NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Transzbalaton, avagy a Balaton keresztezése hosszában

2017.01.31.

74 km és közel 19 óra a Balaton jegén

Hivessy Zoltántól kaptuk ezt a jeges expedícióról szóló élménybeszámolót. Barátjával együtt hosszában szelték át a Balatont, a Balaton Átcsúszás idején.

A Transzbalaton kifejezés még a '80-as évek elején keletkezett.

A téli Balaton jegén túrázva meglepően hitelesen élhetjük át egy sarki expedíció kalandjait.

Különösen, ha a tájat vastag köd borítja, javarészt eltakarva a part menti dombokat. Rég nem volt olyan jó lehetőség a Balaton hosszanti végig túrázására, mint az elmúlt hétvégén. Ezt használtuk ki és vágtunk neki egy klasszikus, de ritka jégtúrának

a keleti medencéből Keszthelyre.

Szándékosan alakítottuk úgy, hogy egy éjszakát is eltölthessünk a jégen.

Szabadi sóstóról indultunk két szánkóval és a lehető legkisebb felszereléssel. Azonnal kiderült, hogy a sűrű ködben, navigáció nélkül igen könnyű eltéveszteni a helyes irányt. Az első rianások átlépésében még volt némi bizonytalanság, de később láttuk, hogy a jég különösen stabil. Ez jelentős részben annak köszönhető, hogy az éjszakai és nappali hőmérsékletek között nincs érdemi különbség.

A túra két napján végig -6 és -9 °C közt volt a hőmérséklet.

Eleinte összekötve közlekedtünk, mintha gleccsertúráznánk, de aztán ezt feleslegesnek ítéltük és mindenki a maga felszerelését húzta.

A keleti öböl jege többnyire egyenletes és sima volt.

A rianások aránylag sűrűn, néhány százméterenként követték egymást keresztben és hosszában is.

Tihany előtt igen erős jégtorlódásba keveredtünk, ezért már Zamárdi vonalától déli irányba kellett kerülnünk. A korábban összetört jégtáblákat függőleges helyzetbe rendezi az erős szél és így megfagyva nehezen, vagy egyáltalán nem járható terepet hoz létre. Sokat kínlódtunk, míg a jégtorlaszos részen átkeveredtük magunkat.

Szántód után ismét változott a jégfelszín.

Három-négy méteres, egyenetlen felszínnel összefagyott táblákon haladtunk.

Ezek a táblák a víz hullámzásától töredeztek szét, majd a kásaszerű vízfelszínben egyre nehezebben himbálózva végül megmerevedtek.

Ezen a vidéken lényegesen ritkábban kereszteztünk rianásokat, talán azért, mert a jég szerkezete tagoltabb.

Havas felszínt ritkán láttunk, azt is inkább a tó középe felé.

Később több olyan vízimadár éjszakázó területet találtunk, ahol a madarak igyekeztek a kevés jégmentes vízfelszín mellé telepedni.

Mostanra persze már ez utóbbiak is befagytak. A később beállt "belső tavak" egészen sötét árnyalatúak voltak, élesen elválva a régebbi világos jégtől. Ez azért volt izgalmas, mert ahogy ránk esteledett, a gyenge látási viszonyok között a sötét felszín teljesen szabad vízfelület benyomását kelltette, amire eleinte meglehetősen furcsa érzés volt rálépni.

Délután öt óra után besötétedett, de tervünk szerint, folytattuk a túrát este kilencig. A sötétben

óriási libacsapatokat vertünk fel éjszakai pihenőikből,

akik hangos gágogással költöztek zavartalanabb helyükre. Egy ízben Gábor barátom egy róka szemének villanását is észrevette. A nyomokból láttuk, hogy

a rókák éjszaka egész a tó közepéig bejárnak szárnyasra vadászni.

Balatonszemes után a boglári Gömbkilátó fényét követtük és éjszakázó helyet kerestünk. A jégfelszín kissé hullámos, amolyan buborékos jellegű volt, széles magasan ágaskodó kristályjég szegélyezte rianásokkal.

Később ismét a feltorlódott jég miatt kellett a déli part felé húzódnunk. A balatonlellei strand vonalában egy puha hófolton találtuk meg az ideális táborhelyet.

Tudjuk, tilos a jégen éjszakázni, de muszáj volt kipróbálnunk. Amolyan bakancslistát tétel.

Éjszakáztunk már erdőben, gleccseren, hóbarlangban, sziklafalban lógva, de tó felszínén még nem. Eltökélt voltam, hogy léket vések, de harminc centiméter mélység után feladtam. Ahogy véstem, kalapáltam a lék fenekét én úgy gondolom, hogy

a jégvastagság a harmincöt centimétert is meghaladta.

A reggeli sátorbontás közben látogatónk érkezett,

aki hasznos információkkal látott el minket a helyi viszonyokról. Indulás után ismét egészen közel kerültünk a déli oldalhoz, hogy a nehezen járható feltorlódást elkerüljük. Végül csak bele kellett mennünk a nehéz terepbe. Boglár után egyre inkább nyugat felé fordultunk és célba vettük Balatongyörök irányát. Közepesen kényelmes kilométerek következtek, mert jól járható felületeket minduntalan torlódások szakították meg.

Lassan haladtunk.

Útközben kereszteztük a Balaton Átcsúszás útvonalát. A néptelen, jeges némaságban feltűnő többezres, vidám embertömeg olyan érzést keltett mintha valaki hirtelen egy pillanatra felhangosította volna a rádiót.

Badacsony után tartottunk egy rövid, tizenöt perces ebédszünetet, majd folytattuk utunkat Keszthely irányába. A jég ismét új arcát mutatta. A felszín aránylag egyenletes volt, ahol a jéggé dermedés folyamatát, kevésbé zavarta a szél.

Óriási, hat-nyolcszáz méteres monolit jégtáblákon haladtunk, amelyeket sokkal szélesebb, de újra befagyott rianások tagoltak.

Ahogy befordultunk a keszthelyi öbölbe, újra ránk sötétedett. Az utolsó szakasznak már kissé elcsigázva mentünk neki. Nagy örömünkre az egész túra legjobb jégminőségével találkoztunk itt. Jégcsarnok szintű pálya vezetett végig az öbölben, amit csak ritkán szakított meg egy-egy keskeny, ártalmatlan rianás. Szinte repültünk a szánokkal. Gyorsan megérkeztünk utunk végére a Halászcsárdához.

Összesen 18 óra 43 percet töltöttünk mozgásban a jégen, ami idő alatt 74.4 kilométert tettünk meg.

A Transzbalaton jégtúra egy igazi kuriózum Magyarországon. Ritkán van rá lehetőség, hogy biztonsággal kivitelezhető legyen, viszont

egészen kivételes hangulatú, már-már meditatív élményben lehet része annak, aki nekivág.

Az életünkben nem telik úgy perc, hogy ne bökje oldalba agyunkat egy újabb üzenet, vagy reklám. Az idegrendszerünk zaklatására élesített, erőszakos alkalmazások és ingerek ostromában különösen nagy hatású,

mentális tisztítókúrában lehet része annak, aki bevállalja ezt a két napot a Balaton jeges felszínén.

szöveg és fotók: Hivessy Zoltán

vissza

Hozzászólások