Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programelőzetes

Dér Kupa

2019. november 2. » részletek

Lellei Gasztro Farsang

2019. február 2. » részletek

Művészetek Völgye

2019. július 19-28. » részletek

Szigligeti Félmaraton

2019. szeptember 14. » részletek

B my Lake Fesztivál

2019. augusztus 21-24. » részletek

Programajánló

Plázs Siófok

Plázs Siófok Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Kult. & Szórakozás: mind, szabadtéri színp., éjszakai pub/bár, disco/buli(hajó)
Sport & Élmény: fitness, mind, röplabda/foci, kézi/kosárlabda
Vizes sportok: mind, SUP, úszás

Gasztrohegy hétvégék #6 - Felszáll a füst

Gasztrohegy hétvégék #6 - Felszáll a füst Program kezdete: március 22.
Program vége: március 24.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Harley-Davidson Open Road Fest

Harley-Davidson Open Road Fest Program kezdete: június 05.
Program vége: június 09.
Település: Alsóörs
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

Gasztrohegy hétvégék #7 - Lávakő hétvége

Gasztrohegy hétvégék #7 - Lávakő hétvége Program kezdete: április 12.
Program vége: április 14.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Szakvezetés a Kis-Balatonnál

Szakvezetés a Kis-Balatonnál Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: mind, egyéb
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: vízparti, gyerekbarát, kutyabarát

Nagyberek Túrák

Nagyberek Túrák Település: Balatonfenyves
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: mind, egyéb
Kirándulás: mind, túra/séta
Sport & Élmény: nordic walking, kerékpározás

Szerelmes Füred - utcai futóverseny

Szerelmes Füred - utcai futóverseny Program kezdete: február 17.
Program vége: február 17.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind, sport/verseny

Fonyódi Kolbászfesztivál

Fonyódi Kolbászfesztivál Program kezdete: február 08.
Program vége: február 10.
Település: Fonyód
Régió: Balatonboglár környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Gyenesdiási Keszegfesztivál

Gyenesdiási Keszegfesztivál Program kezdete: július 06.
Program vége: július 07.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra

Gyenesdiási Bornapok - Bormustra Program kezdete: július 07.
Program vége: július 14.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Majorságot hoz létre a Tihanyi Apátság

2018.01.29.

Többszáz millió forintos fejlesztéseket tervez az évente 120 ezer látogatót fogadó Tihanyi Bencés Apátság. Az eddig elnyert pályázati forrásokból megújul a múzeumi kiállítás, balatoni panorámás napváró teraszt alakítanak ki, a Rege Cukrászda pedig új melegkonyhát, cukrászüzemet és kiszolgálópultot kap. További források reményében készen áll egy apátsági levendula- és gyógynövénymajor terve is – írja a hirbalaton.hu.

A kilencvenes évek elején a vasárnapi mise tartalmát német nyelven is össze kellett foglalni, olyan sok volt a német turista Tihanyban. A rendszerváltás előtti 300 ezres látogatói szám – a Balaton egészére érvényes tendenciához igazodva – folyamatosan csökkent az apátság környékén. Az elmúlt években sikerült megállítani ezt a folyamatot, sőt: emelkedett az érdeklődők száma, s ismét egyre több idegen nyelvű szót lehet hallani a félszigeten.

Óvatos becslések szerint is évi két millió ember fordul meg a tihanyi apátsági templom és a panorámaterasz környékén.

Tihanyi Bencés Apátság és Apátsági Múzeum

Település: Tihany; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Nevezetesség: mind, szakrális hely; Kult. & Szórakozás: mind, múzeum/galéria;

Az itt élő, tíztagú bencés szerzetesközösség – történelmi hagyományaihoz híven – vendégszeretetéről híres, és még a nyári szezonban is türelmesen tűrik az otthonukat érő turistarohamot. 1994-ben kapták vissza az államosításkor elvett apátságot, azzal a feltétellel, hogy megtartják és látogathatóvá teszik a hozzá tartozó múzeumot. Mivel a szocialista időkben a szerzetesi szobák is múzeumi terek voltak, először azokat kellett beköltözhetővé tenniük. 

Napfelkelte váró terasz is épül


Az apátsági templommal együtt látogatható múzeum akkor tartható fenn, ha a jelen kor követelményeinek megfelelő, interaktív és gyermek- és családbarát kiállítást tudnak ott elhelyezni


– mondta a hirbalaton.hu kérdésére Mihályi Jeromos OSB, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárójának gazdasági helyettese.


