NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Mit csinálj télen a Balatonnál?

 

Mit csinálj télen a Balatonnál?

Téli programajánló a Balaton hűséges szerelmeseinek

Egy igazi Balaton rajongó télen sem hagyja magára szerelmét, a csodás természeti szépségű Balaton-régiót. Persze teljesen más a hangulata, mint nyáron, de nem is fürödni vagy lángost enni járunk az év leghidegebb hónapjaiban a magyar tengerhez, hanem azért, mert egy különleges turisztikai régió, mely felejthetetlen élményekkel örvendeztet meg  havasan  is.  Advent és karácsonyi ünnepek, téli regatták, Mikulás, szilveszteri mulatozás és újévi csobbanás, Vince-napi borozgatás és Valentin-napi romantikázás, farsangi bál, szokatlan téli túrák és városi séták, valamint kulináris élmények és kulturális feltöltődés - Ilyen és hasonló programok nyújtotta élményekben lehet részed, ha idén télen is a Balaton régiót választod pihenésed, kikapcsolódásod helyszínéül. Naptárt elő! Jöjjenek a programok, melyeket érdemes már jó előre beírni.


Milyen programot keresel? Válassz a következők közül! Advent és karácsony | Mikulás | Szilveszter és újév | Farsang | Vince-nap | Valentin-nap | Kirándulás, sport és versenyek | Kulturális és művészeti programok | Kulináris élmények | Esküvő kiállítások és Vásárok


Advent és karácsony 

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól (görögkatolikusoknál hatodik vasárnaptól) karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja - amely Szent András napjához legközelebb eső vasárnap - egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. A karácsony a legnagyobb keresztény ünnep a húsvét után, amellyel Jézus Krisztus születésére emlékezünk. Assisi Szent Ferenc az ünnepek ünnepének tartotta. Minden évben december 25-én tartják világszerte. Az öröm és békesség, a család és gyermekség, az otthon és szülőföld ünnepe.

Varázslatos Advent a Balatonnál

A balatoni régió településein 2018. november 17. és 2019. január 7. között varázslatos programokkal készülnek a szeretet ünnepére. 5+1 települést választottam ki közülük, ahová mindenképp érdemes ellátogatnod az adventi időszakban, ha szeretnéd átélni a karácsonyi fényekbe öltözött városok meghitt hangulatát. Ilyenkor mindenkinek kell egy kis varázs. Légy részese te is ezeknek a varázslatos programoknak! » részletek 

Karácsony-Kvíz

Mikulás - Szent Miklós ünnepe 

Szent Miklós a keleti egyházak legtiszteltebb szentje. Az emberek tiszteletét és szeretetét jótékonykodásával vívta ki, s tettei miatt már életében szentnek tartották. Ünnepét nyugaton a X. század óta tartják, Magyarországon a bizánci kapcsolatok alapozták meg tiszteletét. A középkor óta a tizennégy segítő szent közé sorolják őt. Szent Miklós nagylelkűségéhez és kedvességéhez fűződő történetek nyomán alakult ki a Mikulás-kultusz, mint népszokás. (A Mikulás a Miklós név cseh és szlovák alakja.) A különböző népek kultúrájában szinte mindenütt feltűnik hosszú, prémes, vörös köpenyben járó, deres szakállú, nagycsizmás alakja, személyéhez kapcsolódik a Mikulás-napi ajándékozás szokása, mely hazánkban a városi értelmiség révén terjedt el valószínűleg német-osztrák hatásra. Szent Miklós ünnepe - melyről a katolikus egyház december 6-án emlékezik meg - mintegy a karácsony vigíliája, bevezetése, hagyományai összemosódtak a karácsonyi ünnepkörrel. 

