NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Kurtaxát emelt sok balatoni önkormányzat

2017.01.23.

Jó néhány balatoni önkormányzat emelte januártól a vendégéjszakák után kivetett idegenforgalmi adót (ifa, kurtaxa) amiatt, mert az állam csökkentette az ehhez járó támogatás mértékét. Az északi parton ötszáz forint lett az általános adótétel, a délin valamivel óvatosabbak az önkormányzatok – tudta meg a hirbalaton.hu.

fotó: Posza Róbert Art

A kiemelt turisztikai övezetben az állam azért nyújt támogatást az önkormányzatoknak a beszedett idegenforgalmi adó minden forintjához, mert így kíván segítséget nyújtani ahhoz a többletfeladathoz, amit a lakosságszámnál jóval nagyobb tömegek kiszolgálása jelent közszolgáltatásokkal, infrastruktúrával. Kezdetben minden vendégéjszaka után beszedett egy forinthoz kettőt tettek hozzá a központi költségvetésből, jó néhány éve már csak másfelet, idén januártól pedig egy forintra csökkent az összeg.

A Balatoni Szövetség tavaly a nemzetgazdasági miniszterhez fordult, tiltakozva az ifa állami kiegészítésének csökkentése miatt, ám elutasító választ kapott.

A tárca államháztartásért felelős államtitkára, Banai Péter Benő által küldött válaszlevél szerint az önkormányzati köznevelési működtetési feladatok megszüntetése, és állami átvállalása miatt forrásátrendezésre van szükség. Ehhez mintegy 55 milliárd forintot kell előteremteni, részben a jó adóerő-képességű önkormányzatok szolidaritási hozzájárulásából, részben az önkormányzati támogatás egyes jogcímeinek megszüntetésével, csökkentésével. Az államtitkár hivatkozott arra, hogy

2017-ben több mint kétszeresére, 11 milliárd forintra emelkedik a turisztikai célelőirányzat keretösszege, továbbá új támogatásként 10 milliárd forint jut majd turisztikai fejlesztésekre.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSz) elnöke, Szigliget polgármestere azt nyilatkozta a hirbalaton.hu-nak, hogy

komoly működési problémát jelenthet az állami kurtaxa-kiegészítés csökkentése a Balaton-parti önkormányzatok számára.

A településeknek mérlegelniük kell, hogy honnan teremtsék elő a hiányzó költségvetési forrást. Lesznek olyanok, akik adót, belépőket, parkolási díjat emelnek. Más önkormányzatok a kedvezményes, vagy ingyenes szolgáltatásaikat lesznek kénytelenek megszüntetni, vagy a kedvezmény mértékét csökkenteni. Várhatóan egyes települések a fejlesztési forrásból pótolják a kieső bevételt.

Komoly teher hárul az önkormányzatokra a lakosságszám olykor tízszeresét is kitevő vendégforgalom kiszolgálása miatt. A balatoni települések minden ifa-bevételt visszaforgatnak a turizmusba.

Ha ezek a források szűkülnek, az önkormányzatok nem, vagy csak részben tudják biztosítani az idelátogató vendégek számára a megszokott és elvárható településképet, szolgáltatásokat – fejtette ki a BSz elnöke.

Zamárdiban 400-ról 450 forintra nőtt az idegenforgalmi adó (ifa) mértéke. 

“A sok tízmilliós kiesést valahonnan pótolni kell”

– mondta Csákovics Gyula polgármester. Hozzátette, a fenntartási költségek nem csökkennek, sőt, fejlesztések esetén még nőhetnek is. Tavaly nyáron például három új szabadtéri tusolót létesítettek a strandterületeken, ami a növekvő vízfogyasztás miatt növelte a költségeket.

A polgármester úgy látja, ezt az adót nem a helyi szállásadók fizetik, hanem a vendégek, márpedig minden az ő kényelmüket, komfortosabb időtöltésüket szolgálja. Ezért aztán a vendég is hozhat némi áldozatot, főleg akkor, amikor elvonások sújtják az önkormányzatokat. A városvezető hangsúlyozta:

a parkolók és a strandok továbbra is ingyenesek maradnak Zamárdiban.

Balatonszemesnek legalább harmincmillió forint mínuszt jelent az állami ifa-kiegészítés csökkenése – nyilatkozott Takács József polgármester. Közölte, a település költségvetését egyensúlyba kell hozni, ezért

390-ről 450 forintra nőtt az ifa mértéke.

A polgármester úgy látja a balatoni turizmust hátramozdító irány az önkormányzatokat érintő minden újabb elvonás akkor, hiszen az idegenforgalom fellendítéséért erőn felüli fejlesztéseket vállalnak.

Az északi parton több település (Balatonfüred, Csopak, Alsóörs, Palóznak) is egyeztetett az ifá-ról előzetesen

– tudta meg a hirbalaton.hu.

– Egységes adómértéket akartunk, így lett 500 forint a kurtaxa (más néven ifa) – Czeglédy Ákos palóznaki polgármester beszámolója szerint.

„Palóznak és Alsóörs esetében ez azért is fontos, mert a kempingünk területe közös. Mi egyébként így, az ötven forintos emeléssel együtt is közel harminc százalékot bukunk.”

– tette hozzá.

Az elvonásokra nem mindenütt az adóemelés a válasz, van ahol más megoldást keresnek. Balatonszárszón tavaly vezették be a belépőt a központi strandon (ott idén már további „intézkedéseket” nem terveznek), Fonyód is fizetőssé tette már az elmúlt szezonra több parkolóját és legnépszerűbb strandját, Balatonföldvár pedig az idei nyárra tervez hasonló lépést.

forrás: hirbalaton.hu

vissza

Hozzászólások