NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Megújul Sólyban hazánk egyik legrégebbi falusi temploma

2018.01.19.

A falszerkezet szondázásával és a vakolat részleges feltárásával kezdődtek meg a munkálatok Sólyban az Árpád-kori templomban. A munkálatok megkezdésekor előkerült egy befalazott középkori szentségtartó.


Jelenleg a kármentés, a falazat és a vakolat szondázása folyik, részleges feltárással, illetve a szentélyben található ablak körüli, XVI–XVII. századi levél-indás festés konzerválása történik


– nyilatkozta a balaton.vehir.hu kérdésére Répássy Viktor falkép restaurátor.

A szakember fontosnak nevezte a málló vakolat konzerválását, mint mondta ki kell egészíteni azért, hogy a továbbiakban egységes, esztétikus és biztos alap lehessen a további munkálatok során.


A festékrétegeket egészen a XVI-XVII. századból feltárt festett rétegekig el kell távolítani, hogy meggyőződjünk arról, hogy esetleg középkori, figuratív képekkel is díszítették ezen falrészeket. Erre minden esélyünk megvan, mert a szentély északi falán feltárásra került egy befalazott szentségtartó és e körül lehetnek szenteket ábrázoló középkori falfestmények. Mindezek mellett fellelhető a fekete festék mellett a vörös festék is nyomokban. A templomhajót a szentélytől elválasztó boltíves felületen is találhatunk esetleg nonfiguratív festményeket.


A restaurátor utalt a lébényi templom 2004-2005-ben történt feltárásárnak tapasztalataira, amely a keletkezésétől a templom építészeti kivitelezéséig a sólyi fogadalmi templomhoz hasonlóan zajlott. A feltárási és konzerválási munkálatok egészen május 20-ig tartanak.

2018. január 18.

Megkezdődött a restaurátori munka Sólyon!!!! SDG!!!!

A sólyi református templom hazánk legrégebbi falusi temploma. A ma látható barokk stílusú templom helyén állt az ősi kápolna, melyet István király emeltetett Koppány vezér felett aratott győzelme után Sólyban. Az 1009-ből származó királyi okirat a fogadalmi kápolnát az egyetlen olyan templommá teszi az országban, amely dokumentáltan Szent István személyéhez fűződik. A szentély és a hajó között az északi oldalon áll a kis szószék, felette az 1775-ös évszámmal. Korábban a templom festett famennyezetű volt, de az 1724-ből való eredeti mennyezetet és a karzatot 1894-ben elvitték az Iparművészeti Múzeumba. Az 1997-ben megkezdődött falfeltárási kutatások közben a templom legrégebbi falain festmények nyomaira bukkantak. A templomban folytatott ásatás során a padozat alatt középkori csontvázakat találtak 2009-ben. Az eddigi izgalmas leletek után most egy páratlan temetkezésre bukkantak: két holttestet úgy temettek közös sírba, hogy az egyik átkarolja a másikat. Ezt a sólyi Rómeó és Júlia-nak nevezik.

A magyar állam 2014-ben nyilvánította történelmi emlékhellyé a sólyi templomot.

forrás: hirbalaton.hu / balaton.vehir.hu / soly.hu


További cikkek Nevezetesség, látnivaló témában

vissza

Hozzászólások