NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Tihany újabb beruházások előtt

2017.05.03.

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb fejlesztéséhez kaphat mintegy félmilliárd forintos támogatást Tihany. A Balatoni program részeként újulhat meg a település meghatározó épülete, az egykori apátsági magtár illetve a templomhoz felvezető lépcső. A fejlesztéshez kapcsolódva az önkormányzat a régi pékség, jelenleg igen rossz állapotban lévő épületének átalakításával saját beruházásból megépíti a Civilek házát.

A 365 milliárd forintos balatoni fejlesztési program tartalmaz egy 3,5 milliárdos elkülönített keretet a világörökség várományosai számára.

Az elsősorban a műemléki épületek rekonstrukciójára szánt keretből azokat a településeket támogatják, ahol átgondolt, a programhoz illeszkedő fejlesztési célt határoztak meg.

Így nyerhet Tihany jelentős, 460 millió forintos vissza nem térítendő támogatást,

ráadásul az összeg a munkálatok teljes költségét fedezné. Készen vannak a látványtervek, a beruházást lebonyolító Nemzeti Turisztikai Ügynökséggel megtörtént az egyeztetés, így sikeres pályázati elbírálás esetén várhatóan a jövő év végén elkezdődhet a nagyszabású fejlesztés. A program keretében felújítanák az Apátsághoz vezető, rendkívül nagy forgalmú lépcsőt, az önkormányzat tulajdonában lévő murvás területek díszburkolatot kapnának. A jelenleg művelődési házként funkcionáló, egykori apátsági magtár 19. századi műemléki épülete pedig visszakapná eredeti formáját, rehabilitálnák az értékes ingatlant. A tervek szerint az akadálymentesített épület földszintjén turisztikai fogadóteret alakítanak ki, ide költözik majd a Tourinform iroda és itt kap helyet az új kávézó, amely a Mádl Ferenc tér felé is nyitott lesz. Az emeleten nagyobb kulturális rendezvények, különböző események befogadására is alkalmas előadó termet létesítenének, a tetőtérben pedig kiállító tér lesz. A beruházás alapfeltétele, hogy kulturált körülmények közé költöztessék a házban jelenleg működő intézményeket. Erre szolgál a Civilek háza. Elbontanák a jelenlegi vizes blokkot, az egykori magtár tekintélyes épülete pedig körbejárható lesz.

– Eredetileg egy széles fahíddal szerettük volna ezt megvalósítani, de végül a hatósági egyeztetések során ez nem kapott engedélyt. De így is nyitottabb lesz a terület, körbe lehet majd járni az épületet. Igazán impozáns műemléki épületről van szó, amely pazar kilátást is biztosít a tájra, ezért lenne fontos, hogy az amúgy is jelentős forgalmat bonyolító Mádl Ferenc téren újabb szolgáltatásokat tudjunk nyújtani a turistáknak. Itt méltón tudnánk kínálni a települést. A beruházás második ütemében a már felújított épület fedett terasza alatt egy látványpince kialakítását tervezzük

– fogalmazott Tósoki Imre polgármester. A borkóstolásra és a balatoni minőségi borok bemutatására is alkalmat adó épület, illetve az új kávézó az elképzelések szerint egész évben nyitva lesz, hiszen elemi érdeke Tihanynak, hogy a nyári szezonon kívül is érkezzenek a településre turisták.

– A látványpincét uniós forrásokból építenénk meg. A régi hagyományokra visszatekintő borgasztronómiát élesztenénk vele újjá, arról nem beszélve, hogy a kávézóval együtt reményeink szerint bevételt is termelne, ami fontos segítség lenne az önkormányzati tulajdonú épület hosszú távú működtetéséhez

– magyarázta a polgármester, aki hangsúlyozta: a régóta várt sportcsarnok megépítésével, a Civilek háza kialakításával illetve

a Balaton programon belüli fejlesztésekkel ismét figyelemreméltó lendületet kapna a település.

Civilek háza

A Belső-tó közelében, a Levendula Látogatóközpont mellett álló régi pékség épületébe költözik majd a könyvtár, a művelődési ház igazgatósága, a TDM iroda illetve a Tihany tévé stúdiója. A jelenleg kihasználatlanul álló, rossz állapotú épületet a tervek szerint összesen 220 millió forintból újítanák fel illetve tennék alkalmassá arra, hogy egyfajta civil házként működjön. Az épület földszintjén egy százmilliós magánberuházás révén levendula lepárló és bemutatótermet hoznak létre, ezen a szinten kap helyet a körzeti megbízott irodája is. A tetőtérbe költöznek a már említett, az egykori magtár épületéből kiköltöző intézmények. A beruházás idén ősszel kezdődik, az ehhez szükséges 120 millió forintot az önkormányzat a jövő évi költségvetés terhére biztosítja.

– Nemcsak azért fontos a Civilek házának kialakítása, mert enélkül nem indulhat el az egykori magtár átalakítása. Régi vágyunk, hogy rendezett, a működési feltételeket biztosító körülmények közé kerüljenek az említett kulturális intézmények. Ráadásul felújítunk egy rossz állapotú épületet a település egyik leglátogatottabb részén. A Bujtor István Szabadtéri Színházzal és a Látogatóközponttal együtt a Civilek háza úgy gondolom hangulatos kulisszát ad majd az egyre népszerűbb településrésznek.

forrás: hirbalaton.hu / Tihanyi Visszhang

vissza

Hozzászólások