Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Veszprémi Utcazene Fesztivál

Veszprémi Utcazene Fesztivál Program kezdete: július 18.
Program vége: július 21.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, egyéb, mind

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten

Szakvezetés a Tihanyi-félszigeten Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta

Holdfénytúra Gyenesdiáson

Holdfénytúra Gyenesdiáson Program kezdete: június 28.
Program vége: július 28.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind

Tavaszi Madármegfigyelő Nap

Tavaszi Madármegfigyelő Nap Program kezdete: április 07.
Program vége: április 07.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Badacsonyi Szürkebarát és a Magyar Szürkemarha Ünnepe

Badacsonyi Szürkebarát és a Magyar Szürkemarha Ünnepe Program kezdete: augusztus 10.
Program vége: augusztus 12.
Település: Badacsonytördemic
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál

Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál Program kezdete: július 13.
Program vége: július 15.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: mind, zenei

Füredi szüret

Füredi szüret Program kezdete: október 19.
Program vége: október 21.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Balatonman Kenese

Balatonman Kenese Program kezdete: május 25.
Program vége: május 26.
Település: Balatonkenese
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Füredi Tavaszi Fesztivál

Füredi Tavaszi Fesztivál Program kezdete: március 15.
Program vége: március 18.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, kulturális, művészeti, mind

Balatonman Füred

Balatonman Füred Program kezdete: szeptember 14.
Program vége: szeptember 16.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Szavazás

Mit jelent számodra a Balaton?

Szavazok

Kistermelők kézműves termékeinek piacra jutását segítik Veszprém megyében

2016.11.16.

A Herman Ottó Intézet támogatásával Értékbolt nyílt a Veszprém megyei Taliándörögdön. A Kincsesház létrejötte óta a környék értékteremtőinek és értékőrzőinek találkozóhelye. Eddig kirakatként működött, ahol az érdeklődők megismerhették Veszprém megye kincseit. Mostantól a környék kistermelőinek, őstermelőinek és kézműveseinek piacra jutását is segítik.

Házi szörpök, lekvárok, különleges pálinkák, kerámiák, fafaragások, egyedi ékszerek és hasonló minőségi termékek sorakoznak a polcokon az ország első Értékboltjában. Első körben húsz Veszprém megyei termelő portákéit kínálják. A kínálatot a taliándörögdi üzletben is bővítik, hamarosan pedig az Értékbolt.hu webáruházban, korlátok nélkül jutnak el a termelőkhöz és a vásárlókhoz egyaránt.

Az ötlet a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúsáért Egyesület a Veszprém megyei értékőr mozgalom koordinátorainak fejéből pattant ki. Céljuk az, hogy fiatalok bevonásával segítsék az értékteremtők munkáját azzal, hogy segítik a termékek értékesítését, ezzel lehetővé téve, hogy ők a termelésre, illetve az alkotásra fókuszálhassanak.

Bazsó Gabriella projektmenedzser az értékbolt megnyitóján azt mondta, az a legfontosabb szempont, hogy minden termék gazdáját, előállítóját személyesen ismerik, így garanciát tudnak vállalni a vásárlók felé.

Fülig Jimmy pálinka különlegesség a Káli-medencéből, Vigándpetendről

Évek óta dolgozunk a fiatal értékőrökkel a megyében. Együtt tárjuk fel, térképezzük fel a települések értékeit, így rendszeresen találkozunk az értékteremtőkkel is. Az Értékbolt egy együttműködés, egy szövetség közöttünk, hogy ne csak bemutassuk, ismertté tegyük az általuk létrehozott értéket, hanem segítsük a munkájukat azzal, hogy nekik ne kelljen piacokra, vásárokra járva az árusítással foglalkozniuk

– fogalmazott Bazsó Gabriella.

