolódást nyújtanak, melyet tovább fokozhat az is, amikor a párafelhők mögül megpillantod a különféle tündérrózsákat és vízi madarakat, vagy a vízben lévő apró halakat.

fotó: Malárik Attila/Turista Magazin

A túra ára 7.000 Ft/fő. 2018/19 telén az utolsó téli túrát 2018. december 1-én, míg az utolsót 2019. március 17-én tartják. Szóval ne sokat gondolkodj rajta, mert gyorsan elfogynak a helyek. » részletek

Kedvcsináló videó

Kenuval a Hévízi-tó kifolyójánál

2. Hódítsd meg Csobánc hófödte csúcsát és csónakázz a Tapolcai - tavasbarlangban!

Csobánc - Tapolca geotúra a Tapolcai-tavasbarlang megtekintésével

Ezen a túrán sem érdemes sokat gondolkodni, mert idén csak egy alkalommal, február 26-án van. A négy órás túra alatt meghódíthatod az egyik legszebb vulkáni tanúhegyünk, a Csobánc hófödte csúcsát, majd csónakázhatsz a Tapolca városa alatt rejtőző barlanglabirintus türkizkék, langyos vizén. A túra ára: 850,- Ft/fő (felnőtt), 400,- Ft/fő (gyermek) » részletek

fotó

3. Túrázz a telihold fényénél!

Holdfénytúra a Tátikára

Túráztál már éjszaka, a telihold fényénél? Ha nem, akkor január 13-án Zalaszántón részese lehetsz ennek a nem mindennapi éjszakai programnak.

Tátika várához a telihold fényénél, vaskori temetőhalmok között, vadregényes erdőrezervátumon keresztül vezet az út, melyet 4-5 óra alatt járhatsz végig. (A túra ingyenes.) » részletek

4. Barangolj a Káli-medencében!

Szentbékkálla földtani kincsei geotúra

Szentbékkálla, egy bájos Balaton-felvidéki kis falu, melyet nem csak nyáron érdemes felkeresni. Február 5-én a Szentbékkálla földtani kincsei, kb. 5 órás geotúrán megismerkedhetsz a település és a mesés Káli-medence régi népi építészetének gyöngyszemeivel, megcsodálhatod a nádtetejű, hófehérre vakolt házakat különleges vakolatdíszekkel és macskalépcsőikkel. A túra ára: 850,- Ft/fő (felnőtt), 400,- Ft/fő (gyermek) » részletek

Hegyestű télen | fotó: geopark.hu

5. Ismerd meg a Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Területet!

Vizes élőhelyek napja – A Hévízi láp

A Hévízi-tavat már a rómaiak is ismerték. Február 2-án a kb. 2 órás túra a feltárt római villa mellől indul és vezet át a Hévíz-Cserszegtomaji lápon a Dobogóra. » részletek

6. Túrázz az Eperjes-hegyi Tanösvényen!

Téli túrák nemzeti parkjainkban – Vidám időutazás az olaszfalui Eperjes-hegyi Tanösvényen

Január 21-én túrázz az Eperjes-hegyi Tanösvényen! A 4 órás, 4 kilométeres túra útvonala a következő: Kőkapu - Ördöglik - Eperjes sziklafal - Majális-rét - Földtani feltárások - Idős vadcseresznyefák - Eperjes sziklafal - Eperjes-tető, kilátóhely - Zsomboly - Kőfaragások - Mészégető. A túra ára: 850,- Ft/fő (felnőtt), 400,- Ft/fő (gyermek) » részletek

Ezek mellett városnéző túrákból is válogathatsz. Balatonfüreden és Veszprémben is részt vehetsz olyan sétákon, melyeken profi idegenvezetők segítségével ismerheted meg a település nevezetességeit és történelmi értékeit.

Balatonfüred | fotó: pepemovies.hu

balatoni téli sportok is felejthetetlen élményeket nyújtanak. Igazán hangulatos téli program a befagyott Balatonon korcsolyázni.

A Balaton télen is páratlan lehetőségeket nyújt a kikapcsolódásra, feltöltődésre. Akármelyik programot is választod, biztosan új élményekben lesz részed. Fedezd fel a Balatonnak egy másik arcát is ezekkel a nem mindennapi téli túrákkal és közben tegyél szert emlékezetes pillanatokra! Ha így kezded az év első hónapjait, akkor a folytatás is biztosan felejthetetlen lesz.


Szerző: Földi Rita

indexfotó: Varga György / MTIfotók: Pinterest

vissza

Hozzászólások