A templomra sokan kíváncsiak, és az a tapasztalatunk, hogy utána szívesen nézik végig a kiállításainkat is. Egy 2017-ben elnyert, több mint 200 millió forintos, Európai Uniós forrásból finanszírozott pályázat nyomán tudjuk megújítani az apátság történetét, az alapítólevelet és a szerzetesi életet bemutató kiállításunkat. Ebből az összegből még egy napváró teraszt szeretnénk kialakítani a sekrestye mögötti udvarunkon. Itt a látogatókkal közösen várhatjuk a balatoni panorámás napfelkeltéket, ami a kereszténységben Krisztus jelképe, de a nem keresztény hitűek számára – például az egyre több távol-keleti vendégünknek is – érdekes élmény lehet.


A napváró terasz ötlete akkor merült fel, amikor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alkotótáborának résztvevői a Balatonra néző kert közösségi térré alakításának gondolatát fogalmazták meg. Kurzusvezetőjükkel és a szerzetesrend tagjaival egy közös gondolkodás indult el, tervek készültek a tér kialakítására, ami a sétány forgalmából ugyan kiesik, alkalmas az elcsendesedésre, mégsem teljesen elszigetelt, és minden évszakban páratlan élményt nyújt. 

Májusra megújul a Rege Cukrászda

Egy ugyancsak 200 millió forint összegű, elnyert kormánytámogatásból újulhat meg a 2017-ben ismét apátsági működtetésbe került Rege Cukrászda: új melegkonyhát és cukrászüzemet alakítanak ki, az ide betérő évi csaknem 50-60 ezer vendég pedig új kiszolgálópulttal fog találkozni. A munka elvégzésére kiírt közbeszerzés lezárult, a kivitelező napokon belül átveszi a munkaterületet, és várhatóan május elején kinyithat a panorámateraszával utolérhetetlen cukrászda.

Apátsági Rege Cukrászda - Tihany

Település: Tihany; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Gasztro & Bor: mind, cukrászda/fagyizó;

Az utóbbi 200 milliós kormányzati támogatás fennmaradó, kisebb részéből elkezdték fejleszteni azt a hét hektáros apátsági telket, ami a Belső-tó partján terül el. Itt távlati célként fogalmazódott meg egy majorság létrehozása, ami többek között az apátság és a szerzetesek gazdálkodási kultúráját mutatná be. A tervek alapjául magát a tihanyi alapítólevelet szolgál, aminek közel 80%-a a szerzetesi élet háttereként szolgáló gazdálkodási leírás. Nem kisebb súllyal esik latba az a tény, hogy a középkorban Európa-szerte épp a szerzetesrendek honosították meg a mezőgazdasági újításokat, fellendítve ezzel a környező területek fejlődését. 

Az új majorban lenne gyógynövényfeldolgozás is

Szintén a szerzetesrendek sajátossága volt a gyógyászat. Ennek szellemében a leendő major területén tízezer gyógynövényt már elültettek a tihanyi szerzetesek, akik közül Gellért atya eddig is évi csaknem négyszáz kilogramm teát készített, összegyűjtve a félszigeten fellelhető gyógynövényeket.


A majorban bemutathatnánk ezeket a gyógynövényeket, és fel is dolgoznánk őket


– hangsúlyozta Mihályi Jeromos, hozzátéve:


Tihany jellegzetessége a levendula, amit egykor Bittera Gyula az apátságtól bérelt területen honosított meg. Az ő korabeli fotógyűjteményét is szeretnénk bemutatni a majorsági kiállításunkon. Egy hétvége alatt harmincezer levendulapalántát tudtunk elültetni a meglévő forrásunkból: a közösségünkhöz tartozó Ágoston atyán keresztül a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumból 14 diák érkezett, rajtuk kívül a szerzetesrend tagjai, valamint lelkes tihanyiak segítettek. A biológia szakos Domonkos atya ugyancsak részt vesz a munkánkban. Mandulafákat és gyümölcsfákat is ültetünk, ezek termését a cukrászdánk hasznosítja majd.


A szerzetesek a levendula és a gyógynövények gondozásában, szedésében és feldolgozásában is szerepet vállalnak.


A tihanyi szerzetesek egy forgalmas turisztikai központban élik mindennapi életüket, ahol életterük bővítésére nincs lehetőség. Az elcsendesedésre módot adó majorsággal bővülne az életterünk. A nemzeti park részét képező, Natura 2000-es területen meditációs helyeket alakítanánk ki, alkalmat teremtve a küldetésünk bemutatására, ami beleillik a félsziget ezeréves hagyományába


– véli Jeromos atya.

