NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Ezekkel a kiállításokkal készülj a balatoni nyárra!

 

Ezekkel a kiállításokkal készülj a balatoni nyárra!

Irodalom, amivel nem lehet betelni

Március 16-án Balatoni Nyár címmel nyílt kiállítás a balatonfüredi Vaszary Galériában. A kiállításban megelevenednek az 1950-es, ’60-as és ’70-es évek nyarai. A képeken nem csak a magyar tenger van a főszerepben, hanem íróink és költőink nyári pihenésük közben. A tárlat július 14-ig látogatható.

A fotográfiák az irodalmi élet két jelentős balatoni helyszínén túl - a  Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) gyűjtésében - betekintést engednek a művész családok életébe is.

Balatoni nyár - Kiállítás írófényképekből - Füredkult

Az első terem a balatonfüredi Lipták-ház baráti köréhez tartozó írók társas életét mutatja be. Lipták Gábor író nyári rezidenciáján olyan jelentős irodalmi alakok fordultak meg mint például Illyés Gyula, Örkény István, Szabó Lőrinc vagy Weöres Sándor. Jelenleg a Lipták-ház a magyar irodalom külföldi fordítóit látja vendégül.

Vaszary Villa - Balatonfüred

A korábban az Esterházy család birtokában álló szigligeti kastély pár évtizedig nélkülözte a művészi milliőt, ám Bölöni György kezdeményezésére az Irodalmi Alap gondozásába került az épület, így az ’50-es és ’60-as években Alkotóházként élte aranykorát. Itt pihent és dolgozott többek között Kertész Imre, Nemes Nagy Ágnes, Kassák Lajos, Nemes Nagy Ágnes és Zelk Zoltán.

Esterházy Kastély - Szigligeti Alkotóház

Magyarország egyik legnagyobb író óriása is nem véletlenül itt pihente ki a pesti forgatagot. Jókai Mór a füredi villáját húsz éven át használta nyári lakhelyéül feleségével. Laborfalvi Róza 1890-ben bekövetkezett halála után eladta az épületet, ám 1954-ben emlékkiállítást rendeztek be a család életéből a házban.

Jókai Mór Emlékház (Jókai Villa) - Balatonfüred

Az emlékház ablakából látható kedves ismerőse, a nemzet csalogánya néven elhíresült színésznő, Blaha Lujza régi kúriája, amely jelenleg hotelként üzemel, de büszkén viseli a primadonna nevét.

Hotel Blaha Lujza - Balatonfüred

Nemcsak a Blaha utcában találkozhatunk nem mindennapi nők sorsával. Balatonfüred, a PIM és Zoób Kati divattervező-iparművész együttműködése révén jöhetett létre a Vaszary Galériában tavaly nyáron debütált kiállítás: Lesznai Anna és Zoób Kati találkozásaA kiállítás május 12-ig látogatható.

Lesznai Anna és Zoób Kati találkozása - Füredkult

Zoób Kati száz évvel későbbi, Lesznai Anna által inspirált kortás hautecouture reflexiói és Lesznai társművészetek különböző műfajai közötti kalandozásaiban gyönyörködhetünk. Lesznai Anna sokoldalúsága nemcsak az iparművészet terén, hanem az irodalomban is megmutatkozott. Hidat képezett a Nyugat, a Nyolcak társasága és a Vasárnapi Kör tagjai között. Az irodalom és a képzőművészet egyik legszebb darabja, az Ady Endre számára készített borítóterv, az úgynevezett Ady-párna is megtekinthető, amely egyben a tárlat címadója is. Lesznai Anna Mi az öröm? című költeménye pedig címadója annak a Lackfi János verseskötetnek, amely nem régiben jelent meg ugyancsak a füredi galéria ihletettségében és támogatottságában. 

Ha még mindig nem tudsz betelni az irodalom újabb és újabb szemszögével, akkor érdemes a Lechner Tudásközpont oldalára kattintanod. Híres emberek Budapestje című sorozatuk művészek egykori lakóházának rövid történetén keresztül mutatja be életüket. A térkép balatoni régióját is érdemes felfedezni.

Szerző: Deli Kitti | fotók: Mészáros István


vissza

Hozzászólások