Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programok

nyár

június | július | augusztus

ősz

szeptember | október | november

tavasz

március | április | május

tél

január | február | december

Programajánló

Flavius-nap

Flavius-nap Program kezdete: május 11.
Program vége: május 11.
Régió: Keszthely környéke
Település: Hévíz
Megye: Zala
Program: kulturális, mind

Balatonfüred Concours D’ Elegance

Balatonfüred Concours D’ Elegance Program kezdete: május 04.
Program vége: május 05.
Település: Balatonfüred
Megye: Veszprém
Régió: Balatonfüred környéke
Program: sport/verseny, mind

Húsvéti Nyuladalom Siófokon

Húsvéti Nyuladalom Siófokon Program kezdete: április 19.
Program vége: április 22.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, sport/verseny, zenei, egyéb, mind

Siófoki Tavaszi Fesztivál

Siófoki Tavaszi Fesztivál Program kezdete: március 18.
Program vége: április 12.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, művészeti, zenei, mind

Várkapunyitó

Várkapunyitó Program kezdete: április 20.
Program vége: április 21.
Település: Szigliget
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind

Szentgáli tűzköves geotúra

Szentgáli tűzköves geotúra Program kezdete: március 03.
Program vége: március 03.
Település: Szentgál
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Kecskeköröm Ünnep

Kecskeköröm Ünnep Program kezdete: május 18.
Program vége: május 19.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, egyéb, mind

Hárskúti geotúra

Hárskúti geotúra Program kezdete: április 14.
Program vége: április 14.
Település: Hárskút (Magyarország)
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Romantikus Reformkor

Romantikus Reformkor Program kezdete: szeptember 20.
Program vége: szeptember 22.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Keszthely Triathlon

Keszthely Triathlon Program kezdete: június 15.
Program vége: június 15.
Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, mind

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Piknikezz a Balaton közepén!

 

Piknikezz a Balaton közepén!

Vitorlázós Élménynap a Tagyon Birtok szervezésében

A Tagyon Birtok a szezonban rendszeresen szervez egynapos vitorlázós, gasztronómiai élményekkel színesített napokat, melynek ezúttal mi is részesei lehettünk. Beszámolónkból biztosan Ti is kedvet kaptok ahhoz, hogy kipróbáljátok ezt a remek programot.

Gyönyörű balatoni panoráma Tagyonon

A Tagyon Birtokot egy gyönyörű helyen, a Káli-medence szélén, a Nivegy-völgyben találhatjátok meg. Közel a Hegyestű lábához, szőlőgazdálkodáshoz kedvező éghajlatú és domborzatú vidékéken terül el a közel 4 hektárnyi birtok. A Tagyon-hegy dűlő elég magasan található ahhoz, hogy gyönyörű balatoni panorámában lehessen része annak, aki ide ellátogat a romantikus dimbes-dombos utakon autóval, biciklivel vagy akár gyalog is. (Az utóbbi, sportosabb személyeket ajándék fröccsel is jutalmazzák.)

A természetjárók kedvence

A birtokon halad át a Balaton-felvidéki kéktúra útvonala is. Részben ennek, részben pedig a barátoknak köszönhetően alakult ki az a vendéglátás, aminek az Élménynap keretében mi is részesei lehettünk. Az első vendégek túrájuk során haladtak át a birtokon, ahol ekkor még csak egy régi présház állt. A túrázók a hosszú út során leültek megpihenni és gyönyörködni az itteni panorámában. A birtok tulajdonosai, Kartaly Attila és felesége barátként kínálták étellel és itallal a fáradt túrázókat. Meglepődtek, amikor a vendégül látott kirándulók fizetni szerettek volna. Attiláék számára ugyanis természetes volt, hogy adjanak egy kicsit az itteni vidék ízeiből, azoknak, akik ilyen hosszú utat tettek meg Balatonfüredtől idáig.

Egyre több, hasonló alkalom igazolta, hogy nemcsak a barátaiknak van szükségük itt egy olyan megállóhelyre, ahol a tájban gyönyörködve, mindig finom, házias ételeket és környékbeli kézműves borokat lehet fogyasztani. Szép lassan kialakult a Tagyon Birtok 600 nm-es konyhakerttel, felújított, spalettás ablakos házzal, kerti, hangulatos kemencével ellátott konyhával és most már 6 fő befogadására alkalmas szálláshellyel is.

Programok „Barátoktól Barátoknak”

Attiláék a „Barátoktól Barátoknak” filozófiájuk alapján a házias ételek mellé szeretnék átadni azt az élményt is, melynek ők mindennap részesei lehetnek. Ezért olyan programokat szerveznek, melyekkel szívesen töltik a szabadidejüket. A biciklis és gyalogtúráik keretében a környék látnivalóit, míg a borkóstolók és gourmet vacsorák alkalmával a környék ízeit fedezhetjük fel. Mindezt kiegészíti a Vitorlázós Élménynap, melyen átélhetjük a teljes szabadság, a gondtalan pihenés érzését, ami után sokakban megfogalmazódik a kérdés: hogyan lehetne végleg ide költözni?

Milyen egy Vitorlázós Élménynap?

Mi is egy ilyen Vitorlázós Élménynapon vettünk részt a Tagyon Birtok szervezésében. Semmire nem volt gondunk, vendéglátóink mindent megtettek annak érdekében, hogy maximálisan átélhessük a szabadság élményét. Transzfer buszokkal indultunk a Balatonfüredi Vitorlás Szövetség Kikötőjébe, ahol hajóra szálltunk és kezdetét vette a több órás, napsütéses vitorlázás, ami valóban óriási élmény volt.

