Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programok

nyár

június | július | augusztus

ősz

szeptember | október | november

tavasz

március | április | május

tél

január | február | december

Programajánló

BORTRIATLON

BORTRIATLON Program kezdete: május 11.
Program vége: október 06.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Balatoni Bringa Farsang

Balatoni Bringa Farsang Program kezdete: február 23.
Program vége: február 23.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Füredi szüret

Füredi szüret Program kezdete: október 04.
Program vége: október 06.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

IBCC - Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupa

IBCC - Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupa Program kezdete: április 14.
Program vége: április 20.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Pünkösdi Regatta

Pünkösdi Regatta Program kezdete: június 08.
Program vége: június 10.
Település: Balatonföldvár
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Hévíz-patak túra

Hévíz-patak túra Program kezdete: december 01.
Program vége: március 17.
Település: Hévíz
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Tulipánszüret Kőröshegyen

Tulipánszüret Kőröshegyen Program kezdete: április 06.
Program vége: április 22.
Település: Kőröshegy
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: egyéb, mind

Szentgáli tűzköves geotúra

Szentgáli tűzköves geotúra Program kezdete: március 03.
Program vége: március 03.
Település: Szentgál
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Balatoni Hal- és Borünnep

Balatoni Hal- és Borünnep Program kezdete: június 08.
Program vége: június 10.
Megye: Veszprém
Régió: Balatonfüred környéke
Program: gasztro/boros/sörös, mind
Hónap: június

KóBor Túra

KóBor Túra Program: egyéb, mind, gasztro/boros/sörös
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Hónap: október, november, január, december, február, március, április, május, június, július, augusztus, szeptember

Mennyiért jönne haza külföldről egy magyar pincér?

2016.05.29.

Hatalmas az ellenmondás a turizmusban: folyamatosan nő a turisták száma Magyarországon – a belföldi- és a külföldi turistáké is -, egyre több szálloda és étterem nyílik, viszont a legtöbb helyen munkaerőhiánnyal küzdenek. Főleg a Balatonnál és Budapesten. A legtöbb helyen azonnal fel tudnának venni szakácsokat, pincéreket és takarítókat, de jelentkező nincs, ugyanis a jó szakemberek külföldön dolgoznak – sokkal több pénzért.

"Már tavaly is gondokkal küzdöttünk, de az idén ez még rosszabb" – ezt mondta az Origónak Pressing Zsolt, a balatonalmádi Határ Étterem ügyvezetője. Már a téli hónapokra sem talál pincért, szakácsot – ez az étterem ugyanis egész évben nyitva tart. Most azonnal három dolgozót tudna felvenni, akár egész évre, de nincs jelentkező. "Próbáljuk felvenni a kapcsolatot a külföldön dolgozó szakácsokkal, pincérekkel, és tárgyalunk velük, hogy jöjjenek haza. Megpróbálunk olyan kompromisszumos megoldásokat találni, amelyek esetleg hazacsábítanák őket" – mondta az ügyvezető.

A Balaton minden irányból gyönyörű

Forrás: Turista Magazin archív/Somogyvári D. György

A fizetéssel nem tudnak versenyezni. Most külföldön – Ausztriában, Németországban – akár az 1200-1500 eurót is megkeresik havonta. Ennyit itthon nem tudnak fizetni nekik, így azzal próbálják hazahívni a szakembereket, hogy kevesebbet kell dolgozni, mint külföldön. Pressing Zsolt azt mondta: azt ajánlják a külföldön dolgozó magyar pincéreknek, szakácsoknak, hogy ha hazajönnek, nem kell heti öt napnál és napi 8-9 óránál többet dolgozni. Egyelőre viszont nem találtak senkit, aki hazajönne. Ami hazacsábítaná őket, az a jóval magasabb fizetés és az éves foglalkoztatás. De a mostaninál többet a legtöbb étterem nem tud fizetni - nem tudja kitermelni a magasabb bért. Az étterem vezetője azt mondta: nem emelheti az árait. "Ha egy rántott hús nem kétezer forintba kerülne, hanem mondjuk háromezerötszázba, akkor szinte biztos vagyok abban, hogy jóval kevesebb lenne a vendég – vagyis nem nyernék vele semmit" – mondta az étterem vezetője. Az elmúlt évek tendenciája az, hogy egyre többen mennek a Balatonhoz nyaralni. Azt egyelőre elképzelni sem tudja az étterem ügyvezetője, hogy mi lesz a turizmussal, ha nem lesz szolgáltatás – ha nem tudnak kinyitni az éttermek, büfék, 

