NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Magyarország kedvenc borászata? Kerülőút a Varga Pincészetért

2016.07.09.

Magyarország piacvezető borászata a badacsonyi Varga pincészet. Ez tény. Varga Péter pontosan ismeri a piac, a kereslet, a kínálat, és az árak rendszerét. Sokat látott közgazdász, a japán és amerikai gazdaságból tanult – tervez és kivitelez, ilyen egyszerű. Kétkedve érkeztünk, viszont válaszokkal tértünk haza.

Szinte idilli környezetben (azért csak szinte, mert mégiscsak a hatalmas tartályok tövében voltunk), az ősfás parkban, egy Balatonra néző asztalkánál fogadtak minket: Péter és fiai, Máté és Bálint. Jéghideg Bubis Irsai 2015-öt szolgáltak fel: se több, se kevesebb, mint amire szükségünk volt. Ezután ötcsillagos idegenvezetést kaptunk a birtok teljes területén: a gigantikus tartályokon, az óriási szőlőkombájnon és az elképesztően hatalmas birtokon túl leginkább a számok nyűgöztek le minket. Az a rengeteg szám, adat és statisztika, amikről Péterék beszámoltak. 

"Ezt csak precízen, fegyelmezetten és sterilen lehet csinálni."

A Varga Pincészetnél ma már szinte minden folyamatot gépek végeznek; ezt a mennyiséget és tempót az emberek nem bírnák. Az itt készülő borok ennek köszönhetően mindig tiszták, szabályosak, és hozzák a Varga-rajongók által megszokott ízvilágot. A Pincészet és fogyasztói számára a lényeg, hogy könnyen érthető, emellett pedig megfizethető, és lehetőleg folyamatosan elérhető boraik legyenek.

A borászat elképesztő terjedelmének megértésére íme, a Varga bor számokban:

 • A márka 23 éve létezik.
 • Összesen 250 hektáron gazdálkodnak.
 • Tavaly 14,2 millió palack bor adtak el.
 • Szüret idején vannak napok, amikor 4 - 500 ezer kg szőlőt dolgoznak fel – összesen 18-féle szőlőt.
 • Badacsonyörsön 10 millió kg, Tokaj-Hegyalján 1 millió kg, Feldebrőn (Eger mellett) pedig 6 millió kg szőlőt dolgoznak fel évente – egyelőre. Mert nőnek.
 • Vannak 230.000 literes tartályaik és egy 14.500 literes fahordójuk is.
 • 180-an dolgoznak a cégcsoportnál.
 • 120 főt tudnak vendégül látni egyszerre.
 • 51 különböző típusú boruk van.
 • A badacsonyi kéknyelű szőlőfajta 50%-a az ő területeiken terem.
 • Tavaly 1,3 millió palackot exportáltak, leginkább Szlovákiába.
 • Egyedülálló palackozó sorukon 9500 üveg megy át óránként, erősebb napokon 120 ezer palackot töltenek.
 • 200.000 követőjük van Facebookon, és 5000 követőjük az Instagramon.

A hihetetlen mennyiség kérdésekor felmerült, hogy hogyan kezelik a palackok millióit. A válasz: saját üvegeik saját rekeszekben jutnak el a boltokba és vendéglátóhelyekre, majd visszakerülve hozzájuk, az országban egyedülálló, szupersteril palackmosón mennek át, melynek segítségével a betétdíjas üvegeket újratöltik. Jelenleg 3,5 millió betétdíjas Varga palack van forgalomban 180 ezer darab 12-es rekeszben.

A 18-féle termesztett szőlő közül legkedvesebb fajtájuk (természetesen?) az olaszrizling, ebből készül a száraz verzión kívül késői szüretelésű és jégbor is. Mindemellett a legdrágább és a legolcsóbb boruk is olaszrizling.

"Szőlészkedésben lehet, hogy gyengék vagyunk, de borászkodásban az élen járunk" 

– mondják. Az állandóan elérhető alap szortimenten felül prémium boraik, az Aranymetszés (megint matek) sorozat tagjai nem csak a fogyasztók körében felkapottak, hanem számos hazai versenyen is rendszeresen kiemelkedően szerepelnek. 

A Varga szortiment

 A Varga fiúk szimpatikus őszinteséggel válaszoltak kérdéseinkre, hogy jobban megérthessük a márkát és a koncepciót is.

Terveznek és kiviteleznek - ilyen egyszerű. 

Péter, Máté és Bálint három vertikális kóstolót is tartott nekünk, mégpedig a Balatoni Kéknyelű 2015, 2014 és 2006 évjárataiból, az Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarátokból (2015, 2014, 2010 évjáratok) és a már többször díjazott Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizlingekből (2015, 2014, 2006 évjáratok), végül pedig a 2009-es Aranymetszés Cabernet Sauvignon-t kóstoltuk. Ezek közül emeltünk ki egyet-egyet.

Balatoni Kéknyelű 2015

Lehet hogy a kéknyelű érlelve mutatja legszebb arcát, minket mégis elcsábított ez a friss és ifjú bor. Még fiatal, de izgalmas illatokkal, kellően virgonc savakkal késztet az újabb és újabb kortyokra. Érdekesség: ez az egyetlen szőlőfajta, mely nem képes magát megtermékenyíteni, ezért porzót kell mellé ültetni – ez általában a rózsakő.

Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát 2014

Megnyerő, tartalmas, őszibarackos illat, amit hoz magával a korty is. Az évjárat nehézségei ellenére szépen beérett, színe is elegáns, aranyosan csillog. Az ásványos jegyeket kicsit bár hiányoltuk, de stabil savszerkezete és jó ár-érték aránya miatt bármikor újra megkóstolnánk.

Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling 2006 

Gyönyörű arany szín, majdnem botritiszes jelleg, pedig csak a maradék cukor teszi, ráadásul reduktívan is készült. Mégis mély és hosszú a bor, emellett mézes, finoman minerális és szépen kiegyensúlyozott.

Aranymetszés Cabernet Sauvignon 2009

Mint egy régi vágású úriember. A bor kicsit füstös, meggy- és szilvalekváros, de a savak kellemesen élénkek még, és a bor kifejezetten gazdag extraktban. Elgondolkodtató és váratlan, egy vörösboros szürkemarhapörkölthöz pedig hibátlan választás.

Az élmény a látogatásunk végén felszolgált korrekt és házias ebéddel csúcsosodott, melyet Szita Lászlótól, a badacsonytomaji Muskátli Étterem tulajdonosától kaptunk. A fogásokat a birtok – szintén grandiózus – kóstolótermében szervírozták:  

 • zsendicét (lágy, édeskés savósajtkérm) pitypang zselével
 • tapolcai füstölt pisztrángot és füstölt busát, barackmagolajos salátával
 • és az elmaradhatatlan, helyi szürkemarha lábszárpörköltet dödöllével
 • házi Rákóczi túrós

Köszönjük.

forrás: vinoport.hu

vissza

Hozzászólások