Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Zalaegerszegi Sörfesztivál

Zalaegerszegi Sörfesztivál Program kezdete: szeptember 28.
Program vége: szeptember 30.
Település: Zalaegerszeg
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Siófoki Halfesztivál

Siófoki Halfesztivál Program kezdete: október 05.
Program vége: október 07.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, zenei, egyéb, mind

Gasztrohegy hétvégék #3 - Év végi disznóságok

Gasztrohegy hétvégék #3 - Év végi disznóságok Program kezdete: december 28.
Program vége: december 30.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját!

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját! Program kezdete: november 30.
Program vége: november 30.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: művészeti, zenei, egyéb, mind, kulturális

Budafai Arborétum

Budafai Arborétum Település: Kiscsehi
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Kirándulás: mind, túraútvonal, arborétum, term.véd.terület, túra/séta

Vezetett kerékpártúrák a Nyugat-Balaton térségben

Vezetett kerékpártúrák a Nyugat-Balaton térségben Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind, sport/verseny
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: mind, kerékpározás

Nyitott Pincék teljesítménytúra (30/15)

Nyitott Pincék teljesítménytúra (30/15) Program kezdete: szeptember 29.
Program vége: szeptember 29.
Település: Felsőörs
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, egyéb, mind

Túrák és városi séták a Balaton körül

Túrák és városi séták a Balaton körül Program kezdete: január 01.
Program vége: december 31.
Program: mind, egyéb
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: mind, kerékpározás
Vizes sportok: mind, kajak/kenu

Szakvezetés a Pele-körút tanösvényen

Szakvezetés a Pele-körút tanösvényen Település: Csopak
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: vízparti, gyerekbarát

Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny

Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny Program kezdete: szeptember 28.
Program vége: október 06.
Település: Révfülöp
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Egy pléden Dionüszosszal Paloznakon - Paloznaki Jazz Piknik, 2017. augusztus 3-5.

2017.08.05.

Egy pléden Dionüszosszal Paloznakon - Paloznaki Jazz Piknik, 2017. augusztus 3-5.

Már csütörtökön kezdetét vette a Homola Pincészet sajátos piknikje Paloznakon. A három napos lazulás az elmúlt hat évben bámulatos fejlődésen ment keresztül. Ezt talán az bizonyítja igazán, hogy már egyre kevesebb ember nyúl a GPS-ért, ha el szeretne indulni a Jazzpiknikre, és még annál is kevesebben lepődnek meg azon, ha a Balaton-felvidék prémium borait karosszék helyett a fűben ülve kell elfogyasztaniuk.

Idén hatodszor mozgatják meg a 400 lelket számláló kis település életét a Homola Pincészet és a Sáfránkert Vendéglő munkatársai. Az első évben még a paloznaki tájház udvarán családias hangulatban folyt a csevej és a bor, amely az idei évre már 4 nagyszínpadra duzzadt, amelyen összesen 20 együttes örvendezteti meg a közönséget minőségi jazz-zenével.

Az utóbbi évek tapasztalata, hogy a Veszprém megyei lakosok, illetve az idelátogatók körében nagyon közkedvelt ez a zenei műfaj, hiszen a környékben több jazzes rendezvényre is el lehet látogatni a nyári időszakban. Mégis mind közül talán a paloznaki a legkülönlegesebb és egyben legnagyobb neveket is felmutató esemény, hiszen hazai előadók mellett világhírű zenészek is színesítik a repertoárt.

Különösen ebben a borzasztó melegben nehéz kicsalogatni a vízből az itt üdülőket, de az egész napos labdázás és felfújható unikornisokon való lovagolás után jól esik az embernek - a gyerek zsivajt hátrahagyva - egy pokrócra leheveredve hódolni a görög istenek által is kedvelt szokásnak. Bár az is igaz, hogy ők nem Kool & the Gang-re buliztak, de az analógia lényegében ugyanaz.

A zenei kínálat mellett még van néhány újítás, ami a jelen kor előnyeit méltatja.