A major épületét az a Czigány Tamás tervezte, akinek a nevéhez számos pannonhalmi fejlesztés mellett a tihanyi apátság szomszédságában lévő látogatóközpont is köthető. A zárt fogadórész alsó szintjére a már működő gyertyaöntő műhely költözne, az árkádok alatt sétálgatva pedig az üvegfalon keresztül a gyógynövény-feldolgozás is láthatóvá válna. Az itt készülő teakeverékeket az emeleten meg is lehetne kóstolni. Az átszellőztethető, lábas pajtában szárítanák a gyógynövényeket, a konyha a gyümölcs és a mandula feldolgozásához kell. A falu saját levendula-lepárló létesítését tervezi, így az apátságnak elegendő egy gyógynövény-lepárló üzemeltetése, ahol többféle gyógynövény eszenciáját tudják kinyerni. Hasznosítani fogják a megtermelt levendulát is, illetve bemutatják a méhészeti folyamatot, minekutána a méhész szó szintén az alapítólevélben szerepel elsőként. 

Turisztikai látványosságot álmodtak a Belső-tó partjára


Három éve határoztuk el, hogy hasznosítani fogjuk ezt a területünket. A három-négy hektáron virágzó levendulamező, mediterrán hangulatú mandula- és gyümölcsfaligetével fajsúlyos turisztikai látványosság lesz a Belső-tó partján. Az 1,2 milliárd forintos beruházáshoz pályázati forrást keresünk, a fenntarthatóságot a belépőjegyek és a növények hasznosítása biztosítja majd. A saját termékeinken kívül a többi szerzetes- és nővérközösség termékét is elérhetővé szeretnénk tenni


– sorolja a terveket Mihályi Jeromos.


Az elvonulásra érkező szállóvendégeink a Rege udvarban lévő, 1996-ban épült turistaszállásunkat használják, amit korszerűsíteni és bővíteni szeretnénk: a négy ágyas szobákban most negyven főt tudunk elhelyezni, ezt akarjuk 50-60 férőhelyre emelni.


Jeromos atya szerint időszerű lenne az apátság épületének külső-belső felújítása, a régi apáti szoba, valamint IV. Károly király utolsó napjainak helyszínét is restaurálnák, illetve bemutathatóvá tennék a szerzetesi ebédlőt. Ezekre 350 millió forintos terv készült. Az apátsági tulajdonban és annak szomszédságában lévő, köztérré alakított Csokonai ligetben Herczeg Ágnes kertépítészeti tervei alapján egy kültéri kiállítótér kerülne kialakításra: installációs elemekkel mutatnák be az alapítólevél nyelvtörténeti hátterét, alkalmat adva osztálykirándulások alkalmával rendhagyó nyelvi és történelemórák megtartására. 

A tihanyi levendula története

A Tihanyi-félszigetre egy európai hírű gyógyszervegyész, gyógynövény-szakértő, Bittera Gyula 1924-ben telepítette az első levendulaültetvényt a  Csúcs-hegy oldalában,  az apátságtól bérelt mintegy 20 hektárnyi területre.

Tihanyi őslevendulás

Település: Tihany; Régió: Balatonfüred környéke; Megye: Veszprém; Kirándulás: mind; Nevezetesség: mind;

Addig Magyarországon csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula, ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény-telepítés. A vetőmagot a híres párizsi magkereskedőtől, Vilmorintól rendelték meg (jelenleg a negyedik legnagyobb magkereskedő cég a világon). A palántákat Budakalászon nevelték elő. Az ültetés kiválóan sikerült, a növények szépen bokrosodtak, 1931-ben arattak először. A próbálkozást tehát siker koronázta, így további jelentős telepítéseket végeztek, ezzel Tihanyban kialakult a levendulatermesztés kultúrája. A nagy mennyiségű termesztés célja természetesen az illóolaj – a levendulaolaj – kinyerése volt, amit a virágzás idején learatott levendulából a közeli Külső-tó partján felállított három réz-lepárlóban állítottak elő. A második világháború előtt keserűmandulát ültettek a levendulasorok közé, a kis magoncokat később átszemezték nemes mandulává, ezekből néhány öreg fa még ma is látható az ó-levendulásban, törzsükön viselve a szemzésre utaló erősen megvastagodott részt.

5 dolog, amit kevesen tudnak a tihanyi levenduláról

5 dolog, amit kevesen tudnak a tihanyi levenduláról Lila szőnyegként terül el ez az illatos virág Tihany több pontján is. Június 23-tól 25-ig ...

A Tihanyi Bencés Apátság elérhetősége: www.tihanyiapatsag.hu

forrás: hirbalaton.hu


További cikkek Tihany témában

vissza

Hozzászólások