Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programok

tél

január | február | december

tavasz

március | április | május

ősz

szeptember | október | november

nyár

június | július | augusztus

Programajánló

Furmint Napok

Furmint Napok Program kezdete: február 22.
Program vége: február 23.
Település: Köveskál
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Gasztrohegy hétvégék #4 - Nagyvadak a hegyről

Gasztrohegy hétvégék #4 - Nagyvadak a hegyről Program kezdete: január 25.
Program vége: január 27.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Fehér Szalag Izsák Szabolcs Emlékverseny

Fehér Szalag Izsák Szabolcs Emlékverseny Program kezdete: július 13.
Program vége: július 13.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Balatonfüredi Borhetek

Balatonfüredi Borhetek Program kezdete: augusztus 09.
Program vége: szeptember 01.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Balatonfüred Concours D’ Elegance

Balatonfüred Concours D’ Elegance Program kezdete: május 04.
Program vége: május 05.
Település: Balatonfüred
Megye: Veszprém
Régió: Balatonfüred környéke
Program: sport/verseny, mind

Fonyódi Kolbászfesztivál

Fonyódi Kolbászfesztivál Program kezdete: február 08.
Program vége: február 10.
Település: Fonyód
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Művészetek Völgye

Művészetek Völgye Program kezdete: július 19.
Program vége: július 28.
Település: Kapolcs
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, MOL Nagyon Balaton, gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, zenei, egyéb

Vince Napi Borünnep

Vince Napi Borünnep Program kezdete: január 18.
Program vége: január 20.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Maratonman Kenese Futam

Maratonman Kenese Futam Program kezdete: május 26.
Program vége: május 26.
Település: Balatonkenese
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Szüreti Regatta

Szüreti Regatta Program kezdete: szeptember 21.
Program vége: szeptember 22.
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, egyéb, mind
Vizes sportok: mind, vitorlázás
Hónap: szeptember

Stratégia készül a somogyi bor presztizsének növelésére

2017.01.25.

Stratégia készül nyárra a Somogy megyében, elsősorban a Balatonboglári borvidéken termelt bor presztizsének növelésére. A témában érintett borászok, szakmai szervezetek képviselői és politikusok szerdán, Kaposváron tartották első megbeszélésüket.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei elnöke az eseményt követő sajtótájékoztatón azt mondta:

a boglári borvidéken termelt szőlő 70-75 százalékát nem helyben dolgozzák fel, hanem értékesítik, így a hozzáadott érték máshol jelenik meg.

Hozzátette, gondot jelent az ültetvények elöregedése és a szőlő országosan is megalázóan alacsony, 30-35 eurócent körüli felvásárlási ára, utóbbi hatására a Dél-Balatonnál

egyre több helyen látni elhanyagolt parcellákat

osztatlan közös területeken.

Szavai szerint azonnali lépések szükségesek a marketing erősítéséért, a dél-balatoni borok imázsának javításáért, emellett szeretnék elérni a szőlő felvásárlási árának növelését és mintegy 3-500 hektárnyi nagyon elavult ültetvény megújítását.

Bujdosó Ferenc borász, a Balatonboglári borvidék elnöke utalt rá, hogy a balatonboglári a mintegy 2800 gazda által megművelt 3300-3400 hektárnyi ültetvényével az ország ötödik legnagyobb borvidéke,

a feldolgozáshoz szükséges kapacitás azonban alacsony a leszüretelt szőlő mennyiségéhez képest.

Elmondta: a borvidéken évjárattól függően 250-300 ezer mázsa szőlő terem évente. Ebből legfeljebb mintegy 220 ezer hektoliter, azaz 30 millió palack bor készülhet, de a nagy része a kívülre történő értékesítés okán nem boglári, hanem más jelzéssel, illetve nem az elvárható minőségben kerül forgalomba.

Hozzáfűzte, hogy

a térségben hivatalosan 158-an készítenek bort,

közülük mindössze 18-20 pincészet foglalkozik termékei országos terjesztésével.

Bujdosó Ferenc közölte, a helyi borászat erősödése szempontjából

kedvező lenne, ha kampányokkal, marketingmunkával sikerülne a tudatos vásárlásra ösztökélni a fogyasztókat.

Rámutatott, a szerdai megbeszélésen megállapodtak abban, hogy a borvidék borászai nemcsak a Balaton-parton, hanem Kaposváron és környékén is több boros rendezvényen mutatkoznak majd be, népszerűsítve termékeiket, és dolgoznak országos ismertségük, elismertségük növeléséért.

Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke közölte, a stratégia tervezése folyik, konkrét megoldási javaslatokat később fogalmaznak meg. Úgy vélte, sokat segíthet az ágazaton az egészséges patriotizmus, vagyis az, hogy a borkedvelő fogyasztók keressék a somogyi borokat, amelyeket a helyi népszerűség növekedésével máshol is könnyebb lesz értékesíteni.

Witzmann Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője az MTI-nek hangsúlyozta: a szőlőművelésnek több évezredes hagyománya van a Balaton partján, az ágazat fejlődése, sikere érdekében szükség van a politika, a szakmai szervezetek és borászok összefogására.

Kitért rá,

a kívánatos az lenne, ha a szőlőtermés 70 százalékát nem értékesítenék, hanem inkább helyben dolgoznák fel.

Ez a tradíció életben tartása mellett magasabb bevételt jelentene és számos munkahelyet teremtene Somogyban. Hozzáfűzte, a megoldási javaslatok között fel lehet vetni a helyben értékesítést segítő átvevőhelyek, feldolgozóüzemek létesítését, vagy

egy borkombinát megvásárlását, beindítását.

forrás: hirbalaton.hu

vissza

Hozzászólások