Mikulás programok a Balatonnál

A balatoni régió településeire 2018. december 1. és 8. között érkezik meg a Mikulás, kicsik és nagyok örömére egyaránt. Hol gyerekhajón, hol pedig vonattal, vagy éppen hintón érkezik az ősz szakállú. Nem ritka az sem, hogy róla elnevezett futóversenyt, túrát vagy regattát szerveznek a tiszteletére. Sőt lesz olyan település, ahol egyenesen Mikulás party-t rendeznek, máshol pedig DJ a szőlőben - Mikulás edition-nal várják a borisszákat. » részletek

A 12 legjobb gasztroajándék ötlet (nem csak karácsonyra)

Szilveszter és újév - Szent Szilveszter ünnepe 

Szilveszter a polgári év befejező, január 1-je pedig a következő év kezdőnapja. Szent Szilveszter pápa (IV. század) ünnepe - mivel az év utolsó napján halt meg -, gyakorlatilag az újév vigíliája (előestéje). A szilveszteri ünnepség, hajnalig tartó mulatozás, féktelen evés-ivás a római kori szaturnáliákban gyökerezik. A dorbézolás később elterjedt a világ számos részén és szilveszteri hagyománnyá vált. Európában sokáig mozgóünnepként ülték, az is előfordult, hogy vízkereszt idejére esett az ünnepség. Később, a XVI. századig karácsonykor ünnepelték az újévet. Végül XII. Ince Pápa pontot tett az ügy végére azzal, hogy 1691-ben kihirdette, hogy az újév napja mindig január 1. legyen. A keresztény világban azóta ünneplik e napon az újévet. A szilveszteri szokások közös célja, a következő esztendőre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsolni. A népi kalendárium szerint szilveszter az újév első napjával összefüggő nap, ezért a két nap szokásai, hiedelmei gyakran azonosak, illetve mindkét napra érvényesek. 

Szilveszteri és újévi programok a BalatonnálMiből álljon a szilveszteri menü?

Búcsúztasd az Óévet és köszöntsd az Újévet a Balaton-régióban! 2018. december 27. és 2019. január 4. között fergeteges programok várnak rád: az Óév búcsúztatásaként lesz medenceparti és pancsolás, szilveszteri regatta, gálaest és puncs paty, tűzijáték és retró szilveszter; míg az Újév méltó köszöntésére koncertekkel, csobbanással és fürdéssel készülnek. » részletek

Farsang 

A farsang a vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig (hamvazószerda előtt, húsvétvasárnap előtti 47. nap), a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül (lásd: torkos csütörtök). A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. 

Döbbenetes fánkok a nagyvilágból

A balatoni régióban 2019. január 26. és március 16. között karnevállal, gasztrofarsanggal, farsangi bringatúrával és regattával is készülnek a néphagyomány méltó megünneplésére. 

Vince-nap - Szent Vince ünnepe 

Vince - hispániai vértanú - napja  (január 22.), jeles nap a szőlőgazdák naptárában: A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják. 


Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince.

- tartja a szólás, vagyis ha Vince napján olvad, akkor jó termésre számíthatunk.


Vince napján az újulás győz a sötét felett. Vince neve tükrözi is ezt,hiszen „győzedelmest” jelent. 

Valentin-nap 

Az angolszász országokban Valentine (Bálint) napján (február 14-én) tartott Valentine's Day (magyarul: Bálint-nap) ünnepe a 20. század végétől világszerte elterjedt világi "szerelmes-ünnepként". Az angolszász szokás Magyarországon az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével, mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek neki.

Valentin-napra: Szerelmes helyek és programok a Balatonnál5+1 kényeztető, szexi finomság Valentin-napra

Valentin-napra számos szálloda kínál Valentin-napi csomagokat, az éttermek romantikus vacsora menüvel várnak, de ezek mellett még különleges programokon is részt vehettek a szerelmesek napján, ha Balatonra utaztok. Töltsetek néhány romantikus napot a Balaton régióban! Ehhez adok nektek 5+1 romantikus programtippet. » részletek

Kirándulás, sport és versenyek 

Túrák

Túrázz a telihold fényénél vagy kenuzz a misztikusan párolgó vízen! Azoknak ajánlom ezeket a téli túrákat, akik egyszerre vágynak az aktív pihenésre és a havas táj festői látványára, mely nyugalommal tölt el. 

