NONSTOP BALATON

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasónk!

Szeretettel köszöntelek a magazin készítői nevében! Sárközi Csaba vagyok, a nonstopbalaton.hu alapítója és felelős szerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt imádjuk a Balatont. 

Szeretnénk mindezeket Neked is megmutatni. Ha velünk tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velünk, és elhozzuk neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

Mit keresel?

Keresett kifejezés:
Program:Hónap:Ünnepek & Alkalmak:
Program kezdete:
Program vége:
Megye:
Régió:
Település:
Utazás, közlekedés:
Gasztro & Bor:

Szállás:
Spec. feltételek:


Kult. & Szórakozás:

Nevezetesség:


Kirándulás:Sport & Élmény:Vizes sportok:Vizes élmények:Gyógyászat:Rekreáció:

Olvastad már?

Kell egy ház a tóparton

2014.08.08.

Élénkül a balatoni ingatlanpiac, a magas minőségű ingatlanok iránt igazán nagy a kereslet.

Megéri a magyar tenger partján befektetési céllal lakást, házat vásárolni, vagy néhány hónapnyi főszezon nem elegendő ahhoz, hogy az ingatlan hasznot hajtson? Mennyivel számítsunk magasabb négyzetméterárra itt, mint az országban máshol? Vajon élénkül-e a piac, vagy  továbbra is stagnál a tóparti ingatlanok ára?

Elemzés és szakértői vélemény segítségével jártunk utána mindannak, amit érdemes tudni a tóparti nyaralókról és otthonokról.

Értékálló befektetés

A Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben 10%-os az ingatlanok árelőnye az ország főváros nélkül számolt átlagához képest, az FHB Index nyári elemzése szerint. A közvetlenül a parton található építményekre további 20-30%-os előny jellemző.

Ez egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy a jelentős turisztikai célpontok három szempontból is jó pozícióból indulnak.  A természeti környezet a főszezonban keresett célpont, a turizmus kínálta munkalehetőségek további, közvetett áremelő potenciállal bírnak, a természeti környezet óvása és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások, mint a strandok, sétányok vagy kirándulóhelyek szűkítik a kínálatot. A vásárlók értékálló, jó befektetési lehetőségnek tekintik, ezért haladja meg az itteni árszínvonal az ország nagy részét, válság idején is ellenállóbbnak bizonyulva.

Az FHB Index szerint a parti ingatlanok megtartották vagy enyhén növelték értéküket még a válság alatt is, ami ráadásul lassabban gyűrűzött be ide. Egyedül Balatonvilágos és Szántód esetében volt árcsökkenés. Az elemzés szerint a következő évtized ingatlanpiacának fő nyertese lehet a Balaton, ahol idegenforgalmi beruházások várhatók, a tó egyre ismertebb és kedveltebb, a befektetőket pedig vonzza az, hogy nemzetközi összehasonlításban a tóparti ingatlanok árai alulértékeltek. 

Sláger a körzet

A balatoni ingatlanpiac elemzésére megkértük Krausz Gábort, a Balla Ingatlaniroda siófoki irodájának vezetőjét is. Az irodavezető összefoglalója szerint a balatoni körzet nyaralói mindig slágernek számítottak, de sokáig csak a kiváltságosak juthattak itt ingatlanhoz.

A kilencvenes évektől aztán a tulajdonosváltásoknak köszönhetően átalakult a kép, egyre csökkent az üres telkek száma, sok ingatlan pedig a bonyolult örökösödési-tulajdonosváltási ügyek miatt eladhatatlan maradt, így megszületett az igény az új építésű parti társasházakra is.

– Rövid idő alatt több ezer ilyen lakás épült, először a nagyobb városokban, elsősorban Siófokon, majd Balatonfüreden, Tihanyban, Hévíz és Keszthely környékén. Később aztán a kisebb településeken, mint Boglár, Őszöd, Lelle és Almádi, is megkezdődtek az építkezések – mondta Krausz Gábor. 

