Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programelőzetes

Pünkösdi Regatta

2019. június 8-10. » részletek 

Harley-Davidson Open Road Fest

2019. június 5-9. » részletek

Tihanyi Félmaraton

2019. május 25. » részletek

Balaton Sound

2019. július 3-7. » részletek

Művészetek Völgye

2019. július 19-28. » részletek

Programajánló

Csiga-túra tanösvény

Csiga-túra tanösvény Település: Zalakaros
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Kirándulás: mind, tanösvény, túraútvonal, túra/séta
Sport & Élmény: mind, nordic walking
Spec. feltételek: vízparti, gyerekbarát

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség Program kezdete: május 11.
Program vége: május 11.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Gasztrohegy hétvégék #2 - Halak a hegyen

Gasztrohegy hétvégék #2 - Halak a hegyen Program kezdete: november 23.
Program vége: november 25.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Szigligeti Félmaraton

Szigligeti Félmaraton Program kezdete: szeptember 14.
Program vége: szeptember 14.
Település: Szigliget
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Lellei Gasztro Farsang

Lellei Gasztro Farsang Program kezdete: február 02.
Program vége: február 02.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Plázs Siófok

Plázs Siófok Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Kult. & Szórakozás: mind, szabadtéri színp., éjszakai pub/bár, disco/buli(hajó)
Sport & Élmény: fitness, mind, röplabda/foci, kézi/kosárlabda
Vizes sportok: mind, SUP, úszás

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját!

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját! Program kezdete: november 30.
Program vége: december 02.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Szakvezetés a Pele-körút tanösvényen

Szakvezetés a Pele-körút tanösvényen Település: Csopak
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: vízparti, gyerekbarát

Szüreti Regatta

Szüreti Regatta Program kezdete: szeptember 21.
Program vége: szeptember 22.
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, egyéb, mind
Vizes sportok: mind, vitorlázás
Hónap: szeptember

Nemzeti Regatta

Nemzeti Regatta Program kezdete: június 01.
Program vége: június 02.
Település: Siófok
Megye: Somogy
Régió: Siófok környéke
Program: MOL Nagyon Balaton, sport/verseny, egyéb, mind

Egy pléden Dionüszosszal Paloznakon - Paloznaki Jazz Piknik, 2017. augusztus 3-5.

2017.08.05.

Egy pléden Dionüszosszal Paloznakon - Paloznaki Jazz Piknik, 2017. augusztus 3-5.

Már csütörtökön kezdetét vette a Homola Pincészet sajátos piknikje Paloznakon. A három napos lazulás az elmúlt hat évben bámulatos fejlődésen ment keresztül. Ezt talán az bizonyítja igazán, hogy már egyre kevesebb ember nyúl a GPS-ért, ha el szeretne indulni a Jazzpiknikre, és még annál is kevesebben lepődnek meg azon, ha a Balaton-felvidék prémium borait karosszék helyett a fűben ülve kell elfogyasztaniuk.

Idén hatodszor mozgatják meg a 400 lelket számláló kis település életét a Homola Pincészet és a Sáfránkert Vendéglő munkatársai. Az első évben még a paloznaki tájház udvarán családias hangulatban folyt a csevej és a bor, amely az idei évre már 4 nagyszínpadra duzzadt, amelyen összesen 20 együttes örvendezteti meg a közönséget minőségi jazz-zenével.

Az utóbbi évek tapasztalata, hogy a Veszprém megyei lakosok, illetve az idelátogatók körében nagyon közkedvelt ez a zenei műfaj, hiszen a környékben több jazzes rendezvényre is el lehet látogatni a nyári időszakban. Mégis mind közül talán a paloznaki a legkülönlegesebb és egyben legnagyobb neveket is felmutató esemény, hiszen hazai előadók mellett világhírű zenészek is színesítik a repertoárt.

Különösen ebben a borzasztó melegben nehéz kicsalogatni a vízből az itt üdülőket, de az egész napos labdázás és felfújható unikornisokon való lovagolás után jól esik az embernek - a gyerek zsivajt hátrahagyva - egy pokrócra leheveredve hódolni a görög istenek által is kedvelt szokásnak. Bár az is igaz, hogy ők nem Kool & the Gang-re buliztak, de az analógia lényegében ugyanaz.

A zenei kínálat mellett még van néhány újítás, ami a jelen kor előnyeit méltatja.

