NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Vitorlabontó - A Kishamis indítja a szezont

2016.05.02.

Több mint kétszáz hajó és mintegy ezer versenyző a vízen – ezzel a lenyűgöző látvánnyal indul útjára idén is a balatoni vitorlás szezon. Itt lesz a három matuzsálem: a legendás Kishamis illetve a korelnök Helka a vízen, a Kelén pedig a kikötőben. A Balaton mítosza könyvben elevenedik újjá.

Május 7-én, szombaton hivatalosan is megkezdődik az idei balatoni vitorlásszezon. A Balaton legendás hajójáról a Kishamis fedélzetéről megkoszorúzzák a vizet, mint ahogy 1934 óta szinte minden évben. Részletes program itt.

A Kishamis a magyar vitorlássport élő ereklyéje, a 120 éves karcsú, elegáns cirkáló nemcsak a legidősebb, máig vitorlázott hajó a Balatonon, de Európa belvizein is matuzsálemnek számít. A B-kutter típusú hajó 1896-ban a füredi hajógyárban épült a skót Michael Emil Ratsy tervei alapján. Ezekben az években több hasonló hajót is készítettek, mert Erzsébet királyné úgy tervezte, hogy a milleniumi évben Balatonfüredre látogat, a vitorlázó főurak pedig úgy gondolták ezekkel a hajókkal el lehet kápráztatni a királynét. A Kishamis a Széchenyiék birtokában volt, Gróf Széchenyi Emil, majd Széchenyi Pál is kormányozta, utóbbi az 1920-as években megnyerte vele a négy tó versenyt is, melyben a Balaton mellett az Attersee, a Chiemsee, és az Ammersee vett részt. 

A második világháborúban a németek 1944 őszén parancsba adták a balatoni hajók elpusztítását. A füredi hajógyár munkásai azonban megmentették a Kishamist, az éj leple alatt Tihanynál, ahol a legmélyebb a tó, kiütötték az alját, és elsüllyesztették. A háború után emelték ki a hajót, és a szokásoknak megfelelően átkeresztelték Kronstadtra, majd 1956-ban kapta vissza eredeti nevét. A közel 13 méter hosszú, kivételesen szép hajó máig részt vesz versenyeken is.

Délben, mintegy 250 hajó részvételével elrajtol a szezon első vitorlásversenye, amit az olimpiai és kishajós osztályok pályaversenyei követnek, szintén a mólóról jól látható távolságban. Az érdeklődők a vízről is figyelhetik a versenyt méghozzá az 1891-ben készült Helka fedélzetéről, a parton maradók pedig a Helka testvérhajóját, a felújított Kelén belsejét nézheti meg a kikötőben.

A balatoni hajózás két különleges darabja a korelnök Helka és a Kelén. Az idén 125 éves járművek 1891-ben gőzhajóként készültek el Újpesten. Vas hajótestük és fa felépítményük hosszú évtizedekig szállította a balatoni turistákat, sőt a Helka partra vetetten is legenda lett, 14 éven keresztül Füreden, a 71-es út mellett presszóként szolgált. A két hajót 1991-ben, illetve 1996-ban építették újjá.

A Vitorlabontó Ünnepség a Vitorlásmúzeumban zárul, ahol Nyulász Péter mutatja be a Helka trilógia mesekönyvének befejező darabját. Nyulász Péter Helka – A Burok-völgy árnyai című ifjúsági kalandregénye 2011-ben az év gyerekkönyve lett. A szerző a Balaton mítoszai közé tartozó Helka történetét immár trilógiában írta meg.

forrás: www.balatonfured.hu

vissza

Hozzászólások