Éjjel-Nappal Balaton

A BALATON ESSZENCIÁJA

Kedves Olvasóm!

Földi Rita - Éjjel Nappal Balaton online turisztikai magazin

Szeretettel köszöntelek az oldalamon! Földi Rita vagyok, az Éjjel-Nappal Balaton alapítója és főszerkesztője.

A Balaton minden évszakban csodálatos. A nyári naplementék romantikus hangulata, a tavasszal virágba boruló mandulafák illata, az őszi túrák során felfedezett megannyi érdekes látnivaló és nevezetesség titkai, valamint a téli Balaton forralt boros korcsolyázásainak örömteli pillanatai együtt adják a Balaton esszenciáját, a felejthetetlen élményeket, melyek miatt beleszerettem a Balatonba. 

Szeretném mindezeket Neked is megmutatni. Ha velem tartasz, tudni fogod, hogy merre indulj el, mit érdemes megnézni, és hogy hová ülj be finomakat enni. Tarts velem, és elhozom neked a Balaton esszenciáját! 

Kövess itt is!

Facebook

Megosztás

2019-es programok

ősz

szeptember | október | november

tél

január | február | december

nyár

június | július | augusztus

tavasz

március | április | május

Programajánló

VeszprémFest

VeszprémFest Program kezdete: július 10.
Program vége: július 13.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: zenei, mind, MOL Nagyon Balaton

Húsvéti nyuszibuli

Húsvéti nyuszibuli Program kezdete: április 21.
Program vége: április 21.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: egyéb, mind

Balatoni Retro Láz

Balatoni Retro Láz Program kezdete: augusztus 17.
Program vége: augusztus 17.
Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Program: zenei, mind

BRM200 - Balaton kerülés

BRM200 - Balaton kerülés Program kezdete: március 30.
Program vége: március 30.
Település: Tihany
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Veszprémi Tavaszi Fesztivál

Veszprémi Tavaszi Fesztivál Program kezdete: március 02.
Program vége: március 24.
Település: Veszprém
Régió: Veszprém környéke
Megye: Veszprém
Program: kulturális, művészeti, mind

Balatoni Hal- és Borünnep

Balatoni Hal- és Borünnep Program kezdete: június 08.
Program vége: június 10.
Megye: Veszprém
Régió: Balatonfüred környéke
Program: gasztro/boros/sörös, mind
Hónap: június

Balatoni Bringa Farsang

Balatoni Bringa Farsang Program kezdete: február 23.
Program vége: február 23.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, mind

Szüreti Regatta

Szüreti Regatta Program kezdete: szeptember 21.
Program vége: szeptember 22.
Megye: Veszprém
Program: gasztro/boros/sörös, sport/verseny, egyéb, mind
Vizes sportok: mind, vitorlázás
Hónap: szeptember

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség

Balatoni Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség Program kezdete: május 11.
Program vége: május 11.
Település: Balatonfüred
Régió: Balatonfüred környéke
Megye: Veszprém
Program: sport/verseny, egyéb, mind

Plázs Siófok

Plázs Siófok Település: Siófok
Régió: Siófok környéke
Megye: Somogy
Kult. & Szórakozás: mind, szabadtéri színp., éjszakai pub/bár, disco/buli(hajó)
Sport & Élmény: fitness, mind, röplabda/foci, kézi/kosárlabda
Vizes sportok: mind, SUP, úszás

Kékszalag-legendák: Gordon Evelyn és a Tramontana

2017.06.21.

A Kékszalag 1934 óta íródó története bővelkedik olyan eseményekben, amelyek a résztvevő hajókhoz, vitorlázókhoz kapcsolódva együttesen alkotják azt a hihetetlenül gazdag legendáriumot, amely a magyar vitorlázás egyik legértékesebb része, s amelynek a verseny alatt a Vitorlás téren az Erste World egy fotókiállítást is szentel. A 49. Kékszalag Erste World Nagydíj rajtjáig rendszeresen felidézünk néhányat a legérdekesebb történetekből.

Sorozatunk következő részében az egyetlen női bajnokról és a legtöbbször nyert hajóról lesz szó.