Hat különleges balatoni túralehetőséget gyűjtöttem össze, ahol hegyen és vízen át élvezheted a téli táj szépségét és a csend hangjait, miközben megismerheted a környék növény- és állatvilágát is.

Vitorlás versenyek

Három vitorlás progamon mindenképpen érdemes részt venni a vitorlázás szerelmeseinek. Ezek mindegyike a téli időszak egy-egy ünnepéhez kapcsolódik: Mikulás, Szilveszter és Farsang » részletek

Sportprogramok 

IV. Mikulásfutás Siófokon

Kulturális és művészeti programok 

A kultúra és a művészetek iránt érdeklődők számára is változatos programkínálatot nyújt a Balaton-régió a téli időszakban is. A teljesség igénye nélkül ezeket érdemes beírni a naptáradba:

Válogatás a Kultkikötő programjaiból (Badacsony, Balatonboglár, Siófok, Zalaegerszeg)

  • Az adventi Gasztro Piknik badacsonyi állomásán Kovács Gábor muzsikus hétköznapi tárgyakat változtat hangszerekké:  2018. december 8., 13.00 - FrissTerasz. A műsorban klasszikus gyermekdalok csendülnek fel hagyományőrző hangszereléssel. Az előadás különlegessége a hangszerbemutató, melyben a gyerekek közreműködésével a legkülönfélébb használati tárgyak válnak varázslatos módon hangszerekké…

  • Kultkikötő filmklub: 2018. december 5. és 19., 2019. január 9. és 23., február 6. és 20., 19.00 - Balatonboglár

  • Hogyan értsük félre a nőket? - Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka: 2018. december 7., 19.00 - Siófok; 2018. december 30., 17.00 - Zalaegerszeg 

Válogatás a Laczkó Dezső Múzeum programjaiból (Veszprém)

Válogatás a Veszprém Aréna programjaiból (Veszprém)

Válogatás a Pannon Várszínház (Hangvilla) programjaiból (Veszprém)

Válogatás a Vaszary Villa programjaiból (Balatonfüred)

Válogatás a Balatoni Múzeum programjaiból (Keszthely)

Kulináris élmények 

Az itt összegyűjtött gasztronómiai programok egy része az adventi-, míg másik része a farsangi időszakhoz kötődik.

Esküvő kiállítások és vásárok

  • Balatoni Esküvő Kiállítás és Vásár: Az álmokat igenis valóra lehet váltani! Itt, Balatonfüreden, ezen az impozáns és egyben modern helyen, a XIII. EsküvőTrend Kiállításon. Gyertek el 2019. január 5-6-án, mert itt tényleg mindent megtaláltok a nagy nap feledhetetlenné tételéhez! Itt valóban megtörténik a csoda! Az esküvői szakma krémje vár itt benneteket, hogy ti nyugodtan választhassatok a sok-sok lehetőség közül. Rengeteg program, kedvezmény, felajánlás és az elmaradhatatlan nászutak várnak rátok! A két nap alatt képet kaptok, arról is mi a Trend 2019-ban az elmaradhatatlan színpadi bemutatók során. » részletek

  • XI. Esküvő Kiállítás: Kiállítók, bemutatók, kóstolók, különlegességek, ajándékok… Minden, ami egy tökéletes esküvőhöz és persze annak előkészítéséhez szükséges. A díjmentesen látogatható kiállításon számtalan szolgáltató mellett az esküvőhöz kapcsolódó tanácsadással, smink, frizura és természetesen esküvői ruha bemutatóval várják az érdeklődőket a szervezők 2019. február 9-én, Keszthelyen.

 Kedves Olvasónk! Ha tetszett a cikk, kérlek kattints valamelyik hirdetésre. Ez Neked nem kerül semmibe, viszont ezzel támogathatod az oldal működését és fejlesztését. Nagyon köszönöm Neked!

Összeállította: Sárközi Csaba

indexfotó: Josef Jordan

vissza

Hozzászólások