Az ember életének egy jelentős százaléka abból áll, hogy várakozik: az orvosi rendelőben, a buszmegállóban vagy a strandon a lángosért. A piknikre elérkezett a sorban állás egy újabb generációja a linistry jóvoltából. Sajnos az a szomorú tapasztalat, hogy erre a virtuális várakozásra még nincs felkészülve a fesztiválozók nagy része. A teendőd csupán annyi, hogy regisztrálod sorban állási szándékod a pikniksor.com címen, amelyet kizárólag a fesztivál kedvéért alakítottak ki az alkalmazás tervezői, és így azt az időt, amit unalmasan álldogálással és bosszankodással töltenél, töltheted a koncert tömegében táncolva, és amikor sorra kerülsz kapsz egy sms-t, hogy mehetsz a pulthoz rendelni, így nem vesztegelsz feleslegesen és nem maradsz le semmiről. Ez a módszer nagyban hozzájárul ahhoz, hogy feledtesse velünk a strand zsivaját vagy a munkahelyi stresszt, hiszen egy senki által nem kedvelt tevékenység terhét veszi le a vállunkról. Én nagyon szorgalmaznám ennek a módszernek az elterjesztését főleg a Balatonon. Valljuk be, hogy ebben a rekkenő hőségben még nehezebb balatoni vendéglátósnak lenni, de vendégnek is. Lehet megspórolnánk magunknak, illetve egymásnak a paprikás hangulatot, ha a semmittevésnek számító várakozás helyett a nyaralásra tudnánk koncentrálni ilyen esetekben.

Ugyan ez a módszer a 21. század egy ördögi vívmánya, de ez a technológiai haladás nem feledtette el a szervezőkkel az öreg Föld anyát, akinek köszönhetjük a földet, melyre a plédeket terítjük. Ha nem ragaszkodsz az üvegpoharas borozgatáshoz, akkor kérheted az italod olyan pohárba, ami újrahasznosítható, környezetbarát és könnyebben lebomló anyagokból készült, így máris tettél valamit a tartalékaiból fogyatkozó Földért  úgy, hogy nem vontál meg magadtól semmi élvezetet.

A Jazzpiknikről azoknak sem kell lemondaniuk, akik családostul jöttek a Balatonra, ugyanis minden nap délutántól estig családi és gyermek programok várják az odalátogatókat.

Szerencsére ezt a programelemet nem érte el a hi-tech világ, így a legkisebbeknek lehetőségük van megismerkedni a régi idők fajátékaival, interaktív szabadidős játékokkal, de a sok játék után lepihenhetnek egy nagy színes babzsákra is. Emellett az apukáknak sem kell alkohol-tilalomban élniük egy boros eseményen, ha a környéken szálltak meg. Menetrendszerűen közlekedik buszjárat a környező falvak felé, valamint az utóbbi években már ikonikussá vált Tuk Tuk-kal is haza lehet jutni. Ha mégis az autó mellett dönt valaki, akkor öt nagyobb parkoló áll rendelkezésére közel a rendezvény helyszínéhez.

Ettől a sok programtól és a faluban való sétálástól megéhezik az ember, úgyhogy ideje szót ejteni a paloznaki “borkorcsolyákról” is.

A helyi termelők és vendéglátó helyek mellett megkóstolhatjuk a budapesti streetfood mesterek gasztronómiai különlegességeit is. A BBQ mellett, a marha burgeren át, a házias ízeket felvonultató éttermi kitelepülések mellett megízlelhetjük a borvacsorák alap tartozékát: a sajtot is. Idén a bort nemcsak pohárból, de tölcsérből is lehet fogyasztani, ugyanis a Homola Pincészet 100% Balaton bora fagylalt formában is elkészült a Lilipop Café jóvoltából, ahol gondoltak az étel intoleranciásokra is, ugyanis a fagylalt gluténmentesen készül (hozzátenném, hogy a bor is az szerencsére). A Homola Pincészet abszolút gluténmentes borai mellett azért megízlelhetjük a csopaki borok színe-javát: a Csiszár Családi Pincészettől, illetve a Jásdi és a Söptei Pincészettől, a Petrányi Pincétől, a Figula Pincészettől és a Szent Donát Birtoktól.

Mindent összevetve az idei Jazzpiknik is kitett magáért minden téren. Bár évről-évre egyre többen látogatnak el Paloznakra, ezért a szervezők nagy erőkkel igyekeznek megtartani az alapkoncepciót, hogy a piknik-hangulathoz minden adott legyen, ehhez már csak fel kell venni a ritmust, amihez a zenei aláfestés tagadhatatlanul “Kool”és a társaság is kiváló.

fotók: Vörös Ákos / redphoto.hu

Szerző: Deli Kitti


vissza

Hozzászólások