Tíz éve 250–350 ezer forintos négyzetméterárakról indult a piac, amely 2008 nyarára bizony egyes esetekben 700 ezerig–1 millióig is felkúszott. Ezt követően megtorpanás, majd kisebb áresés következett be, mostanra pedig újra az erősödés uralja a piacot.

A nyaralók és lakások négyzetméterárait külön kell kezelni a szakértő elmondása szerint: a nyaralók piaca stabilabb, és mivel a tóparti területek nagysága adott, nincs is nagyon hova újabb házakat építeni. A négyzetméterárak nagy különbséget mutatnak: a nyugati csücsökben akár 100–150 ezerért is találunk nyaralót, Siófok és vonzáskörzete 250–400 ezres négyzetméterárakat nyújt, a vízparti, jó helyen levő nyaralók esetében pedig akár egymillióig is felkúszhat az ár. Ez ugyanakkor csak a ház ára, a telek még csak ez után jön.

A lakáspiac árai valamivel egységesebbek, Krausz Gábor szerint mostanra ebben a szegmensben is a jó minőségű, frekventált lakások árának erősödése a jellemző. 

– A lakások négyzetméterára jelenleg 400–500 ezer forint közt mozog, de persze vannak kivételek; egy örökpanorámás siófoki penthouse ára magasabb is lehet, itt nem ritka a 100–120 millió forintos lakás sem – mondta.

Minőség és luxus kell

Összességében a balatoni piac élénkül, a kereslet nő Krausz Gábor szerint, ami pedig áremelkedést hoz magával, főként a legkeresettebb kategóriákban.

– Érdekesség, hogy a lakáspiac túlkínálata ellenére nem csak a használtlakás-piac élénkül, hanem van néhány új építkezés is, ezek a lakások elég szép számban találnak gazdára. Fontos azonban elmondani, hogy csak azok a projektek lehetnek sikeresek  a padlóról éppen felálló piacon, ahol nagyon jó minőséget árulnak korrekt áron. Négy-öt éve szinte mindent el lehetett adni e kategóriában, most azonban csak a minőségi ingatlanokra van kereslet jó áron – vélekedik az irodavezető. A Balatonnál a megközelíthetőségben és infrastruktúrában vannak valódi különbségek az ingatlanok közt, nem pedig az ingatlanok korában vagy állapotában, ami eléggé egységes, a Káli-medence egyedi stílusjegyeitől eltekintve.

Az ingatlanszakértő szerint is megéri befektetési céllal ingatlant venni a Balatonnál.

– Van néhány ingatlan, ahol éves szintem 10-15%-os hozam is elérhető hosszú távra számolva, ez pedig többszöröse egy banki betét hozamának – mondta. 

Alapadatok

A legnépszerűbb városok, környékek a következők: Siófok és Zamárdi, Balatonfüred és Tihany, Keszthely és Hévíz, nagyon hasonló árakkal.

• Füred és Hévíz az infrastruktúrával és a szolgáltatások minőségével tudott előrekerülni, Siófok pedig földrajzi adottságai miatt szerepel előkelő helyen.

• A sorban utánuk a déli part további települései következnek, melyeknél a könnyű megközelíthetőség jelent előnyt.

• A legkeresettebb kategóriák: a társasházi nyaralók 15–25 millió forint értékben, és a kisebb nyaralók 10–15 millió forintig. A nyaralóárak kiemelt övezetekben és városokban 20–25 millióig is felkúszhatnak.

• Kiadó ingatlanokat is sokan keresnek, nagy kereslet a jó vagy akár luxus minőségű házakra és lakásokra van.

• Csúcsidőszakban 60 négyzetméteres lakásért havi 400–500 ezer forintot, luxus családi házért pedig akár 2-3 millió forintot is el lehet kérni a Balatonnál.

forrás: metropol.hu

vissza

Hozzászólások