Piknik a Balaton közepén

Kipróbálhattuk a hajóvezetést, tanultunk egy-két speciális vitorlás kifejezést, a bátrabbak fürödhettek is, és előkerült a Tagyon Birtok piknik kosara, melyből a saját, kemencében ropogósra sütött kenyerüket kóstolhattuk meg a frissen készített kecskesajtkrémmel, a padlizsánkrémmel és a saját kertjükből származó zöldségekkel. Mindezeket tökéletesen kiegészítették a hideg fröccsök és a házi szörpök.

Kemencés birtoklakoma, bemutatkozik az eReSZ

A vitorlázás után transzferrel érkeztünk a Tagyon Birtokra, ahol már terített asztallal, kemencés ételekkel vártak bennünket. Nemcsak a finom illatok bódítottak el minket, hanem a Birtok alatt elterülő szőlőültetvények látványa is, melynek a Balaton adott lenyűgöző hátteret. Egy kicsit megálltunk gyönyörködni a tájban, majd újabb élménysokk következett, amikor poharunkba került a Tagyon Birtok új bora, a friss rizlingszilváni, az eReSz. Minden kortya élmény volt, jól illet a lakománkhoz.

Egy korrekt lecsó

A birtoklakoma előétele a környékbeli hozzávalókból és a Birtokon termesztett zöldségekből készült lecsó volt. A házi füstölt szalonna és kolbász íze gyengéden átjárta a roppanósra főzött paprikát és paradicsomot. Egy jól elkészített, szaftos lecsót kaptunk, melyet – a vitorláson már bizonyított – friss házi kenyérrel tunkolhattunk fel.  

Kertből származó fűszernövények a tányéron

Ezután, kemencében, három órán át sütött fűszeres oldalas érkezett, petrezselymes burgonyával és egy különleges fahéjas-kakukkfüves ízvilágú barbecue-szósszal. A kertből származó friss fűszernövények, a kívül ropogós, belül omlós hús és a pikáns szósz együttesen hozzájárultak ahhoz, hogy valódi gasztro élményben legyen részünk.

Verhetetlen túrógombóc

Desszertként túrógombóc érkezett eperöntettel. A krémesen lágy túró a kukoricapehely borítással roppanós textúrát kapott, mely nagyon jól állt neki. Tökéletes lezárása volt a menünek.

Változatos ételkínálat a kerti látványkonyhából

Az ételeket egy, a Balatonra néző, fedett, kerti konyhával rendelkező teraszon fogyasztottuk el. Itt minden olyan közvetlen, barátságos, hogy egyből átérezzük a ,,Barátoktól Barátoknak” filozófiát.

Közben a séfek (Home Catering) elmondták, hogy náluk nincs állandó étlap. A koncepció az, hogy mindig friss, helyi alapanyagok felhasználásával készült ételekből lehessen választani, legalább egy sertés, marha és szárnyas ételt, de a vegetáriánusokra is nagy gondot fordítanak.

Mesél a szőlő és a diófa

A lakoma után következett a birtokbejárás. Bekukkanthattunk a boros pincébe és láthattuk a konyhakertet, ahonnan a friss (vegyszermentes) alapanyagok érkeztek. Közben Attila mesélt a birtok történetéről, az élményeikről, arról, hogy mi történt a domboldalban lévő diófákkal, hogy hogyan ültették a feleségével együtt az első szőlőtőkéket és hogy miért lett ennyire gyermekbarát a hely.

Nehéz a búcsú a Birtoktól

Napokig elhallgatnánk még Attila történeteit, de lassan lemegy a nap a szőlőlankák mögött és sajnos, haza kell indulnunk. Végéhez ért a Vitorlázós Élménynapunk. Egy üveggel magunkkal viszünk az eReSZ-ből, mely szerintünk tökéletesen kifejezi a Tagyon Birtokot. Ezáltal úgy érezzük, hogy egy darabot a Birtokból is hazavihetünk – bár már előre tudjuk, hogy ez a darab nem lesz tartós.

Az eReSZ egy könnyed, üde bor, baráti beszélgetésekhez, romantikázáshoz és vitorlázáshoz ajánlva, mely ízével úgy elbűvöl, hogy az első korty után örök szerelmet ígérsz neki. Valahogy a Tagyon Birtok is ilyen, aki egyszer eljön ide, az elsőre bele fog habarodni. A szerelmet pedig ápolni kell. Biztos, hogy még ezen a nyáron visszatérünk ide. Talán legközelebb a Gourmet Vacsorájukat próbáljuk ki.

 

A Vitorlázós Élménynap költsége 24.900 Ft/fő, mely elsőre talán soknak tűnhet, de ha belegondolunk, hogy ezért az árért háromfogásos vacsorát kapunk, finom borokkal, továbbá kézműves termékekből álló piknik kosárból falatozhatunk, és négy órán keresztül vitorlázhatunk, akkor rájövünk, hogy ez az ár teljesen rendben van. Figyelembe véve azt is, hogy a szokványos strandolós programok helyett valami újat is kipróbálhatunk nyáron, a Balatonon.

 

Nyitva:

május 1-től szeptember 30-ig, szerdától vasárnapig

 

Elérhetőség:

Tagyon Birtok

8272 Tagyon, Tagyon-hegy hrsz. 752.

www.tagyonbirtok.hu

Facebook

 

Szerző: Földi Rita

>>> megnézem a programleírást <<<

>>> megnézem a helyet <<<

 

Mentés

Mentés

Mentés

vissza

Hozzászólások