Az ember életének egy jelentős százaléka abból áll, hogy várakozik: az orvosi rendelőben, a buszmegállóban vagy a strandon a lángosért. A piknikre elérkezett a sorban állás egy újabb generációja a linistry jóvoltából. Sajnos az a szomorú tapasztalat, hogy erre a virtuális várakozásra még nincs felkészülve a fesztiválozók nagy része. A teendőd csupán annyi, hogy regisztrálod sorban állási szándékod a pikniksor.com címen, amelyet kizárólag a fesztivál kedvéért alakítottak ki az alkalmazás tervezői, és így azt az időt, amit unalmasan álldogálással és bosszankodással töltenél, töltheted a koncert tömegében táncolva, és amikor sorra kerülsz kapsz egy sms-t, hogy mehetsz a pulthoz rendelni, így nem vesztegelsz feleslegesen és nem maradsz le semmiről. Ez a módszer nagyban hozzájárul ahhoz, hogy feledtesse velünk a strand zsivaját vagy a munkahelyi stresszt, hiszen egy senki által nem kedvelt tevékenység terhét veszi le a vállunkról. Én nagyon szorgalmaznám ennek a módszernek az elterjesztését főleg a Balatonon. Valljuk be, hogy ebben a rekkenő hőségben még nehezebb balatoni vendéglátósnak lenni, de vendégnek is. Lehet megspórolnánk magunknak, illetve egymásnak a paprikás hangulatot, ha a semmittevésnek számító várakozás helyett a nyaralásra tudnánk koncentrálni ilyen esetekben.

Ugyan ez a módszer a 21. század egy ördögi vívmánya, de ez a technológiai haladás nem feledtette el a szervezőkkel az öreg Föld anyát, akinek köszönhetjük a földet, melyre a plédeket terítjük. Ha nem ragaszkodsz az üvegpoharas borozgatáshoz, akkor kérheted az italod olyan pohárba, ami újrahasznosítható, környezetbarát és könnyebben lebomló anyagokból készült, így máris tettél valamit a tartalékaiból fogyatkozó Földért  úgy, hogy nem vontál meg magadtól semmi élvezetet.

A Jazzpiknikről azoknak sem kell lemondaniuk, akik családostul jöttek a Balatonra, ugyanis minden nap délutántól estig családi és gyermek programok várják az odalátogatókat.

Szerencsére ezt a programelemet nem érte el a hi-tech világ, így a legkisebbeknek lehetőségük van megismerkedni a régi idők fajátékaival, interaktív szabadidős játékokkal, de a sok játék után lepihenhetnek egy nagy színes babzsákra is. Emellett az apukáknak sem kell alkohol-tilalomban élniük egy boros eseményen, ha a környéken szálltak meg. Menetrendszerűen közlekedik buszjárat a környező falvak felé, valamint az utóbbi években már ikonikussá vált Tuk Tuk-kal is haza lehet jutni. Ha mégis az autó mellett dönt valaki, akkor öt nagyobb parkoló áll rendelkezésére közel a rendezvény helyszínéhez.

Ettől a sok programtól és a faluban való sétálástól megéhezik az ember, úgyhogy ideje szót ejteni a paloznaki “borkorcsolyákról” is.

A helyi termelők és vendéglátó helyek mellett megkóstolhatjuk a budapesti streetfood mesterek gasztronómiai különlegességeit is. A BBQ mellett, a marha burgeren át, a házias ízeket felvonultató éttermi kitelepülések mellett megízlelhetjük a borvacsorák alap tartozékát: a sajtot is. Idén a bort nemcsak pohárból, de tölcsérből is lehet fogyasztani, ugyanis a Homola Pincészet 100% Balaton bora fagylalt formában is elkészült a Lilipop Café jóvoltából, ahol gondoltak az étel intoleranciásokra is, ugyanis a fagylalt gluténmentesen készül (hozzátenném, hogy a bor is az szerencsére). A Homola Pincészet abszolút gluténmentes borai mellett azért megízlelhetjük a csopaki borok színe-javát: a Csiszár Családi Pincészettől, illetve a Jásdi és a Söptei Pincészettől, a Petrányi Pincétől, a Figula Pincészettől és a Szent Donát Birtoktól.

Mindent összevetve az idei Jazzpiknik is kitett magáért minden téren. Bár évről-évre egyre többen látogatnak el Paloznakra, ezért a szervezők nagy erőkkel igyekeznek megtartani az alapkoncepciót, hogy a piknik-hangulathoz minden adott legyen, ehhez már csak fel kell venni a ritmust, amihez a zenei aláfestés tagadhatatlanul “Kool”és a társaság is kiváló.

fotók: Vörös Ákos / redphoto.hu

Szerző: Deli Kitti


vissza

Hozzászólások