NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Sajátos balatoni attrakcióvá vált a zánkai Gyógynövény-völgy

2017.04.21.

Egyre többen keresik fel a „zánkai füves ember”, Takács Feri bácsi nevével fémjelzett zánkai Gyógynövény-völgyet. A másfél hektáros, oktatóprogrammal is rendelkező ökocentrum kínálatát idén lébárral bővítik, ahol harapnivalót is kínálnak majd a frissítő italok mellé – mondta a hirbalaton.hu-nak Takács Tamás.

fotó: hirbalaton.hu

A Gyógynövény-völgyet Takács Ferenc tanár-kertészmérnök és családja alapította. Feri bácsi több évtizede szervez gyógynövénytúrákat a Balaton-felvidéken, előadásokra pedig az ország minden részébe szívesen hívják.

Egy uniós pályázattal épült fel az ökocentrum, ami a látogatóknak tudományosan megalapozott, hiteles információkat ad a gyógynövényekről.

Takács Feri bácsi fia, Tamás szerint fontos, hogy lokálpatriótákként álljanak a beruházáshoz:

„Mi itt élünk, a gyógyítás pedig segítségnyújtás és öröm is: annak, aki kapja, de nekünk is, akik adjuk. Környezettudatos gazdálkodást szeretnénk követni, a turisztikai beruházást pedig komplex feladatként, táj- és ökológiai fejlesztésként kezeljük.”

Rendszeresek a gyógynövény-túrák, a kézműves foglalkozásokon saját gyógynövényes termékeket lehet készíteni. A völgyben vízi kert, relax-gyep és a vakok kertje teszik még érdekesebbé az élményt. 

Ötszáz féle növénnyel lehet ismerkedni

A 2015 márciusában átadott hétezer négyzetméteres kert, ahol ötszáz féle növénnyel lehet ismerkedni, már az első évben tízezer látogatót vonzott Zánkára.Takács Tamás beszámolója szerint elsőként a szakmai közönséget invitálták. Mint kifejtette, manapság felsőfokú gyógynövényismeretet kertészeti és gyógyszerészeti képzéseken lehet szerezni, orvosként fakultatív kurzusokon lehet tanulni, és ennél is kevesebb az a hely, ahol az elmélet a gyakorlattal összeköthető.

fotó: zanka.hu

A Gyógynövény-völgy saját oktatóprogrammal rendelkezik, ahol a gyakorlati helyszínt a kert, az épület és maga a Balaton-felvidék adja. Az egész országból érkeznek már ide tanulni vágyók, akik elégedetten, élményekkel, megalapozott tudással távoznak.

„Egyetemekkel működve együtt, nagy hangsúlyt fektetünk a tudományos eredmények felhasználására, növényvédelmi és fajtakísérletekre, a védett növények megőrzésére”

– tette hozzá Takács Tamás.

Sok az egyéni érdeklődő, főleg Budapestről, Győrből és más magyar nagyvárosból, de iskolai és külföldi csoportoknak is kedvelt úti céljává vált a zánkai völgy, amit a helyiek ingyen látogathatnak. A remények szerint bővítik majd a látogatói kört a közelben található, éppen újabb átalakuláson áteső volt úttörőtábor lakói.

A cél az, hogy az ötéves ciklus végére elérjék az évi 12 ezres látogatói számot, továbbá, hogy forrást szerezzenek ingyenes programok szervezésére. 

Génbankot létesítettek és szakmai kutatásokat is vállalnak

„Hat-hét főt foglalkoztatunk, a havi fenntartási költségünk átlagosan havi egymillió forint körül alakul, aminek tavaly a felét tudtuk kitermelni”

– mondta Takács Tamás, aki idén nagyobb bevételt remél, számítva az adók 1%-os felajánlásaira is.

„A fenntartásra nincs támogatás, saját forrásainkat kell mozgósítanunk, és több lábon állunk. Ezért hoztuk létre például a génbankunkat, illetve szakmai kutatásokat vállalunk. Idén bővíteni szeretnénk a vendéglátásunkat. Eddig teát, szörpöket és gyógybort kínáltunk, most tervezzük a reggelik bevezetését, és egy lébárt nyitunk fűszeres fröccsökkel”

– tette hozzá.

Az ökoturisztikai fejlesztések csupán beruházásmérték szerinti megítélését Takács Tamás nem tartja jó gyakorlatnak:

„A Zánkán létrehozott projektet közel 286 millió forintból valósítottuk meg, ehhez az Európai Unió 95 százalékos támogatást biztosított, de ezek a számok keveset árulnak el a tényleges tevékenységről. Az édesapámmal egyetértünk abban, hogy hosszútávon csak a szakmailag megalapozott vállalkozás működik jól, nem célunk a gyors előbbre jutás. Jó úton vagyunk, a rövid távú céljainkat elértük, és már sok pozitív visszajelzést kaptunk.” 

fotó: hirbalaton.hu


A génbankról: A Balaton-felvidék kiemelkedően gazdag gyógynövényekben: 15-20 kilométeres körzetben mintegy 440 különféle gyógynövény található (az Alföldön például csak 30 féle). A zánkai térség gazdag növényvilágnak szaporodásához szükséges magokat őrzik meg a zánkai génbankban, ami lehetővé teszi, hogy hosszú idő – akár több száz év – elteltével is újra kicsírázzanak.


forrás: hirbalaton.hu

vissza

Hozzászólások