Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Programajánló

Plázs Siófok

Plázs Siófok Program kezdete: június 17.
Program vége: augusztus 26.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Kult. & Szórakozás: mind, szabadtéri színp., éjszakai pub/bár, disco/buli(hajó)

Borpart és Fröccs Feszt

Borpart és Fröccs Feszt Program kezdete: augusztus 31.
Program vége: szeptember 02.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek

Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek Program kezdete: június 29.
Program vége: július 01.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind

Gyenesdiási Keszegfesztivál

Gyenesdiási Keszegfesztivál Program kezdete: július 07.
Program vége: július 08.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, egyéb, mind

Szakvezetés a Kis-Balatonnál

Szakvezetés a Kis-Balatonnál Település: Keszthely
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind
Kirándulás: mind, túra/séta
Spec. feltételek: mind, gyerekbarát, kutyabarát

Tihanyi Pünkösdi Pálinka Piknik

Tihanyi Pünkösdi Pálinka Piknik Program kezdete: május 19.
Program vége: május 20.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: mind, gasztro/boros/sörös, egyéb

Bahart Regatta

Bahart Regatta Program kezdete: június 02.
Program vége: szeptember 09.
Település: Badacsony
Régió: Badacsony környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Holdfénytúra Gyenesdiáson

Holdfénytúra Gyenesdiáson Program kezdete: június 28.
Program vége: július 28.
Település: Gyenesdiás
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: egyéb, mind

Balatonkör

Balatonkör Program kezdete: április 28.
Program vége: április 30.
Település: Zamárdi
Megye: Somogy
Régió: Siófok környéke
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál

Bor- és Csemegeszőlő fesztivál Program kezdete: augusztus 16.
Program vége: augusztus 19.
Település: Vonyarcvashegy
Régió: Keszthely környéke
Megye: Zala
Program: gasztro/boros/sörös, mind

Két év múlva elérhetjük a „lélektani” bérhatárt

2016.12.17.

Megközelíthetik, talán el is érhetik a bérek a vendéglátásban az ausztriai fizetés hetven százalékát 2018-ra, ami már érezhetően csökkentheti az elvándorlást – ezt várja Hoffmann Henrik, egy siófoki és egy mátraházai szálloda tulajdonosa, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

Alig maradt munkaerő

a szállodaszektorban,

leginkább a szobatakarító, felszolgáló, szakács, recepciós és mosogató munkakörbe nehéz embert találni – írta a minap a Világgazdaság a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségére hivatkozva. A szervezet szerint még a jövő évi minimálbér- és szakmaibér-emelkedés sem oldja meg a problémát, mivel így is

túl nagy a nyugat-európai

bérektől való elmaradás.

Hoffmann Henrik szerint azért is nehéz képzett munkaerőt találni, mert

hazánkban hosszú ideje nincs

presztízse a szakmatanulásnak.

– Majdnem mindenki diplomát akar, ehhez képest van és volt is kétdiplomás recepciósom… Arra biztatnám a fiatalokat, hogy bátran vállalkozzanak egy szakma kitanulására! Egy jó pincérből lehet akár jó étteremtulajdonos is. Vagy említhetném Széll Tamásnak, a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny győztesének a példáját; ő is szakács… Üröm az örömben a fogyasztás növekedése, mert ahogy több pénzt tudnak költeni az emberek étteremre, szállodára, úgy bővülnek a szolgáltatások is, ahol eddig tíz asztal volt a teraszon, ott húszat akarnak, ám ehhez személyzet is kell, vagy kellene. A másik befolyásoló tényező az, hogy

a vendéglátás életforma,

nem nyolctól négyig tart a munkaidő,

hanem amíg van vendég marad,

s ezt kevesen vállalják. Ausztriában sem fizetik túl ezeket a munkaköröket, így aztán egyre kevesebb ott az osztrák pincér, „helyet adnak” például a magyaroknak.

A siófoki turisztikai szakember úgy látja, elindult a bérek emelkedése és egyetért azzal, hogy

ha elérjük az ausztriai fizetés

hetven százalékát,

az lehet a „lélektani határ”,

akkor már a mostaninál jóval kevesebben fognak vállalkozni egy „külföldi kalandra”. A kétkörös áfacsökkentés és a járulékcsökkentés 2018-ra megteremtheti annak a lehetőségét, hogy a „bűvös” hetven százalék közelébe érjünk, ma annak a kétharmadánál járhatunk – így Hoffmann. 

– Nyugaton egy jobb szállodában

jattal együtt 1700-2000 eurót is

megkereshet egy pincér havonta,

de persze az 1200-1400 euró általánosabb. Amikor egyébként Ausztriában síeltem és a személyzet szinte minden tagja magyar volt, szintén azt hallottam tőlük, hogy az ottani bér hetven százaléka már elgondolkodtatná őket…

forrás: hirbalaton.hu & | fotók: Google

vissza

Hozzászólások