Az Értékboltban kapható termékek nagy része Éltető Balaton-felvidék, Vidék Minősége védjegyes termék. A védjegyrendszerről Szabados Zsuzsa, az Éltető Balaton-felvidék Egyesület munkaszervezet vezetője azt mondta,  páratlan, hiszen nincs még egy olyan lokális védjegy az országban, amely ennyi tagot foglalna magába. A Balaton-felvidék minőséget garantáló védjegyét ugyanis már több mint száz termelő érdemelte ki.

Az Értékboltot fiatal értékőrök üzemeltetik majd, ők vágták át a nemzeti színű szalagot is.

Fontosnak tartjuk, hogy a védjegyes termelőink nem konkurenciaként tekintenek egymásra, hanem egymást ajánlva is segítik az együttműködést. Örömmel mondhatjuk el azt is, hogy egyre több azoknak az üzleteknek, vagy intézményeknek a száma, akik helyet biztosítanak a védjegyes termékeknek, és áruik közt, elsőként a helyi termékeket kínálják

– fogalmazott Szabados Zsuzsa.

Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság koordinátora az értékek közösségteremtő és megtartó erejéről beszélt. Mint mondta, az Értékbolt egy több éves munka, és a mögötte álló szervezetek évtizedes együttműködésének gyümölcse. Ami pedig az igazi lendületet adta ennek a gondolatnak, az a hungarikum mozgalom,melynek egyik zászlóshajója Veszprém megye. Horváth Zsolt szerint újabb mérföldkő, hogy az értékőrzésbe bekerült egy gazdasági láb is.

Egyre több kistermelő, őstermelő és kézműves képes arra, hogy értékkel, minőséggel rendelkező helyi terméket állítson elő. Közben vásárlói oldalon egyre nő a kereslet a biztonságos, minőségi élelmiszerre. Egyre több ember szeretné tudni, mi kerül az asztalára. Egy helyi kistermelő által előállított termék tudja garantálni a biztonságot és a magas minőséget

– hangsúlyozta a bizottsági koordinátor, aki a hungarikum törvény egyik alkotója.

Hozzátette ez a minta program az értékteremtők, köztük az őstermelők, a kistermelők és a kézművesek piacra jutását segíti elő.

A helyi termék, termelők felkarolása közösséget is épít – vélik az ötletgazdák.

Az Értékbolt a Herman Ottó Intézet Szelíd Térségfejlesztési Modellek a gyakorlatban pályázati forrásából valósulhatott meg.  Böröcz Lívia, az intézet osztályvezetője kérdésünkre elmondta, hogy tavaly még NAKVI-két kapták a felkérést a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, hogy segítsék megtalálni azokat a kisléptékű vidéki projektötleteket, amelyek gazdaságfejlesztést segítenek elő.Első körben 2015 októberében 21 nyertes projektet tudtak kihirdetni. Ezek sikere nyomán kaptak újabb lehetőséget hazai forrás elosztására, hasonló gondolatok mentén. Ezúttal is minimális 10 százalékos önrésszel lehetett összesen 6 millió forintra pályázni, projektenként. Végül 19 ötletet tudtak támogatni, ebből 14-et a balatoni kiemelt üdülőkörzetben, 5-öt pedig a Tokaji Borvidéken.

Egyelőre könnyen meg lehet számolni a Veszprém megyeihez hasonló kistermelőket összefogó programokat. A dörögdi példa kiváló kezdeményezés, hiszen azt segíti, hogy a helyi értékek, termékek a térség mindennapjaiba bekerüljenek

– mondta Böröcz Lívia.

Az ország első Értékboltja a művészetek Völgyében, Taliándörögd szívében várja az érdeklődőket

Az Értékboltot, mely Taliándörögd központjában található fiatal értékőrök üzemeltetik. Év végén pedig várhatóan elindul az Értékbolt.hu webáruház, kezdetben szintén Veszprém megyei termékekkel, majd később akár országos lefedettséggel, mely lehetővé teszi, hogy a világ bármely pontjáról könnyedén juthasson hozzá bárki minőségi magyar termékekhez.

forrás: pestisracok.hu | fotók: KÖSZI Facebook

vissza

Hozzászólások