"Vegyenek fel külföldi pincért!"

"Azonnal fel tudnék venni szakácsot, pincért, szobalányt, takarítót" – ezt mondta Hoffmann Henrik is, aki több szállodát vezet, és a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke. Néhány hete Ausztriában jártam, ahol a szállodában az alkalmazottak 80%-a magyar volt. Meg sem próbáltam németül beszélni, mert tudtam, hogy mindenki magyar – magyarázta az elnök. Beszélgetett is a dolgozókkal, és legtöbbjük azt mondta, hogy "most 1100-1500 eurót keres, de ha Magyarországon ennek a fizetésnek a 70%-át megkapnák, hazajönne." Nem érzik ugyanis túl jól magukat a legtöbben külföldön, és egyáltalán nem céljuk kint maradni. Csak addig szeretnének ott dolgozni, amíg kifizetik a lakáshitelüket, autójukat.

Lesz, aki felszolgál?

Forrás: AFP/Franck Perry

Hoffmann Henrik azt is mondta, hogy ha 2017-ben és 2018-ban csökkentik az áfát, akkor az abból származó megtakarítást mind a béremelésre kell költeni a vendéglátásban – más lehetőség  ugyanis nem lesz. Abból pedig már – valószínűleg – ki lehet fizetni azt a 70%-ot, amiért hazajönnének a szakemberek. „Hatalmas ellentmondás feszül a turizmusban: egyre több a turista, épülnek a szállodák, új éttermek nyitnak, viszont nincs, aki dolgozzon ezekben.”Szerinte hosszú távon megoldás lehet az, hogy a fiatalok ne akarjanak mindenáron diplomát. Meg kellene érteni, hogy nemcsak diplomával lehet karriert építeni. Egy jó szakács világhírű lehet – erre van is nagyon sok példa Magyarországon  -, egy jó pincérből pedig akár étterem tulajdonos is lehet később. Rövid távon pedig az elnök szerint két megoldás lehet arra, hogy az egyre növekvő turizmust ki tudják szolgálni az éttermek és szállodák. Ő például együttműködési megállapodást kötött a szakiskolákkal, és a nyári gyakorlatokat a diákok ott töltik a szállodájában. Reggeliztetésnél például – ami svédasztalos -, diákokat is lehet alkalmazni. Ez persze egy a”la carte étteremben nehezen oldható meg. A másik megoldás pedig szerinte az lehet, hogy alkalmazzanak külföldi pincéreket, szakácsokat az éttermek, szállodák. Azt nem tudta megmondani, hogy honnan érkeznének ide szakemberek. "Most, hogy például Törökországban a terrorveszély miatt csökkent a turisták száma, nyilván kevesebb pincérre és szakcsára van szükség. Én el tudnék képzelni magamnál török pincéreket. Ők talán még magyarul is meg tudnának tanulni néhány szót, amire szükség van. De ha máshonnan, még távolabbról érkeznének dolgozók, nem biztos, hogy meg tudnának tanulni magyarul, és a magyar vendég kénytelen lenne angolul kérni a kóláját,  amit most - őszintén szólva – nem tudok elképzelni. A világban sok hasonló példa van, de azt nem tudom, hogy Magyarországon mennyire vagyunk ehhez felnőve. – mondta Hoffmann Henrik.
forrás: origo.hu
vissza

Hozzászólások