NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

5 balatoni múzeum, ahová el kell menned idén ősszel

 

5 balatoni múzeum, ahová el kell menned idén ősszel

Amikor az élmény és a tudás egyszerre vonz.

Az idei ősz számos napsütéses hétvégét ajándékozott nekünk. Ha a kellemes időt kihasználva már végigjártad a balatoni sétányokat és parkokat, megnézted a százéves malmokat, a csodás panorámájú romkápolnákat, és kicsit vonatoztál is a dél-balatoni erdők romantikus útjain, akkor itt az ideje, hogy némi ismeretterjesztő szórakozást is beiktass az őszi kirándulásaid közé. Fedezd fel a balatoni múzeumokat!  

Múzeumba menni sokkal izgalmasabb, mint gondolnád! A vizuális elemek segítségével ismeheted meg például a Balaton kialakulását, a Balatonon élt híres művészek, írók és költők lakhelyén úgy mozoghatsz, mintha kedvenc művészed még ugyanúgy ott élne, vagy az arisztokraták kastélyában olyan élményben lehet részed, mintha a történelem megelevenedve előtted.

Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtár, Zirc

A múzeumok által őrzött kincseket, kiállított használati tárgyakat, vagy éppen értékes festményeket végignézve, jobban meg tudjuk érteni a múltat.

 A történelemkönyv kitárul, és csak rajtunk múlik, hogy mennyit fogadunk be belőle. Ahogy mondani szokás; ”annyit vehetsz ki belőle, amennyit beleteszel”.

Ezért érdemes lehet idegenvezetést, vagy tárlatvezetést is kérni azokon a helyeken, ahol erre lehetőség van, mert egy szakember segítségével olyan információkat is megtudhatunk, melyet csak a látottak alapján nem tudnánk kideríteni. Ráadásul élő szóban elmondva sokkal izgalmasabb lehet a történelem, mintha csak olvasgatnánk a feliratokat a múzeumi vitrinek előtt. Ha szerencsénk van, akkor talán kifogunk egy olyan idegenvezetőt is, aki még néhány titkos, városi legendát is tud a környékről mesélni.


Balatoni  múzeumok és galériák |  könyvtárak


 Aki idén ősszel, október 1-től november 11-ig tervez múzeumlátogatást, még több izgalomban lehet része a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében, mely idén már 13. alkalommal kerül megrendezésre.  

Az idei esemény még gazdagabb kínálattal várja azokat, akik szívesen járnak múzeumokba és azokat is, akik most ismerkednének ezzel a remek ismeretterjesztési formával. 

A  közönség- és szakmai programok idén tizenegy tematika köré csoportosulnak, mint például

 ”Múzeumi szünetelő” – családi programokat kínál (napközis táborok, családi napok)

 ”Pincétől a padlásig” – a múzeumi kulisszák mögé enged bepillantást

 ”Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! ” – rendhagyó városnéző sétákat, biciklis túrákat, irodalmi emléktúrákat kínál

Múzeumok Őszi Fesztiválja a Balatonnál

Az alábbiakban 5 helyszínt és ezekhez kapcsolódó néhány olyan programot gyűjtöttem össze, melyek számomra különösen kedvesek és izgalmasnak tűnnek.

1. Keszthely, Helikon Kastély

Kincsvadászat az éj leple alatt 

Egy jó zseblámpa és egy detektívfüzet segítségével a bátor résztvevők megtalálhatják az elrejtett kincses ládikát a Helikon Kastély sötétbe borult enteriőrkiállításában.  » további információ 

 időpont: 2018. október 26., 19.00-20.00

helyszín: Helikon Kastély, Keszthely, Kastély utca 1.

Őszi madárlesen  

Az október első hétvégéjén, a Madármegfigyelési világnap alkalmából a Helikon Kastély madárparkja szárnyas lakóinak életébe pillanthatnak be szakember vezetésével az érdeklődők. » további információ

 időpont: 2018. október 06., 10.00-11.00

helyszín: Helikon Kastély, Keszthely, Kastély utca 1.

2. Keszthely, Balatoni Múzeum

Mesterségek napja a Balatoni Múzeumban 

Egy nap, amikor nem csak egy alkotással, hanem az alkotóval, az alkotás folyamatával, a szakma rejtelmeivel is megismerkedhetünk. A mesterségek napján olyan mesterek mutatják be munka közben tudásukat, akik ezt az ismeretet át is tudják adni az érdeklődőknek.  A cél elsősorban, hogy élményben részesüljenek és tudást szerezzenek a résztvevők. » további információ

 időpont: 2018. október 20., 14.00-16.59

 helyszín: Balatoni Múzeum, Keszthely, Múzeum utca 2.

Őszi kikapcsolódás a Balatoni Múzeummal  

Mivel a program az őszi mezőgazdasági betakarító munkák idején valósul meg, ezért a néprajzi gyűjtemény témához kapcsolódó műtárgyairól mesél a néprajzkutató. Kisebbek és nagyobbak számára is igazán szórakoztató programokkal készültnek, mivel az őszi terméseket felhasználva mutatják meg, milyen egyszerűen lehet szépet, értékeset előállítani. » további információ

 időpont: 2018. október 20. és november 02. 14.00-16.59  

 helyszín: Balatoni Múzeum, Keszthely, Múzeum utca 2.

3. Balatonszárszó, József Attila Emlékház

Arany-háromszög Irodalmi Hétvége 

Irodalmi-kulturális rendezvény, mely összeköti Arany János, József Attila és Ady Endre költészetét Balatonszárszó, Nagyszalonta és Nagyvárad összekapcsolásával. Zenés-irodalmi előadások, rendhagyó tárlatvezetések, Arany200Busz, rövidfilmvetítések, kiállítás, játszóház, városnéző séta várja a látogatókat. » további információ

 időpont: 2018. október 20-21., 10.00-16.59

 helyszín: József Attila Emlékház, Balatonszárszó, József Attila utca 7.


4. Veszprém, Bakonyi Ház

Gyertyafényes éjszaka – estézés a századfordulón 

A századelő hangulatát kívánja megidézni a „Gyertyafényes Éjszaka”, ahol aktív részesei lehetünk a programnak, hiszen a látogató maga is mécsessel tekintheti meg város szívében megbúvó kis parasztházat. Majd megelevenedik az őszi esték hangulata, kipróbálhatjuk a kukorica morzsolást, a pattogtatott kukorica készítést. » további információ

 időpont: 2018. november 09., 17.00-20.00

 helyszín: Bakonyi Ház, Veszprém Erzsébet sétány 3.

5. Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum

A sziklától a kőbaltáig – az erdőtől a sivatagig interaktív tárlatvezetés  

A kiállítás az újkőkori csiszolt kőeszközök készítését és használatát mutatja be hazai őskori régészeti tárgyain keresztül. A csiszolt eszközök „életének” szakaszait a nyersanyag beszerzésétől („szikla”) a kész, nyélbe illesztett eszköz („kőbalta”) használatának módjain át a néprajz segítségével ismerhetjük meg. (Ingyenes program.)  » további információ 

 időpont: november 06., 16.30-18.00  

 helyszín: Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém, Erzsébet sétány 1.


Szerző: Földi Rita

vissza

Hozzászólások