NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Megnyílt a 25. Jókai napok rendezvénysorozata Balatonfüreden

2016.04.29.

Megnyílt a 25. Jókai napok programsorozata pénteken Balatonfüreden. Szőcs Géza költő ünnepi beszédében az irodalom melletti kiállásnak nevezte a vasárnapig tartó rendezvényt.

Szőcs Géza költő, miniszterelnöki tanácsadó úgy fogalmazott, hogy "a mai kort jellemző analfabetizmus fenyegeti Jókait és a könyvekbe foglalt örökségünket, ezért kell azonosulni olyan történésekkel, melyek a könyveket mentik számunkra".
    

Hozzátette: sokak véleménye az, hogy "korunk gyermekének hőse már nem a Kőszívű ember fiai", szavai szerint azonban a romantika nem csupán egy stílusirányzat, hanem "az emberi lélek egyik évszaka, és mint ilyen örökkévaló".
    

Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere (FIDESZ-KDNP) hangsúlyozta: Jókai Mór része a balatonfüredi mindennapoknak, hiszen szobor, emlékhely és egy folyóirat is őrzi emlékét a városban. 
    

A megnyitó ünnepséget követően az ünneplők meglátogatták a megújult Jókai-villát. Mint Kositzky Anett, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a nyolc bemutatótérből álló, a korra jellemző módon berendezett és Jókai Mór személyes tárgyait bemutató villába a Jókai-regényeket bemutató videóinstallációt helyeztek el. Ezen kívül megújult Jókai Mór távcsöve és felújították Horovitz Lipót Jókai-portréját is. 
    

A Jókai napok keretében pénteken a város híres Bergmann Cukrászdájában mutatja be a Jókai-napi kiskönyvet a sorozat szerkesztője, Praznovszky Mihály irodalomtörténész. A sorozat, amelyet 2004-től adnak ki, Jókai balatonfüredi, balatoni írásait tartalmazza, valamint a Jókait Balatonfüreden meglátogató kortársak cikkeit és olyan Jókai-írásokat, amelyek kötődnek egy-egy évfordulóhoz, irodalmi eseményhez. 
    

A pénteki nap programjainak zárásaként gálaestet rendeznek az Anna Grand Hotelben, amelyen fellép Cs. Nagy Ildikó zongoraművész, Dónusz Katalin énekművész, Módri Györgyi színművész és Bánó Tamás gitárművész.
    

A szombati programok elsősorban a gyermekeket és a családokat szólítják meg. A város népszerű kirándulóhelyén, a Koloska-völgyben megrendezik a hagyományos bablevesfőző-versenyt. Délután néptáncos és népzenei együttesek szórakoztatják a közönséget, a legkisebbeket pedig népi játszóház és kézműves foglalkozás várja.
    

A vasárnapi Jókai Majális szintén a Koloska-völgyben lesz, ahol ügyességi és szellemi vetélkedőkön vehetnek részt a vállalkozó kedvű családok. Koncertet ad a Tallabille zenekar, a Koloska Senior Néptánc Együttes, a Balatonfüred Néptánc Együttes, valamint a Teleszterion Színházi Műhely a Csalóka Péter című vásári komédiával. Ezen kívül gyógynövénytúra és táncház várja a majális résztvevőit.

forrás: www.mti.hu

vissza

Hozzászólások