1940: Egy titokzatos nő a kormánynál

Gordon Evelyn (1909-1993) a magyar vitorlás sport első igazán sikeres női versenyzője volt. A Tramontana 8R yachtot kormányozva kétszer, 1940-ben és 1942-ben is megnyerte a Kékszalagot. 1909. május 24-én született Budapesten. A Tramontana 1926-ban került édesapja, Gordon Róbert tulajdonába, és Balatonföldvár volt az anyakikötője. Gordon Róbert miniszteri tanácsos, a Duna-Száva-Adria vasút vezérigazgatója, a Királyi Magyar Yacht Club vicecommodoréja, azaz elnökhelyettese volt.

Evelyn sokat versenyzett a hajón, majd később, édesapja 1929-es halála után kormányozta is. Amikor a Tramival a Kékszalag-sikereket aratta, akkor már dr. Kultsár István miniszteri tanácsos, a KMYC contrecommodoréjának a felesége volt. Gordon Evelynről nagyon keveset tudunk. Ugyan a Kékszalag történetében az első győztes női kormányos volt, ám ezt nem emelték ki a korabeli lapok, riportot sem készítettek vele. Meglehet, zavarta kissé az urakat, hogy egy nő veri el őket a legkeményebb balatoni versenyen?

A Tramit kis szélben verhetetlennek tartották, magas vitorlázatával a mezőny fölé emelkedett. De fekete ló volt, hiszen 1940 előtt még nem versenyzett a Kékszalagon, így senki sem sejthette, hogy az első indulása Gordon Evelyn kormányzásával milyenre sikeredik. Az 1942-es Kékszalagon pedig nem csak gyenge szél fújt, ám a Szigliget felől a mezőnyre lecsapó vihart átvészelve a Tramontana Keszthelynél már elsőnek fordult. Visszafelé a vihar már elült, a szél viszont kitartott, a Trami pedig győzött.

„4 óra 52 perckor a füredi hajnal csendjét egy ágyúlövés verte fel, a Tramontana, a IV. Kékszalag verseny győztese áthaladt a célvonalon. Kovács Béla, a védő, 5 óra 12 perckor, mint második ért a célba.” 

Utánuk reggel nyolcig senki sem érkezett. 

1942-ben ismét Gordon Evelyn kormányzásával győzött a Tramontana. Javában dúlt a második világháború, ám a hátországban nem állt meg az élet, a Balaton sportéletében sem következett be törés. Horthy Miklós és István fia elvállalták a Kékszalag fővédnökségét.

Először tették a versenyt augusztusra, amit ezzel a közelgő Szent István napi ünnepségek méltó előhírnökének szántak. Az augusztus 15-i rajtnál gyenge keleti szél fújt, majd lassan délkeletire fordult és folyamatosan változott az erőssége is. Nem lehetett bízni benne. Látszott, hogy ez a Tramontana versenye lesz!

A tihanyi szoroson már a Gordon Evelyn vezette Tramontana haladt át először, nem sokkal mögötte a Kékmadár és a Sólyom II.  A nagyobbik medencében már nyugati szél, inkább csak szellő fogadta a hajósokat. Keszthelyig folyamatosan változott az élboly. 22.06-kor dr. Tuss Miklós újonnan épült 6R jachtja, a Talizmán fordult elsőként, őt követte a Trami 22.09-kor, majd 22.13-kor a Sólyom II. és a Kékmadár. A gyenge szélben a favorit Tramontana esélyt sem adott ellenfeleinek, valamennyivel 14 óra után haladt át a füredi célon, ezzel sorrendben a második diadalát aratta. 

A háború után Gordon Evelyn kivándorolt Magyarországról. Életéről, sorsáról nem tudunk semmit.  84 éves korában Buenos Airesben hunyt el 1993-ban.

