Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Csiga-túra tanösvény

Csiga-túra tanösvény Település: Zalakaros
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, tanösvény, túraútvonal, túra/séta
Sport & Élmény: mind, nordic walking

Halászléfőző és horgász verseny

Halászléfőző és horgász verseny Program kezdete: április 29.
Program vége: április 29.
Település: Ábrahámhegy
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, mind

Nemzeti Hét Balatongyörökön

Nemzeti Hét Balatongyörökön Program kezdete: július 04.
Program vége: július 08.
Település: Balatongyörök
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: kulturális, művészeti, zenei, egyéb, mind

Füredi Tavaszi Fesztivál

Füredi Tavaszi Fesztivál Program kezdete: március 15.
Program vége: március 18.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, mind

Szakvezetés a Kis-Balatonnál

Szakvezetés a Kis-Balatonnál Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: mind, gyerekbarát, kutyabarát

Paloznaki Jazz Piknik

Paloznaki Jazz Piknik Program kezdete: augusztus 02.
Program vége: augusztus 04.
Település: Paloznak
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, zenei, mind

Balatoni Barista Bajnokság

Balatoni Barista Bajnokság Program kezdete: május 05.
Program vége: május 05.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Szüreti napok Tihanyban

Szüreti napok Tihanyban Program kezdete: szeptember 07.
Program vége: szeptember 09.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind, gasztro/boros/sörös

Folly Arborétum Nyílt Nap

Folly Arborétum Nyílt Nap Program kezdete: május 12.
Program vége: május 12.
Település: Badacsonyörs
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Balatoni Volkswagen-Konszern Találkozó

Balatoni Volkswagen-Konszern Találkozó Program kezdete: március 17.
Program vége: március 17.
Település: Zánka
Régió: Káli-medence környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Megválnak balatoni ingatlanjaiktól a németek

2015.09.08.

Úgy tűnik, hogy a külföldieket már nem hozza lázba Közép-Európa legnagyobb tava, a tapasztalatok szerint a korábban vett balatoni nyaralóiktól ma már inkább szabadulnának. Az ingatlanszezon már szinte az egész évben kitart a Balatonnál, a felpörgő adásvételi piacon a fővároshoz hasonlóan sokan befektetési céllal vásárolnak.

– Kifejezetten pezsgett a balatoni ingatlanpiac az elmúlt hónapokban, és bár némi visszaesés biztosan lesz az ősszel, nem lennék meglepve, ha csak az év utolsó hónapjaira csendesedne el – mondta lapunknak az Otthon Centrum (OC) vezető elemzője. Déry Attila kifejtette, az elmúlt években általában szeptember–októberig tartott a nyaralóvásárlási idény, de mivel a korábban megszokott márciusi kezdés helyett az idén már január–februárban fellendült a piac, valószínűsíthető, hogy tovább is fog tartani.

Általános tapasztalata viszont a balatoni ingatlanosoknak, hogy túlnyomórészt magyarok hajtják a piacot, és alig-alig találkozni külföldi érdeklődővel. Az eladói oldalon viszont – új jelenségként – egyre több olyan német bukkan föl, akiknek felmenői azért tartottak fent nyaralót a Balatonnál, hogy a keleti és a nyugati rokonok találkozhassanak. A fiatal felnőtt generációnak azonban már nem olyan vonzó a Balaton – magyarázta Déry az eladási hullám okát. A vásárlói oldalon megjelenő néhány külföldi leginkább Keszthely vagy Siófok térségében keres ingatlant, a szakértő ugyanakkor példaként említette, hogy az utóbbi években a Balatonhoz közeli, gyógyvizéről világhírű Hévízen tapasztalt „orosz láz” is lecsengett már.

Az idén az országos 40 százalék körüli forgalomnövekedés a balatoni ingatlanpiacon is jellemző, sőt a tó kiemelt területein még ennél is nagyobb arányú bővülést regisztráltak. Szinte minden ingatlantípusra van kereslet, az egészen kis, 25 négyzetméteres lakásoktól kezdve az olyan felső kategóriás nyaralókig, amelyek négyzetméterára – főként Balatonfüreden és Siófokon – akár az egymillió forintot is eléri. Komoly kínálat van a nagyobb, akár száz lakás felépítésére is alkalmas telkekből, ilyen nagyszabású beruházásokba ugyanakkor a befektetők még nem mernek belevágni – mondta Déry.

Siófok és Füred kivételével – ahol új építésű lakásoknál átlagosan 400 ezer forintos, vagyis budapesti árszínvonalú négyzetméterárakkal kell számolni – a vidéki árszint jellemzi a Balatont. Használt téglalakást Keszthelyen négyzetméterenként 170-180 ezer forintért lehet vásárolni, Fonyódon 200 ezerért. A használt családi házak négyzetméterára ennél alacsonyabb: Keszthelyen és Balatonmáriafürdőn 130, Balatonfenyvesen 180, Vonyarcvashegyen 190 ezer forint.

– Az árak tavalyhoz képest átlagosan 20 százalékkal magasabbak, lakások esetében ennél valamivel nagyobb mértékű volt az áremelkedés. Sokan már nem a fővárosban, hanem a Balaton partján vásárolnak befektetési céllal, akinek pénze van, úgy gondolkodik, hogy vesz egy jó fekvésű nyaralót, majd használja, jól érzi magát, közben az ingatlan értéke emelkedik, így később drágábban tud túladni rajta – magyarázta Déry Attila.

– Érezhetően nőtt a kereslet a Balatonnál is, de azért nem annyira, mint a fővárosban – ezt már Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodavezetője közölte lapunk érdeklődésére. A szakember megjegyezte, mivel 2009 és 2013 között gyakorlatilag nem volt mozgás, ehhez képest „nem nehéz erősödni”. Krausz kiemelte, ismét megnőtt a kereslet a parti vagy a parthoz közeli társasházi lakások iránt, ezért új fejlesztések indultak. Ilyen ingatlan esetében a négyzetméterár Siófokon vagy környékén 390-420 ezer forinttól akár 6-700 ezerig terjedhet – utóbbi már a közvetlen vízparti, örök panorámás luxuslakások ára. Az irodavezető szerint ugyan a saját kertrésszel rendelkező kisebb nyaralókhoz már 20 millió forint körüli áron is hozzá lehet jutni, de ezek jellemzően „elég retrók”, és rájuk fér még 5 vagy akár 10 millió forintos felújítás. Hozzátette, az újabb, korszerű házak a 40-50 millió forintos árkategórián belül találhatóak.

forrás: magyaridok.hu

vissza

Hozzászólások