Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál Program kezdete: augusztus 16.
Program vége: augusztus 19.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Jazz Fiesta Balatongyörökön

Jazz Fiesta Balatongyörökön Program kezdete: július 12.
Program vége: augusztus 18.
Település: Balatongyörök
Régió: Keszthely környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, mind

Balatoni Hal- és Borünnep | Füredi Pünkösdölő

Balatoni Hal- és Borünnep | Füredi Pünkösdölő Program kezdete: május 18.
Program vége: május 21.
Megye: Veszprém
Régió: Balatonfüred környéke
Program: gasztro/boros/sörös, mind
Ünnepek & Alkalmak: Pünkösd

Spuri Balaton Szupermaraton Maraton+

Spuri Balaton Szupermaraton Maraton+ Program kezdete: március 22.
Program vége: március 25.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, mind

Veszprémi Tavaszi Fesztivál

Veszprémi Tavaszi Fesztivál Program kezdete: február 25.
Program vége: április 07.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, művészeti, mind

Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztivál

Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztivál Program kezdete: június 29.
Program vége: július 01.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Borban az igazság! - Túrasorozat 3. állomás - Badacsony

Borban az igazság! - Túrasorozat 3. állomás - Badacsony Program kezdete: április 29.
Program vége: április 30.
Település: Badacsonytomaj
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Tour de Zalakaros

Tour de Zalakaros Program kezdete: június 15.
Program vége: június 17.
Település: Zalakaros
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, mind

KóBor Túra

KóBor Túra Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Hónap: március, április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november, január, december, február

Nemzeti Regatta

Nemzeti Regatta Program kezdete: június 09.
Program vége: június 10.
Település: Siófok
Megye: Somogy
Régió: Siófok környéke
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Stílus és kifinomultság - Díjazták az oldtimereket

2016.05.15.

A zsúfolásig telt Tagore sétányon rendezett díjkiosztón egy 1938-ban gyártott Talbot nyerte a fődíjat. Mindössze hét darab van belőle a világon. Megtelt a Tagore sétány az oldtimer kiállítás és szépségverseny díjkiosztóján. Sokan voltak kíváncsiak a ritka, muzeális értékű autókra, amelyek mindegyike begördült ezúttal a Széchenyi szobor előtti térre.

A III. Concours d’Elegance fődíját az 1938-ban gyártott Talbot T23 nyerte. Tulajdonosa Andres Hrehovcik elmondta, mindössze hét darab van a világon ebből a francia autóból, amely tökéletes műszaki állapotban van, igaz nagyobb sebességnél 50 liter benzint fogyaszt 100 kilométeren.
- Ez a második verseny amin részt vettem. Meglepett a díj, szerintem gyönyörű az autó, de, hogy ezt mások is így gondolják, nagy öröm számomra - mondta kérdésünkre a boldog tulajdonos.

Balatonfüred különdíját az 1931-es Bucciali -Cord L29 kapta. A korzikai testvérpárról elnevezett autó érdekessége, hogy fotók alapján építették meg az autót egy eredeti Bucciali alapjaira. A Szlovákiából érkező Karol Pavlu, februárban, egy árverésen vette meg a különleges autót.

A legtöbb díjat az 1928-ban gyártott Rolls-Royce kapta. A tavalyi győztes, osztrák Alexander Schaufler birtokában lévő oldtimer lett a legszebb nyitott Vintage, a BMW, a FIVA különdíját is megkapta, és ez lett a hölgyek közönség díjasa is. Az ipari formatervezés műremekének számító autó egyébként 2006-ban a Villa d’Este versenyen a legszebb Rolls-Royce díját nyerte meg.

Ezúttal is egy öttagú zsűri szavazatai alapján osztották ki a díjakat, de a közönség is voksolhat a számára legszebb veterán autóra. Az autók bírálatánál elsősorban a szépség, az esztétikai megjelenés volt a legfontosabb, nem véletlen, hogy a zsűriben a műszaki szakértők mellett művészettörténész és képzőművész is szerepelt.
Három kategóriában versenyeztek az ipari műremekek: a vintage kategóriában a II. világháború előtt készült járművek, classic kategóriában az 1945-1985 között gyártott autók, míg youngtimerként az 1985-1995 között forgalomba került négykerekűek mérték össze szépségüket.
Összesen mintegy harminc díjat adtak át.

Ritkán hallható, már rég eltűnt márkanevek, nagy klasszikusok, exkluzív sportautók, ritkaságok, és a szocialista autóipar remekei Füreden- egy közös van bennük: mindegyikük nagy műgonddal, az apró részletekre is kiterjedő formatervezéssel készült.
A III. Concours d’Elegance kiállítás és szépségverseny alkalmából 56 eredeti, üzemképes, klasszikus autó volt látható a Tagore sétányon, ahol az esős idő ellenére ezrek voltak kíváncsiak az oldtimerekre.

Volt itt egyedi karosszériával készült 1929-es Bugatti T44, 105 éves Opel, a tojástartónak elkeresztelt hűtőrácsáról ismert Cadillac Convertible, a hidropneumatikus rugózása révén híressé vált, futurisztikus külsejű Citroën, amely egyszerűen csak az Istennő nevet kapta, az 1928-as német gyártású Dixi, amelyet később már Wartburg néven forgalmaztak. Látható volt egy Mercedes Nürburg a maga hatalmas, 5,4 méteres hosszával, és Festetics Ernő gróf egykori versenyautója, egy nyolcvanéves Maserati. És itt voltak a klasszikusok is, Mercedesek, BMW-k, Ford-ok, Jaguárok, és néhány Rolls-Royce is.

Az oldtimer autók szépségversenyén ezúttal a százéves jubileumát ünneplő BMW kapott kiemelt figyelmet. Hazai és külföldi gyűjtők jóvoltából több ritka BMW volt látható, köztük egy 3200 CS Bertone, amelyből mindössze ötven maradt már csak fenn.

Kuriózumként Zoób Kati divattervező is bemutatta új, kifejezetten a veterán autók inspirálta kollekcióját.

A Concours d’Elegance története egészen a 17. századi francia arisztokraták világához vezethető vissza, akik a nyári hétvégéken felvonultatták lovas kocsijukat Párizs parkjaiban. A ’20-as, ’30-as évek Magyarországán is közkedvelt eseményeknek számítottak az efféle mustrák, amelyeket először a Margitszigeten, majd a lóversenypályán rendeztek meg. Itt a „legelegánsabb pesti nők és autók” gyűltek össze, a hölgyek a rendezvényre külön ruhakölteményekkel készültek, az urak nemegyszer egyedi, különleges karosszériát rendeltek autójuknak. Időközben a technika ugyan fejlődött, a szándék marad, ezt a hagyományt folytatja a Balatonfüred Concours d’Elegance.

forrás: www.balatonfured.hu

vissza

Hozzászólások