NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Történetének eddigi legnagyobb fejlesztésére készül a Veszprémi Állatkert

2018.01.20.

Míg 2017 az előkészítés és a tervezés éve is volt, addig 2018 a fejlesztések esztendeje lesz, mert 2,5 milliárd forint értékben fejlődik a Veszprémi Állatkert. “Meg fogunk felelni a kihívásnak, mert ez az ára annak, hogy az állatkert ezen a hatalmas fejlődésen keresztülmehessen és a jövőben még szebbek lehessünk” – fogalmazott Török László állatkert-igazgató.

Az elmúlt évet értékelve elmondta, hogy a már 2016-ban megnyitott Földtörténeti kiállítás és dinoszauruszpark kibővülve, közel 50 életnagyságú dinoszauruszszoborral várta tavaly a látogatókat. Magyarország legnagyobb ilyen jellegű kiállítása a fiatalok körében, a hét és tizenegy évesek között az egyik legnépszerűbb látványossága volt az állatkertnekés miatta a látogatók egy-másfél órával több időt töltöttek el a parkban.

Dinó Park a Veszprémi Állatkertben

Nyári videósorozatunk első állomásaként, fogadjátok sok szeretettel a méltán népszerű Dínó Parkunkról szóló kisfilmünket! Már több mint egy éve, hogy megnyílt nálunk a Magyarországon egyedülálló Dínó Park, amely állatkertünk egyik kiemelkedő látványossága, és a gyerekek kedvenc célpontja. A két hektáron található kiállítás közel 50 életnagyságú dinoszaurusz szoborral várja a látogatókat, gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Hosszas előkészítés után új, közel kétezer négyzetméteres kifutót kaptak a Gulya-dombi területen az Axis szarvasok.

Afrika-kifutó a Veszprémi Állatkertben

Nyári videósorozatunk második állomásaként, fogadjátok sok szeretettel a Szavanna-kifutóról készült kisfilmünket! Magyarország legnagyobb Afrika-kifutója a Veszprémi Állatkertben várja a kedves látogatókat az év minden napján. A Magyarországon egyedülálló, közel két hektáros kifutó a látogatók egyik kedvenc célpontja, impozáns méretével és állatbarát kialakításával az ott élő fajok számára is minden igényt kielégít.


Az Afrika-szavanna kifutó állománya Makoubuval, a 22 éves orrszarvú tehénnel bővült, az állat a hollandiai Beekse Bergen szafariparkból érkezett az európai fajmegőrző tenyészprogram keretében. Így Veszprémben látható az ország legnagyobb, öttagú orrszarvúcsapata. Rajta kívül jött még számos új lakó, többek között lámák és gyűrűsfarkú makik Hollandiából, dromedárok Németországból, kétpúpú tevék Európa más országaiból, valamint alpakák, dámszarvasok, sörényes juhok és struccok is. Bővült a szibériai kőszálikecskeállomány, és érkeztek törpekecskék, sörényes juhok is.


Állatgondozóink kiváló szakmai felkészültségének köszönhetően, rövid idő alatt sikerült az új jövevényeknek beilleszkedniük. A beszoktatás és beilleszkedés után következik a második ütem, amikor megkezdődik az állatok szaporítása, amely nagyon fontos, mert a fajfenntartást szolgálja és valahol ez minden állatkert célja


– hangsúlyozta az igazgató.

Veszprémi Állatkert - Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark

Település: Veszprém; Régió: Veszprém környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, állatkert/-park; Kirándulás: mind, vadaspark;

Az állatkertben tavaly is sok állat született. Például impalák, Bennett-kenguruk, zászlósfarkú kolobuszok, ormányos medvék, kapibarák. Ezen kívül szaporodtak az alpakák, kétpúpú tevék, Böhm-zebrák, indiai antilopok, dzseladapáviánok, kameruni törpekecskék is. Török László büszkén emelte ki, hogy a Magyarországon fokozottan védett uhu tenyészpár ismét egy egészséges fiókát nevelt fel, és évek óta megpróbálják visszavadítani a felcseperedő fiókákat, ezzel is szolgálva a természetvédelmet.

Szólt arról, hogy a Veszprémi Állatkertnek évek óta nagyon jó híre van. és elmondható, hogy jó itt dolgozni. A téli szezonban ötvenketten vannak és nyáron további tíz fővel bővül a létszám.


Nekünk nem igazán volt munkaerő-problémánk. Talán, mert az állatkertnek egy különleges varázsa van, és mert megpróbáltunk lépést tartani a bérnívóval, illetve olyan plusz juttatásokat adni a dolgozóknak, ami megkönnyítette a döntésüket elhelyezkedésükben


– nyilatkozta.

Elmondta még, hogy idén több mint 350 ezren keresték fel a Veszprémi Állatkertet, amely hatalmas szám egy hatvanezres város életében. Kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra, táboroztatásra és az év jeles napjaira is.


Tavaly nyáron is népszerű volt a diákoknak szervezett zoo-táborunk, ősszel pedig a kreatív tökfaragással egybekötött halloween. Sokan ellátogattak hozzánk decemberben is, hogy találkozzanak a nagyszakállú Mikulással. A hagyományainkhoz híven megrendeztük az állatok karácsonyát, ahol a tigriseket és oroszlánokat ajándékoztuk meg, valamint a gyűrűsfarkú makikat és a zászlósfarkú kolobuszokat is a Rózsa úti iskola első osztályosai segítségével


– sorolta az igazgató.

A 2017-es előkészítés és tervezés után újabb beruházás kezdődik a Veszprémi Állatkertben.

Pillanatnyilag egy új operatív központ alapozása zajlik, ahol karantént, állatorvosi klinikát, takarmánykonyhát, logisztikai központot alakítanak ki, és végre a munkatársak körülményein is javíthatnak. Új szociális helyiségek, tusolók, öltözők és ebédlő épül.

Lesznek változások az állatok elhelyezésében is.

Új kifutót kapnak az oroszlánok. Átkerülnek a szavannakifutó szomszédságába, mivel a cél az, hogy egy helyen mutassák be az azonos területről származó állatokat. A tigrisek megkapják az oroszlánok helyét, amelyet egybenyitnak a jelenlegi tigriskifutóval.

Elkezdődik a hagyományos Fejes-völgyi terület rekonstrukciója is,

amelynek első ütemében új medvekifutó készül, a jelenlegit pedig hegyi kérődző bemutatóhellyé alakítják. Megújulnak a zöldfelületek és a látogatóutak. Felépül a titokzatos Afrika-szavanna játszótere, amely a környék egyik legizgalmasabb tematikus játszótere lesz. Benne olyan szenzációs dolgokkal, mint a négyméter magasban elhelyezett repülőgép vagy az a hajó, amellyel eljátszhatják a gyerekek, hogy hogyan érkeztek az első állatok Afrikából Európába. Ezen a játszótéren a legkisebbektől a 18-20 évesekig mindenki talál majd kihívást – ígérte az állatkert-igazgató.

forrás: hirbalaton.hu / veol.hu fotók: veszpzoo.hu


További cikkek Kalandpark, állatkert, geopark Nevezetesség, látnivaló Veszprém témában

vissza

Hozzászólások