Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Balatonfüredi Tuning Találkozó

Balatonfüredi Tuning Találkozó Program kezdete: április 14.
Program vége: április 14.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa

STRAND Fesztivál - A Balaton ritmusa Program kezdete: augusztus 22.
Program vége: augusztus 25.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek

Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek Program kezdete: június 29.
Program vége: július 01.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind

Nyáresték a főtéren

Nyáresték a főtéren Program kezdete: július 06.
Program vége: augusztus 18.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, mind

Vonyarci Boros Forgatag

Vonyarci Boros Forgatag Program kezdete: július 25.
Program vége: július 29.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Cruisers Hungary - Rockin` Beach

Cruisers Hungary - Rockin` Beach Program kezdete: július 28.
Program vége: július 28.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: zenei, egyéb, mind

Balaton Sound

Balaton Sound Program kezdete: július 04.
Program vége: július 08.
Település: Zamárdi
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját!

Városnap - Ünnepeljük együtt Siófok születésnapját! Program kezdete: november 30.
Program vége: november 30.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Plázs Siófok

Plázs Siófok Program kezdete: június 17.
Program vége: augusztus 26.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Kult. & Szórakozás: mind, szabadtéri színp., éjszakai pub/bár, disco/buli(hajó)

Várkapunyitó

Várkapunyitó Program kezdete: március 31.
Program vége: április 01.
Település: Szigliget
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, egyéb, mind

Mennyiért jönne haza külföldről egy magyar pincér?

2016.05.29.

Hatalmas az ellenmondás a turizmusban: folyamatosan nő a turisták száma Magyarországon – a belföldi- és a külföldi turistáké is -, egyre több szálloda és étterem nyílik, viszont a legtöbb helyen munkaerőhiánnyal küzdenek. Főleg a Balatonnál és Budapesten. A legtöbb helyen azonnal fel tudnának venni szakácsokat, pincéreket és takarítókat, de jelentkező nincs, ugyanis a jó szakemberek külföldön dolgoznak – sokkal több pénzért.

"Már tavaly is gondokkal küzdöttünk, de az idén ez még rosszabb" – ezt mondta az Origónak Pressing Zsolt, a balatonalmádi Határ Étterem ügyvezetője. Már a téli hónapokra sem talál pincért, szakácsot – ez az étterem ugyanis egész évben nyitva tart. Most azonnal három dolgozót tudna felvenni, akár egész évre, de nincs jelentkező. "Próbáljuk felvenni a kapcsolatot a külföldön dolgozó szakácsokkal, pincérekkel, és tárgyalunk velük, hogy jöjjenek haza. Megpróbálunk olyan kompromisszumos megoldásokat találni, amelyek esetleg hazacsábítanák őket" – mondta az ügyvezető.

A Balaton minden irányból gyönyörű

Forrás: Turista Magazin archív/Somogyvári D. György

A fizetéssel nem tudnak versenyezni. Most külföldön – Ausztriában, Németországban – akár az 1200-1500 eurót is megkeresik havonta. Ennyit itthon nem tudnak fizetni nekik, így azzal próbálják hazahívni a szakembereket, hogy kevesebbet kell dolgozni, mint külföldön. Pressing Zsolt azt mondta: azt ajánlják a külföldön dolgozó magyar pincéreknek, szakácsoknak, hogy ha hazajönnek, nem kell heti öt napnál és napi 8-9 óránál többet dolgozni. Egyelőre viszont nem találtak senkit, aki hazajönne. Ami hazacsábítaná őket, az a jóval magasabb fizetés és az éves foglalkoztatás. De a mostaninál többet a legtöbb étterem nem tud fizetni - nem tudja kitermelni a magasabb bért. Az étterem vezetője azt mondta: nem emelheti az árait. "Ha egy rántott hús nem kétezer forintba kerülne, hanem mondjuk háromezerötszázba, akkor szinte biztos vagyok abban, hogy jóval kevesebb lenne a vendég – vagyis nem nyernék vele semmit" – mondta az étterem vezetője. Az elmúlt évek tendenciája az, hogy egyre többen mennek a Balatonhoz nyaralni. Azt egyelőre elképzelni sem tudja az étterem ügyvezetője, hogy mi lesz a turizmussal, ha nem lesz szolgáltatás – ha nem tudnak kinyitni az éttermek, büfék, 

"Vegyenek fel külföldi pincért!"

"Azonnal fel tudnék venni szakácsot, pincért, szobalányt, takarítót" – ezt mondta Hoffmann Henrik is, aki több szállodát vezet, és a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke. Néhány hete Ausztriában jártam, ahol a szállodában az alkalmazottak 80%-a magyar volt. Meg sem próbáltam németül beszélni, mert tudtam, hogy mindenki magyar – magyarázta az elnök. Beszélgetett is a dolgozókkal, és legtöbbjük azt mondta, hogy "most 1100-1500 eurót keres, de ha Magyarországon ennek a fizetésnek a 70%-át megkapnák, hazajönne." Nem érzik ugyanis túl jól magukat a legtöbben külföldön, és egyáltalán nem céljuk kint maradni. Csak addig szeretnének ott dolgozni, amíg kifizetik a lakáshitelüket, autójukat.

Lesz, aki felszolgál?

Forrás: AFP/Franck Perry

Hoffmann Henrik azt is mondta, hogy ha 2017-ben és 2018-ban csökkentik az áfát, akkor az abból származó megtakarítást mind a béremelésre kell költeni a vendéglátásban – más lehetőség  ugyanis nem lesz. Abból pedig már – valószínűleg – ki lehet fizetni azt a 70%-ot, amiért hazajönnének a szakemberek. „Hatalmas ellentmondás feszül a turizmusban: egyre több a turista, épülnek a szállodák, új éttermek nyitnak, viszont nincs, aki dolgozzon ezekben.”Szerinte hosszú távon megoldás lehet az, hogy a fiatalok ne akarjanak mindenáron diplomát. Meg kellene érteni, hogy nemcsak diplomával lehet karriert építeni. Egy jó szakács világhírű lehet – erre van is nagyon sok példa Magyarországon  -, egy jó pincérből pedig akár étterem tulajdonos is lehet később. Rövid távon pedig az elnök szerint két megoldás lehet arra, hogy az egyre növekvő turizmust ki tudják szolgálni az éttermek és szállodák. Ő például együttműködési megállapodást kötött a szakiskolákkal, és a nyári gyakorlatokat a diákok ott töltik a szállodájában. Reggeliztetésnél például – ami svédasztalos -, diákokat is lehet alkalmazni. Ez persze egy a”la carte étteremben nehezen oldható meg. A másik megoldás pedig szerinte az lehet, hogy alkalmazzanak külföldi pincéreket, szakácsokat az éttermek, szállodák. Azt nem tudta megmondani, hogy honnan érkeznének ide szakemberek. "Most, hogy például Törökországban a terrorveszély miatt csökkent a turisták száma, nyilván kevesebb pincérre és szakcsára van szükség. Én el tudnék képzelni magamnál török pincéreket. Ők talán még magyarul is meg tudnának tanulni néhány szót, amire szükség van. De ha máshonnan, még távolabbról érkeznének dolgozók, nem biztos, hogy meg tudnának tanulni magyarul, és a magyar vendég kénytelen lenne angolul kérni a kóláját,  amit most - őszintén szólva – nem tudok elképzelni. A világban sok hasonló példa van, de azt nem tudom, hogy Magyarországon mennyire vagyunk ehhez felnőve. – mondta Hoffmann Henrik.
forrás: origo.hu
vissza

Hozzászólások