A Gordon Evelyn Díj

2011 óta a Kékszalag abszolút sorrendben legelőrébb végző női kormányosa a Gordon Evelyn Díjat nyeri el, amelyet a First Class magazin alapított. A díj eddigi győztesei: 2011-ben Németh Enikő a Krajcár 70-es Cirkálóval, 2012-ben és 2013-ban Magyar Vilma Assót kormányozva, 2014-ben a 33-as osztályban versenyző dr. Mekler Zita, 2015-ben pedig az 53 hajós Yardstick I/2. kategóriában is diadalmaskodó Scholtz Petronella érdemelte ki a minden alkalommal értékes tárgyjutalommal is járó díjat. A Gordon Evelyn Díj aktuális védője Várkonyi Judit, aki 2016-ban  a tókerülőn a Yardstick I/2. kategóriában versenyző Shark nevű hajót kormányozta. Idén a legjobb női kormányos egy Dell laptopot nyerhet és két éjszakát tölthet a Ritz Carlton budapesti szállodájában.


Ha nem tudsz jelen lenni az eseményen,

NÉZD ONLINE, ÉLŐBEN EURÓPA LEGNAGYOBB TÓKERÜLŐ VITORLÁSVERSENYÉT,

A 49. KÉKSZALAG ERSTE WORLD NAGYDÍJAT!


A Tramontana

A Trami – ahogy mindenki nevezi a Balatonon – hétszer nyerte meg a Kékszalagot, ezzel az eddig lefutott versenyeket tekintve a csúcstartó. Azokban az években, amikor győzött, többnyire kis szél fújt, mert a Trami akkor él igazán, amikor csak szellő fodrozza a Balatont. Az erősebb szeleket viszont nem nagyon szereti. 

A Tramontana 8R yacht, vagyis a tervező számára nagy szabadságot biztosító R-képlet alapján épült osztályhajó. Nos, Willy von Hacht értette a dolgát, hiszen a század elején időtállóan versenyképes formát alkotott. Az Adriáról került hozzánk, valószínűleg 1925-ben, körülbelül húszéves korában. Az eredetileg gaffos, szlup vitorlázatot 1927-ben Benacsek Jenő műhelyében alakították olyan marconi típusúra, amilyennel ma is vitorlázik. Talán ennek az átalakításnak, a nagyvitorla jócskán előrébb került súlypontjának köszönhetően a Trami egyedülálló módon leegieriggé, azaz szél alá futóvá vált, még igen erős szelekben is. A korábbi alacsonyabb árbocra, és ráadásul jóval a hajó mögé nyúló bumra húzott nagyvitorlával bizonyára sokkal kiegyensúlyozottabb lehetett. Igazi puritán versenyhajó volt világéletében. Kis cockpit és tágas, célszerűen kialakított, minden kényelmi berendezést nélkülöző belső tér jellemzi.

A hatvanas évek közepétől élte fénykorát. Ez idő tájt tizenhat év alatt négyszer bizonyult a leggyorsabbnak a tókerülő versenyen. 1979-es felújítása után tíz évvel Gömöry Pál kormányzásával hetedszer is diadalmaskodott. Ezzel a legsikeresebb vitorlás a Kékszalag versenyek történetében. Ma már nincs esélye abszolút győzelemre, viszont gyönyörű, mert a balatonfüredi Bruckner műhelyben teljes felújításon átesve 2009 óta megfiatalodva ragyog a Balatonon. Eredeti stílusú fa rudazattal és stílusos veretekkel, felszereléssel a régi idők hangulatát őrizve és sugározva. 

A képet Kollmann András jegyzi, akinek magyar vitorlázókról készült, asszociatív ihletésű munkáit az Erste World kiállításon mutatja be Balatonfüreden, július 5-8. között. 


A 49. Kékszalag Erste World Nagydíjról

A Kékszalag és a Kékpántlika névadó támogatója az Erste World.

A Kékszalag további támogatói: Audi, Generali, Herendi Porcelánmanufaktúra, Ilcsi, Seiko, T-Systems, Balatonfüred és Budapest Boat Show.

A verseny médiapartnere: Aqua, Balatonfelvidék Neked, Balatonfüred.hu, Compass, DigiSport, First Class, Lánchíd Rádió, Óra Magazin, Porthole.hu Sailing.hu, Vitorlázás, Világjáró.

A verseny együttműködő partnerei: Antenna Hungária Zrt., Balatoni Hajózási Zrt., Balatoni Vízirendőrség, NauBit, Novofer, Országos Meteorológiai Szolgálat.


forrás: kekszalag.hu

vissza

Hozzászólások