Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programok

tél

január | február | december

tavasz

március | április | május

ősz

szeptember | október | november

nyár

június | július | augusztus

Programajánló

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa Program kezdete: augusztus 20.
Program vége: augusztus 24.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Balatoni Barista Bajnokság

Balatoni Barista Bajnokság Program kezdete: május 11.
Program vége: május 11.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Vezetett kerékpártúrák a Nyugat-Balaton térségben

Vezetett kerékpártúrák a Nyugat-Balaton térségben Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind, sport/verseny
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: mind, kerékpározás

KóBor Túra

KóBor Túra Program: egyéb, mind, gasztro/boros/sörös
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Hónap: október, november, január, december, február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember

Könyv - Bor - Jazz Fesztivál

Könyv - Bor - Jazz Fesztivál Program kezdete: június 07.
Program vége: június 10.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Csiga-túra tanösvény

Csiga-túra tanösvény Település: Zalakaros
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Kirándulás: mind, tanösvény, túraútvonal, túra/séta
Sport & Élmény: mind, nordic walking
Spec. feltételek: vízparti, gyerekbarát

Jókai-bableves főzőverseny

Jókai-bableves főzőverseny Program kezdete: április 27.
Program vége: április 27.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Furmint Napok

Furmint Napok Program kezdete: február 22.
Program vége: február 23.
Település: Köveskál
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Gasztrohegy hétvégék #6 - Felszáll a füst

Gasztrohegy hétvégék #6 - Felszáll a füst Program kezdete: március 22.
Program vége: március 24.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Murci Fesztivál a Kishegyen

Murci Fesztivál a Kishegyen Program kezdete: október 20.
Program vége: október 20.
Település: Balatonlelle
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, zenei, mind

Stílus és kifinomultság - Díjazták az oldtimereket

2016.05.15.

A zsúfolásig telt Tagore sétányon rendezett díjkiosztón egy 1938-ban gyártott Talbot nyerte a fődíjat. Mindössze hét darab van belőle a világon. Megtelt a Tagore sétány az oldtimer kiállítás és szépségverseny díjkiosztóján. Sokan voltak kíváncsiak a ritka, muzeális értékű autókra, amelyek mindegyike begördült ezúttal a Széchenyi szobor előtti térre.

A III. Concours d’Elegance fődíját az 1938-ban gyártott Talbot T23 nyerte. Tulajdonosa Andres Hrehovcik elmondta, mindössze hét darab van a világon ebből a francia autóból, amely tökéletes műszaki állapotban van, igaz nagyobb sebességnél 50 liter benzint fogyaszt 100 kilométeren.
- Ez a második verseny amin részt vettem. Meglepett a díj, szerintem gyönyörű az autó, de, hogy ezt mások is így gondolják, nagy öröm számomra - mondta kérdésünkre a boldog tulajdonos.

Balatonfüred különdíját az 1931-es Bucciali -Cord L29 kapta. A korzikai testvérpárról elnevezett autó érdekessége, hogy fotók alapján építették meg az autót egy eredeti Bucciali alapjaira. A Szlovákiából érkező Karol Pavlu, februárban, egy árverésen vette meg a különleges autót.

A legtöbb díjat az 1928-ban gyártott Rolls-Royce kapta. A tavalyi győztes, osztrák Alexander Schaufler birtokában lévő oldtimer lett a legszebb nyitott Vintage, a BMW, a FIVA különdíját is megkapta, és ez lett a hölgyek közönség díjasa is. Az ipari formatervezés műremekének számító autó egyébként 2006-ban a Villa d’Este versenyen a legszebb Rolls-Royce díját nyerte meg.

Ezúttal is egy öttagú zsűri szavazatai alapján osztották ki a díjakat, de a közönség is voksolhat a számára legszebb veterán autóra. Az autók bírálatánál elsősorban a szépség, az esztétikai megjelenés volt a legfontosabb, nem véletlen, hogy a zsűriben a műszaki szakértők mellett művészettörténész és képzőművész is szerepelt.
Három kategóriában versenyeztek az ipari műremekek: a vintage kategóriában a II. világháború előtt készült járművek, classic kategóriában az 1945-1985 között gyártott autók, míg youngtimerként az 1985-1995 között forgalomba került négykerekűek mérték össze szépségüket.
Összesen mintegy harminc díjat adtak át.

Ritkán hallható, már rég eltűnt márkanevek, nagy klasszikusok, exkluzív sportautók, ritkaságok, és a szocialista autóipar remekei Füreden- egy közös van bennük: mindegyikük nagy műgonddal, az apró részletekre is kiterjedő formatervezéssel készült.
A III. Concours d’Elegance kiállítás és szépségverseny alkalmából 56 eredeti, üzemképes, klasszikus autó volt látható a Tagore sétányon, ahol az esős idő ellenére ezrek voltak kíváncsiak az oldtimerekre.

Volt itt egyedi karosszériával készült 1929-es Bugatti T44, 105 éves Opel, a tojástartónak elkeresztelt hűtőrácsáról ismert Cadillac Convertible, a hidropneumatikus rugózása révén híressé vált, futurisztikus külsejű Citroën, amely egyszerűen csak az Istennő nevet kapta, az 1928-as német gyártású Dixi, amelyet később már Wartburg néven forgalmaztak. Látható volt egy Mercedes Nürburg a maga hatalmas, 5,4 méteres hosszával, és Festetics Ernő gróf egykori versenyautója, egy nyolcvanéves Maserati. És itt voltak a klasszikusok is, Mercedesek, BMW-k, Ford-ok, Jaguárok, és néhány Rolls-Royce is.

Az oldtimer autók szépségversenyén ezúttal a százéves jubileumát ünneplő BMW kapott kiemelt figyelmet. Hazai és külföldi gyűjtők jóvoltából több ritka BMW volt látható, köztük egy 3200 CS Bertone, amelyből mindössze ötven maradt már csak fenn.

Kuriózumként Zoób Kati divattervező is bemutatta új, kifejezetten a veterán autók inspirálta kollekcióját.

A Concours d’Elegance története egészen a 17. századi francia arisztokraták világához vezethető vissza, akik a nyári hétvégéken felvonultatták lovas kocsijukat Párizs parkjaiban. A ’20-as, ’30-as évek Magyarországán is közkedvelt eseményeknek számítottak az efféle mustrák, amelyeket először a Margitszigeten, majd a lóversenypályán rendeztek meg. Itt a „legelegánsabb pesti nők és autók” gyűltek össze, a hölgyek a rendezvényre külön ruhakölteményekkel készültek, az urak nemegyszer egyedi, különleges karosszériát rendeltek autójuknak. Időközben a technika ugyan fejlődött, a szándék marad, ezt a hagyományt folytatja a Balatonfüred Concours d’Elegance.

forrás: www.balatonfured.hu

vissza

Hozzászólások