NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Litkey Farkas győzelmével zárult a Fehér Szalag

2019.07.14.

Nagy páros csatában és a verseny végére leálló szélben, esős időben a Litkey Farkas kormányozta Prevital nevű katamarán nyerte a Balaton keleti medencéjében szombaton megtartott Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjat. A klasszikus hajóknak kiírt 22. Izsák Szabolcs Emlékversenyen, azaz a Classic Roundon pedig a Pomucz Tamás kormányozta Capella 70-es cirkáló szerezte meg az első helyet.

Összesen 249 hajó nevezett a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj – 22. Izsák Szabolcs Emlékverseny – Classic Round vitorlásversenyen. A Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Tihany - Balatonfüred útvonalon, azaz a Balaton keleti medencéjében megrendezett regattán induló versenyzők esős időben, változékony szélben versenyeztek.

Árbóctörés Balatonkenese előtt

Nyolc csomós enyhe északnyugati szélben rajtolt el a mezőny, ahol jól kapta el a rajtot a New Black Jack és az Nanushka (Safranek). Ezt követően a The Red állt az élre, mögé meglepetésre a Grande e Grossi Extreme 40-es katamarán zárkózott fel. Nem sokáig, ugyanis egy szélfordulót követően árbóctörést szenvedtek, és így kiállni kényszerültek a versenyből. Az 5 csomósra mérséklődő szélben a mezőny a korábban rajtoló klasszikus hajókat a balatonkenesei bójánál érte utol, elsőként a The Red, majd az RSM2 és a Prevital következett. A klasszikusok között a Capella állt az élre, ám erősen szorongatta a Pannónia.

A Prevital nyerte a Kékszalag főpróbáját

Tülekedés az élen Siófoknál

A siófoki bója előtt rövid időre felélénkült, 12 csomós északira váltott a szél, majd a bójánál visszaváltott 8 csomósra. Az RSM2 átvette a vezetést, mögötte szorosan a Prevital, a New Black Jack és a The Red következett. A klasszikus hajók versenyében növelte előnyét a Capella a Pannóniával
szemben.

Váltás az élen Tihany után

A tihanyi bójához érve 7 csomósra mérséklődött és forgolódósra váltott a szél. A tihanyi bóját még elsőként elérő RSM2 a befutóra kanyarodva a vízközepet választotta, míg a Prevital és a New Black a hajógyári öböl felé vette az irányt. Ez fizetett jobban és a két DC 35-ös katamarán – egymást is többször oda-vissza előzve – az élre vágott az 5 csomós északira mérséklődő szélben. A klasszikusoknál a bója előtt a Pannónia átvette a vezetést a Capellától.

Eldőltek a páros versenyek

A befutóhoz közeledve Csopak irányába viharfelhők jelentek meg, közben a szél teljesen leállt. A PreVital és a New Black Jack közötti párosverseny is eldőlt, a Litkey Farkas kormányozta hajó az élre állt, és végül 2 óra 8 perces 12 másodperces idővel az elsőként haladt át a célvonalon. Mögötte végzett a New Black Jack katamarán, élén Roland Gaebler kormányossal, a harmadik helyet pedig az RSM2 szerezte, utóbbi csapatot Vándor Róbert irányította ezen a versenyen.

A befutóhoz közeledve a klasszikusoknál a Capella visszavette a vezetést, és a Pomucz Tamás irányította 70-es cirkáló 3 óra 30 perces és 59 másodperces idővel, alig fél perccel a Pannónia előtt futott be. Így ez az egység nyerte 2019-ben a 22. Izsák Szabolcs Emlékversenyt, más néven a Classic Roundot, amelyen a második világháború előtt tervezett, úgynevezett klasszikus hajók indulhattak. » A hivatalos végeredmény itt olvasható.

Jön az 51. Kékszalag Nagydíj

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára azt mondta, hogy a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj és a 22. Izsák Szabolcs Emlékverseny volt a főpróba a 2019. július 18-án rajtoló 51. Kékszalag Nagydíjra, amely Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenye. A Magyar Vitorlás Szövetség szerint várhatóan több mint 600 hajó vesz majd részt a Kékszalagon. A főtitkár szerint a magyarországi vitorlásversenyek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, ami elősegíti többek között a Balaton idegenforgalmának fejlődését.

Kékszalag - Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye - Balatonfüred

forrás: hunsail.hu | fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség - Videó: Ladányi János / Magyar Vitorlás Szövetség


#Kékszalag #Sport #Vitorlázás, hajózás

vissza

Hozzászólások